Keresés

Részletes keresés

unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1702
És hogyan építessz meg mondjuk egy 3,15m magas falat, ha az 5cm a magasságra értendő? Levágsz az utolsó sor tetejéből 10cm-t? Vagy az alsó sor aljából?
Gondolkozz már...
Előzmény: Gyurma30 (1701)
Gyurma30 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1701
Bocs, bennem sincsen semmi rossz szándék, de az 5 centis raszter az a magasságra értendő, gazdaságosan szélességben a 25 centi a nyerő.
Előzmény: ooccssee (1700)
ooccssee Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1700
Akkor értem. Nem okoskodni szerettem volna, csupán azt írtam, amit értelmeztem az írásból! :)
Előzmény: unisignal_aefh (1699)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1699
Sőt tovább megyek, bármilyen vízszintes raszterrel készült tervet el lehet készíteni bármelyik neopor zsaluval. 5 cm nem sok, néhány 1-2 cm + - -t az építőipar (főleg családi háznál) az építési hatósággal az élen megenged.
Előzmény: unisignal_aefh (1698)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1698
Nem. Ez azt jelent amit írtam. Van lehetőség 5cm-ként lépegetni, de 25-el lépegetve könnyebb szabogatni. Ennyi.
Előzmény: ooccssee (1697)
ooccssee Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1697
Na megtaláltam az Isoteq tervezési segédletét:
"Az IsoteQŽ rendszerrel készülı falak tervezésénél figyelembe kell venni, hogy a falak és a nyílászárók méretei a 25 cm-es vízszintes és függıleges méretrendre illeszkednek... A bordázat kialakítása lehetıvé tesz 5 cm-enkénti eltolást, de a 25 cm-es méretlépcsıbıl adódóan az elemek szabhatósága célszerően 25 cm."
Akkor jól emlékeztem! :) Én ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy pl. 415X520-as tervezett épületet nem lehet megépíteni isoteq-ből, csak prokonceptből!!??
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1696
Mind1ik neopor zsalus falra igaz az 5cm vízszintes és 25cm függőleges raszterrel való tervezés. Teljesen mind1 hogy milyen az átkötés.
Ha pedig vízszintesen is 25 a raszter az már bónusz a kivitelezőnek :)

Lentebb szóba került ismét a penészedés és szellőzés téma. Az új olvasóknak és a technológiával most megismerkedőknek üzenem, hogy penészedés hőhídmentes kivitelezés esetén sehol nem lesz. Érdemes szakemberrel konzultálni mielőtt építitek, de nem kőművessel hanem energetikussal , vagy tapasztelt enegriatudatos kivitelezővel! Őnerősen vagy téglához szokott kőműves bácsival építttetve nagyon el lehet rontani a házat a lábazati, nyílászáró és födém/koszorú csomópontoknál! Az aereco nevű csoda az ilyen hibákra ad kényszerfélmegoldást. Aki teheti építsen be, egyes helyeken már elérhető áron kapható hővisszanyerős szellőzőrendszert, aki nem az szellőztessen rendszeresen kézzel, ablaknyitogatással.

