z Erste Bank elemzője szerint a forintárfolyam a mostaninál gyengébb szinten fog beállni. Egyetért ezzel a Raiffaisen Bank elemzője is. Török Zoltán szerint ugyan több forgatókönyv is létezik a forint árfolyamának alakulásáról, a legvalószínűbb az, hogy 12 hónap távlatában 270 forinting gyengül az árfolyam. A forint gyengülése valószínűleg folyamatosan történik, kisebb-nagyobb megugrásokkal. Török szerint egyértelmű, hogy gyengülő pályára állt a forint – elsősorban külső piaci hatások miatt. Természetesen nem zárható ki a 250-260 forint közötti árfolyamsáv, ehhez azonban kedvező belső- és külső környezet kellene.
Nyeste Orsolya szerint jegybanki beavatkozás, vagyis kamatemelés csak akkor valószínű, ha a piacot kell megnyugtatni, vagyis ha hirtelen, jelentősen elkezd gyengülni a forint. Rendezett, folyamatos gyengülésre azonban nem valószínű, hogy kamatemeléssel reagálna a jegybank – véli a szakértő.
Intervenció azonban nem elképzelhetetlen, akár jegybanki, akár más szereplők részéről. Pénteken például a Magyar Fejlesztési Bankot látták aktivizálódni a forint védelmében a kereskedők.
Nem tud devizapiaci műveletekkel beavatkozni az árfolyam-alakulásba a jegybank egy esetleges nagyobb mértékű holnapi forintgyengülés esetén, tudta meg az MNB-től a Világgazdaság. A forint és a külföldi pénznemek közötti devizapiaci műveletekre ugyanis csupán munkanapokon van lehetősége a központi banknak. Az elemzők egyik része nem vár árfolyamgyengülést március 15-étől, amikor a magyar kereskedési rendszer nem üzemel, mások nem zárják ezt ki. A holnapi londoni kereskedési napon a régiós valutákkal együtt mozgó forintra lehet számítani.
A jelen kormány (és a nemzeti bank) két és fél évig, egyébként meglepetésre, sikerrel tartotta a 247-250 közötti árfolyamot, alakulhatott volna másképpen is.
Na emmán döfi!
A meglepetés az volt, hogy Járainak sikerült a kormányzati szándék ellenére itt tartani a forint-árfolyamot, de valóban alakulhatott volna másképp is.
Valószínűleg eddig a miénk volt leginkább az erős sávszélen. Nem kell kinden részadatból kikeresni azt az egyet, amely a depressziókampány tárgya lehet. Nem lesz semmi baj.
És majd legföljebb a nemzeti bank egy külföldi korreszpondens bankon keresztül interveniál, ha nagyon muszáj, de nem lesz ilyen. Ez egy spekulációs támadás egy hulláma, de mivel minden feltörekvő deviza gyengült, a spekuláció is megoszlik, Nem koncentrált támadás, hanem kisebb-nagyobb hullámok, Brazíliától Varsóig.
Azéé 4 év alatt összehozni 3 forintválságot, 6-7 évvel kitolni az €-csatlakozást, 60-62%-os államadósságot csinálni az induló 54%-osból, ikerdeficitet 10% fölötti költségvetési hiányból mely indult 4%-ról?!
Valahol már Szabó G-nek írtam, hogy legjobb lenne ha szakértői kormány vezetné az országot az elkövetkezendő 4 évben, mely állna 12 véletlenszerűen kiválasztott hajléktalanból.
Nem vagy "áldozat" Benne élsz egy gazdasági rendszerben, és azzal együtt mozognak megtakarításaid értékei. A jelen kormány (és a nemzeti bank) két és fél évig, egyébként meglepetésre, sikerrel tartotta a 247-250 közötti árfolyamot, alakulhatott volna másképpen is.
Most sem lesz baj. Némi gyengülés egyébként bizonyosan használ az exportnak és ezzel csökkenti a hiányt.
Az amerikaiak pár év alatt harminc százalékot vesztettek magtakarításaik értékéből, külföldi devizában számolva (a forinthoz képest is). Mégse sírnak. Sőt.
Senki nem garantálja neked a biztonságot, sem ebben, sem másban, sem gázárban, sem tízszázalékos villanyárcsökkentésben, mert ilyenek nincsenek, és a biztonságod tőled is függ, valamennyiünktől, szabad, sorsunkat alakítani képes emberektől, ahogy a miniszterelnök úr is annyiszor hangoztatja.
Látod, én borúsan látom a helyzetet. Veled ellentétesen, a jelenlegi kormány szerepe egyáltalán nem megnyugtató számomra. Szerencsére nem én vagyok a példák fiktív családfenntartója...
Nyugodj meg, ha jelentős árfolyamkoorekció történne, akkor a forint kamatai is emelkednek, szóval még mindig a svájci frankkal jársz a legjobban, vagy az euróval.
Egyebekben meg bízzunk a kormányban és a nemzeti bankban. Én jelentős visszaerősödésre számítok a profitrealizálás után. Ez egy nemzetközi megingás egy hulláma, de visszaverjük...
Ja... szerencsére nem én vagyok az áldozat nekem 0 megtakarításom van :)))
Ám mennyit fog érni egy hét múlva a szaros (pl.) 200 000 nettóm EURO-ban????? Különösen, hogy (pl.) 4 gyermeket is eltartok, akiknek a mamája elhagyott:(((((((
Pisti Reisführer és Olgi Konopid, két gyermekes pesti lakósok és ifjú rész-lakástulajdonosok (a banki jelzálog-rész e pillanatban 65 %) az összvissz nettó 238 000 Ft jövedelmükből 96 000 Ft-t törlesztést fizetnek az EURO-hitelük után...Ők egyébként – a fenti ábra szerint - jómódúak, a legmagasabb kulcs szerint adózók. Mennyit fognak most fizetni?
Hogyan hat ez a kamatfizetésre? Mondjuk egy átlagos, lakáscélú EURO hitel eddigi havi 45 000 Ft-os törlesztése, hogyan fog kinézni március 24-én kipostázott mozgókamat-kalkuláció szerint?