Keresés

Részletes keresés

123János Creative Commons License 2020.03.08 0 0 44488

Szerintem nem vékonyak. 5mm átmérőjű nemesről kell a szemet kimetszeni és akkor tökéletesen beilleszhető a megvágott alanyba a nemes szem. Egyébként a T-szemzés az egyetlen szaporítási mód ami nem alkalmazható, ha datolyaszilvát szeretnénk szaporítani.

Előzmény: Gyula20 (44486)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.08 0 0 44487

Azt gondolom valami tévedés van a dologban , a kivi magoncokat magam állítom elő .

Nagyobb kiviből kiszedem a magokat , megmosom , átszűröm majd elvettem .

Nálam ez a folyamat.

Tavasszal kiültettem valahová a magoncokat szabad földbe , ahogyan leírtad ,jó

dús tápanyagba.

Előzmény: dani64 (44484)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.08 0 0 44486

Szia János !

Van még vagy öt darab olyan 5mm átmerőjű lótus magoncom . Ezeket jó lenne 

oltani. Megpróbálhatnám Chip szemzéssel , de ez nem nagyon vékony a szemzéshez ?

Ezek cserepesek , bent oltanám őket.

Előzmény: 123János (44483)
Gizellamama Creative Commons License 2020.03.08 0 0 44485

Szia Dani!

Nálad még nem látni a kiviken rügyet?

Nálam már nagyon soknak lehet látni a puha kis szőrös rügyit.

Félek a késői fagyok milyen állapotban találják?

Előzmény: dani64 (44484)
dani64 Creative Commons License 2020.03.07 0 0 44484

Szia.   A válasz valójában Gyula20 -nak szól . Azokat a kivimagoncokat valószínűleg én küldtem.  Januári vetés, március végi pikírozás 6cm konténerbe ,júniusban átültettem egy részét  5l flakonokba ,a többit pedig szabad földbe   beiskoláztam,  természetesen jó sok komposzttal .Nos a kiültetettek háromszor akkorák lettek őszre mint a konténeres társaik.      Előnyösebb ilyenkor a fiatal töveket visszavágni,  (nem jó  ha hegyéből folytatja)  hogy egy vastagabb új hajtást hozzon lentről, ami egy nyáron felfut a kellő magasságig .

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44471)
123János Creative Commons License 2020.03.07 0 0 44483

Szia Gyula!

Datolyaszilvákat régebben én is párosítással vagy annak javított változatával angolnyelves párosítással oltottam, de kevés sikerrel. Datolyaszilva fája nagyon kemény, ezért nagyon nehéz vele dolgozni. Javaslom jövőben próbálkozz a Chip-szemzéssel, mert sokkal eredményesebb 70% feletti eredményt tudok elérni. Még ami a Chip-szemzés mellett szól az, hogy több 2-3 szemet is rakhatsz egymás fölé gondolva arra, hogy egy csak sikerül. Kötözéskor a nemes szemet is takarom legalább 1 réteg oltószalaggal, amit a 20. nap környékén a nemes szemről letekerek, mert valószínűleg a kihajtó rügy nem tudja áttörni a szalagot. A rügy takarására  azért van szükség, hogy ne száradjon ki az alanyba berakott nemes szem. 

Szabadban fontos az árnyékolás is, mert a napsütés is kiszáríthatja az egyébként jól sikerült oltást.

Előzmény: Gyula20 (44476)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.07 0 0 44482

A többit még nem néztem, egyenlőre a gyümölcsfák sok munkát adnak , a kiwi ültetés a végére marad.

Előzmény: Gizellamama (44464)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44481

Köszönöm Gizellamama !

Évek óta kísérletezek kivi és káki oltásokkal , igen kevés sikerélménnyel.

15-20 oltásból korábban talán 1-2 indult meg.

Ezek nagyrészt külső oltások voltak.

Most , illetve az idén elhatároztam , hogy nagyon precíz munkát végzek.

