Keresés

Részletes keresés

Jokerit5000 Creative Commons License 2019.05.09 0 0 26364

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban, az úgy jó lehet, ha lepalackozom a söröket cukor nélkül, és egy hét múlva rakom csak bele a cukrokat? Úgy gondolom nem robban szét a palack annyira, ha még nem lenne teljesen leerjedve, meg ha erjed is, azt kiengedem, amikor kinyitom a csatosüveget és mehet rá a cukor.

Ez járható út lehet? 

Előzmény: latam (26353)
uni-cum-laude Creative Commons License 2019.05.09 0 0 26363

Meglehet hülyeséget kérdezek, de - a tartály/fedő méreteltérésen túl - esetleg nem lett aránytalanul túltöltve a tartály?

Előzmény: Rewolt75 (26361)
Hank Evans Creative Commons License 2019.05.09 0 1 26362

Ezt így nem is nagyon tudom elképzelni. Mindenesetre tuti, hogy nem a vödörre való a fedél (vagy nem a fedélhez való a vödör :)). Ha rendesen illeszkedik a fedél a vödörre, a nyomást okozó gáz simán távozik a kotyogón keresztül - hacsak nem volt túl intenzív a habképződés és nem tömítette el a kotyogót - ha pedig nincs rajta a kotyogó, a lyukon keresztül simán ki kell mennie a gáznak. Milyen típusú erjesztővödröd van, hol vetted?

Előzmény: Rewolt75 (26361)
Rewolt75 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26361

Sziasztok

 

Most kezdem a sörkészítést és elsőre én is egy sűrítménnyel próbálkozom. Az a gondom hogy az erjesztő tartály folyton "lerúgja magáról" a fedelet, bármit csinálok. Kotyogó nélkül sem marad rajta pár percnél tovább. Felhelyezéskor úgy tűnik hogy a feldél kb 1 cm-el nagyobb a tartálynál és úgy tudom feltenni, hogy behorpasztom a közepét. A kotyogón jól megfigyelhető, hogy pár perc "kifújás" után, elkezdi beszívni a levegőt, majd lepattan a tető.

Járt már így valaki? Mit lehet csinálni ilyenkor? 

KupBa Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26360
Sziasztok!

Szombaton fogom átfejteni a belga jellegű sörömet a másodlagos erjesztőbe. A viszamaradó élesztő iszap (sörseprő) használatával szeretnék sütni egy kenyeret. Tudom, hogy ez régen szokás volt a falvakban, így a sörkészítést a kenyérsütéssel hangolták össze. Csakhogy a neten sehol sem találok ilyen receptet. Gondolom egy kovászolt kenyér receptjéből kellene kiindulnom.

Van esetleg itt valaki aki próbálkozott ezzel? Nagyon örülnék egy-két tanácsnak, esetleg egy receptnek is.
uni-cum-laude Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26359

Köszönöm a válaszod és a figyelemfelhívásodat.

Totál kezdőként most még "csak" az első, sűrítményesre "várok". :D

Előzmény: latam (26358)
latam Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26358

Nyugodtan megfelezheted az összetevőket. A különbség főleg annyi, hogyha ugyanazokat az eszközöket használod, akkor máslásnál a gabonaágy (vagyis a szűrőréteg) fele olyan vastag lesz. Illetve, ha forralod a sörlevet, akkor ugyanannyi idő alatt nagyobb százaléka fog elpárologni, ezért nagyobb lesz a fajsúlya.

Előzmény: uni-cum-laude (26354)
latam Creative Commons License 2019.05.08 0 1 26357

A fokolót lehet az erjesztőedényben is használni, ha fertőtlenítve van. De az erjedés végének megállapítására tényleg praktikusabb a rekfraktométer.

Előzmény: Jokerit5000 (26355)
novakszab Creative Commons License 2019.05.08 0 2 26356

Aliexpressről 4000ft körül van a refraktométer, 2 éve azt használom. Csak pár csepp kell a méréshez, ha már van alkohol akkor kalkulátorral lehet kiszámolni a valós FG-t.

Előzmény: Jokerit5000 (26355)
Jokerit5000 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26355

Nagyon köszi a tanácsokat, az erjesztő púposodását figyelem akkor még, illetve nyitok és "újrakupakolom" ha szükséges a csatosüvegeket. Első sörre nem lehet hónapokat várni tudjátok... :)

 De majd ha meg lesz a mérőm azt hogy csináljam kb. az erjesztőbe is rakhatom ha le van jól fertőtlenítve, vagy mindenképp mérőtégelybe és ott mérni? Amit a mérésre leengedek azt vissza rakhatom vagy kuka? Nem szeretném ha annyit mérnék, hogy elfogyjon mire palackozom :D

Előzmény: latam (26353)
uni-cum-laude Creative Commons License 2019.05.08 0 0 26354

Sziasztok!

