Szia Zsolti, ebben a topicban mindenki èszakon van, de az a gyanum egyikunknek sincs ideje curriculumot irni ide, ès nem is vennèd sok hasznàt.
Hogy àllnak a magyarokhoz dèlen fogalmam sincs, ezèrt nem tudok hasonlitani. Tèny hogy mikor èn hajdanàban ide jottem, baràtsàgos, èrdeklodo kivàncsiàg fogadott, most miòta ideomlott a vilàg csocselèke, tartozkodòbbak, bizalmatlanabbak (sajnos nem ok nèlkul), bàr multkor mikor bemutattak valakinek, az illeto megàllapitotta, ò, magyar, ròluk sose hallani a fekete krònikàkban.
Azzal egyutt, idonkènt hivnak a biròsàgra magyaroknak tolmàcsolni, àltalàban fiatal sràcok akik konnyelmuen belementek hulyesègekbe ès lebuktak (hamis hitelkàrtyàk meg ilyesmi). Ilyenkor ègek mint a rongy ès ingyen is csinàlnàm, de àllam bàcsi keveset ugyan de fizet a tolmàcsnak.
Nos pont ezèrt nem tetszenek nekem 187...NPI konnyelmu tanàcsai. Mert Allam Bàcsi (rendorsèg, Carabinieri, finàncok) nem hulye ès vannak szabàlyok amiket be kell tartani ès sok kibuvò mellèkutca tulajdonkèppen buktatò. A cà, nissu è fesso.... mondanàk Nàpolyban, de itt èszakon plàne nem lehet tulzottan szabàlytalankodni. Mindenki pròbàl ugyeskedni, de ahhoz màr nagyon jò kornyezet- ès helyzetismeret kell... ès nem pofàtlanul csinàlni....
Van valaki aki kint van most észak Olaszországban? Jó lenne ha tudna valaki segíteni. Én elég gyakran járok mostanában oda kocsival így minden megoldható csak nem tudom hol lehet jegyeket kapni a stadionon kívül. Várom valaki jelentkezését aki segítene. Részleteket e-mailben meg lehet beszélni.
Amugy: keress egy olaszul potyogo havert, uljetek a Google bàcsi elè, beut MILAN --> partite/biglietti --> ott elvileg meg kellene talàlni, amint lesz ès megmondja hogy online vehetsz-e vagy elojegyzed ès hova kell èrte menni.
Tavaly volt valakinek ilyen gondja, akkor elèg jòl kitalàltuk neki hogy lehet, olvass utàna a tavaly meccskozeli hsz-ekben
ÓÓ szuper!! Jó hogy ennyi okosat írtatok, örülök hogy foglalkoztok a témával. Azt szeretném még kérni hogy kicsit meséljetek magatokról hogy ki merre és mivel foglalkozik? Ja és még hogy igaz-e hogy északon látják szivesebben a magyarokat? Ezt csak úgy félfüllel hallotam. A nyelvet tanuljuk mindketten és nagyon tetszik nagyon érdekes nyelv remélem 1 év alatt eljutunk egy társalgás szintig. Üdv: Zsolti
Semmilyen multinàl nincs olyan hogy "a munkanyelv angol" ez legfeljebb az èrtekezletekre èrvènyes ahol tobb orszàgbol jonnek vagy a leànyvàllalatok egymàs kozotti levelezèsère....
De hogy kèt olasz egymàs kozott angolul beszèljen..... sorry, ilyen nincs...
25 éves, angolul felsőfokon, németül középfokon, de olaszul egyelőre még nem beszélő lány vagyok, reklámügynökségen szerzett 3 éves tapasztalattal. A kérdésem, hogy ilyen területen (marketing/reklám) milyen esélyeim vannak állást találni Olaszországban, illetve hogy ott is jellemző-e a multiknál, hogy a munkanyelv angol és külföldiként is jól meg lehet lenni egy erős angollal (persze aztán ott felszedve az olaszt is)?
"Szerintem egy kozmetikus nem vehet ki iparengedèlyt Mo. amivel itt gyakorolhat. Jò hogy EU vagyunk màr mindnyàjan, de akkor sem ilyen 1szeru. Mi tobb, ha egy magyar cèg itt is operàl ès ahogy te mondod, csak a szàmlàkat kuldozgeti ide-oda, (valszeg mindkèt fèl, azaz magyarok is, olaszok is) egy bizonyos - elèg magas - forgalmat feltèteleznènek, rogton szimatolni kezdenènek a finàncok..... ès akkor egy egyetlen feketèn vègzett koromlakkozàssal vègèrvènyesen lebukik. Egy egyszemèlyes cèg - kis kozmetikuslàny - rèszèrol orultsèg lenne ilyen fàba vàgni a fejszèt.
