A közkedvelt játék újabb változata.
Minden kitalált irodalmi, filmes figura ér Bugs Bunneytól Josef K-ig, a mondabeliek még elfogadható határesetet képeznek. A történelmi regények valóban élt szereplői nem játszanak.
Kéretik a teljes név (lehet állandó jelző is mint pl. Szavatartó Lóránt) mellé azt is bevésni, miben szerepelt az illető.
A topikalapító és más egyéb lelkes topiktárs élhet a javítás jogával, ha hibás (már szerepelt, történelmi személyiség, elgépelés történt stb.) megoldást találnak.
Hajrá!
Ez a név is hányszor jutott már eszembe az "öreg" szókígyóban!
Lamont Quincy Jones - tengerészgyalogos őrvezető, aki társaival együtt vészeli át az alapkiképzés rémségeit, részt vesz a guadalcanali, a tarawai harcokban. Mőkamester, társai csak L. Q. Jonesnek szólítják. A saipani harcokban halálos sebet kap.
Nem leszek olyan aljas, hogy Rambóval folytassam, mert rövid életű lenne a topik. Helyette egy délceg név: Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez (Sean Connery alakítása a Hegylakóban).
Bert (Bertram) Kling - az Ed MacBain által megteremtett 87-es körzet nyomozóinak egyike, ha jól emlékszem, pontos megnevezése harmadosztályú detektív. Azt nem tudom, ez mit jelent. Jóképú, magas (talán szőke) és vonzó tulajdonságai ellenére a nőkkel valahogy nincs szerencséje. Ez nagyon sok mindent foglal magában, hiszen egy alkalommal a menyasszonyát gyilkolják meg, és ez a tragédia természetesen jóval több, mint balszerencse. Mindazonáltal a körzet egyik legjobb nyomozója, társai kedvelik.
Találtam egy oldalt franciául, annyit ki tudtam belőle hüvelyezni, hogy nyilván a regényekből összedték a fő jellemzőit, tulajdonságait, így teljes nevét is.
az általunk oly sokat emlegetett Büszkeség és Balítéletben a Bennet-lányok nagybátyja, Jane hozzájuk megy Londonba és Lizzy velük megy el először Pemberley-be.
Lehet rajzfilm is persze, vagy mese vagy bármi ilyesmi tulajdonképpen.
Enos Gardiner - közkatona, akit halálra ítélnek és kivégeznek, kivégzésére odarendelik Reisman századost, aki ezután kezdi meg tizenkét halálra vagy súlyos büntetésre ítélt rab kiválasztását a katonai börtönből és felkészítését egy öngyilkosnak tűnő küldetésre.
Hát végül is ki más lenne a legilletékesebb a dologban? Ha te azt mondod, én nem szállok vitába:-) Akkor viszont légy szíves, segíts mert én nem tudok továbblépni az Ericről.
És - talán nem meglepő - örülök , hogy újra itt vagy. Meggyőződésem, hogy nemcsak én gondolom ezt. És kérlek maradj is itt. Meg a Szókígyóban. Meg a Bőbeszédűben. Hogy csak néhány példát említsek.
Én nem láttam a filmet, ezért kérdezem, ez a film - akár karikírozva is - nem valós történelmi személyről, azaz Vörös Erikről szól?
Mert ha igen, akkor meggondolandó a dolog. Hiszen a Monthy Python készített filmet Arthur királyról is és bár nagyon nem valószínű, hogy valóban foglalkoztatta volna a töketlen fecske maximális repülési sebessége vagy hogy honnan szerezzen rekettyést:-)) mégis a valós történelmi személyek közt tartjuk számon. Tehát itt nem lenne felhasználható.
Méghozzá egész tűrhető kiállású színész játszotta, ezt még nekem is meg kellett állapítanom:-)
Albert (Al) Neri - Michael Corleone személyi testőre, a volt rendőr, akit csak az új Luca Brasiként emlegettek, és aki rá is szolgált nevére - például Don Emilio Barzini meggyilkolásával.
Kaszigi Omi - a Kaszigi klán vezetőjének, Izu hűbérurának, Kaszigi Jabunak unokaöccse. Miután Jabu megsérti Omi anyját, bosszút forral, és végül sikerül Jabu ellen olyan adatokat szolgáltatnia, ami miatt Jabu kénytelen szeppukut elkövetni. Ám előtte általános örökösének - annak ellenére vagy tán épp azért , mert tudja, ki okozta vesztét - Omit nevezi meg, aki előtt immár fényes karrier áll.
Kissé ingoványos terepre tévedtem. Hiszen a könyv és a film is megtörtént dolgokon alapszik. Azonban tudomásom szerint a szereplők közül - még ha hasonlíthatók is - senki nem formál meg valós személyt.
Akkor hát:
Virgil Solozzo a Török (The Turk) - akinek a Corleone családhoz intézett - visszautasított - ajánlata után a Don ellen megrendelt sikertelen merénylete robbantja ki a Családok közti háborút. Magát Solozzót Michael Corleone öli meg Mark McCluskey rendőr századossal együtt.
Hú, ő is adja magát. Tudtommal ők nem történelmi személyek:
Jean de Siorac, Mespech bárója - a két Jean, a "Testvériség" egyik tagja. Robert Merle Francia história c. sorozatának szerintem legjobban sikerült darabjának egyik fontos virgonc szereplője, a családalapító.
Cécile de Volanges - Choderlos de Laclos saját bevallása szerint kitalált figurája a a Veszedelmes viszonyokból, Madame de Merteuil és Valmont bosszújának eszköze és áldozata.
Bertram Bryce - tengerészgyalogos hadnagy, az emberei utálják, mert urat játszik, így tekintélye sincs. Végül a Tarawán folytatott hadműveletek során kikészül, egészen pontosan idegösszeomlást kap, el kell szállítani, utána a könyvben már nem esik szó róla.
(Leon Uris: Meghalsz tengerész!) A regény ugyan a második világháború csendes-óceáni hadszíneterén játszódik, de legjobb tudomásom szerint a szereplők kitaláltak.
Robert Merivel - a Restoration (Változások kora - ki követte el ezt a fordítást???) bővérű de igaz szívű orvosa, aki előbb leküzdi magát a királyi kutyusok orvosává és udvari bolonddá, majd visszatalál igazi hivatásához.