Még egy kérdés ezzel kapcsolatban, az úgy jó lehet, ha lepalackozom a söröket cukor nélkül, és egy hét múlva rakom csak bele a cukrokat? Úgy gondolom nem robban szét a palack annyira, ha még nem lenne teljesen leerjedve, meg ha erjed is, azt kiengedem, amikor kinyitom a csatosüveget és mehet rá a cukor.
Ezt így nem is nagyon tudom elképzelni. Mindenesetre tuti, hogy nem a vödörre való a fedél (vagy nem a fedélhez való a vödör :)). Ha rendesen illeszkedik a fedél a vödörre, a nyomást okozó gáz simán távozik a kotyogón keresztül - hacsak nem volt túl intenzív a habképződés és nem tömítette el a kotyogót - ha pedig nincs rajta a kotyogó, a lyukon keresztül simán ki kell mennie a gáznak. Milyen típusú erjesztővödröd van, hol vetted?
Most kezdem a sörkészítést és elsőre én is egy sűrítménnyel próbálkozom. Az a gondom hogy az erjesztő tartály folyton "lerúgja magáról" a fedelet, bármit csinálok. Kotyogó nélkül sem marad rajta pár percnél tovább. Felhelyezéskor úgy tűnik hogy a feldél kb 1 cm-el nagyobb a tartálynál és úgy tudom feltenni, hogy behorpasztom a közepét. A kotyogón jól megfigyelhető, hogy pár perc "kifújás" után, elkezdi beszívni a levegőt, majd lepattan a tető.
Szombaton fogom átfejteni a belga jellegű sörömet a másodlagos erjesztőbe. A viszamaradó élesztő iszap (sörseprő) használatával szeretnék sütni egy kenyeret. Tudom, hogy ez régen szokás volt a falvakban, így a sörkészítést a kenyérsütéssel hangolták össze. Csakhogy a neten sehol sem találok ilyen receptet. Gondolom egy kovászolt kenyér receptjéből kellene kiindulnom.
Van esetleg itt valaki aki próbálkozott ezzel? Nagyon örülnék egy-két tanácsnak, esetleg egy receptnek is.
Nyugodtan megfelezheted az összetevőket. A különbség főleg annyi, hogyha ugyanazokat az eszközöket használod, akkor máslásnál a gabonaágy (vagyis a szűrőréteg) fele olyan vastag lesz. Illetve, ha forralod a sörlevet, akkor ugyanannyi idő alatt nagyobb százaléka fog elpárologni, ezért nagyobb lesz a fajsúlya.
Aliexpressről 4000ft körül van a refraktométer, 2 éve azt használom. Csak pár csepp kell a méréshez, ha már van alkohol akkor kalkulátorral lehet kiszámolni a valós FG-t.
Nagyon köszi a tanácsokat, az erjesztő púposodását figyelem akkor még, illetve nyitok és "újrakupakolom" ha szükséges a csatosüvegeket. Első sörre nem lehet hónapokat várni tudjátok... :)
De majd ha meg lesz a mérőm azt hogy csináljam kb. az erjesztőbe is rakhatom ha le van jól fertőtlenítve, vagy mindenképp mérőtégelybe és ott mérni? Amit a mérésre leengedek azt vissza rakhatom vagy kuka? Nem szeretném ha annyit mérnék, hogy elfogyjon mire palackozom :D
Ha már korábban téma volt bocs, de tudjátok: minden újszülöttnek új lehet. Bár mindjárt 63 az illető.
Szóval: ha van pl. egy recept 23 liter kész sörre, de tárolókapacitás hiány miatt csak 11,5 liter a cél, akkor valamennyi összetevőt felezhetem, vagy van valami más arányosítási "(alap)szabály" az egyes összetevőkre?
Én nem a hőmérsékletet emelném, hanem az erjesztési időt növelném. Kb. 3-4 hét után palackoznám. Próbaként időközönként felbontanék egy üveggel, ha kifut a sör az üvegből vagy a pohárból, az figyelmeztető jel, akkor valószínűleg túl sok a CO2 benne. Ebben az esetben levenném a kupakokat az üvegekről a nyomáscsökkentés miatt, majd kis idő múlva új kupakokat tennék rájuk.
Ha nem tudsz mérni, akkor várj addig, amíg már nem erjed - én a hordó tetejét szoktam behorpasztani, ha nem púposodik fel, már nincs CO2 termelés (a kotyogás elég lassú is tud lenni, azt a végén kár figyelni).
Ha egy kb 1,050 OG volt a cél, és nagyjából sikerült is elérni, akkor a 3g cukor fél literenként szerintem nem lesz sok. 20 fok fölé meg nem vinném.
