Keresés

Részletes keresés

Prof Creative Commons License 2021.01.15 0 0 3851

Szia,

Az Arduino keretrendszerben közvetlenül nincs rá mód, de a kódba bele tudod írni közvetlen utasításokkal.
De.
Az a funkcionalitás, ami neked, kell e nélkül is megoldható. Az órák és a megszakítások regiszterszintű piszkálása nem túl célravezető és jelentős  kockázat, mert csak egy rossz elirás és húzhatod újra a lapkát (nekem van, illetve mivel elajándékoztam, csak volt megdöglött eszközöm hasonló miatt). Az ok is egyszerű: azzal kell számolni, hogy ezek az alap órajel (16 MHz) leosztásával machinálnak, tehát sokkal inkább a másodpercnél kisebb vagy a körüli, de semmiképp sem több perces időzítésekre való.
RTC-vel pontosan, belső órák figyelésével picit ad-hoc módon tudod megoldani a kérdést állapotgépek használatával.

Előzmény: vfp (3850)
vfp Creative Commons License 2021.01.15 0 0 3850

Ha jól értelmeztem az angol leírásokat, akkor az időzített megszakításhoz regisztereket kell beállítani. Tudtommal az IDE-ben nem lehet regisztereket írogatni. (vagy én értettem félre valamit).

Az is lehet, hogy az egész elgondolásom hibás, és nem így kéne lekezelni az időpont kritikus eseteket.

Előzmény: Vargham (3849)
Vargham Creative Commons License 2021.01.15 0 0 3849

Lehetséges-e ezt IDE-vel megoldani, és ha igen hogyan?

Ezt a kérédst nem értem.

Előzmény: vfp (3847)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.15 0 0 3848

Hát, a legtöbb lábat elfoglaltam:)

De nem is ez a fő baj, ez a NYÁK már kész, be van építve, nem szeretnék ebbe már bele barmolni, satöbbi.

Valahogy az volt a benyomásom, hogy egy ilyen óra beállítása nem okozhat gondot, de tévedtem.

Na mindegy, majd még próbálkozom...

Előzmény: Vargham (3846)
vfp Creative Commons License 2021.01.14 0 0 3847

Sziasztok!

Egy Arduino Mega 2560-nal játszadozom.

Arduino IDE 1.8.8 van a gépemen.

Egy sörkollektor vezérlőt tuningolok mindig egy-egy ötlettel tovább.

Van két sörkollektor a tetőn. Mind a kettőben és a szobában van egy-egy  DS18b20. Három külön Dallas BUS-on mérem a hőfokokat 15 másodpercenként. Kiértékelem a mérési eredményeket, ha szükséges kapcsolgatom a kollektorok ventilátorait (külön-külön).

A mérési eredményekből 5 perces átlagokat képzek.

Idáig vagyok most készen.

további gondolatok:

- Az átlagokat thinkspeak-ra akarom küldeni egy ESP-01-val AT parancsokkal.

- Szeretnék egy menüt is a rendszerbe, hogy a kapcsolási értékeket lehessen változtatni.

A hőmérséklet lekérdezése és kiértékelése fontos, ezért szeretném ezt egy időzített megszakítással lekezelni.

Lehetséges-e ezt IDE-vel megoldani, és ha igen hogyan?

Vargham Creative Commons License 2021.01.14 0 0 3846

> Ez csak azért érdekes, mert ezt nem tudom soros porton figyelgetni, hogy mit csinál.

Miért, elfoglaltad másra a soros lábakat?

Előzmény: Alpári Gnác (3842)
schlumberger Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3845

:-)

Előzmény: Alpári Gnác (3844)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3844

Na hogy erre nem gondoltam...:)

Előzmény: schlumberger (3843)
schlumberger Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3843

Nincs szétválasztva a PEN! :-) Ne haragudj :-) Olvastam a másik topikot...

Előzmény: Alpári Gnác (3842)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.13 0 0 3842

Na most egy igazán láma kérdéssel fordulok hozzátok.

