Lenne pár kérdésem, hátha tudnátok tanácsot, tippet adni! :)
Holnap kelnek hivatalosan a csibék, átraktam bújtató tálcára a tojásokat!
Átrakás közben az egyik kicsúszott a kezemből és megsérűlt a héja, kicsit benyomódott megrepedezett, de a belső hártya nem lyukadt át, Remélem nem lesz baj a csibének, van benne csibe mert csipog!
Plussz egy másik tojás már kivany lyukasztva a csőrénél. azt magától csinálta, szinte mindegyikben lehet hallani a csipogást.
Mit szoktatok adni első napokban enni -inni?
Olvastam hogy valaki főttojást szokott szétmorzsolni nekik, kamilla tea,
Olyat is hallottam hogy első nap nemis szoktak adni neki enni.
Bizonytalan vagyok ezen a téren.
Eleinte inditó tápot szeretnék nekik adni hogy megkapják a tápanyagot amit igényelnek.
Ekkora "túlfűtés" még nem túlfűtés! Ha ráadásul ilyen rövid ideig tart, akkor pláne! Viszont ha az önhő megjelenése az oka, arra már oda kell figyelni! Előfordulhat, hogy jó szigetelés, jól záródó ajtók mellett a tojásokban fejlődő magzatok túlfűtik a légteret. Célszerű ilyenkor a szellőző nyílás(soka)t addig növelni, amíg azokon biztosan el tud távozni a felesleges hő. Szintén jó lehet ilyenkor a napi hűtések számát növelni. Ekkor már bármennyi friss levegőt elviselnek. Viszont ha túllősz a célon, nehezen, vagy egyáltalán nem tudod majd előállítani a szükséges páraszintet és a "fűtésszámlád" is megemelkedik. Meg kell találni a kompromisszumot.
Az Etil Peti-féle megoldás is remek! Viszont ha Attiny-t tudsz programozni (égetni), akkor az Atmega8-at is megírhatod ugyan azon a programozón. Kijelző 1-1 db kell mindkét változathoz. Ha összeadod az Attiny-k árait, bőven meghaladja az Atmega8 árát. Nyomtatott áramkört is készít(t)e(t)ned kell akár az orosz, akár Etil megoldását is választod. Az orosz vezérlő nyomtatott áramköre SMD alkatrészekhez lett tervezve, de át lehet alakítani furatszerelt alkatrészesre is.
Az orosz vezérlő esetén problémás lehet az SHT21 érzékelőt a helyére forrasztani. Ide már nem felel meg az amatőrök által kedvelt pillanatpáka! A korábban feltett fotómon is láthatod, gyufafej nagyságú az érzékelő, és ezen 6 kivezetés található! Viszont nagyságrenddel pontosabb minden eddigi, - általam ismert- érzékelővel összevetve.
A pici alkatrészek forrasztásának a problémája is megoldható. Ha a kínaiaktól rendelsz ILYEN , panelre szerelt érzékelőt, ez már tartalmazza a kétirányú, 3,3V és 5V közötti szintillesztőt is. Ezen az érzékelő valószínűleg már nem olyan pontos, mint a svájci SHT21, de szerintem még bőven megfelel a keltetőbe.
Más: Egy 1000 darabos keltetőnél a vezérlőre bízott tojások ára,- még étkezési céléra szánt tojások árával számolva is - 40-50 eFt körül mozog! Általánosságban írom: Szerintem nem kellene a vezérlés költségén mindenáron spórolni!
Tudomásul kell venni, ha csak egy turnus is befuccsol, a spórolással, egy laza mozdulattal a megspórolt összeg sokszorosát dobhatjuk ki az ablakon! Érdemes a védelemre is figyelmet fordítani.Szórni sem kell fölöslegesen a pénzt, de ilyen szemszögből is meg kell vizsgálni ezt a kérdést. Az orosz verzió csak látszólag drágább. Mire külön-külön elkészíted a szükséges fokozatokat :hőmérő + szabályozó, páramérő + szabályozó, forgatásvezérlő, riasztó, és még sorolhatnám, úgy sem jössz ki olcsóbban! Most, hogy már angol nyelvű a kijelzés, azt a pár kifejezést megtanulva könnyű lett a kezelése is. Nem akarok senkit rá-, vagy lebeszélni semmiről, csak érdemes ezekre is figyelni! Hangsúlyozom: Ezt a részt általánosságban írtam!