olvas0 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1695
feltöltés után beszúrás...
de még jobb ha ennél a gagyi beillesztésnél a kepfeltoltes.hu-t használod és a linkjét teszed be, mert ez a vacaka motor még le is kicsinyíti a képeket.... :(
Előzmény: Gyurma30 (1693)
ooccssee Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1694
A világért sem szeretnék vitába keveredni veled! Amit állítottam az 5 cm-es raszterről azt a tervezési segédletből olvastam ki!
" egyetlen kötöttség a tervezésnél a horizontálisan 5cm-es, vertikálisan pedig 25 cm-es raszter" Az izoteq-ét is idézem, ha megtalálom! :)
Előzmény: Gyurma30 (1691)
Gyurma30 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1693
Na ez nekem még magas.
Gyurma30 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1692
Így már talán ok.
Gyurma30 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1691
Nekem Baucellből van tervezve, de elég valószínű, hogy másik termékből lesz. Gyakorlatilag azonos falvastagságok mellett mindegy miből építed meg. A téglára tervezett ház viszont nem jó az EPS-zsalus megoldáshoz, mivel ott tudomásom szerint 30 cm-es raszterrel számolnak. Ha a terv téglára szól, akkor az eltérő raszter miatt sok lesz a vágott elemed és ebből adódóan az anyagveszteség, valamint tervmódosítást kell kérned, mert csak (nem tudom pontosan hogyan van fogalmazva) az azonos "tulajdonságú" építőanyagok helyettesíthetők egymással.
Az alábbi képen (ha sikerül beszúrni) láthatod az én tervemet, és ha megnézed itt minden 0,25-0,5-1 m-es osztásokkal van.
Amúgy a Prokinak biztos nem lehet 5 centis a rasztere az átkötők miatt.
Előzmény: yodacsoda (1685)
eltévedtfiú Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1690

Huh lehet hogy megfogtál :)

Mondjuk nálam csak annyi volt az engedélyezésen feltüntetve ,hogy prokoncept falazat és kész. A terven meg 30 fal volt rajzolva. Az én tervezőm tuti nem számolt semmiféle raszterral főleg nem 120 ezerért :D

Előzmény: ooccssee (1689)
ooccssee Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1689
Lehet, hogy tévedek, de... a Prokoncept 5cm-es, az Isoteq 25 cm-es raszterral tervezhető! Vagy rosszul tudom? Következésképpen az egyik falméretei 5-el, a másiknak 25 cm-el oszthatónak kell lenni?! Tehát, közel nem biztos, hogy egy adott terv jó lehet bármelyik anyaghoz áttervezés nélkül! Valaki javítson ki, ha tévedek!
Előzmény: eltévedtfiú (1688)
eltévedtfiú Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1688

Legjobb tudomásom szerint nem kell semmit átterveztetned! Bár olyat hallottam már korábban valahol hogy az műanyag kötösnek másabb az elemek közötti kapcsolatrendszer kialakítása, emiatt a méretek kicsit pontatlanabbak. Ezt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom és nem is szeretném a terméket minősíteni sem.

Nekem PKC-bóll ett a ház és tökéletesen illeszkednek az elemek. A fal végelzárókat duplán raktuk , esetelg erre a vásárláskor odafigyelhetsz. Na meg hogy ha PKC melett döntesz nekik nincs 30-as sarok elem csak 25-ös ezért ott azta megoldás alkalmazzák, hogy bevágják a 30-as oldalát és úgy illesztik össze!

Ha az Isoteq mellett döntesz sem jársz rosszul a technológia mint mondtam ua - de ha megnézed a két honlapot akkor egyből meg tudod nézni az elemek méretét és megnyugtathatod magadat.

Üdv

yodacsoda Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1687
Ami azt illeti az 1.0-ás rajz jelenleg téglára lett tervezve... De azért is kérdem, mert ha nem szükséges, nem rajzoltatnám át a tervezővel az egészet... Csak ha szükséges... Lényeg hogy ne legyen gond az engedélyeztetés során...
Előzmény: olvas0 (1686)
olvas0 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1686
ha téglával rajzoltatod meg se nagy probléma, max több helyed lesz belül :) A csomópontokra érdemes majd nagyon odafigyelni!
yodacsoda Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1685
Ergo ha a tervezővel megrajzoltatom mondjuk a Prokoncept tervezési segédletével a házat de a végén mondjuk mégis Isoteq mellett döntök, akkor nem kell újrarajzolni a házat, ugye?
Előzmény: eltévedtfiú (1684)
eltévedtfiú Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1684

szia

Mind a kettő azonos technológia. A gyártott elemekben van különbség az egyikben az átkötő is eps a másikban műanyag. Eltérés még az árakban is lehet de azt egy másik topicban már ezeszer átrágták!