A sztori röviden az, hogy van egy általam épített eszköz, ami egy DS3231-es óra modulra támaszkodik, de nem Arduino lapka van benne, hanem egy 328P-PU.

Ez csak azért érdekes, mert ezt nem tudom soros porton figyelgetni, hogy mit csinál.

Az óra modul működik, másodpercenként, percenként, óránként, naponként kell a programnak bizonyos dolgokat csinálnia és ezeket csinálja is.

Az óra modul 3,3V-ról megy és a szokásos A4/A5 I2C lábakon megy, van benne egy szintillesztő is.

Minden fasza is, csak éppen nem pontos az órája, ezért megpróbáltam egy nanoval beállítani a példaprogramok alapján.

És nem vagyok képes beállítani és már agyvérzést kapok tőle.

Olyan, mintha nem lenne rákötve az óra modul, teljesen hülye adatokat kapok vissza tőle, illetve ha lehúzom az egészet, akkor is ugyanazokat a fals értékeket kapom.

Nem vagyok képes értelmes óra adatokat kapni tőle, miközben az IC meg kap, mivel tökéletesen működik.

Az óra modul jó, kettő van belőle, mindkettővel ugyanez van, a nano is jó, minden más program fut rajta.

Vajon mi a fenét rontok el?

Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.06 0 0 3841

Ja, hát ez ilyen, a saját elírását nehezen veszi észre az ember:)

Előzmény: vfp (3840)
vfp Creative Commons License 2021.01.06 0 0 3840

KÖSZÖNÖM!

Vak vagyok, hogy nem láttam.

Előzmény: Alpári Gnác (3838)
vsanyo81 Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3839

Nem tudom, hogy történhetett kiszedtem az update-ig a címet. Nem értem miért van így a példaprogramban. Így első alkalommal lefutott a CSTT és a CIICR is hiba nélkül. Aztán meg újra nem. Csak ez az A6 modul ilyen instabil, vagy más gsm modul is ilyen bajos?

Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3838

Elírtad.

lenght van nálad length helyett.

Előzmény: vfp (3836)
vfp Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3837

lemaradt a hibaüzenet

vfp Creative Commons License 2021.01.05 0 0 3836

Sziasztok!

Elakadtam, segítsetek.

Egy számot akarok megjeleníteni LCD-n adott helyen. Ehhez a számból stringet csináltam (ez még ment). A string hosszát nem tudom meghatározni.

Amivel próbálkoztam: (a lényeg)

float szam = 123.45;

string szoveg = string( szam,0 );

Serial.print(szoveg.lenght());

granov Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3835

Volt szerencsém szívni vele. Domain name nem volt jó, csak ip cím. De a AT+CDNSGIP visszadta az ip-t. De nekem nem volt stabil, nem használtam.

Előzmény: vsanyo81 (3833)
halaloszto Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3834

Nem ismerem a modult, de látok gyanúsat.

1. A GET-nél már csak a /update től kell az url, http, host, port ott már ninincs. Hiszen már fel vagy konnektálva.

2. 80as portra konnektálsz sima tcpvel, ez a http portja, az urled meg https. Elsőre csekkold, hogy http-n is elérhető az api, ésakkor készen vagy. Aztán meg utánna kell nézni, hogy hogyan lehet arduinoból gsm modullal https requestet csinálni.

Előzmény: vsanyo81 (3833)
vsanyo81 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 3833

Sziasztok. 
Adott egy Arduino UNO, és egy a6 gsm modul. A cél egy rövid adat küldése lenne a projektünk szerverére. Első körben tökéletesen megfelelne a thingspeak.com-ra küldött adat is, hogy lássam, működik e minden.  A hívás, és SMS küldés rendben. Az adatkapcsolatot ellenőríztem, van internet. Azonban akárhány példaprogramot próbáltam, mindegyik hibával jön vissza: +CME ERROR 50, 53 és 58. 