Ha már korábban téma volt bocs, de tudjátok: minden újszülöttnek új lehet. Bár mindjárt 63 az illető.

Szóval: ha van pl. egy recept 23 liter kész sörre, de tárolókapacitás hiány miatt csak 11,5 liter a cél, akkor valamennyi összetevőt felezhetem, vagy van valami más arányosítási "(alap)szabály" az egyes összetevőkre?

Előre is köszönöm a tanácsokat.

latam Creative Commons License 2019.05.08 0 1 26353

Én nem a hőmérsékletet emelném, hanem az erjesztési időt növelném. Kb. 3-4 hét után palackoznám. Próbaként időközönként felbontanék egy üveggel, ha kifut a sör az üvegből vagy a pohárból, az figyelmeztető jel, akkor valószínűleg túl sok a CO2 benne. Ebben az esetben levenném a kupakokat az üvegekről a nyomáscsökkentés miatt, majd kis idő múlva új kupakokat tennék rájuk.

Előzmény: Jokerit5000 (26351)
-Toti- Creative Commons License 2019.05.07 0 1 26352

Ha nem tudsz mérni, akkor várj addig, amíg már nem erjed - én a hordó tetejét szoktam behorpasztani, ha nem púposodik fel, már nincs CO2 termelés (a kotyogás elég lassú is tud lenni, azt a végén kár figyelni).

Ha egy kb 1,050 OG volt a cél, és nagyjából sikerült is elérni, akkor a 3g cukor fél literenként szerintem nem lesz sok. 20 fok fölé meg nem vinném.

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

A lentebb említett kb 0,9 vol eléggé pontos, viszont pár érték megadásával kiderül, hogy nem sokat nyernél a melegítéssel, 25 fokon 0,1 vol-t, 30 fokon 0,16 vol-t. (és az S-04 működési tartományának felső határa 24-25 fok!)

Míg ha hűtenéd, 15 fokon 0,15 vol-t, 10 fokon 0,36 vol-t tartalmazna pluszban a söröd.

Előzmény: Jokerit5000 (26351)
Jokerit5000 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 26351

Akkor ha ezt már mérés nélkül palackozom, célszerűbb ha az utsó mondjuk 3 napra magasabb hőre teszem? 

Előzmény: latam (26350)
latam Creative Commons License 2019.05.07 0 1 26350

Az természetes, hogy erjedés végére lesz valamennyi CO2 a sörlében. Ennek mennyisége függ a sörlé hőmérsékletétől, 20 fokon kb. 0,9 Vol. Ha 3 gramm cukrot raksz az üvegekbe, akkor a kész sörben kb. 2,4 Vol CO2 lesz, az teljesen jó mennyiség (bár a kívánatos CO2 tartalom függ a sör fajtájától). Persze fél literes üvegekkel számolva.
Ha nem méred a végső fajsúlyt, és úgy palackozol, akkor az üvegek felrobbanását kockáztatod. Nekem az S-04 élesztőnél 20-21 fokon erjesztve általában 2 hét elteltével is csökkent még valamennyivel a fajsúly, legtöbbször 3 hét erjesztés után palackoztam. Fajsúlymérés nélkül sört készíteni elég komolytalan dolog.

Előzmény: Jokerit5000 (26348)
Jokerit5000 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 26349

20 fokon volt végig

Jokerit5000 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 26348

Sziasztok, pár kérdésem lenne, első söröm főztem és lassan jön a palackozás. Az baj ha az erjesztőben már picit szénsavas a sör? Attól még üvegenként adhatok hozzá 3 g cukrot? Mérni sajnos nem tudok eszköz hiányában, de inkább több élesztőt raktam hozzá és 2 hét eltelt már S-04 élesztővel.

novakszab Creative Commons License 2019.05.06 0 1 26347

Átfejtéssel oxidálod a söröd, egy hidegkomlós sörnél ez nagyon nem kívánatos... Ennek ellenére vannak akik másodlagosból palackoznak,megfelelő technológia mellett. Én mindig elsődlegesből palackozok. Lesz szénsav csak kicsit tovább tart a karbonizálás. Télen én simán kiraktam a hidegkomlós söröm a 2 fokos garázsba 1 napra. Palackozás után vissza szobahőre, lett szénsav.