Na ezt pontosan így csináltam,csak annyi különbséggel hogy a tojást az orrom tövéhez raktam és a kopott szimatommal szagoltam is. Egyébként 40 W-al fűtöttem ,A 14. Napon mértem, 18 másodpercig fűtött, 36 mp -ig pihent a gép,és 20 fok volt a külső hőmérséklet.
Sokszor mérgelődök, hogy a Forum nem ad lehetőséget öncezúráslásnak illetve saját hsz-ek módosításnak, így megpróbálok hszedre, (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138809424&t=9180932) válaszaimat illetve néhány hibán javítását egységes szerkezetbe tenni. Ime:
Örülök sikereidnek. Kérdésedre válaszolva:
-Tudomásom szerint, nincs semmiféle szabály. Lényeg, a teret megfelelően kell fűteni, párásítani, forgatni, szellőztetni, hogy menyi tojás van, nem releváns.
-A 15-19. napnál, tyúktojás esetén, 37,2 °C az ideális hőmérséklet. 20-21. napnál, 36,9 °C az ideális.
Tapasztalatom szerint (+)(-) 0,1-0,3 °C eltérés nem okoz jelentős problémát. Az SCT-1000-es is ennyit tud, hiszterézise 0,3 °C.
Pár másodperces túlfűtés vagy lehűlés nem okoz semmi gondot, hisz ennyi idő alatt a tojás hőmérséklete nem tud változni, tömegéhez viszonyítva.
- Ha keltetőd hőszigetelése jó, lényeges költség nem merülhet fel. Legfeljebb gyorsabban mozogsz! :-)
Gondolom, forgatáskor, -motoros fordító híján- kiveszed a tojástartót, leteszed, majd becsukod a keltető ajtaját. Egyenként forgatod a tojásokat, majd visszateszed a keltetőbe. Ez nem nagy idő, jelentősen nem fognak kihűlni a tojások.
- Hűteni pedig mindenképpen szükséges, (naponta 2x), a gyakorlat szerint a tojás akkor hűl le megfelelően, amikor érzed szemhéjad, hogy nem forró. Ez kb. 29 °C ideális.
Wordal vágtam össze, macerás, de talán így, mint sok kis szakaszból kiguberálni a lényeget. Sajnos már bejátszik nálam az öregkori figyelmetlenség. :-(
Vissza olvastam kérdéseid, bocs, egy válasz kimaradt.
- Ha keltetőd hőszigetelése jó, lényeges költség nem merülhet fel. Legfeljebb gyorsabban mozogsz! :-)
Gondolom, forgatáskor, -motoros fordító híján- kiveszed a tojástartót, leteszed, majd becsukot a keltető ajtaját. Egyenként forgatod a tojásokat, majd vissza teszed a keltetőbe. Ez nem nagy idő, jelentősen nem fognak kihűlni a tojások.
- Hűteni pedig mindenképpen szükséges, (naponta 2x), a gyakorlat szerint a tojás akkor hűl le megfelelően, amikor érzed szemhéjad, hogy nem forró. Ez kb. 29 °C ideális.
Tudomásom szerint, nincs semmiféle szabály. Lényeg, a teret megfelelően kell fűteni, párásítani, forgatni, szellőztetni, hogy menyi tojás van, nem releváns. A 15-19. napnál, tyúktojás esetén, 37,2 °C az ideális hőmérséklet. 20-21. napnál, 36,9 °C az ideális.
Tapasztalatom szerint (+)(-) 0,1-0,3 °C eltérés nem okoz jelentős problémát. Az SCT-1000-es is ennyit tud, hiszterézise 0,3 °C.
Bár másodperces túlfűtés vagy lehűlés nem okoz semmi gondot, hisz ennyi idő alatt a tojás hőmérséklete nem tud változni, tömegéhez viszonyítva.
Hőfokszabályzó nélkül ne is kezdj hozzá! A W1209-es maximum 1000,-Ft! Az fűtés megoldás végül is kivitelezhető, de nem az elképzelésed szerint. Ott a kereső, (Keresés) a bal oldalon! Talán valamelyik alkalomra (névnap, szülinap) megkérheted szüleid, de nem tudom elképzelni, hogy néha nem kapsz egy kis apanázst, spórold ki. Egyébként, fűtés is pénzbe kerül, gondolom a villanyszámlát sem Te fizeted.
Az sem ártana, ha kicsit utána néznél a keltetés technológiájához is, mert az sem olyan egyszerű.
Szóval javaslom, ne rohanj, fontos a sorrend!
