Keresés

Részletes keresés

Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.04 0 0 248
Lovászi!
Egy személyes beszélgetés során az LLL vezető, vagy adott esetben IBCLC rá szokott kérdezni, hogy nem kisebb-e a szája az újszülöttnek az átlagosnál, vagy nem nagyobb-e az édesanya mellbimbója az átlagosnál? Általában az első szokott lenni. De az az igazság, hogy ezt inkább személyesen kell látni, nem elég telefonon eldöntetni az édesanyával, aki adott esetben ezt nem biztos, hogy el tudja dönteni.
Röviden: valóban létezik az adott probléma és erről tudnak is az LLL-vezetők és IBCLC-k. Ilyen esetben speciális szoptatási pozíciót vagy túl nagy téraránytalanság esetén speciális bimbóvédőt ajánlanak. (Igen, ők is szoktak bimbóvédőt ajánlani, de csak azokban a ritka esetekben, amikor valóban szükség van rá.) Az igazi megoldást és ezt ők is mindig elmondják az édesanyának, természetesen az idő hozza meg: nagyobbra nő a gyermek, nagyobb lesz a kis szája is.

Azért használják IBCLC vizsgára a diploma szót, mert ez egy nemzetközi vizsga, amire nemzetközi szinten abszolút elfogadott szó a diploma. Szerintem ez egy minimális szóhasználati különbség, amin nem érdemes fönnakadni. És erről nem tehetnek a magyar IBCLC-k.

Kérlek vedd a fáradtságot és ismerkedj meg személyesen Ibollyal, vagy ha erre nincs módod, akkor kérlek higgyj nekem, akinek erre van lehetősége. Iboly a szó szoros értelmében rendkívül korrekt, igazságszerető, becsületes ember. Ha elolvasod az írását, akkor abból is kiderül, hogy nem mondja azt, hogy "ezt személyesen kellene látnom" és aztán elkéri a pénzt a látogatásért. Napi (!) 3-8 kismamának segít telefonon és eleddig mindössze csak 6 családnál volt kinn pénzért, mint magánpraxist vezető IBCLC.
Ebből világosan kitűnik, hogy szó sincs "csalásról". Sőt, amikor a magánpraxisának számán hívják, tehát pénzt kérhetne érte hivatalosan is, akkor is sokszor ingyen szán időt és energiát az információk megosztására.
Nos írhatnám azt is, hogy aki ilyet feltételez egy általa közelebbről nem ismert személyről, talán magából indulva teszi ezt. Már le is írtam. De nem feltételezem rólad. Inkább azt feltételezem az irántad való tiszteletből, hogy te is ismersz sajnos ilyen embereket, akik így csalnak, talán ezért írtad. Mégis kérlek, légy tisztelettel Iboly iránt, akit nem ismersz és ne írj ilyen találgatásokat róla, sem másról!

Szasenyka! A bimbóvédő sajnos sok esetben igenis problémát okozhat. Cumi-mellbimbó zavart és ezáltal a tej apadását, ill. sztrájkot a csecsemőnél szopásnál. Akár véglegeset is. Akinél ez nem így alakult, annak szerencséje van és adjon hálát Istennek. De higgyjen a szakembereknek és ne ajánja minden alaposabb kikérdezés és szakmai ismeretek nélkül bárkinek a bimbóvédőt. (Analógiára, a könnyebb megértés végett: "...a nagypapám is 90 éves koráig dohányzott, mégsem lett rákja." De sajnos mégis köztény, hogy a dohányzás káros az egézségre és rákot okozhat.)

Szasenyka, Lovászi! Az igény szerinti szoptatásnak is megvan a helyes módja. A csecsemőt bármilyen időközönként mellre szabad tenni, figyelve arra, hogy ha kevesebb idő telt el az előző szopás óta, akkor arra a mellre tegyék vissza, amelyiken utoljára szopott. Abban kevesebb a laktózban dús (puffasztóbb) tej és ezért nem okoz hasfájást, puffadást. Ezen kívül az igény szerinti szoptatáshoz hozzátartozik még a helyes büfiztetési technika is, ill. jó tudni, hogy a délutáni, esti hasfájások igazi oka a stressz, amit a túl sok új inger okoz a csecsemőnél. Azonkívűl bizonyos szoptatási pozíciókban sokkal kevesebb levegőt tud nyelni még a legmohóbb baba is. Érdemes ezeknek is utánakérdezni, akár egy LLL vezetőnél!

