Tenyleg nem illik, es szerintem nagy kiterot onmagaban aligha er meg.
Esetleg pl a cetcapas Donsol fele esik utba, de az meg szezonalis.
Nekem eleg volt belole annyi, hogy Lepazpibol kimentem oda ahol regen betemetett a kitorese egy falut, es csak a templomtorony all ki a foldbol. Lekaptam azt hatterben a Mayonnal, aztan kesz.
De azert en ugye mar eleg sok vulkant lattam, lehet hogy nektek izgalmasabb lenne.
Mindenesetre szerintem Pinatubo kozelrol impozansabb a korulotte levo vulkani hamubol formalt kanyonokkal es a jokora kraterevel meg a benne levo toval.
ja, és még egy:-) a filippínók ugyanúgy hánynak a kanyargós buszúton, mint az indonézek (csak Pó-Apótól van a tudásom és tőled, az indonéz topokból, nem jártam Indonéziában...még:-)?:-)
Mayon vulkánra mit mondasz? Elmenni oda, és bicajozni egyet a környéken, háttérben a vulkán? Sehogy nem illik a Manila-Cordilla-Manila-Palawan útba irányilag, de hátha....
Taal vulkan is okes, ugye erdekes, hogy kraterben to, benne kis vulkan kratereben meg egy kis toval, de sajna kornyeke es a Manilabol oda vezeto ut nem tul megnyero.
A delebbi szigetek kozul pedig mindenkepp Palawan legyen, toronymagasan veri a Visayakat festoi szepseg es viszonylag erintetlen termeszet kategoriakban.
Köszi mindkettőtöknek! Ami biztos az Banaue és batadban alszunk egyet. Ami még tetszik a luzoni részen az a Pinatubo vulkán (jeep-el a kiszáradt folyóvölgyben), és a Taal vulkán. És a múmia is jó ötlet, bár én nem merem megnézni, de megkérdezem a többieket:-)
És igen, amit mondasz W.L. hogy nem ugyanott mennénk vissza, azt utálom én is.
Akkor esetleg egy olyan kör lesz, hogy Banaue-Batad-Sagada-Baguio-Mt. Pinatubo-Manila.
Délen pedig vagy Palawan (Coron nélkül), vagy Bohol vagy Siquijor és Apo. Palawanra szavazok egyenlőre.
A Banaue es Sagada kozotti utazas valoban szep, de a Sagada es Baguio kozottiben en csalodtam, es csigalassusagu is. Baguiorol magarol lasd velemenyem lejjebb. Sagadaban konkret plusz latnivalok valoban csak a koporsok/barlangok, a falvak rondak, azok sokal erdekesebbek/hagyomanyosabbak Banaue/Batad korul.
A fo plusz a 2. verzional, hogy megsem ugyanarra mennetek visszafele is mint oda, amit en mindig probalok elkerulni.
Amugy most tunt fel, hogy ezen a forumon alig van szo eszakrol, hat igen jellemzo a magyar turistakra, hogy mikent Thaifold, ez az orszag is csak szigeteket es strandokat jelent szamukra.
Kabayan es Sagada jok, mikent Bontoc kornyeke is, csak ezek nem igazan esnek utba Banaue fele Manilabol. Az "egyenes" ut oda ugye a Cagayan-volgyon visz at, azon az utvonalon meg semmi erdekes nincs.
Amugy en elso utamon 4 honapot toltottem csak Eszak-Luzonban, es azon belul is a Cordillera a kedvenc regiom az orszagban.
Anno a Moon sorozat Philippines konyve volt a legjobb az orszagrol, de mar nem adjak ki ujonnan.
Megálltam pár helyen, és az a tapasztalat alapján azt gondolom, hogy 8 napban csak Hard Core-ban voltam képes végigmenni ezen az úton, mai eszemmel simán 2-3 hetet rászánnék.
Clark környékén vulkánok, outdoor tevékenységek. Baguio az USA egyetlen Hill Station-je Ázsiában. Kabayan 2000 éves múmiákkal és sírokkal együtt lenni barlangokban - bemászol a barlangba, elhúzod a sírfedőt vagy már elvan húzva - aztán visszateszed nem sok helyen van ilyen a világban - ez már olyan "expediciós/felfedezős élmény" amit csak nagyon kevesen élnek át. Kabayanból elmentünk a múmiákhoz de már nem tértem vissza a faluba, hanem átvágtam az erdőn és a főúton stoppoltam le a buszt ami Sagadaba vitt, ez kemény túra, gyerekkel és csomagokkal nem tudjátok megcsinálni. Sagada - barlangok, barlangok, barlangok, plusz koporsók! És sok, sok meglepetés. Banaue - míg Borneón 1954-ben, addig itt a '80-as években volt az utolsó fejvadászat, ugyanis itt is élnek fejvadász törzsek. Batad - érdemes "A rízsterasznál" megszállni - mert akkor másnap van idő megmászni a szembe lévő hegyet és onnan rálátni erre a legendás helyre. Ez volt a 8 napom ebben a térségben:
I.05. Clark (Fülöp-szigetek/Luzon-sziget) I.06. Baguio I.07. Kabayan I.08. Sagada I.10. Banaue I.11. Batad I.13. Manila I.14. Puerto Princesa (Palawan-sziget)
Jens Peters könyvének ez a 4. kiadása - nem véletlenül. Alapjáraton Rough Guide-os vagyok, Dél-Amerikával kapcsolatban meg Footprint-es, de ez a magánkiadás mindent visz! Közel három hónapot utazgattam eddig Fülöp-szigeteken, néhány perc után le kellett tennem a könyvet, mert elkezdtem szervezni a következő, meg az azt követő utamat annyira motiváló volt ez a remekmű.
Mit ajánlotok, mi lenne jobb (gyerekkel leszünk, de bírjak a gyurodest)? manila-Banaue-Batad-manila vagy a Manila-banaue-batad-banaue-Sagad-baguio-Manila? Ad-e a 2. verzio sokkal tobb plusz élmenyt, mint az első? Utanaolvstam, de nem latom a koporsokon kívul a nagy kulonbseget. Itt is, ott is lehet trekkelni rizsfoldon, van vizeses, van viewpoint, van helyi falu, az elso verzioban is van elmeny boven. Maga az utazas Banaue es Sagada kozott lehet gyonyoru. Mit mondotok, akik voltak eszakon?
Sziasztok, esetleg van ötlet, hogy Manila és Banaue között félúton (útközben) érdemes-e vhol megállni akár éjszakára is? vmi jó kis látnivaló?:-) Vagy inkább nyomjuk le egyben az utat? köszi
Igazán kiváncsi vagyok arra, hogy ha lusta vagy visszalapozni 2-3-4 oldalt itt, ezen a fórumon és a kommenteket elolvasni, akkor neked minek könyvet ajánlani???
Olyan szállást keresek, ami homokos parton van és a part előtt house reef van. Visszaolvasva ez Siquijoron a Cocograve. Ez eleg draga (de lehet lesz olcsobb is neomedia oldalan:-). Vki esetleg Siquijoron tapasztalat más szallassal? vagy mas szigeten hasonlo szallast tud ajanlani? Falom a netet, gugli es tripadvisor a baratom, de hatha itt is lesz otlet, koszi.