Valójában ez a téli takarás, legfeljebb néhány zsáknyi falevelet szórok még rájuk, ha nagyon bedurvulna az időjárás, oldalról a nagy pálma takarását le is tudom hajtani.
Tegnap kora délután készítettem ezeket fotókat a takarásról, még tegnap este rákezdett havazni, azóta igazi téli hótakaró is van a kerten:
Nálunk csak a hóvirág és a tavaszi kankalin virágzik, és ma szentesen rózsabokrot láttam virágozni.
Az idén tesztre kint hagyott babérom, eddig még jól van, majd csak lombbal szándékozom felülről takarni, ha bejönnek a markáns mínuszok, elég védett helyen van, két ház között, déli fekvésben:
és egy túlélő napvirág(gazanea), ha a most jövő hideg időszakot átvészeli akkor tényleg nagyon jó a mikroklíma:
Valóban virágzik az erika és a hóvirág is, a tavaszi hagymások pedig bujkálnak kifelé a földből. A halak sem alszanak a tóban,olyan virgoncak, mintha tavasz lenne. Hihetetlen ez a január!A kiültetett tracym sem kapott idáig takarást, szerintem nem is kell már neki ezen a "télen".
A pálmáim, a babér eddig jól bírták a megpróbáltatásokat, igaz ezzel mindannyian így vagyunk. Mert még nem is volt tél.
Idén rendeltem az alplainstól sivatagi fűz magot, meg próbálkozom vele, igaz a fagytűrését -15 c°-ig írják, de egy spanyol oldalon -20 c°-ot is írnak fagytűrésre, a sziklakertbe fogom majd ültetni, de előtte néhány évig előnevelem majd.
Már régen jártam erre, de azért figyelemmel kísérem a fórumot.
Már várom a telet, mert eddig még nem nagyon volt, hétvégére is +14 c°-t jósolnak, persze nem bánnám ha elmaradna a tél, de mint mondani szokták, a kutya még nem ette meg a telet, sajnos még lehet rossz idő, és akkor eléggé nagy bajt jelentene a beindult növényeknek, mert lassan beindulnak.
Köszi, nyilván a megerősödött, legyökeresedett példányok már bírják -20ig.
Sajna nálunk a délalföldön általában minden télen pár hétig -15 alatt is szokott lenni, ráadásul tartósan. (kivétel ez a tél, de azért ennek sincs még itt a vége), így fájó hogy itt nem volna esélye megerősödni. Ahogy írod kb. olyan a fagytűrése mint a portugál babérmeggynek.
Ja és van 9db japán-kender magoncom. Az lenne a kérdésem,hogy hogy kell őket gondozni,most kb. 10 cm-sek.Eddig szépek.Egy kis edényben vannak,és tettem rá fóliát a pára miatt szépen nőnek.
Sziasztok.Tudnátok nekem segíteni,mert vmi baja van a kínai-kender pálmámnak.Rozsdás a levelek vége,száradt,barna ,olyan mintha elszáradna a levele.Köszönöm ha segítetek