Ylang-ylang

(Aki reméli, hogy hozzászólásait egézséges vitakozásnak látjátok és hiszitek, ill. információk átadásának. Még valami. Én nem vagyok LLL vezető sem, sem IBCLC. Sajnos...)

Ylang-Ylang Creative Commons License 2003.12.04 0 0 247
Zsuzsa!
Én orvos vagyok, belgyógyász. Nem lett summa cum laude a diplomám, de elég szép lett. Őszintén: elég sokat és jól tanultam az egyetemen. Mégis azt kell, hogy mondjam, hogy a szoptatásról egy IBCLC vizsgával rendelkező hölgy nálam sokkal többet tud. Sőt még egy LLL vezető is. (Nem tanácsadó, ők nem tanácsot adnak, hanem információt!!! Ez nagy különbség!)
Ó, bárcsak úgy lenne, ahogy te írod: védőnők és orvosok, ápolók és csecsemősnővérek, gyermekorvosok százai raknák le az IBCLC vizsgát vagy legalább évente 1-2X elmennének egy akár LLL által szervezett továbbképzésre és el is hinnék és hasznosítanák az ott hallotakat, látottakat! Egyszerűen nem lennének ezek a fórumok, nem lenne Iboly és az LLL. Nem lenne rájuk szükség. De addig is, amíg ez nem így van, sajnos nagy szükség van rájuk és hála Istennek, hogy legalább ők páran csinálják ezt a nehéz és önfeláldozó munkát!
Egy LLL vezető nagyon is tudja, meddig tart egézségügyi kérdésekben az ő kompetenciája és az IBCLC-s hölgyek is. Mint Iboly is írta, orvosi kérdésekben soha nem adnak információkat, azzal mindig az orvosokhoz irányítják az anyukákat. A maximum, amit tehetnek, hogy ha tudnak, elmondjákegy olyan orvos címét, akiről tudják, hogy valóban ért is hozzá és pártolja is a szoptatást.

Hidd el, nem harc ez a felvilágosító munka, nem úgy, ahogy te gondolod. Itt a fórumokon persze vitatkoznak, próbálják elmagyarázni a dolgokat, eloszlatni a tévhiteket. De vedd a fáradtságot és menj el LLL-es baba-mama csoportba: meglátod magad is, hogy milyen ott a hangulat. Csupa bíztatás, információ, empátia. Több tápszerező anyukát is ismerek személyesen, akik ilyen csoportokba jártak és nem érezték magukat kirekesztettnek vagy megalázottnak. Vagy azt mondanám, hogy hallgass végig 1-2 telefonbeszélgetést! (Ezt persze nem lehet, mert őket is köti a maximális titoktartás, akárcsak a Hippokrátészi esküt tevőket.) Hallanád, hogy nem harcról van szó, hanem valódi gyakorlati(!), helyes információk átadásáról, maximális türelemmel, empátiával.

Ha egy anyuka nem szív többet, mint egy doboznyi cigaretta és ezt mindig közvetlenül szoptatás után teszi és természetesen nem a gyermeke jelenlétében, akkor még mindig jobb, ha szoptatja a gyermekét, mint ha tápszerezné. Még mindig kisebb az esélye a dednek a betegségekre, mint a tápszerrel. Ez tény és, mint orvosi egyetemet végzett valódi orvos állítom neked. Így tanultam.

Laufer doktor valóban nagyon tapasztalt, nagytudású nőgyógyász. De szoptatási tanácsokban valóban nagyon elavult a tudása. Ezért kerülhetett fel arra a "szégyenlistára", aminek nem az a célja, hogy megszégyenítse az arra felkerülőket, hanem inkább az, hogy figyelmeztesse a kismamákat, hogy vigyázzanak, az ott szereplő szakemberek tudása a szoptatással kapcsolatban hiányos, tehát fogadják fenntartással a tőle kapott szoptatási tanácsokat, inkább kérdezzék meg más szakember véleményét is. Ha valakinek közülük van érett önkritikája, akkor esetleg elmegy egy továbbképzésre, hogy megtudja, mi is az, amit ő nem tudott eddig, vagy rosszul tudott.
Laufer doktor helyében én átnézném azt a rengeteg szoptatással kapcsolatos orvosi kutatásokról szóló cikket, amikből az LLL is szerzi a naprakész infóit.