Előzmény: László.... (26345)
Kanimani Creative Commons License 2019.05.06 0 0 26346

Szűrőpapírt egyszer adtam apósomnak pálinka szűréshez. Az 5 litert vagy fél napjába telt átengedni a papírnak. 

Esetleg ha egy tea szűrőbe raksz egy textil pelenkát és átfejted? 

László.... Creative Commons License 2019.05.06 0 0 26345

Ha szűrőpapíron átengedem az nem segítene rajta?

Ha lehűtöm nagyon attól még a palackozás során a CO2 képződés végbe fog menni?

 

Előzmény: novakszab (26344)
novakszab Creative Commons License 2019.05.05 0 1 26344

Üdv, az nem jó ha komló darabok kerülnek a sörbe mert futni fog tőle a sör...Ha hidegre teszed 1 napra akkor jobban összeáll az alján a zacc.Ha csapról palackozol akkor lassan folyatva tedd hogy ne kapja fel az aljáról a darabokat. Jó megoldás lehet felülről átfejtő csővel palackozni. Jobb lett volna a hidegkomlót zsákban hozzáadni, nekem olasznál kapható komlózokni van, az bevált.

Előzmény: László.... (26343)
László.... Creative Commons License 2019.05.05 0 0 26343

Sziasztok,

 

Egy Amerikai IPA hidegkomlós sűrítményt erjesztettem ki ami ugye a komlóval együtt fort ki (pellet) amit csomagoltak a sűrítményhez. A kérdésem az lenne, hogy palackozás előtt hogyan lehet/érdemes elválasztani a komló darabokat a sörlétől? Üllepítős csapos edényben van, de sajna komlódarabok kerülnek az üvegbe..... Köszönöm. 

Bárk_i Creative Commons License 2019.05.03 0 0 26342

Igen. 

Előzmény: Kanimani (26341)
Kanimani Creative Commons License 2019.05.03 0 0 26341

Még annyit hozzátennék a történethez, hogy este megállt a kifutásban a hab és néha kottyan még a kotyogó. Remélhetem a legjobbakat?

Tótikám Creative Commons License 2019.05.03 0 0 26340

Kókusz porter: maris otter 3.6kg, cara bohemia 120g, special B 120g, belga csoki 140g,carafa S 180g, 400g méz.Komló 45g styrian goldins.Élesztő US05 16C-on erjesztve ,4. napon ment bele 450g kókusz. Kókusz előkészítés: sütőben 110-120C-on világos aranyra pirítva.Tepsi törlő papírral kibélelve ,többször cserélve ,cél hogy minél több olajat fel szívjunk (ez része kissé macerás). Hőmérséklet ellenőrzés digitális hőmérővel.

Előzmény: porgolo (26330)
Kanimani Creative Commons License 2019.05.02 0 0 26339

Romlik e majd a sör minősége ettől? Más lesz e az Fg mintha nem futott volna ki vagy letörölgetem ami kifolyt, alább hagy majd a hab képződés és egy két hét múlva, a számításoknak eleget tévő végfajsúlyú sört fogom bepalackozni?

Bárk_i Creative Commons License 2019.05.02 0 0 26338

Szerintem a 30 literes erjesztő e sok a 26 liter. Ezért futhatott ki. 

Előzmény: Kanimani (26337)
Kanimani Creative Commons License 2019.05.02 0 0 26337

Sziasztok! 

Elraktam 26 liter sört erjedni. Egy nap kotyogás után a kotyogás után a hab kifutott a kotyogón. Ez miért van, valamint befolyásolja majd a söröm minőségét?

Amúgy, 1,066 az og és 1 tasak s-04-est használtam.

 

Tótikám Creative Commons License 2019.05.02 0 0 26336

6% cukor az 6 Brix érték, ha igen akkor az elég magas .Recepted szerint mennyi volt a várható érték? Ha a palackozó cukor mennyiségét beleteszed újra el kezd erjedni. Ha nem akkor lehet hogy meg akadt.Esetleg rázd fel ,ha hideg helyen van emeld kicsit a hőmérsékletet.

Előzmény: lilihanna (26335)
lilihanna Creative Commons License 2019.05.01 0 0 26335

Sziasztok csak egy gyors kérdés....

 

Egy hét erjedés után leállt a söröm......izre illatra minden oké csak egy kicsit zavarosabb megmérve 6% cukrot mutat.

Gondoltam majd még rámérek, de 4 nap múlva semmit nem változott.

 

Palackozzam le (a megszokott cukorral, vagy ne rakjak bele cukrot, és vagy esetleg még hagyjam még pár napot "erjedni"

 

kicsit tanácstalan vagyok...

 

köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!