--Kábelezés:--

VCCin -> en

gnd->gnd

u_tx-> 2

u_rx-> 3

Táp: UNO- laptop usb ről, 

A6- microusb 

--Telekom APN--

• A hozzáférési pont neve: Telekom Net (*T-Mobile NET)
  • APN: internet
  • Felhasználónév: (üres)
  • Jelszó: (üres)
  • Jelszókérés: Nem
  • Autentikáció típusa: PAP
  • IP: Dinamikus
  • Elsődleges IP-cím: 000.000.000.000
  • Másodlagos IP-cím: 000.000.000.000

--A kód--

(ki van szedve a szenzor rész belőle, mert az nem kell nekem):

#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial gprsSerial(2,3);

#include <String.h>
#include <DHT.h>

//#define DHTPIN A0
int t=10;

//DHT dht(DHTPIN, DHT11);

void setup()
{
gprsSerial.begin(9600); // the GPRS baud rate
Serial.begin(9600); // the GPRS baud rate
delay(1000);
}

void loop()
{
delay(100);
Serial.println("... küldöm az adatot.");

if (gprsSerial.available())
Serial.write(gprsSerial.read());

gprsSerial.println("AT");
delay(1000);
gprsSerial.println("AT+CPIN?");
delay(1000);
gprsSerial.println("AT+CREG?");
delay(1000);
gprsSerial.println("AT+CGATT?");
delay(1000);
gprsSerial.println("AT+CIPSHUT");
delay(1000);
gprsSerial.println("AT+CIPSTATUS");
delay(2000);
gprsSerial.println("AT+CIPMUX=0");
delay(2000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CSTT="internet""); // APN telekom Domino fix kártya itt nem látszik, de úgy van, hogy 

// "AT+CSTT=backslash"internetbackslash""
delay(1000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIICR"); //bring up wireless connection
delay(3000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIFSR");//get local IP adress
delay(2000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIPSPRT=0");
delay(3000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIPSTART="TCP","api.thingspeak.com","80"");//start up the connection
delay(6000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIPSEND");//begin send data to remote server
delay(4000);
ShowSerialData();

String str="GET https://api.thingspeak.com/update?api_key=1UR6KTAWN2P4R78F&field1=0" + String(t) +"&field2="+5;
Serial.println(str);
gprsSerial.println(str);//begin send data to remote server

delay(4000);
ShowSerialData();

gprsSerial.println((char)26);//sending
delay(5000);//waitting for reply, important! the time is base on the condition of internet
gprsSerial.println();
ShowSerialData();

gprsSerial.println("AT+CIPSHUT");//close the connection
delay(100);
ShowSerialData();
}
void ShowSerialData()
{
while(gprsSerial.available()!=0)
Serial.write(gprsSerial.read());
delay(5000);

}

--A válasz:--

... küldöm az adatot.
AT

OK
AT+CPIN?

+CPIN:READY

OK
AT+CREG?

+CREG: 1,1AT+CSTT="internet"

+CME ERROR:53
AT+CIICR

+CME ERROR:50
AT+CIFSR

+CME ERROR:50

Vajon mi lehet a gond? 

Köszi a válaszokat!!

radio111 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 3832

... de a végleges megoldás a CH340/341 USB driver telepítése lett .

Előzmény: radio111 (3831)
radio111 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 3831

Köszi az ötleteket, bár egyik sem jött be. 

Viszont van egy kis Win10-es tabletem (billentyűzetes) azzal viszont meglepő módon csont nélkül működik így a problémám megoldva.

Egyébként Boldog Új Évet!

Előzmény: halaloszto (3828)
Prof Creative Commons License 2020.12.24 0 0 3830

Szia!

Jó az alap elgondolásod. Egy állapotgépet kell egy újabb bemenettel kiegészíteni. Mondjuk ahogy néztem, az eredeti kódot nagyon alaposan át kellene írni.

Előzmény: Nooorbi91 (3829)
Nooorbi91 Creative Commons License 2020.12.22 0 0 3829

Sziasztok!