Ylang-ylang

Lovászi Creative Commons License 2003.12.03 0 0 245
Ja, egyébként az IBCLC diplomát az egész világon elfogadják.
Nekem a diploma elnevezéssel van bajom. Diploma az, amihez kellő kutatás, tanulás, gyakorlat után ír az ember, mejd szakértők előtt megvédi azt. Írtok diplomamunkát? Megvéditek? Mert ha nem, akkor ez a "diploma" nem más mint egy bizonyítvány. Bizonyítvány arról, hogy értesz valamihez. Diplomának nevezni megtévesztő.

Mi az, ami konkrétan nem tetszik Iboly működésében?

Bár nem tőlem kérdezted, én is megírom:
Aki egy nonprofit szervezet keretében is ad tanácsokat ingyen, annak igen könnyen fordulhat maga felé a keze... Hogy hogyan? Pl.: "Ezt telefonon nem tudom elmagyarázni, de szívesen kimegyek, és megmutatom." (6000 pénzért)És ugyan ki tudja leellenőrizni, hogy tényleg nem lehetett telefonon segíteni, csak személyesen?

Előzmény: ZÓRA (240)
Lovászi Creative Commons License 2003.12.03 0 0 244
Szvsz az igény szerinti szoptatásba beleértendő, hogy de min. 1,5-2 óra szünettel.
Neked igen, mert Te is jól megszívtad, mint én... Az én fiam 6 hetesen 6 kg volt (4220-al született), 3 hónaposan meg 8 kg. Nem éhezett, viszont nem tudott aludni sem az állandó hasfájástól. Nagy marhaságnak tartom az igény szerinti kontra meghatározott időre szoptatás éles szembeállítását, mert mindkettő véglet, és egyik sem jó.
Előzmény: Törölt nick (232)
Lovászi Creative Commons License 2003.12.03 0 0 243
Atyaég, gondolom, egyből leizzadtál ott helyben.

Azt hittem ott, helyben megőrülök. Aztán megláttam a mellem, és akkor még jobban... (Remélem senki nem tapasztalta ezt saját magán...)
Most azt olvasom minden szoptatással kapcsolatos tanácsadó munkában, hogy azért sebesedik ki a bimbó, mert a baba rosszul kapja be. Ez így is van, csak nem kéne kifelejteni azt az egyszerű tényt, hogy előfordulHAT, hogy azért nem tudja jól bekapni, mert az ő szája pici, az én bimbóm meg nagy. Ez van. Ahogy "hozzánőtt" a lányom a bimbóm méretéhez, nem volt semmi probléma, az már más kérdés, hogy közben már tályogos volt mindkét mellem. (Ennek ellenére szoptattam 11 hónapos koráig őt.)
A fiamnál nem jött elő ez a gond, a kisebbik lányomnál igen.

Előzmény: Törölt nick (236)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.03 -1 0 242
Irtam, hogy a véleményem szubjektiv, a multamat, képzettségemet, tapasztalataimat is leirtam. Sajnálom, továbbra is úgy gondolom ebben a témában mondjuk egy gyakorlott, megfelelő személyiségü védőnő vagy hasonló lenne kompetens ha elvégezte a ti tanfolyamotokat vagy más módon bizonyitja a hozzáértését ezen a területen.

Azt irod, komoly gyakorlati oktatásban részsülnek a tanácsadók a kötelező óraszámon túl.Ez milyen gyakorlat ? Kórházi ? Szülészeti ? Találkoznak a gyakorlat során patológiás esetekkel is ?