Tervezést illetően sincs eltérés azt kell tudnod,hogy milyen falvastagságot szeretnél.

Üdv

Előzmény: yodacsoda (1683)
yodacsoda Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1683
Sziasztok! egy gyors kédrés bedobnék.... Még csak tervezés alatt áll a ház, de már most jó lenne tudni milyen techológiával épül majd... Prokoncept felé hajlok, de azért még az Isoteq-et is megnézném magamnak, viszont tervezést illetően, van-e eltérés mondjuk a Prokoncept vagy az Isoteq között?
Köszi a választ előre is!
Üdv!
femiki Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1682
Nálunk a fürdő körbe, félig csempés. Felette és a plafon is, ha jól emlékszem sima fehér diszperzit festék. Tökéletesen bírja, nem vizesedik, nem penészesedik. Az egész ház tisztán prokoncept, saját kezűleg lett építve, 1 "mezei" kőműves jelenlétével, a méretek beállítása miatt volt rá szükség. Nagyon meg vagyunk vele elégedve, főleg fűtés szempontjából. Ez idáig semmi rosszat nem tudok elmondani róla. (kopp, kopp, kopp)
Ja, a szellőztető az "aereco" tipus, sajna kicsit megdrágult, most 10950Ft. De megéri!
Előzmény: M.Szandi (1681)
M.Szandi Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1681
Köszi a választ!

Igazad lehet.

Nektek a fürdőszobátok plafonig csempés? Ha nem, akkor a nem csempézett rész mivel van kifestve? Elmondásod szerint, akkor az is jól bírja a fürdőszobai körülményeket, igaz?

Nektek a ház minden része prokonceptből épült? Akkor neked gondolom, semmi negatív tapasztalatod nincs ezzel az építkezési rendszerrel kapcsolatban. Meg vagy elégedve vele?

Ti építettétek vagy kivitelező?

Bocsi az "ezer" kérdésért!
femiki Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1680
Szia!
Leszögezem, én nem vagyok szakember, tehát csak "felhasználó" nyelven tudom elmondani a tapasztalatokat.
Tehát, ha veszel egy normál gipszkartont, kint hagyod most 1 éjszakára a szabadban, másnap reggel kézzel tudod hajlogatni, mert magába szivta a párás levegőt. Ugyanez a zöld szinüvel nem történik meg, mert valamivel "impregnálva" van, ezért, és amit pontosan nem tudok, hogy vagy nem szivja be a vizet, vagy az anyaga marad stabil. És van olyan gipszkarton is, ami "tüzgátló", illetve késlelteti a gyúlladást, nekünk ilyen a padlástérben van szerelve.
Na, gondolj bele, ha simán ragasztóval van a háló felrakva, a párától a ragasztó egy idő után átázik, csökken a ragasztási képessége, plusz mekkora nagy súly van a csempe miatt rajta, szerinted meddig fog az tartani? Persze ezt ne úgy értsed hogy 1 hónap múlva lepotyog, de .......
Egyébként nálunk a fürdőbe és a konyhában is ilyen zöld van, 6 éve, és egy deka penészt nem lehet látni! Igaz nálunk mindegyik helységben van az ablakon szellőztető is, nagyon hálás dolog. Most ugyan nem tudom az árakat, de akkor 6500Ft/db volt az ára.
Előzmény: M.Szandi (1679)
M.Szandi Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1679
Szia!

Ne haragudj, de akkor nem értem.... Azt írod, hogy ez a zöld színű gipszkarton nem szívja be a párát. De akkor végül is a funkcióját nem tölti be, mert olyan mint az alatta lévő neopor, az sem szívja be a párát.

