Ebbe a topikba várunk kezdő és profi makrósok fotóit. A fotók mellé írhattok adatokat, a készítésével kapcsolatos technikát is. Jelenleg létezik egy technikai topik is ami Makró fotózás címen megtalálható ezen az url címen: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057201
Az adásvételi postok szerzőit a moderátorok kitiltják innen!
Hát azért egyre szebbek a képeid.Sajnos nem értek a gombákhoz ,nem tudom milyen ?Egy sűrű növény között volt ezért odébb próbáltam tuszkolni hogy lefotózhassam ő meg rámászott .:)3 .fotó után elugrott és már nem találtam meg.
Ha Te kezdő vagy, akkor én "előkészítős". Köszönöm, hogy inspiráltalak. Habár szerintem nélkülem is fotóztál volna. Tetszenek. Az első képen kucsmagomba van? Vagy mi a szösz? A másik kettőn a Te ujjadra telepedett "Szöcske koma"?
Hát igen ,de nem akartam okítani ,(még én is kezdő vagyok)én egy hígítós flakonból kivágott szeletet használok ,aránylag jól működik vele.(Tünde kedvéért elmentem ma egy félórácskát fotózni :)
A topik nem adásvételi topik, így az ilyen hirdetéseket ne tegyétek ide be! Továbbá ez a topik a képek topikja, ahogy a topikleírás is tartalmazza. A makrótechnikáról a megfelelő topikban legyetek kedves értekezni. A topikleírás ezt is tartalmazza!
Ezekben a képekben, sokkal több van, mint amit most látunk. Minden részletet, tónust, ki kell hozni, amit csak lehet. Kár lenne veszni hagyni. Árnyékok/ világos részek korrekciót, akár 50% mértékkel, rá lehetne adni, különösen az első, a 3. és a 6. képre.
Általam használt mód a makrózáshoz: rekesz előválasztás "A" módban rekeszeld le amennyire tudod, de mondjuk f16-ra. Érzékenységet (ISO) állítsd mondjuk 800-ra, tedd állványra a gépet. A közgyűrű szélessége 50mm fókusztávolságnál az 1:1-es leképzéshez ha hármas sorod van akkor 8+14+28mm = 50mm. Manuális fókuszálást állíts be, nem tudom milyen géped van, de sok géppel ki tudod nagyítani fókuszáláshoz a képet a pontos állítás miatt. Állítsd be a gépen az időzítést 2mp, vagy 10 másodperc még jobb ha van hozzá távirányítód és úgy készíts el próba képet. Ahogy írták nem árt ha a van fény :) ha van lehetőséged minél erősebben világítsd meg a tárgyat amit fotózol. Bizonyos esetekben nagyon szűk rekesznél, alacsony érzékenységnél akár 15-20 másodperc is simán lehet az idő amíg exponál a gép. A lehetőségekhez képest minél stabilabban rögzítsd a gépet és a témát is. Pld. tegyél a gép tetejére zacskóban 1kg kristálycukrot :) és ha tükrös géped van 1-2 másodperc expo-nál a tükör felcsapódása is bemozgatja a gépet! Nézd meg, hogy "Mirror Lock Up"-ot tud-e a géped.
Innen vettem a bátorságot, hogy nekem elég kell legyen a közgyűrűs megoldás és az elég nagy játékteret ad. Viszont pontos adatokat nem találtam, hogy mire számítsak.
Konkrétan mindent végigpróbáltam. Automata, AV, makro, M programot. Az af és a kézi fókuszállítást. A rekeszt 4, 8, 10-esre állítva. A zajszűrést is kikapcsoltam. Csak arra gondolok, hogy 50cm a közelpont és az már talán túl pici részlet ilyen távon.
Igazából a keresőben, illetve az élőképen még minden jónak látszik, de a képen semi se tűéles.