Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1283
A nagyobb példányok már MINDENHOL zsírosak. A kölyökkoromban fogott 15-18 kg-os példányok húsa rántva szinte átlátszó volt, mintha tömény zsírszövetet rántottál volna ki.
Persze mivel sok volt belőle és sajnálták kidobni, terjedt mindenféle csodarecept a fokhagymás tejben áztatástól a ráolvasásig...de igazán ledarálva és agyonfűszerezve fasírtnak volt élvezhető.
Én inkább elajándékoztam őket, mert jóanyám amúgy is kidobott volna velük együtt.
(azért nem volt semmi látvány, amikor döngettünk haza a romet kismotorral, a kormányon felakasztva két busa és a földet söpörte a farkuk)
Előzmény: Dydand (1280)
szysssz Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1282

Igazán nem vagyok bosszúálló, az a halászlé gondolatomba sem volt.

Olyan hosszan polemizáltatok a friss és nem friss halakról, hogy nem álhattam meg elmondani: halat "csak tiszta forrásból" :)))

Előzmény: Boarhunter (1276)
Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1281
Túl vagyok a vacsora előételén, nektek is "bekínálom":

Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1280
A nagyobb példányok lehetnek zsírosak a bőrük alatt (a gúsuk viszont nem az), bár azt a bőrt én már lefejtem, a busának amúgy is elég vastag a bőre, így nem gond, ha megszabadul tőle az ember;)
Előzmény: tuutuu (1279)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1279

Höhö, a busa tényleg finom, bár ( ugyan nem sokszor szaladtunk egymásnak), mintha kicsit zsírosnak találtam volna.

Dehát, mint tudjuk, az a zsír a barátunk..:}}}

Előzmény: Dydand (1277)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1278
De, de..:}}
Előzmény: szysssz (1274)
Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1277
A busa -szerintem- NAGYON finom, akár roston, akár másként elkészítve, ezen kívül az egyik legegészségesebb halunk is (de ezt csak zárójelben jegyzem meg az íz mellett). Tudom, hogy nagyon sokan nem szeretik, sőt, "szemét" halnak tartják, pedig nagyszerű íze van, persze nem pontyként kell vele bánni, azaz nem úgy kell elkészíteni.

Ami nekem külön öröm -már ha lehetek pimasz-, hogy mivel ennyien nem szeretik az ára is nagyon alacsony;)))))

Üdv :dy
Előzmény: H_G (1275)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1276
De az vagy...nagyon... :-)))
Ez most a halászléért volt? :-)
Előzmény: szysssz (1274)
H_G Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1275
A busa finom? Akkor én nagyon elronthattam valamit, mert egyszer csináltam és olyan volt, mint a papírmasé.
Előzmény: Dydand (1273)
szysssz Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1274

Pisztráng esetében ez úgy van jobb helyeken, hogy az ember felül a 15. városi buszra, leszáll Garadnán és a pisztrángtelepen rendel frissen sütött adagokat.

Ha ragaszkodik az elvitelhez, megvárja, míg kifogják, s otthon úri kedve szerént elkészíti. Kívánságára ki is bontják. :)))))  (azért ugye nem vagyok utálatos?)

Előzmény: Boarhunter (1268)
Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1273
A busa nagyon fini roston (is), kivi vagyok mi lesz belőle! ;)
Előzmény: comad (1271)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1272
Legközelebbi tervem egyébként busa roston
Azt hittem, a cigánypecsenye... :-)))
Bocs... :-)
Előzmény: comad (1271)
comad Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1271
No ez a cigó volt osztálytársam, ergo gyerekkorom óta ismerem és itt halászott pár száz m-re.

Legközelebbi tervem egyébként busa roston, remélem a héten összejön.
Előzmény: Boarhunter (1270)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1270
BTW nem tudom, melyik kockázatosabb, tescoból venni a halat vagy a cigóktól... :-)
Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1269
"de azért megszagolgatja őket az ember és az sokat elárul..."

Így van. Ez már áruháztól és vezetőtől függ, hogy meddig is tartja kint a halakat (sok helyen a pulton tarhatóság után is kint maradnak...). Ezért is fordulhat elő az, hogy rutymát lát az ember. De azt feltételezi, hogy minden oda kerülő hal szar, hát az minimum dőreség (azon kívül persze, hogy akkor nagyon szeretném tudni hol is érdemes itthon ilyen típusú halakat venni (országosan...), amik annyira frissek.... annak fényében persze, hogy minden magyar halárus a hétfői Holland piacon azonos időben szerzi be az adott tengeri cuccot....)
Előzmény: Boarhunter (1268)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1268
Na ja. A pisztrángnál pl. villámgyorsan bekövetkezik az az állapot, hogy a bordák elválnak a hústól, ha az ember megnyitja a halat. A szakértők szerint ilyenkor még fogyasztható, de mivel nem tudom, mióta áll fenn ez az állapot, inkább nem veszem meg. Ezeknél a pisztrángoknál semmi ilyen tünetet nem tapasztaltam, szaguk, tapintásuk friss volt, ezért is vettem meg. A tengeri gezemicékkel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, de azért megszagolgatja őket az ember és az sokat elárul...
Előzmény: Dydand (1267)
Dydand Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1267
Én pedig ott dolgozom, úgyhogy tisztában vagyok a szállítási és kereskedelmi folyamatokkal. Nem urban legendeket kergetek, nem a haverok "élménybeszámolóiban" bízom, hanem TUDOM, hogy mikor és mit szállít a cég, és milyen határidőkkel;)