- meg kell tanulni a mesterséges keltetést,
- meg kell tervezni a keltetőt,
- össze kell spórolni az alkatrészek árát,
- fel kell eleveníteni a fizikai, kémiai, biológiai ismereteid,
üdv! szeretnék csinálni egy fürj keltetőgépet a rajzon van az alapkoncepció.
sajnos hőfokszabályzót nem tudok venni ugyanis nem vagyok nagykorú, nincs keresetem, stb. ezért úgy szeretném a hőmérsékletet megoldani hogy 2-3 darab 25w os izzó és a tetejét résnyire kinyitom vagy beindítom a doboz oldalán lévő ventit. vagy valahogy kitapasztalom hogy hogyan tartsam meg a 37 fok körüli értéket. ez így működhet?
Már egy éve csendes figyelője vagyok a fórumotoknak. Tavaly májusban én is elkészítettem az első fapados keltetőmet, egy S60-as lehel kis hűtőből. Négy égős, 2-2 sorba kötve. Felül középen az égők között van egy 12cm-es állítható dőlésszögű számítógép ventilátor, ami az ajtó hőszigetelt üvegére fújva fordítja le a levegőt a tálca alá és a párologtatóra. Persze ez direktbe megy . A ventilátor erősségét és dőlésszögét úgy állítottam be hogy a sarkokba tyúknak a pihetollait ragasztottam szig szalaggal megnézve hogy mindenütt egyformán mozogjon. Tetején van hat az oldalán alul középen egy-egy levegőztető luk,amik 8 mm-esek csak a két fölső középső 16-os ami retesszel, a többi dugóval állítható. A páramérőm óccó kínai, ami véletlenül még idáig bevált. A hőfokszabályzóm STC1000-es.Mikor ez elkészült már szorított az idő. Gyorsan összekapkodtam a szomszédoktól 37 tojást, mert ennyi fért az egy tálcára,és tapasztalat hiányában nem is akartam többet. A keltetés hagyományos kézi forgatás szerint történt. Hetedik napon meglámpáztam a tojásokat és hatot ki kellet dobni, de végül is nagyon örültem mert a 31 -ből 27 kikelt. A csibenevelőbe egy 40-es égő fűtött folyamatosan egy másikat meg rákötöttem a keltető hőfokszabályzójára ami tartotta a beállított hőfokot. Így lett az STC-ből kotlós. Sikerült mindet szépen fölnevelni ,a meghagyott tyúkok jól tojnak a dalos meg végzi a dolgát.Tovább nem is untatlak benneteket rátérek a kérdéseimre.
Fűtetlen helységben tudok csak keltetni, és most korábban szeretnék,10-15 fok körül lesz a helység hőmérséklete ez mennyibe befolyásolja a keltetést. Vagy csak a fogyasztásban jelenik meg.
A 18 . napon jelentkezett egy kis túlfűtésem ami 0,1 fok volt ami elejébe 2-3 másodpercig tartott később 6-7 ig ( 25-fokos külső hőmérséklet volt ekkor) Ha most több tojást rakok be akkor ez fokozottan jelenik e meg? Mekkora az a túlfűtés ami még nem károsít.
Van-e valamilyen szabály hogy hány literes űrtartalomhoz mennyi tojást lehet max berakni?
Én is is terveztem egy 1000 db-ost készíteni de nem jött össze talán a jövő évre.Abba szeretnék építeni vezérlőt pára hő stb. Talán etil peti szabályzóját az a legegyszerübb és még kijelző is van hozzá + páraszabályzó nézegettem az oroszt amit jodedy linkelt az is nagyon király de nem hiszem hogy avval mar megbirkóznák :) Majd meglátom még hogyan is lesz.
Ha jobban elmélyülsz a paraméterek között, ezt találhatod:
Quick Details
Usage:Chicken
Egg Capacity(pcs):1584
Condition:New
Place of Origin:Shandong, China (Mainland)
Brand Name:Xinchang
Model Number:XCH-1584
Voltage:110/220
Power(W):490
Dimension(L*W*H):1.4*1.1*1.65
Weight:260
Warranty:3years
chicken:1584
duck:1134
goose:576
quail:3978
power:300
rate:99%
Net weight(kg):130
Gross weight(kg):150
model:XCH-1584
color:white
Magyarul:
Részletes információk
Használat:Tyúk tojás
Tojás kapacitás(db):1584
Állapot: Új
Származási hely:Shandong,Kína(szárazföld)
Márkanév:Xinchang
Típus szám:XCH-1584
Feszültség:110/220
Teljesítmény (W):490
Méret (H* SZ * M):1,4*1,1*1,65
Súly:260
Garancia:3 év
csirke:1584
kacsa:1134
liba:576
fürj:3978
teljesítmény(W):300
Hatásfok:99%
Tiszta tömeg(kg):130
Összsúly(kg): 150
modell:XCH-1584
színe: fehér
Szerintem 500 dollárért egy komplett keltetőgépet szállítanának, ha megrendelnéd! Így már érthető(bb) az ár! Külön, csak vezérlőt 22- 25 eFt áron hirdetnek.
