Itt mindhárom kapható konténerben, relatíve mérsékelt áron. De ez csak példa.
Ha vesszőt szerzel, a gyökereztetés elég könnyű. Én úgy kezdtem a fügézést, hogy ledugtam 8 vesszőt, mintha szőlő volna, abból 7 megeredt. Komisz homokban.
Ez a rész kb Érd központ, nem egészen Érd legalsó pontja.
Próbáltam keresni melyik fajták szimpik, és erre jutottam:
1 Babits
2 Dottato
3 Della Signora
Ezek bejönnek. Jó lenne ha én gyökereztetném, de lehet elmegyek egy kertészetbe ahol ezekből valamelyiket, vagy akár mind a hármat megkapom. Egyre jobban tetszenek ezek a fügebokrok, minél többet nézem.
Érd eléggé kiterjedt település, de ha nem egy völgy aljában laksz, általában reményteljes hely fügének. Amúgy a választásban többféle szempontod lehet: milyen korai legyen, milyen ízűnek mondják, mennyire bírja az őszi, esetleg esősebb időt (poshad, vagy aszalódik inkább),vagy hogy milyen méretű, színű. Ha visszaolvasol a topikban, találsz véleményeket a gyakoribb (kvázi-)fajtákról. Aztán a gyakorlati szempont: melyiket, mennyiért találod valamelyik árulónál, vagy melyikből tud valaki vesszőt adni.
Szeretnék fügefát, de nem igen tudom melyik milyen, viszont jó lenne olyan ami be is érik nálunk itt Érden. Mi a véleményetek milyen fajtát érdemes beszerezni?
Szeretnék még egy fügét a meglevők mellé, szerintetek a Török barna vagy a Lila szivar a jobb választás, a termés minősége és a termeszthetőség szempontjából?
Amennyire én tapasztaltam, ép levél csak a növény fiatal korában szokott megjelenni. Mire annyira kinövi magát, hogy teremhet is, a levelek karéjosak lesznek. (Feltéve, hogy a fajtára ez jellemző; nem emlékszem, van-e olyan fajta, amelyik teljesen ép levelű.)
Igen, van ilyen fügelevél is. Én is láttam már az enyémen ép lemezűt, bár a karéjozott jellemzőbb. Nem csak a füge csinál ilyet, rokona, a fehér eperfa is, csak annál a karéjos a ritkább.
Tud-e valaki nekem segíteni, hogy lehet az, hogy egyazon fügebokorról származó kis fügéim levelei eltérőek!? A jobboldali fás dugvány volt, míg a 2 baloldali a bokor fás tövén hajtott kis gyökérrel. A 2 baloldali levelei olyanok, mintha nem is füge lenne, vagy van ilyen fügelevél is?
Nem tudom a fajtáját. A feleségem kapta még 1999-ben, dézsában tartottuk, pár éven keresztül hozott termést, a pincében be is ért (ettem is belőle, sajnos nem emlékszem, milyen volt a termése), de azután megállt. Úgy 3 éve kiültettem a szabadba, bármi is legyen elven és kiállta a hideg telet. A múlt év őszén hozott kinn először termést, de nem ért be. most kíváncsian várom, hogy beérik-e termése, legalább tippelni fogok tudni a lehetséges fajtára.