Lassan 4 éve hogy használom ezt a vezérlést a kinti lápában.
Viszont most egy kicsit át akarom variálni a dolgot.
Két, külön lámpa, külön vezérlővel, külön nyomógombbal. Viszont akarok egy közös gombot is hozzájuk. Ez egy két körös nyomógomb lenne, szóval a két vezérlés elválasztva maradna.
Viszont, ha ezt a nyomógombot a meglévő nyomógombbal párhuzamosan kötöm akkor, ha az egyik lámpa már fel van kapcsolva akkor a gomb megnyomására az lekapcsol.
Arra gondoltam, hogy a közös gombot egy másik bemenetre kellene kötni, és itt, ha a lámpa már fel van kapcsolva akkor az első gombnyomás nem kapcsolja le. De ezt leszámítva a nyomógombbal ugyan úgy lehet vezérelni. Szóval rövid megnyomásra időzítővel kapcsol fel. Hosszú gombnyomásra pedig felkapcsolva marad és világít a kontroll lámpa.
Tudnátok ebben segíteni?

Előzmény: Vargham (2720)
halaloszto Creative Commons License 2020.12.18 0 0 3828

az unknown devicesnél a device managerben (eszközkezelő) látszik valami?

a kínai klón usb illesztőkkel vannak gondok, amíg egy gépen be nem üzemelődik, utánna ok. elsőre rá kell jönni, hogy ch34x vagy cp21xx stílusú van rajta. utánna keresgélni minnél kulturáltabb fórumokban, hogy kinek honnan letöltött jött be mostanában, és sorban próbálkozni velük, közben kicsit takarítva.

Vajk

Előzmény: radio111 (3827)
radio111 Creative Commons License 2020.12.17 0 0 3827

Próbáltam de ettől még portot nem lát továbbra sem 

Előzmény: hewlett_packard (3826)
hewlett_packard Creative Commons License 2020.12.15 0 0 3826

Eszközök/Processszor:ATMEGA328(Old Bootloader)

Előzmény: radio111 (3825)
radio111 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 3825

Sziasztok

A következő problémához keresek segítséget:

Vagy 2 éve vettem két kínai boardot, egy Uno-t és egy Nano-t. Mindkettőre ment fel saját kezűleg írt progi, működött, öröm, bódogtág

Az egyiken át akartam írni a progit a minap. Kis laptopra feltettem a hivatalos progit, de a portot nem látja (USB drivert próbáltam telepíteni, elvileg a program mappájában van, de nem talált semmit az eszközkezelő). Ez Win7 alatt volt.

Pár nap múlva a nagy laptopon is próbálkoztam, ugyanaz az eredménytelenség, Win10 alatt. PRóbáltam a másik boardot, ott sem lát portot, próbáltam USB kábelt cserélni is. Itt is eljátszottam a hivatalos, a program mappájából történő USB driver telepítést de semmi.

Valakinek esetleg valami jó ötlete, hogy mit szúrtam el? Annak idején (nyilván egy korábbi programverzióval) csont nélkül feltelepítette a portot. 

Prof Creative Commons License 2020.12.12 0 0 3824

Szia,

Ehhez nem kell, de fontos, hogy szabadon tudjon áramolni körülötte a levegő.
Én nem ezt, hanem az eggyel nagyobb, LRS-75-5 verziót venném. Szeretem túlbiztosítani a dolgokat.

Előzmény: Turismoo (3823)
Turismoo Creative Commons License 2020.12.12 0 0 3823

Értem, köszi. És pl. ehhez a MeanWell táphoz nem kell ventillátor hűteni, ha szobában lesz?

Előzmény: Alpári Gnác (3822)
Alpári Gnác Creative Commons License 2020.12.11 0 0 3822

Alapvetően jól számolsz, ennyi a max áramfelvétel, ha minden LED minden színe teljes fényerőn világít, de ezt ugyebár programból tudod befolyásolni.

Az Arduino csak a vezérlést adja a LED-sornak, oda csak a középső eret kell bekötni, a tápot a LED-sor a külső tápról kell hogy kapja.

Mivel ebből a LED-sorból van 5V-os és 12V-os is, olyan külső tápot kell venni hozzá, ami feszültségben megfelelő.

Ha 5V-os LED-sort vettél, akkor ez a MeanWell táp jó lesz.

A külső táp és az Arduino GND-jét majd ne felejtsd el összekötni.

Előzmény: Turismoo (3819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!