Egy kicsit úgy érzem, hogy szük szegmensét láthatja az LLL tanacsadó a lehetséges gyerekgyógyászati-nőgyógyászati-pszichologiaia problémáknak. Minél idősebb leszek annál inkább érzem a saját tudásom hiányosságait is. Nekem pl előirás, hogy hiába van gyt diplomám meg gyakorlatom, nem kezelhetek pl szülési hipoxiás babákat Dévény módszerrel Deveny szakképzés és vizsga nélkül, ami még 2 vagy 3 plusz év. Ők szopási nehézségeket okozó letapadásokkal is foglalkoznak baba szájában. Ez van.. ez az előirás... nincs jogom hőbörögni, mert aki ezt kitalálta nálam 100x többet tud a problémáról.

Engem zavar a rámenősségetek is. Tudom, hogy a szoptatás a legjobb a babának ( is ) de emberek vagyunk és annyi külső-belső tényező van amit mérlegelni kell. Nem szerettem a fafej védőnőmet sem annakidején, aki azonnal almát akart volna a gyerekbe tukmálni de azt se szeretem ahogy ti harcként élitek meg a felvilágositást.
Tudom, hogy a dohányzás káros a kismamáknak , de nem verhetem pofán azt a ki mégis dohányzik...felnőtt ember és sajnos joga van a hülyeségeihez. Ehhez képest a szoptatás helyett-mellett tápszer adása kisebb hülyeség és ha nem akarja, hogy meggyőzzük erről, akkor el kellene fogadni....

Laufer Gábor olyan humánus, nagy tudásu ember, hogy nem tetszik ahogy szégyentáblára rakjátok, még akkor se, ha én sem értek vele egyet a szoptatással kapcsolatban.

Előzmény: ZÓRA (240)
Maminti Creative Commons License 2003.12.03 0 0 241
ezt gondolom én is
Előzmény: Törölt nick (229)
ZÓRA Creative Commons License 2003.12.03 0 0 240
A résztvevő szervek anatómiáját és élettanát a laktációs szaktanácsadó is megtanulja, és az említett tárgyakból is mindent, ami a laktáció szempontjából fontos lehet. A 45 óra csak a minimális kötelező továbbképzés, nem ennek alapján kapja meg a diplomát. Ehhez jön még néhány ezer óra gyakorlat + a kitudjahányezer óra tanulás. (Összetenném kezem-lábam, ha az orvosok/védőnők legalább 45 óra oktatást kapnának a szoptatás elméletéről és gyakorlatáról!) Az LC nem kezeli sem az anyát sem a babát, nem ír fel gyógyszereket, csak javaslatokat tesz - többnyire az orvosnak (mármint azokban az országokban, ahol ez normálisan működik). Senki nem akarja elvitatni az orvosoktól a hat évnyi egyetemi képzést, de az biztos, hogy ezen a speciális területen egy laktációs tanácsadó ismeretanyaga jóval felülmúlja az orvosokét. Csak arra lenne szükség, hogy végre ne csináljanak ebből presztízskérdést az egészségügyi szakdolgozók, hanem merjék kimondani: "én ehhez nem értek, keressen fel, anyuka egy laktációs tanácsadót". Nálunk (úgy értem, a mi körzetünkben) ezt már minden további nélkül megteszi a gyermekorvos és a védőnők is.
(Egyébként az LLL céljai között is ez szerepel: "A Liga azt szeretné elérni, hogy hasznosan egészíthesse ki az orvosok és más egészségügyi dolgozók tevékenységét. ")

Persze az is megoldás, ha az orvos/védőnő továbbképezi magát ezen a területen. Ez is egy járható út. Elvégre mindazok az információk, amiket egy egyszerű várandós kismama megtalál akár újságokban, akár a neten, az egészségügyieknek is rendelkezésére áll....

Ja, egyébként az IBCLC diplomát az egész világon elfogadják. Miért éppen Neked van vele bajod?

Mi az, ami konkrétan nem tetszik Iboly működésében?