Bent egy szobában oltottam , két reflektor fényénél és egy talált szódásüveg aljú

szemüveggel , mindent megpróbáltam nagyon passzosan előkészíteni.

Az első tíz kivi oltásból  nyolc elindult.  A tíz kákiból négy .

Persze még változhatnak az arányok.

Előzmény: Gizellamama (44477)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44480

Még valami , egy kicsit több mint egy éve kaptam Tőled egy kis

oltott Nyikitát , na az már majdnem másfél méteres.

Tavasszal tervezem kiültetni.

Most bent van , de nagyon megindult .

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44478)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44479

Azért nekem nem okozna határtalan boldogságot  , ha Egerben a bikavér "termesztéséről" átállnának a kákira!!!

Amilyen tételekben tervezel , még az is lehetséges.

Átnéztem a még nem oltott magonc kiviket , végül is még tizenötöt oltottam ma.

Nagyon vékonyak voltak , igen nehezen szedtem össze a nemest.

A közelünkben van egy zöldséges / alig egy kilométer/ , kérdezte , hogy

mikor tudnék kivit szállítani.

Hát az még nem megy , de még van a sajátból , szerintem március végéig kitart.

A káki evés tervezett befejezési időpontja március 15.

Végleges álláspontom az , hogy a napi étkezésbe anyagilag is nagyon besegítettek a saját

termesztésű gyümölcsök.

Rendes költségkímélés 6-700 Ft/kg kivi áraknál.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44478)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44478

Késő volt már, bocs, kimaradt a NEM szócska az első "visszavágott" előtt. :D 

Gyula, nyugodt lehetsz, az a vastagság amit beoltottál, kitűnően fog eredni! Az is ekörül volt mint amit én kaptam. Ha 1 év alatt akarsz ilyen vastagot, akkor vesd korán, január környékén és kiültetés után locsold bőségesen. 

Gizellamama: érdekes, de nálam is imádták a vakondok a kivi csemeték helyét, pedig máshol is felvolt ásva, mégis oda mentek, valószinűleg azért mert ők voltak a legjobban locsolva és aszály idején nem nagyon volt más esélyük vizhet jutni a vakiknak. 

Előzmény: Amita13 (44473)
Gizellamama Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44477

Szia Gyula!

Gratulálok!

EZ még nekem nem jött össze.

Előzmény: Gyula20 (44476)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44476

Na ez a lényeg, hogy vastagabb legyen , nem kell hosszú csak annyi , hogy

oltható legyen.

Ezek magonc Lótusba oltott Nyikiták , már pár darab elindult. A Lótus múlt évben nevelt magonc , kb. egy éves.

Ezek magonc kivibe oltott Haywardok.  Az oltások kb. egy hónaposak.A magonc kivik inkább két évesek.

Előzmény: Gizellamama (44474)
Gizellamama Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44475

Veled is egyetértek,mert amiket egyből kiültettem,ezt értsd úgy,hogy decemberben elvetettem a magokat cserépbe,majd a fagyok elmúltával kb. májusban. Egyesével kb. 20cm. távolságra naponta többszöri öntözéssel a gyökérzetük egy ölnyi lett és a fás része kb. 1m. Szerintem azokat a következő tavasszal nyugodtan lehetett volna oltani.

Igaz ,a vakond nagyon megritkította őket,mert amint meglocsoltam ő munkához látott,és rendesen megtúrta a földjét.

Akkor még nagyon kíváncsi voltam,hogy hogyan bírják és sokszor úgy mentem ,hogy lássam őket.

Ahányszor arra mentem mindig le kellett taposnom a földjüket,ha soká mentem a nap nagyon gyorsan kiszárította a gyökerüket, már megmenteni nem tudtam azokat.  De a maradékot elég volt kiszedni. Csodálkoztam hogy egy kicsi magból hogyan tud 1 év alatt ekkora növény nőni ,és főleg ekkora gyökérrel.