A jàrhatò ut szerintem az, hogy beosztottkènt dolgozni, kozben nyelvet jòl megtanulni, helyi szokàsokat megismerni, kuncsaftkort kialakitani... aztàn Partita IVA a megfelelo kategòriàban, azzal sokszor valamelyik nagyobb szalon kis kabinjàban is dolgozhat, mint kismaszek, nem feltètlen kell sajàt "muhely" ès ez igy tok szabàlyos. Most az ilyen "kis halaknak" azaz èvi 30ezer Eu-ig nem is kell àfàt fizetni. De konyvelo akkor is kell. Ez a szakma olyan ahol lehet sokat feketèzni, de ugy kell hogy normàlis minimàlis megèlhetèsnyi jovedelmet bevallani, mert senki sem hulye, a finàncok foleg nem."
Idézet TŐLED.
Dióhéjban. :-))
Tehát a legfontosabb válasz.
Utána kérdeztem. Érdemes. És még a helytől sem nagyon függ. Ja. Mind a két szakmában. (A motorszerelő műhely kicsit jobban megy) A "srácnak" az udvara mindig csurig van motorral.
...Amennyiben az Unión belül szeretnél egyéni vállalkozást indítani akkor könnyebb dolgod van, ugyanis tagországonként ugyanazon feltételekkel teheted ezt meg mint az adott ország állampolgárai......
...ugyanazok az adó-feltételek, fogyasztóvédelmi szabályok …stb. vonatkoznak, mint az adott ország állampolgáraira.... ...A közvetlen adók - azaz a személyi jövedelemadó (SZJA) és társasági adó (TA) - szabályozása továbbra is tagállami hatáskörben marad, tehát azokra a közösségi jog nem tartalmaz előírást.... Tehat ha jol ertem konyvelek,bevallok,fizetek,adozok olaszorszagi hatalyos jogszabalyok ertelmeben. Nem pedig szamlat kuldok haza. Erdekes is lenne magyarorszagon leadozni az itteni bevetelt. Es akkor ott tartunk mint nehany napja,alapos nyelvtudas es meg alaposabb adozasi es konyvelesi naprakesz ismeretek szuksegeltetnek. Haaaat....forza...:))))mar ha van aki ezt bevallalja kezdo egyeni vallakozokent kulfoldon.
Hali. Ez nem az én hozzászólásom. Találtam. De idevág. A benne lévő linkek nagyon fontosak. Remélem segítettem.
Amennyiben az Unión belül szeretnél egyéni vállalkozást indítani akkor könnyebb dolgod van, ugyanis tagországonként ugyanazon feltételekkel teheted ezt meg mint az adott ország állampolgárai, így akár Szlovákiában is :). A másik jó hír, hogy rád is ugyanazok az adó-feltételek, fogyasztóvédelmi szabályok …stb. vonatkoznak, mint az adott ország állampolgáraira.
Hogy mik szükségesek az adott országban a vállalkozás indításához!? A válasz megint ugyan az: meg kell nézni az adott ország vállalkozásalapításra vonatkozó szabályait, ez vonatkozik rád is. Itt azért fontos megjegyezni, hogyha egyéni vállalkozóként akarsz tevékenykedni akkor az adott országban tartózkodási engedéllyel kell rendelkezned. (Ez hazánkban is így van!)
Hasznos link ebben a témában (Itt akár telefonon is érdeklődhetsz!): http://www.euvonal.hu/index.php EU-n kívüli (és belüli is) külföldi vállalkozásalapítási, adózási szabályokról a következő linken lehet hasznos infókat beszerezni: http://www.itd.hu/engine.aspx?page=Itdh_Orszaginformaciok Uniós vállalkozásalapításról összeollóztam egy kis ismertetőt, ha valakinek nincs kedve barangolni: Forrás: euvonal.hu
Vállalkozások indítása
Magyar vállalkozók mindennemű korlátozás nélkül az adott tagország által szabályozott feltételekkel indíthatnak vállalkozást az EU tagországaiban. A vállalkozásokra vonatkozó letelepedési jog szabadságának biztosítása érdekében a tagállamoknak lehetővé kell tenniük, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyeket valamely tagállam rendelkezései szerint alapítottak, és amelyek alapszabály szerinti székhelye az unión belül van, szabadon végezzenek gazdasági tevékenységet bármely tagállamban.
Az 1994. február 1-jén hatályba lépett társulási szerződés értelmében a tagállamok kötelesek biztosítani a magyar vállalkozóknak is az Európai Unió területén történő letelepedést. A tőke szabad áramlása biztosítja továbbá minden uniós polgár számára azt a jogot, hogy szabadon alapíthasson vállalkozást bármely tagállam területén.