Előzmény: zsuzsa (235)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 239
Szvsz nem a tanacsot fizeted meg, hanem a hazhoz menest. Ahogy olvashattuk, vannak rendszeres ingyenes tanacsadasok, csak oda el kell jutni.
Előzmény: zsuzsa (235)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 238
OK, persze, de azért közel se annyira. Felnőttnek már nem jön az orrán semmi amikor büfög. Amikor cigányútra megy az innivaló, és köhög ezerrel, akkor igen. Na de hát egy kezdő kismamának, amikor látja, hogy az egyhetes gyereknek orrán-száján jön a tej, nem mindig van helyén a józan esze.
Előzmény: Törölt nick (237)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 237
a felnotteknel is kozlekedik :)
Előzmény: Törölt nick (236)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 236
"Nekem is ezt mondták, aztán egyik nap az akkor egy hetes lányom kb. 2 dl vért hányt rám... (Nem tőle származott...)"

Atyaég, gondolom, egyből leizzadtál ott helyben. Én már attól is majd elájultam, mikor a fiamnak egy jól sikerült bukásnál az orrából is jött a tej. Azt se tudtam, kihez szaladjak, azt hittem, vége van a gyereknek. Aztán a szomszéd csaj (ápolónő)mondta, hogy előfordul ez a picurkáknál, mert még közlekedik az orrüreg a szájüreggel.

Előzmény: Lovászi (230)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.03 0 0 235
Annyiban, hogy ismeri a résztvevö szervek anatomiajat es elettanat, ezek esetleges veleszületett vagy szerzett betegségeit, a baba és az anyuka lehetseges kronikus vagy akut betegségeit, ezek tüneteit, terapiajukat, tanult belgyogyaszatot, gyermekgyogyaszatot, csecsemüneurologiat, szüleszetet, gyogyzsertant, ha orvos akkor még többet ( sürgössegi betegellátást stb ) emellett etikát, szociologiat,mindezeket nem 40 oras tanfolyamon hanem 4-5-6 eveig Hippokrateszi esküt tett.
Ettöl függetlenül van olyan orvos, növer, vedönö, gyogytornasz aki nem jol végzi a munkáját.

Nem azzal van a bajom, hogy egy tapasztalt, többször is szoptatast megtapasztalt asszony tanacsot ad. De ezert penzt kerni egy olyan diplomaval, ami nem diploma ?

Nem szoptasellenes vagyok, söt kb 25-30 liter tejet én is leadtam a gyerekeim szoptatasa mellett, de PRIVAT, SZUBJEKTIV velemenyem, hogy nem tetszik pl Iboly müködése.

Előzmény: ZÓRA (233)
Angiszeged Creative Commons License 2003.12.03 0 0 234
Normális ember valszeg olyan orvosnál szül, akiben vakon megbízik.
MEgfogadtam, h nem szállok be a kb. 5szoptassunk/ne szoptassunk vitába, most sem teszem, remélem bírom:)

Mut! Én akkor nem vagyok ám normális:). mErt bíz nem bízom a mostaniban sem, meg a 3dikban sem fogok, ha fogok esetleg váltani. NEm hiszek abban, hogy ebben az országban, a városomban van olyan orvos, aki úgy tud engem tájékoztatni, és velem együtt!!! dönteni, mint pl egy jó gyerekorvos (ebben van tapasztalatom). ÉS aki értem van, és nem a pénzemért. Sőt, engem már az sem érdekel, ha a pénzemért van, csak legyen, velem döntsön, dehogy bízom benne vakon, Ő is "csak" ember, lesz szíves megkérdezni, akarok e már fájáserősítőt kapni, vagy várjunk még, stb... mErt ez pl a legtöbb esetben nem az érdekünkben történik, és sok más sem.
NEM vitaindítónak szánom ám, nagyon örülök, ha Te meg tudsz bízni a dokidban. Épp most olvastam el vmelyik nap a babaneten a szüléstörténeted, és akartam is írni, hogy nagyon szép:)
Pussz

Előzmény: Törölt nick (214)
ZÓRA Creative Commons License 2003.12.03 0 0 233
Kedves Zsuzsa!

Szeretném megkérdezni, hogy ezek:

"legalabb felnött szakápolói v szülesznöi vagy 4 eves eü föiskolai diploma vagy orvosi diploma mellett legalabb 2 ev korhazi gyakorlata van "

milyen módon jelentenek előnyt a szoptatási tanácsadásban?