Nyugodtan mondhatom: meg lehet bízni a halaikban. Nem hazabeszélek, hiszen a tesconál is vannak nagyon szar dolgok (mint mindenhol másutt), de megnézném azt az itthoni kereskedőt, aki frissebb rákot, harcsát, busát, lazacot, vagy pisztrángot árul EKKORA mennyiségben.... Kicsit túl soknak találom az UL-eket a cég körül... Persze lehet a sarki zöldségesől is vásárolni, ai hajnalban a Tescoból, vagy az Auchanból viszi haza az áruját....

Javaslom, hogy a kételkedők először nézzenek utána annak, hogy hogyan is kerülnek a hazai boltok polcaira a halak (kezdjék mondjuk a Holland vásárral, hétfő éjszakánként...)

Üdv: dy
Előzmény: comad (1266)
comad Creative Commons License 2007.05.22 0 0 1266
No igen, bátraké a szerencse. Azok alapján, amit egy áruterítő haver mesélt a miskolciról (asszonypajtásának kategorikusan meg is tiltotta az ottani vásárlást), ill. amit a Tékozló Homáron meg itt-ott olvas az ember, hát én csak gyárilag csomagolt élelmiszert vásárolok ott, azt is nagyon-nagyon alaposan ellenőrizve.
Dydand Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1265
Hidd el, azért ott is vannak néha nagoyn jó dolgok. Én pl. pár napja vettem náluk nagyon friss pisztrángot, ráadásul nagyon jó áron. 100 km-es körzetben ilyet máshol nem kapok....
Előzmény: comad (1263)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1264
Csak élő pontyot szoktam venni náluk ha olyankor jut eszünkbe egy kis halászlé-ehetnék amikor más beszerzési forrás nem adódik, de ezek a dolgok most frissnek tüntek és eléggé akciós áron adták őket ahhoz, hogy megkockáztassam, ők is a macskatálban végzik...
De szerencsére nem volt semmi bajuk, megevődtek...
Előzmény: comad (1263)
comad Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1263
Tesco-ban halat? Úgy látom, szeretsz veszélyesen élni...:-)
Előzmény: Boarhunter (1262)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1262

Tulajdonképpen a "Tűzről pattant..."-ba is ontopic lenne a ma délutáni termés...
Pedig csak egy kis macskakajáért(veséért) ugrottunk be a Tesco-ba, és ha már arra jártam, vetettem egy pillantást a halaspultra is...
comad Creative Commons License 2007.05.19 0 0 1261
Ezt most vettük egy cigótól, csupa kárász, úgy 3 kg. Már csak pikelyezés után jutott eszembe lekapni. "Sima" sült halacska lesz belőle, nincs most türelmem egy bonyolultabb cucchoz, olyan rég volt már, hogy egy kis hal jutott az asztalra. Különben is a kárász úgy a legjobb. Utána bükkaljai házibor.
Dydand Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1260
Még az lehet a gond, hogy a paprika öreg, azaz nem a legutóbbi évjárat, hanem több éves, vagy egyszerűen csak rosszul van tárolva. Lehet hogy evidens, de azért leírom, hogy a paprikát sötétben kell tárolni, átlátszatlan dobozban, különben annyi a színének.

Üdv: dy
Előzmény: Mooni (1259)
Mooni Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1259

A halászlébe a ponty fejeket, farkakat, úszókat is beleteszem, + keszeg-kárász egészben, amit kapok. Ezeket paszírozom. A szelet csak a kész lébe megy, mégsincs szép színe sosem. Pedig a paprikám nem bolti és télleg nem sajnálom belőle. Lehet túl sűrű? A cukrot kipróbálom. Köszi.

Előzmény: Boarhunter (1256)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1258
Nézd, én akkor elküldtelek oda, ahová a csillagok akkori állása alapján kívántalak, aztán ezzel le is zártam, el is felejtettem a dolgot.
Előzmény: fan_fan (1257)
fan_fan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1257

Boarhunter, azt sosem vontam kétségbe, hogy mestere vagy a témának. Nagyon sajnálatos, hogy korábban összerúgtuk a port ráadásul nem is szakmai ügyben.

Javaslom, hogy borítsunk fátylat ... Hibáztam.

Előzmény: Boarhunter (1256)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1256
A pontynak nem csak a szeleteit, de a fejét, a belek közti zsírját stb. is bele kell tenni.
A félbevágott fejból is elég sok zsiradék oldódik ki, ami segíti a paprika oldódását.
Esetleg csalhatsz annyit, hogy a végén, amikor leveszed a tűzről, beledobsz egy kockacukrot. Tudom, hogy hülyén hangzik, de nem lesz édes tőle, viszot ízfokozó hatású és a színnek is jót tesz.
Előzmény: Mooni (1252)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1255
Elvileg a paprika zsírban oldódik, tessék dagadt halat (is) alkalmazni!...:}}}
Előzmény: Mooni (1252)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1254
Nem rossz, így már világos...:}}}
Előzmény: comad (1251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!