Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Apamnak log a falon egy regi jo kis Cort banjoja. Majd felhurozom valami klasszikus gitarhurral es bohockodok vele egy picit. Ha bejon akkor vadaszok magamnak egy ilyen Pollman mandoline banjo-t :)
Lehet nylon, nyglut hurt tenni barmilyen banjora, szoktak is - ahogy irtam korabban, a reneszansz headdel- no-knot tailpiecel kiegeszitve. old tyme, klasszikus/minstrel banjohoz.
Kopogtatnak flamencoban is, ha ritmust jatszok gitaron en is szoktam.
Masodik link: nagyon nem megy a "John Hurt song" ami ott van linkelve :(
Gitarnyak kicist vastag lenne. De arra jo hogy az ember kitalalja erdekli-e a stilus. :)
De az tuti hogy nekem a nylon huros valtozat jon be. Halgatgattam Gold Tone banjola hangmintakat. Illetve banjolas.com es az urge banjola CDjen a hangmintakat. Nagyon eles a femhur. (Persze ezt pont egy banjosnak mondom :) Lehet hogy nylon huros banjoval kene kiserleteznem elobb. Tudtommal olyan is van.
Szoval a David Eugene Edwards belhuros cucca jon be. Illetve ez: http://www.banjolas.com/classic.html
Vajon hogy szol clawhammerrel?
Egyebkent ez az Edward Victor Dick urge nagyon nyomja a 6 huros banjolait. Nem is kell kihagyni hurt ha gotart konvertalsz. :) Mondjuk engem inkabb a hagyomanyos 5 huros cucc vonz.
Downpick, lehet a mutato, a klasszikus az kozepso ujjal UTI meg a hurt. A huvejk mindig visszater az otodik hurra. Majd hozok egyszeru peldat vacsi utan..
Gyuri. Mit csinal ez a bal kezevel? Nem tudok rajonni. Elsore azt hittem hogy sima clawhammer. De le van tamasztva a keze szoval az nem lehet. Van benne sok dropthumb. Ugy nez ki mintha a mutatoujjal csinalna valamit de nem tudok rajonni hogy uppick vagy downpick. A kozepso ujat nem latom/hallom hogy hasznalja-e. S valamivel kopog s azt sem latom hogy mi. (Lehet hogy nem tamaszt hanem kopog?) Tippek?
Jo a nota. "I've been to Nebraska, it reminded me of Spain". Ezennel jelentem hogy Nebraskaban szakad a ho.
Ezek jok. Van otthon par. (Illetve otthon egy es az Inchnel egy mert a Gyuri rajta hagyta az Inch banjojan es azota nem talalkoztam vele hogy visszakerjem :)
Most vettem valami hasonlot hirtelen felindulasbol aposnak karacsonyra. S ha mar ott voltam akkor vettem egy masikat asszonynak. Mit mondjak. Jo vetel volt. Jo benne a metronom. (Jo az tulzas mert idegesito a csipogas, de legalabb pontos.)
Inchek talaltak otthon valami fejre csatolhato keken vilagito eszkozt ami igen elterjedt a csapatban. A Kaszab Tibi gitarjarol szoktam leszedni mandolint hangolni. Tokeletesen oldja meg mindket feladatot (egesz pontos metronom abban is van, de ez hanglni is tud).
Kerdezd meg tolluk hogy hol lehet ilyet kapni es mi a pontos modell. (Illevte ezt fel lehet fogni kerdesnek. Irjatok mar meg mi az.) Azt tudom hogy relative olcso cuccrol van szo.
Csak hogy felreertes ne essek, en lehuzni akartam a banjot. :)
Jó, én nem lehúzni akartam a banjot, félre ne értsetek. Mindkét hangszer tetszik és egyszer szívesen kipróbálom mindkettőt, ha az utamba kerül.
Más: úgy döntöttem, hogy veszek egy hangológépet, de nagyon tudatlan vagyok ilyen ügyben - illetve nem csak ilyen ügyben - de most ez van soron. :)
Milyet ajánlanátok? Gitárra és mandolinra alkalmas kellene. Igazság szerint még sosem próbáltam mandolint hangolni hangológéppel, nem is tudom, hogy mindegyik alkalmas-e rá, amelyik kijelzővel van ellátva...
Annyi, hogy nem szándékszom tizenezreket adni érte, szóval valami baráti áron vásárolható típus kellene.
Itt van tobb anyag: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=99082535
Gold Tone csinal ilyen bankolakat elerheto aron.
Ez egy igen standard old timey jatekstilus (bar masodik hallgatasra, lehet hogy nem :). Belefer a bluegrassbe de a scruggsosok dominalnak ott. De szerintem a banjo szebb hangu mint ez a banjola, foleg bluegrassben jobban szol. Igy magaban versenykepes a banjola is.
Egyebkent tud szepen szolni egy banjo. Ezek az open back old timey cuccok nekem mindig tetszettek. (Hallgassatok Pete Seeger-t pl.) Raadasul ezt a clawhammer/frailing stilust otthon senki sem nyomja. Asszony banjoja tegnapelott jott meg. Most ebbe az iranyba tanul.
Egyebkent banot minden szarbol lehet epiteni. (Meg akar mandolinbol is.) Ebben hasonlit a bogohoz. Lasd pl:
Köszi, ez nekem nagyon új volt, de igazán érdekes ez a "keverék". Szerintem - bár lehet, hogy ezzel a véleménnyel egyedül leszek - ezzel a testtel nekem szebb a hangszer hangja, mint a banjo-é. (Meg ne kövezzetek!!!)
A pasira visszatérve: Az biztos hogy ügyes, teljesen rákattantam a zenéjére. A (feloszlott) 16 horsepower és a (jelenlegi zenekara) a Woven hand "feje". Akit érdekel, hallgassa meg, érdemes.
hijjnye, szívet dobogtató. de nekem nem derül ki sehol, hogy ez tényleg Washburn. a másik linken lévőknek tökmás a fejük, meg a címkéjük is. persze ha a kora ellenére játszható, akkor még tán akkor is fasza vétel, ha nóném.