Zóra

Előzmény: zsuzsa (224)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 232
Hasfájás dettó ugyanígy zajlott nálunk is. Kezdő anyákon olvasható a parám, miszerint nem elég a tej, mert folyton szopni akar, közben meg fél kilót hízott hetente.
Szvsz az igény szerinti szoptatásba beleértendő, hogy de min. 1,5-2 óra szünettel. De ez csak szvsz és tapasztalat, mert én ezzel nagyon megjártam.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.03 0 0 231
Érdekes amit írsz a fiadról...
Nekem az unokahúgom szült három és fél éve, és ő is akkor szoptatott, amint megnyikkant a kicsi. Gyakorlatilag le se vette a melléről. Igaz, hogy 3 éves koráig szopott a baba, nekem már kicsit idegesítő is volt, hogy látogatóba jönnek, elénekel egy dalocskát, elmond egy versikt, aztán minden nőhöz odamegy, hogy most pedig adjál nekem cicit, de hát végül is ő tudja... viszont tény és való, hogy a kislány 20 percnél többet soha nem aludt napközben, és éjszaka is mintegy másfél órákat...
Lovászi Creative Commons License 2003.12.03 0 0 230
1. Aki az internetet használja figyelemfelhívásra (honlap), annak számítania kell arra, hogy kritika is éri.
2. Szvsz attól, aki már saját maga is szoptatott.
3. A topic szempontjából lényegtelen, uis mi nem osztogatunk szoptatási tanácsot.
4. Ehhez szvsz semmi közöd, nem is értem hogy jön ez ide?!
5. Soroljam?

- nem tudta, hogy általában tályoggal is szabad szoptatni,

Nekem is ezt mondták, aztán egyik nap az akkor egy hetes lányom kb. 2 dl vért hányt rám... (Nem tőle származott...)

Az újszülött csecsemőt nem 3-4 óránként kell megszoptatni, hanem igény szerint bármilyen gyakorisággal.

Én is ezt hittem, aztán a fiam olyan hasfájós lett az igény szerinti szoptatástól (bőg a gyerek nagyon, biztos éhes, szoptassuk meg, csöndben van, újra bőg, biztos nem evett eleget, stb.), hogy volt olyan nap, amikor szinte egyetlen percet sem aludt. Aztán 6 hetes korában javasolta a bátyám (orvos), hogy próbáljak legalább 2 órát hagyni a szoptatások között. Onnantól kezdve mintha kicserélték volna a kölkömet. De nyilván ez már elvault, hiszen 1990-ben volt...

Előzmény: R Iboly (220)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 229
bar ez nem ot minositi
Előzmény: Maminti (227)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 228
Tályoggal szoptatni bizony veszélyes, a barátnőm kislánya is nagyon beteg lett tőle. Le is szúrta a gyerekorvos rendesen szegénykémet, pedig csak a természetgyógyászra hallgatott...
Előzmény: AliceCsodaországban (226)
Maminti Creative Commons License 2003.12.03 0 0 227
Én is örülök, hogy rátaláltál a topikra, és a felmerülő kérdésekre válaszoltál, annak ellenére, hogy személyedben eléggé meg lettél találva, hogy finom legyek, amit én egyébként nagyon sajnálok... :(
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.12.03 0 0 226
"- nem tudta, hogy általában tályoggal is szabad szoptatni,"

Nem ajánlom! Nekem is ezt tanácsolta a védőnő anno, aztán a gyerekem egész nap feketére üvöltötte magát a hasgörcsöktől! Szvsz ilyet csinálni, és ilyet tanácsolni kegyetlenség. Mastitises tályognál legalábbis!

zsuzsa Creative Commons License 2003.12.03 0 0 225
ja bocs, van egy scoliosisos kisfiu, akihez neha eljárok kb 1 ora 10 percet tornazom vele 1000 Ft-ert,mert a kisracot kirugtak a hivatalos gyt-rol sjataos modora miatt. Ez illegalis jövedelmem.

ja : edzöi vegzettsegem is van ( TF )

Előzmény: zsuzsa (224)
zsuzsa Creative Commons License 2003.12.03 0 0 224
1, Miért került bele a nevem ebbe a topikba?
2, Kitől szabad elfogadni szoptatási tanácsot?
3, Nektek mi a foglalkozásotok?
4, Mennyit kerestek?
5, Milyen közhasznú vagy karitatív tevékenységet végeztek?