Jó tudni, hogy az egyes tagállamok vállalatalapítási szabályai eltérőek lehetnek.
Az EU-ban jelenleg vállalkozást egyéni vállalkozóként vagy társaságok formájában az alábbiak szerint lehet indítani:
Ha valaki egy másik tagországban egyéni vállalkozóként kíván letelepedni, akkor tartózkodási engedélyt kell igényelnie. Ezt a tartózkodási engedélyt automatikusan megkapja, kiadását a tagország csak abban az esetben tagadhatja meg, ha a letelepedni szándékozó belépése és ott-tartózkodása az adott ország közrendjét, közbiztonságát vagy közegészségügyi szabályait sérti. A közegészségügyre hivatkozva ugyanakkor a tartózkodási engedély csak abban az esetben tagadható meg, ha a jelentkező meghatározott betegségekben szenved; ilyenek például a tuberkulózis, az elmeállapot kóros elváltozása, a szifilisz, a karantént igénylő betegségek.
A tartózkodási engedély igénylésekor igazolni kell még, hogy az üzletszerűen folytatni kívánt tevékenység nem esik nemzeti korlátozás alá. Tartózkodási engedély megléte esetén ugyanolyan feltételeket kell viszont a jelentkezőnek biztosítani - például a vállalkozói igazolvány kiváltásakor - mint saját állampolgárainak, tehát többletkötelezettségek nem írhatók elő.
A társaságok formájában történő letelepedés, a társaságalapítás szabadsága lehetővé teszi azt, hogy bármely cég leányvállalatot, kereskedelmi képviseletet, fiókot vagy ügynökséget hozzon létre bármely tagállamban. A társaságalapítási feltételek tagállamonként eltérőek, de egyik tagállam se tehet különbséget olyan cégek között, amelyeket saját állampolgárai, illetve más tagállamok állampolgárai jegyeztettek be.
Ha a társaság tulajdonosai a társaság megalakításakor és bejegyzésekor teljesítik a tagállami szabályokat (amelyek a cégbejegyzés feltételeiben pl. azonosak), akkor a társaságok egyforma jogokat élveznek és ugyanolyan kötelezettségek is terhelik őket, függetlenül az alapítók nemzetiségétől. A tagállamonkénti eltérő társaságalapítási feltételek természetesen szükségessé teszik azt, hogy a társaságot alapítók tájékozódjanak az idegen tagállam nemzeti jogáról.
Adózás
A közvetlen adók - azaz a személyi jövedelemadó (SZJA) és társasági adó (TA) - szabályozása továbbra is tagállami hatáskörben marad, tehát azokra a közösségi jog nem tartalmaz előírást.
Az Európai Unió jogrendszere az indirekt adókra (forgalmi és fogyasztási adók) vonatkozóan ír elő harmonizált szabályokat. Az általános forgalmi adó (ÁFA) esetében kétféle adókulcsot rögzít a szabályozás: az általános adókulcsnak legalább 15%-nak kell lennie, és a kedvezményes kulcsok sem lehetnek alacsonyabbak 5%-nál.
Szerintem egy kozmetikus nem vehet ki iparengedèlyt Mo. amivel itt gyakorolhat. Jò hogy EU vagyunk màr mindnyàjan, de akkor sem ilyen 1szeru. Mi tobb, ha egy magyar cèg itt is operàl ès ahogy te mondod, csak a szàmlàkat kuldozgeti ide-oda, (valszeg mindkèt fèl, azaz magyarok is, olaszok is) egy bizonyos - elèg magas - forgalmat feltèteleznènek, rogton szimatolni kezdenènek a finàncok..... ès akkor egy egyetlen feketèn vègzett koromlakkozàssal vègèrvènyesen lebukik. Egy egyszemèlyes cèg - kis kozmetikuslàny - rèszèrol orultsèg lenne ilyen fàba vàgni a fejszèt.
A jàrhatò ut szerintem az, hogy beosztottkènt dolgozni, kozben nyelvet jòl megtanulni, helyi szokàsokat megismerni, kuncsaftkort kialakitani... aztàn Partita IVA a megfelelo kategòriàban, azzal sokszor valamelyik nagyobb szalon kis kabinjàban is dolgozhat, mint kismaszek, nem feltètlen kell sajàt "muhely" ès ez igy tok szabàlyos. Most az ilyen "kis halaknak" azaz èvi 30ezer Eu-ig nem is kell àfàt fizetni. De konyvelo akkor is kell. Ez a szakma olyan ahol lehet sokat feketèzni, de ugy kell hogy normàlis minimàlis megèlhetèsnyi jovedelmet bevallani, mert senki sem hulye, a finàncok foleg nem.