A lentebb említett kb 0,9 vol eléggé pontos, viszont pár érték megadásával kiderül, hogy nem sokat nyernél a melegítéssel, 25 fokon 0,1 vol-t, 30 fokon 0,16 vol-t. (és az S-04 működési tartományának felső határa 24-25 fok!)
Míg ha hűtenéd, 15 fokon 0,15 vol-t, 10 fokon 0,36 vol-t tartalmazna pluszban a söröd.
Az természetes, hogy erjedés végére lesz valamennyi CO2 a sörlében. Ennek mennyisége függ a sörlé hőmérsékletétől, 20 fokon kb. 0,9 Vol. Ha 3 gramm cukrot raksz az üvegekbe, akkor a kész sörben kb. 2,4 Vol CO2 lesz, az teljesen jó mennyiség (bár a kívánatos CO2 tartalom függ a sör fajtájától). Persze fél literes üvegekkel számolva. Ha nem méred a végső fajsúlyt, és úgy palackozol, akkor az üvegek felrobbanását kockáztatod. Nekem az S-04 élesztőnél 20-21 fokon erjesztve általában 2 hét elteltével is csökkent még valamennyivel a fajsúly, legtöbbször 3 hét erjesztés után palackoztam. Fajsúlymérés nélkül sört készíteni elég komolytalan dolog.
Sziasztok, pár kérdésem lenne, első söröm főztem és lassan jön a palackozás. Az baj ha az erjesztőben már picit szénsavas a sör? Attól még üvegenként adhatok hozzá 3 g cukrot? Mérni sajnos nem tudok eszköz hiányában, de inkább több élesztőt raktam hozzá és 2 hét eltelt már S-04 élesztővel.
Átfejtéssel oxidálod a söröd, egy hidegkomlós sörnél ez nagyon nem kívánatos... Ennek ellenére vannak akik másodlagosból palackoznak,megfelelő technológia mellett. Én mindig elsődlegesből palackozok. Lesz szénsav csak kicsit tovább tart a karbonizálás. Télen én simán kiraktam a hidegkomlós söröm a 2 fokos garázsba 1 napra. Palackozás után vissza szobahőre, lett szénsav.
Üdv, az nem jó ha komló darabok kerülnek a sörbe mert futni fog tőle a sör...Ha hidegre teszed 1 napra akkor jobban összeáll az alján a zacc.Ha csapról palackozol akkor lassan folyatva tedd hogy ne kapja fel az aljáról a darabokat. Jó megoldás lehet felülről átfejtő csővel palackozni. Jobb lett volna a hidegkomlót zsákban hozzáadni, nekem olasznál kapható komlózokni van, az bevált.
Egy Amerikai IPA hidegkomlós sűrítményt erjesztettem ki ami ugye a komlóval együtt fort ki (pellet) amit csomagoltak a sűrítményhez. A kérdésem az lenne, hogy palackozás előtt hogyan lehet/érdemes elválasztani a komló darabokat a sörlétől? Üllepítős csapos edényben van, de sajna komlódarabok kerülnek az üvegbe..... Köszönöm.
Kókusz porter: maris otter 3.6kg, cara bohemia 120g, special B 120g, belga csoki 140g,carafa S 180g, 400g méz.Komló 45g styrian goldins.Élesztő US05 16C-on erjesztve ,4. napon ment bele 450g kókusz. Kókusz előkészítés: sütőben 110-120C-on világos aranyra pirítva.Tepsi törlő papírral kibélelve ,többször cserélve ,cél hogy minél több olajat fel szívjunk (ez része kissé macerás). Hőmérséklet ellenőrzés digitális hőmérővel.
Romlik e majd a sör minősége ettől? Más lesz e az Fg mintha nem futott volna ki vagy letörölgetem ami kifolyt, alább hagy majd a hab képződés és egy két hét múlva, a számításoknak eleget tévő végfajsúlyú sört fogom bepalackozni?
Elraktam 26 liter sört erjedni. Egy nap kotyogás után a kotyogás után a hab kifutott a kotyogón. Ez miért van, valamint befolyásolja majd a söröm minőségét?
Amúgy, 1,066 az og és 1 tasak s-04-est használtam.
6% cukor az 6 Brix érték, ha igen akkor az elég magas .Recepted szerint mennyi volt a várható érték? Ha a palackozó cukor mennyiségét beleteszed újra el kezd erjedni. Ha nem akkor lehet hogy meg akadt.Esetleg rázd fel ,ha hideg helyen van emeld kicsit a hőmérsékletet.