Én többször kitakartam már, mikor jő idő volt reggel, este meg vissza. Gyönyörűen átteleltek. Én toltam nekik fűtést, nem szenvedek szalmával meg ilyenekkel. Az elfogyasztott áram kb 5e ft / téli szezon, ennyit megér. 2 éve vettem 5 bála szalmát, fizettem érte 1500ft-ot el kellett mennem érte (benzin költség), tárolnom kellett esőtől védve stb... Macera nagyon, legalábbis ahol én lakom. Amit alkalmaztam: OSB doboz körbe, tetején pilikarbonát. Az egész körbehúzva zsugorfóliával a tetején pedig egy takarófólia. Belül pedig egy 500W-os kemping kis kézi hősugárzó, ami elé egy kis ventillátort tettem, az egész pedig termosztátra kötve. Figyeltem a nagy hidegben (-21 volt a leghidegebb) óránként 5 percre kapcsolt be a fűtés, feltolta 5 fokig és engedte 1-ig visszahülni, utána újra kapcsolt. Bevált!
Nálam 3 réteg nagybubis fólia volt légréssel, most már csak egy réteg van, és a tetején egy polikarbonát lemez. Most napsütésben 25-30°C van, a takarás alatt, és jó kis párás levegő.
Ma kibontottam a banánom takarását.Nem is kell visszatakarnom,ugyanis teljesen elfagyott.Ez a hosszú ideig tartó -22 fok nem tett jót neki.Most majd azt várom,hogy rizomáról induljon.
Alighanem mindannyian aggódhatunk a banánunk miatt.Huzamosabb ideig volt nagyon nagy hideg.Én szalmával töltött zsákokkal takartam ,tavaly tavasszal nem is volt vele semmi gond 60cm-ről indultak a banánok....hogy most mi lesz,majd kiderűl,amikor kilehet bontani a takarást.
Aggódom a basjoo-m törzse miatt.85 cm-t hagytam meg,takarást is csináltam neki,rétegeset és vastagot,de most benyúlva megtapogatva éreztem,hogy csontá van fagyva.:((
A takarást a következőképpen csináltam:a törzs mellé leszúrtam négy fakarót körben,kb.10 cm-re a törzstől.Ezt körbetekertem vagy 40 m hosszú agroszövettel lazán,hogy a közte maradó levegő is szigeteljen.Előtte még a földjére is ráhordtam három taliga földet,hogy a rizóma még védettebb legyen.A végén körbevettem egy 1 m átmérőjű,1 m magas drótgyűrű-ketreccel,amiben kertészeti árudák a sziklákat,köveket hozatják,ezt még a teljes magasságában megtömtem falevéllel.A csapadéktól is megvédtem egy műanyag hullámlemezzel.Februárig semmi gond nem volt,sőt elkezdett hajtani,de jöttek ezek a marha nagy hidegek,és hiába borítottam még erre a takarásra is két öreg futószőnyeget is pluszban,sajnos vagy az egész,vagy a törzs egy része biztos nem marad meg.:((
A rizómával szerintem nem lesz gond,de a törzs megmentésével valszeg hiába kínlódtam.
Én kétszer rendeltem magokat a netről. Az első rendelést nem az e-bayről, hanem két magyar oldalról. Ezeknek a magokból viszonylag sok kelt ki, de nem mindegyik fajtából.
A második rendelés jött az e-bayről. Sajnos itt igen rossz volt a csírázási arány, viszont árban egész türhető. A pontos számokra nem emlékszem, de ha gondolod este meg tudom nézni.
Viszont a havasi banán érdekelne. Volt nekem is kettő, de sajnos a teleltetés során túllocsoltam őket és kirohadtak.
Sziasztok.Azoktól érdeklődnék akik már vásároltak az ebay-től ,hogy mennyire megbízható a magok minősége, mennyisége,és hogy a szállításon kívül terheli-e a csomagot más költség.Ezen kívül, tavasszal lenne egy pár csere: Ens. glaucum,és Strelitzia nicolay nagy méretű növényem.
Ok, akkor az egyik nem a melegtől pusztulhatott ki (elrohadt tőben) a nyugati fekvésű szobában kb. 17-18 fokban. A másikat azóta átraktam a déli tetőablakú fűtetlen tetőtérbe ott 12-15 fok között van a hőmérséklet. Azt nem tudod esetleg, hogy a havasi banánnak mi a megfelelő hőmérséklet?
Én 15°C átlaghőmérsékletű szobában, déli fekvésű ablak előtt teleltetem már évek óta, nekem ez vált be. Ilyen körülmények között szépen áttelel, sőt 3-4 új levelet is hoz általában. Lehet 5 fokon, sötét helyen is teleltetni, ilyenkor teljesen leáll, de tavasszal magához tér.
Nagyon jó, a légkamrákban nem áramlik a levegő, ha jól van megcsinálva, viszont pufferlevegőként működik. Ettől olyan jó a hőszigetelése. Nekem a növényházam is ebből van, és igen jól tartja a meleget!
Igen jó a szigetelése de nehezebb vele dolgozni annyira meg azért nem jó mert nem vákum van benne sajnos. A két lemez kozt áramlik a hideg is szerintem.Nekem van egy légkollektorom szintén eros polykarbonát az eleje amelybe a rések szilikonnal tomítve vannak és fagyban így is totál deres mogotte az abszorber tehát én nem vagyok tole elszállva.Azért a falomb megnyugtato benne.