A következő magoncaimat már eleve a végső helyére ültettem ,de azóta a kora tavaszi fagyok több évben

Betettek nekik,így ők még ne virágoztak és így azt sem tudom milyen a nemük.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44471)
Gizellamama Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44474

Ezt mindenképpen hatásosnak tartom. Amit az őzek visszarágtak azok amikor újra indultak lentről sokkal vastagabba lettek.

Előzmény: Gyula20 (44470)
Amita13 Creative Commons License 2020.03.06 0 0 44473

Mig a visszavágott 20 centit nőtt, addig a visszavágott 2 métert!

Melyik nőtt nagyot? Pont erre lettem volna kíváncsi. 😊

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44472)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44472

Bocs, a nagy datolyaszilva monológomban kicsit elcsúszott már a kérdésed vége. Ha nagyon cérna, azaz 2-3 milis az a 60-70 centis kivi, akkor mindenképpen visszavágnám, ha nem, akkor oltanám, sokat nem veszithetsz, ha nem ered, akkor úgyis kihajt az alany és bőven beéri a 60-70 centit. Visszatérve d.szilvára, kísérletképpen két ugyan akkora méretű és vastagságú, kb ugyan akkora gyökerű nikita oltványt ültettem el. Mindkettő 25-30 centi között volt. Az egyiket 2 rügyre vágtam, a másikat meghagytam, hogy csúcsról hajtson. Mig a visszavágott 20 centit nőtt, addig a visszavágott 2 métert! Ez általánosságban minden fajra érvényes, szerintem a kivire is!

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44471

Igazad van Gyula! Igy volt, ahogy mondod! :D Félve is irtam ki a kérést, kérdést, mert tudtam, hogy szivedre fogod venni! :P Az a helyzet, hogy bár fagyállóság, növekedési erély stb optimális lenne a virginiana minden fajta alá, gazdaságilag nem biztos, hogy az a legjobb. Mivel szeretnék ezzel a fajjal foglalkozni, ha nem is főállásban, de kicsit jobban mint a hobbi szint, és szeretném értékesiteni az oltványaim egy részét, akkor bizony a lotus is kelleni fog. Amig a 100 lotusból 50 oltható már 1 éves korában is, addig a virginiából 0. Második évben már a lótusz 100%ban oltható, a virginiaból ekkor lesz kb 40-50% oltható és csak a 3. évben éri el a 80%os olhatóságot..... Ez jelentősen megdrágitja a virginianara oltott fák előállitását, ami az eladási árban is nyilván tükröződik. 

Másrészt vannak olyan fajták amik nagyszerűen birják a fagyot lotuson is, pl costata vagy fennio és egyelőre a nikita is jól teljesit. Mig pl a kavkaz abszolút esélytelen, nagyon ritka, amikor teljes egészében beérnek a vesszők. 

Ezért gondoltam, hogy legyen mindkettő, saját felhasználásra is(kisérleti ültetvény, egyelőre egy fél hektáron) illetve a túltermelést értékesiteném. 
Igaz egyelőre van kb 800-1000 lotus magoncom, de igazából a jóból sosem árt a sok, főleg ha fa..... :)))))

A kivis témához én csak annyit tudok hozzászólni, hogy szintén egy fórumtárstól kaptam 1 éves magoncokat, !!szabad gyökeresen!!! elültettem, és beoltottam még az évben. Ez sok gyümölcsfánál sem nyerő, a kivinél bejött. 4ből 4 megeredt! Pedig egyik sem volt fél centinél vastagabb! A tomuri kb 2 méterre nőt rajta, a Tuscia 3. Persze ez valószinűleg annak is köszönhető, hogy a Tusciat jobban pátyolgattam. :D Ha vastagabb, erősebb alanyokat akarsz, akkor locsold éjjel, nappal! Szerintem! 

Előzmény: Gyula20 (44469)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44470

A légbujtásról csak annyit , hogy párszor kísérleteztem vele  , egy sem gyökerezett le.

Viszont eredményesnek látom a magonc kivi oltást , csak kicsit több idő kell ahhoz , hogy

elég vastag legyen az oltáshoz.