Hogy érted, hogy nem bírja el a csempét? A háló válik el a szigeteléstől? Nekem azt mondták, hogy a csemperagasztó ragad a szigetelésre, és így, hálóval lehet csempézni a falra:-(

Nektek is így van megoldva a fürdőszobátok? Zöld színű gipszkarton..szellőztető az ablakon? Egy ilyen szellőztető mennyibe kerül?
Előzmény: femiki (1678)
femiki Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1678
Nekünk is prokoncept van, és én javaslom a gipszkartont. Van direkt vizes helységekhez való típus, zöld színű, így kell kérni, a forgalmazó tudja miről van szó. Nem szívja magába a párát, ezért jó. Csempézéshez pedig célszerű a stabil sima felület miatt. És sokkal egyszerűbb a felrakása mint hálózni és glettelni. A sima hálózás szerintem kevés lesz a csempe súlya miatt, nem biztos hogy el fogja bírni. A gázbojler miatt pedig az ablakra (gondolom lesz) szereltessetek fel automata szellőztetőt, és biztos nem fog párásodni a fürdőtök.
Előzmény: M.Szandi (1677)
M.Szandi Creative Commons License 2010.02.23 0 0 1677
Sziasztok!

Bocs, hogy megint zargatlak benneteket a buta kérdéseimmel, de ahogy jobban belemerülünk a prokonceptes építkezésbe mindig újabb kérdések, tényezők merülnek fel, amiről az "értékesítő"elfelejtett szólni ill. mi felejtettük el megkérdezni.

Azt hiszem említettem már, hogy bővíteni szeretnénk ebből az anyagból. Ez fürdőszoba, wc és mosókonyha lenne. Ahogy olvasgattam itt a fórumon is , belülről a falat gipszkartonozni kell. Erről eddig nem tudtunk, ill. erre nem gondoltunk. A férjem semmiképp nem akar rakni gipszkartont. Véleménye szerint vizes helyiségbe a gipszkarton nem túl jó választás. Ő úgy szeretné megoldani, hogy hálózza a falat és 2-szer gletteli, arra megy a csempe. Csak abban bizonytalan, hogy a fürdőben, mosókonyhában képződő párára , hogy reagál az a falrész, ahol nincs már csempe. Szerinte elképzelhető, mivel a fal nem tudja beszívni a párát, az kicsapódik és penészedni fog. Szerintem ez csak a fürdőszobánál lesz nekünk gond, mert a mosókonyhában lesz a gázbojler, aminek lesz szellőzője a falon. Vagy az a szellőzés kevés?Nektek mi a véleményetek, feltétlenül szükséges a gipszkarton?

Konvektoros fűtést tervezünk az új részbe is. A konvektor kivezető csöve érintkezik a szigeteléssel, bírja ez az anyag a nagy"hőterhelést"? Vagy ki kell vágni a szigetelést a cső körül?

Köszönöm a segítségeteket előre is!

legirepa Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1676
Szerintem nem fontos a gyorsreagálású fűtés. De ez megint örök vita. Ha meg fontos szempont, akkor a leggyorsabb a légfűtés, kombinálva a szellőztetéssel. Felesleges becsövezni a falat, padlót, megfelelő légfűtő cuccokkal megoldható a dolog. Ma már tuti ezt csinálnám magamnak, csakhát építkezéskor az ember tudatlan...
Előzmény: unisignal_aefh (1673)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1675
1 gk + vakolat!

De ha nem is így lenne, a penészt és a páralecsapódást már számtalanszor kicsontoztuk. Olvass vissza. Nem a gk dönti ezt el!
Előzmény: olvas0 (1674)
olvas0 Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1674
és a páratechnika??? a 2gkval működött, de a vakolattól nem félsz?penész, páralecsapódás, stb...???
Előzmény: unisignal_aefh (1673)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1673
Nálam működik, leadja a hőt, bár mint írtam picit jobbra (gyorsabbra) számítotam, emiatt fogom kipróbálni a 2. réteg elhagyását.

"Elég a falfűtésnek, ha csak "vakolatfűtés" lesz belőle?" - ez a legjobb, ha nem fűti befelé a falat! Egy alacsony energiafelhasználású házba fontos hogy a fűtés gyorsan reagáló legyen!
Előzmény: hAnd (1670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!