Látom, a PayPal-tól félsz! Hidd el, megbízható, többszörös védelem van. A magyarországi számlaszámod csak egy szám, onnan senki nem tud levenni semmit, csak ha engedélyezed! Az utalás pedig rajtad múlik. A kötelező befizetés összegét vissza kapod, csak úgy tudod élesíteni. A magyarországi banki azonosítód és jelszavad alapján tudnak esetleg hozzá férni, de, hát ne add meg senkinek.
A 0.3 fok -> Ha jól emlékszem talán a PL-Machine nagyobb gépeinek a letölthető használati utasításában olvastam.
Ez a CD mechanika dolog ZSENIÁLIS! (már be is gyűjtöttem néhányat itt a melóhelyen)
Lehet kapni olcsón (néhány száz forint) központi zár motorokat. Én ezekkel már csináltam egy két mozgatás funkciót.
Az egyik "rémtettem" ilyennel: vakond járatban egy fénysorompó, és mikor a vakond átmegy a fénysorompón, a motor mozgó részéhez rögzített dárda hirtelen lemegy....
A vakond meg talán a szag alapján megérezte és mindig kikerülte az egészet.... :)
A hátsó segédpanelre ráterveztem 4 csatlakozási pontot. Ide 2 nyomógombot vagy kapcsolót beiktatva "rá tudjuk venni" a motort, hogy forgassa vízszintes-, vagy bármilyen más tetszőleges helyzetbe a tálcá(ka)t. Ha beiktatjuk a nyomógombokat, a piros X-el jelölt helyen el kell vágni a vezetőfóliát. Mivel csak a relé áramkörét bontjuk, vagy zárjuk , bármilyen pici nyomógomb megfelel. A lényeg: az egyik zárja, a másik bontsa az áramkört a gomb megnyomásakor.
Hogy a tálca ott is maradjon a nyomógomb elengedése után, kell még egy egyáramkörös kapcsoló a motor áramkörét megszakítani. Ha végeztünk, a kapcsolót visszakapcsolva a motor visszaállítja a tálcákat a beavatkozás előtti helyzetbe.
Szia! Az első kérdésedre: Mindkét eset elképzelhető, ezért nem butaság ez a funkció! Az orosz vezérlőben a menüben beállítható milyen hőfok felett indítsa a vészszellőztetést. Nem tudom honnan jött ez a 0,3 Co. Most alaposabban teszteltem a riasztást és a vészszellőztetést. A riasztás kimeneten akár alacsony, akár magas a hőmérséklet vagy pára, egyaránt riaszt,amikor is a riasztás kimenetén egy pulzáló feszültség jelenik meg. Ezzel lehet pl. 12 voltos izzót villogtatni, vagy valamilyen 12 voltos hangkeltő eszközt, pl piezo-szirénát működtetni.
A vészszellőztetés csak magasabb hőmérséklet esetén aktivizálódik. Korábban úgy gondoltam, a magasabb páraértékre is reagál. Most kiderült, tévedtem!
Én sem használtam még ki eddig ezt a funkciót. Viszont voltak korábban érdekes ötletek a vészszellőztető ventilátor nyílásának nyitására, zárására. Nekem leginkább a CD adagoló tálcák mechanikájának a felhasználására tett javaslat tetszett a legjobban.
A kompresszor motorjában találhatsz még egy érdekes műszaki megoldást. Az olajozásra gondolok. Ha megnézet a motor tengelyét, egy "huzagolt" furat fut végig tengely közepén. Ebben a motor forgásakor felkúszik az olaj felülre, és ott szétszóródik a mechanikára. Nekem nagyon furmányosnak tűnt ez a megoldás! Gyerekkoromban mi is majdnem szétszedtük a macskát, megnézni mi dorombol benne! :D
Elkészültem az angol kijelzésű keltetésvezérlőkkel. Talán lesz egy pluszban. A megrendelő hezitál, de még nem mondta meg konkrétan, hogy most kell-e neki, vagy sem. Ha ez a pár darab elfogy, egy jó ideig nem vesznek rá, hogy készítsek újabbakat!
Az okokat most nem részletezném.
A huzalozás megkönnyítésére készítettem két képet. Mindegyik vezérlő bekötése azonos.