1. valaki betette mint "szoptatasi tanacsado "
2. Olyantól akinek legalabb felnött szakápolói v szülesznöi vagy 4 eves eü föiskolai diploma vagy orvosi diploma mellett legalabb 2 ev korhazi gyakorlata van ( sajat gyerek elöny )
3. Eü föiskola + közgazdász, összesen 7 ev korhazi munka ( sebeszet, szeptikus, ambulancia, intenziv ellátás ) lymphödema terapeuta diploma
4.a munkaadom elöroirasa, hogy nem adhatom ki, APEH-nel dokumentalva az egesz.
5. HOSPICE alapitvany es ha valaki neten megkeres ingyenes gyogytorna tanacsadas.

illdii Creative Commons License 2003.12.03 0 0 223
Ja, most látom, nem csak én örülük:)
Előzmény: Törölt nick (221)
illdii Creative Commons License 2003.12.03 0 0 222
Welcome:) És azért örülök, hogy eltaláltál ide és mindezt leírtad, bár nekem speciel nem volt benne sok új, de őszintén remélem, hogy másoknak picit eloszlatja a kételyeit.
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 221
Szia :)

1, Miért került bele a nevem ebbe a topikba?
2, Kitől szabad elfogadni szoptatási tanácsot?
3, Nektek mi a foglalkozásotok?
4, Mennyit kerestek?
5, Milyen közhasznú vagy karitatív tevékenységet végeztek?

1, a topik ugy indult, hogy valaki a hasonlo nevu babanetes topikot belinkelte Mr.Spock topikjara, poen celzattal.
2, ezt en nem mondom meg :)
3, mernokfele
4, tobbet mint a magyar atlag
5, ez sem hiszem, hogy idetartozik :)

Jo, hogy leirtad mindezeket, vilagosabb a kep, koszi :)

R Iboly Creative Commons License 2003.12.03 0 0 220
Dr. Laufer Gábor neve a következők miatt került be a Babanet Szoptatás-Kitől ne fogadj el tanácsot? topikjának táblázatába:

- nem tudta, hogy a fájdalmas mellbimbó nem kizárólag gyulladás jele,
- az első problémánál azonnal a szoptatás befejezését javasolta,
- nem tudta, hogy általában tályoggal is szabad szoptatni,
- nem tudta, hogy fertőzés esetén az anyatejben megjelennek a kórokozó ellen termelődött ellenanyagok

nagy lóvét kaszáló, titokzatos, túró, szekta:
A La Leche Ligát 1956-ban alapította 7 amerikai édesanya azzal a céllal, hogy megosszák egymással és más anyákkal a szoptatással kapcsolatos tapasztalataikat, egy olyan időszakban, amikor a mesterséges táplálás lett a norma és az anyák a szoptatás sikerét aláásó, egymásnak és a női szervezet működésének ellentmondó tanácsokat kaptak. A La Leche League International az évtizedek alatt olyan világméretű non-profit szervezetté vált, amelyhez anyák tízezrei fordulnak szoptatási segítségért, s amely az anyák tapasztalatai, orvosi tanácsadó testületének ajánlásai és a legfrissebb kutatási eredmények figyelembevételével teszi meg javaslatait.

Az LLL-csoportvezetők olyan anyák, akik maguk is szoptatták vagy szoptatják gyermekeiket, s vállalták, hogy a képzés elvégzése, majd akkreditálásuk után telefonon, s havonta egyszer baba-mama csoportban segítik a hozzájuk forduló anyákat. Ha idejük engedi és a lehetőségek adottak, személyesen is segítenek: meglátogatják vagy saját otthonukban fogadják a hozzájuk fordulókat. Munkájukat önkéntes alapon, ingyen végzik.

Az LLL-vezetők nem adnak tanácsot, csupán megosztják naprakész tudásukat, tapasztalataikat a hozzájuk segítségért fordulókkal, segítenek az anyáknak, hogy a megfelelő információk birtokában hozzanak döntést, melyet minden esetben tiszteletben tartanak. Orvosi tanácsot sem adnak; szükség esetén laktációs szaktanácsadóhoz vagy orvoshoz irányítják az anyát és gyermekét.