Nekem az a kérdésem , hogy hogyan lehet " vastagítani" a törzsét.

Van pár darab még nem oltható vastagságú kb. hatvan -hetven centis magoncom , ezek mivel bent vannak

már elkezdtek hajtani , persze a csúcsnál.

Arra gondoltam , hogy vissza kellene vágni vagy két három rügyre  és hagyni , hogy onnan induljon.

Talán vastagabb lenne az törzse.

Ha valaki foglalkozott már ilyesmivel , szívesen venném a tanácsát.

Előzmény: Gyula20 (44469)
Gyula20 Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44469

Emlékeim szerint , dec.6-án ajánlottam 100 db. Lótus magot. Kis megszorítással talán 1000 db.-ot is tudtam volna

küldeni. De kint maradtak a kis gyümölcsök  és egy pár hét alatt eltüntették őket a madarak.

Az én decemberi magoncaim  olyan tizenöt centisek .

Ha jelzel az év végére előjegyezlek pár száz darabbal. / Természetesen kizárólag ajándék formájában adom /

A kelési arány nálam most olyan 70 % körüli.

A indulás kicsit elhúzódik , még most is , a vetés után is két magonc kandikál ki a földből.

Nagy részük már januárban indult , csak egy pár lusta van köztük , esetleg mélyebbre kerültek.

Üdv.:Gyula

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44468)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44468

Egy név sokat segitene, ugyanis bármely szóval keresem, nincs találat, több tizezer hozzászólást meg nem pont tavasszal szeretnék elolvasni, van munka bőven igyis! :)

Más, nincs esetleg valakinek elfekvőben, tavalyi, tehát friss diospyros lotus magja? Ha 50, ha 500 érdekel, az árat megbeszéljük! 

Előzmény: Gizellamama (44466)
dg46 Creative Commons License 2020.03.05 0 0 44467

Virágzik a prunus mume. Az idén febr. 14-én nyílt ki az első virág, tavaly márc. 7-én.

Ma már teljes virágzásban van a fa, ennyivel korábban indult a tavasz.

Gizellamama Creative Commons License 2020.03.02 0 0 44466

Még egy nálamnál is idősebb úr egy időbe beszámolt  a légbújtás  sikeréről.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (44465)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2020.03.01 0 0 44465

Szép! Légbújtást próbálta már valaki? Nálam a könnyebb járhatóság miatt van vagy 220 centin a támrendszer és nem nagyon van ami leérne a földig.

Gizellamama Creative Commons License 2020.03.01 0 0 44464

Szia!

Örülök,hogy sikerült!

Nekem is volt hasonló élményem 6 db -ot sikerült a kipusztultak helyére ültetnem.

Épp tegnap ültettem át őket.

Előzmény: Törölt nick (44462)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.01 0 0 44463

...bocs , talán így jobb :)

Előzmény: Törölt nick (44462)
Törölt nick Creative Commons License 2020.03.01 0 0 44462

Hahó...mivel nagyon fúrta az oldalam a kíváncsiság ma megnéztem az egyik tavaly lehúzott és dróttal elkötözött kiwimet / Hayward /...és ezt láttam :) : ...hurrá!!!....remélem a többi között is lesz még hasonló.

Előzmény: Gizellamama (44449)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.03.01 0 1 44461

Helló!

Látom kitettél magadért. Mi csak trágyát komposztot raktunk bele x éve.

A lényeg hogy fiatal korban a törzsét védeni kell fagy ellen.

Tavasszal ügyelni hogy ne kapjon a virág fagyot. Ez 2013-s kép.

Jó munkálkodást. 

Előzmény: funnyfighters (44460)
funnyfighters Creative Commons License 2020.02.29 0 1 44460

Üdv mindenkinek.

Kháki ültetés képekben.

55judit Creative Commons License 2020.02.27 0 0 44459

Az útmutatás szerint elvégeztem a metszést. Köszönöm a segítséget!

Előzmény: 123János (44187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!