Szèp szin a lila, èn is szeretem, de feltuno ès csak az hordhatja (èrtsd: annak àll jòl) akinek megvan a "physique du role" (=ejtsd. fisik dü rol, franciàbòl, azaz a szerephez - ez esetben a szinhez - megfelelo alkata).
De ha van mar egy kicsi alap akkor a chat sokat tud segiteni:) keressetek olasz beszelgetos lapokat. Tobbet tanultam a chat-en meg az olasz filmeket feliratozva nezve mint barmi mas modszerrel. Persze ez a kinek mi jon be kategoria...
Nyelvtanárként -nem olasz-azt mondhatom, hogy a "Relax" viszi a primet, ha nem akar vki tanárhoz járni, de az ELo sem rossz. Vixont a lényeg a motiváció... Ha nem szán rá az emmber naoi x órát, akkor mindegy, hogy melyik módszer mellett dönt
Bocs, most làtom hogy elirtam: a konyvelo ezer-ezerotszàz èvente (egy 0 kimaradt!!! ami nem mindegy) ès egy olasz magànvàllalkozò se tudja magàt eladminisztràlni, ez nem nyelv kèrdèse. Rettento burokratàk itt...
Köszönöm hogy körbejártad a kérésem, ez most nagyon feldobott. Lehet igaza van a kollegának, hogy nem egyből vállalkozást kell csinálni, ha tudunk, elhelyezkedünk a szakmában mint alkalmazott. Addigra megtanuljuk a nyelvet, hogy minél jobban tudjunk érvényesülni és ne vágják át a fejünket. És ha bejön, akkor szentem pár év múlva már lehet szó egy kisebb vállalkozásról. Köszönöm a segítséget és hozzászólást. A hátralévő egy évben még biztos lesznek kérdéseim, kéréseim remélem bizalommal fordulhatok ehhez a fórumhoz. Mindenkinek további szép napot. Üdv: Zsolti
A vàllalkozàs NAGYON KOLTSèGES. Konyvelo nèlkul megoldhatatlan, mert a rendeletek egyik napròl a màsikra vàltoz(hat)nak, ès vagy dolgozol, vagy a rendeleteket tanulmànyozod. Ez legjobb esetben is 100-1500 Eu èvente. Azontul, amig a nyelv nem megy jòl, addig a rizikò mèg nagyobb.
Azontul, a màsodik èv nagyon terhes mert ki kell fizetni az elozo èv adòjàt + novemberben egy adòeloleget, ami az elozo èv 95%-a.
Attol fuggetlenul, hogy nem minden èv egyforma, egyik jobb, màsik rosszabb....
Sztem jobb elobb a nyelvet jol begyakorolni ès a kornyezetet kitapasztalni (mennyit muszàj bevallani, mekkoràk az ellenorzèsek azon a kornyèken stb....)
No, egy kicsit körüljártam. Mind a két szakmára NAGY a kereslet. Szerintem ez jövőre is így lesz. Őrült sok a motor itt. Az olasz nők randák, ezért tenniök kell valamit a saját érdekükben. Ennyi röviden.
Különben én a helyetekben vállalkozást csinálnék mind a két szakmára. De ez csak az én véleményem. Két garázs bérlése egymás mellett, valami jó helyen hmm... Na de mindegy. Nem akarlak befolyásolni.
Sziasztok! Szeretnék pár kérdést feltenni a már kint élő magyarokhoz. Pár szót rólam, 22 éves vagyok jelenleg még tanulok, még van egy évem, motorkerékpár szerelő és javító végzetségem lesz majd jövőre. Nyári gyakorlatomat egy Ducati szervízben töltöttemel és a második tanévemet is ott fogom tölteni. Szeretem a szakmát nagyon és ezzel szeretnék foglalkozni külföldön és erre szeretnék választkapni hogy van e kereset erre a szakmára. Ja és még valami, nem egyedül szeretnék menni hanme barátnőmmel ő 21 éves most és kozmetikus végzetsége van vannak saját gépei és most kezdet el dolgozni nagyon ügyes és szereti is azt amit csinál. 1 évig most ő itt fog dolgozni de utána jönne velem, szóval ezekre szeretnék választ, tanácsot, segítséget kérni. A nyelvet sajna egyikünk sem tanulta de készek lennénk megtanulni a cél érdekében, ő angolul én németül tudok, még ebben is kérnék segítséget hogy hogyan kezdjük a tanulást. Nos ennyi remélem leírtam nagyából mindent. És szivesen várom azok levelét is akik meg szeretnének ismerni minket :D Előre is köszönök minden levelet Szép napot mindenkinek! Üdvözéettel: Szunyi Zsolt