Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Egyébként azt találtam róla, hogy: A levendula színű Lantana montevidensis verbénaszerű, illatos, lila virágok fehér középpel. Tavasztól a fagyokig virágzik. USDA 8 kb. -12 fokig télááló. Van egy sötétebb változata ami az Imperial Purple (TM) nevet kapta.
Szerintem ez olyan mint a tiéd. Csak a telefonommal nem tudtam jobb képeket készíteni. Annyira megszerettem ezeket a növényeket, hogy folyton korholom magam amiért nem vettem a nyár elején másik fajtát. De hát a virágkereskedésben egynyáriként tüntették fel. Aztán mikor megtudtam, hogy átteleltethető, visszamentem, de már nem volt több:-( Na majd jövőre. Szeretnék sárgát (a nagymamámnak van), az a vegyes színű is nagyon tetszik, amit TTNora-nál láttam, illetve szerintem a fehér nagyon elegáns. Remélem a következő évben is lesz választék abban a virágkereskedésben.
Érdekes növények ezek a lantanak. nekem is van egy ilyen színűm, de az mindíg sárga bimbóként jelenik meg, abból lesz narancssárgán keresztül piros, és amikor elnyílik, addigra már az egész virágfej tűzpiros.
nagyon sajnálom, pont most volt itt az unokatestvérem, neki is adtam, de sajnos ő is ezt mondta, az enyém két kókadt nap után nagyon szép lett, felállt eredeti állapotába. én is tettem vízbe egy hajtást, egy szépet, az enyém még nem ment tönkre, majd meglátjuk mi lesz, majd megírom, persze ha majd behozom a lakásba, még biztos vágok le belőle mert túl nagy és akkor még próbálkozom a gyökereztetéssel, aztán majd adok ha lesz gyökeres, reméljük !!!
Kedves kaschka! Mi a helyzet a sétányrózsáddal? Észhez tért? Sajnos nekem elszáradtak a hajtások:-((( Viszont a magokból tavasszal majd lesz nekem is,tuti!
Off 2.:-) Köszönöm szépen! Hétvégén megyek is és körül kémlelek, hátha akad még idén valami csemege. A L.dl-ben holnaptól lesz akciós jó pár növényke. Pl.az erica egyik fajtája 150.- Legalábbis ezt az infót kaptam.
OFF: Ha szereted a magastörzsű növényeket, akkor javaslom Neked az aldi bolt kínálatát. Ők szinte mindig árulnak ilyen növényeket, és én már kétszer vettem úgy leértékelt növényt (egyszer egy olajfát, egyszer egy hibiszkuszt), hogy kirakják teljes áron, aztán 1-2 hét múlva már fél áron adják, mert tönkremegy közben. De még nem annyira, hogy menthetetlen. Csodaszépek lettek nekem ezek a növények. A hibi mintha nem győzné meghálálni, ontja a virágokat, minden nap legalább 3-4 van rajta.
Ezt a fát egyszer sem metszettem még... illetve mégis, mikor tavasszal minden ág kizöldült, akkor levágtam a száraz ágvégeket.
Viszont van egy kicsi bokrom (Pár nappal korábban már feltettem emellé a fa mellé), ami nyáron teljesen tövig száradt, mert akire bíztam a locsolását az egy hetes szabadságom alatt, az elfeledkezett róla, és épp 40 fok volt azon a héten. Szóval feketére leszáradt tövig.. nem dobtam ki, adtam neki egy esélyt. Kizöldült, és most olyan sűrű lett, hogy alig bírom meglocsolni. SZóval biztos jót tesz az alapos metszés.
köszi, köszi , azt tudom én iss , hogy teljesen élettelennek néz ki és tavasszal pillanatok alatt csoda lesz belőle, és nekem azért is szimpi, mert bírja az esőt, a szelet, a napot, pedig az idén sütött rendesen, és én nem láttam rajta kártevőt, igaz még csak egy éve van ilyenem, de szegény leandereknek, annyi bajuk van, hogy szinte hihetetlen, nem is gondoltam volna, pedig elpusztíthatatlan szinte, és mérgező, mégis rengeteg kártevő pusztítja, sajnos.
Egy korábbi sétányrózsám úgy pusztult el, hogy a leanderekkel együtt a képen látható hétvégi ház emeletére cipeltük. Ott télen nincs fűtés, de legrosszabb esetben nulla fokra megy le a hőmérséklet, viszont világos van. Na, az hideg volt neki.
A fotón lévő fácskát tavaly a barátainkhoz protezsáltam be, ahol egy fűtetlen, apró ablakos garázsban volt. Teljesen lekopaszodik, élettelennek néz ki, nagyon kevés vizet igényel (kb 3-4 alkalom egész télen) de tavasszal, napra kikerülve háromszorosára nőtt a lombja.
Nézegették a barátaink, hogy a garázsukba idén is befér ugyan, de mivel visszük oda? :-)
Egy másik tő, egy kisebb bokor, tavaly a panelházunk világos, de fűtetlen lépcsőházában telelt át, jól bírta.
Szóval télire igényel egy kevéske fényt, és bírja a hideget, de nem a fagyokat.
én az enyémet tegnap este kivettem a kertből, és egy nagyobb cserépbe tettem, hát megviselődött rendesen , teljesen lekonyultak a levelei meg a virágok, pedig nagyon óvatosan ástam ki, nem is sérült a gyökere, de mégis. remélem holnapra jobb lesz, és megmarad, talán jön az eső is az biztos segít majd, hogy nem lesz már ennyire meleg.
ezt hogy telelteted ??? Visszavágod, vagy így ahogy van ?? mert azt hiszem a levele lehullik, meg túl nagy helyet foglal, de ha van hely nem gond . És hűvösben vagy bent a lakásban világosban vagy sötétben (mondjuk pince ) ???