A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Gyakran találkozik az önkéntes segítők kompetenciáját meghaladó esetekkel: pl. ajak- és szájpadhasadékkal született, Down-kóros vagy egyéb betegségben szenvedő babákkal, illetve olyan anyákkal, akiknek anatómiai rendellenesség vagy krónikus betegség miatt nem termelődik elég teje. Munkáját nem önkéntes alapon, hanem hivatásszerűen végzi: kórházban, klinikán vagy magánpraxisban dolgozik. Évente részt vesz az ÁNTSZ által szükségesnek ítélt szűrővizsgálatokon. A családokon kívül orvosok, védőnők, szülésznők fordulnak hozzá tanácsért, munkája jól kiegészíti az ő munkájukat.
Szülésznőknek, védőnőknek, csecsemősnővéreknek tartanak továbbképzéseket, konferenciákon meghívott előadóként vannak jelen.

A Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant - IBCLC) diploma megszerzéséhez egyebek mellett többezer óra gyakorlat és legalább 45 óra továbbképzésen való résztvétel igazolása szükséges. A vizsgára az alábbi témakörökből kell felkészülni: anyai- és csecsemő anatómia, élettan, endokrinológia, táplálkozástan, biokémia, immunológia, fertőző betegségek, anyai- és csecsemő patológia, farmakológia, toxikológia, pszichológia, szociológia, antropológia, csecsemő növekedése, fejlődése, kutatási eredmények értékelése, a tanácsadáshoz kapcsolódó etikai- és jogi ismeretek, szoptatással kapcsolatos technikai tudnivalók, szoptatást segítő eszközök használata, egészségnevelés, a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek munkájának, ajánlásainak ismerete.
A diplomát ötévente kell megújítani, így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a laktációs szaktanácsadói munkának.

A piacon heten vagyunk.

A La Leche Liga általi akkreditálásomat hosszas tanulási és tapasztalatszerzési folyamat előzte meg. Az akkreditálásomat az IBCLC vizsgára való felkészülés, a laktációs ismeretek elmélyítése és kórházi gyakorlat követte. Felkészülésemhez nagyon sok segítséget kaptam az egyik budapesti újszülöttosztály neonatológus főorvosától, aki Magyarországon elsőként szerezte meg az IBCLC diplomát.
Jelenleg magánpraxisban dolgozom, házhoz megyek. Fél év alatt 6 családnál jártam. A hivatásom mellett megmaradt az önkéntesként, ingyen végzett munka: továbbra is telefonon keresztül segítem a hozzám forduló mamákat és minden hónapban baba-mama csoporttalálkozót tartok. Naponta 3-8 anyukának segítek telefonon és 2-5 e-mailre válaszolok. Ez napi 3-4 óra elfoglaltságot jelent.

Az IBLCE vizsgabizottság magyarországi koordinátoraként feladatom az IBCLC vizsga iránt érdeklődők tájékoztatása, a vizsga helyszínének megtalálása és előkészítése, valamint vizsgafelügyelői feladat ellátása. Az eredmények kiértékelése a nemzetközi vizsgabizottság feladata.

Úgy csinálok bizniszt mások bajából, mint ahogy egy nőgyógyász, temetkezési vállalkozó vagy vízszerelő.

Bárki lehet laktációs szaktanácsadó, ha megfelel a vizsgára való jelentkezés feltételeinek és sikeres vizsgát tesz. Még ha előtte sarki fűszeres volt is.

cunci néni = Pufi néni.

Miért került bele a nevem ebbe a topikba?
Kitől szabad elfogadni szoptatási tanácsot?
Nektek mi a foglalkozásotok?
Mennyit kerestek?
Milyen közhasznú vagy karitatív tevékenységet végeztek?

Alfréd!
A nyilvános helyen történő szoptatással kapcsolatban adott tanácsodban egyetlen tévedés van. Az újszülött csecsemőt nem 3-4 óránként kell megszoptatni, hanem igény szerint bármilyen gyakorisággal. Ez az egyik tévhit, ami miatt nagyon sok anyukának lesz problémája a szoptatással. Ha ezt terjeszted, nekem csinálsz üzletet.

Iboly

Luisette Creative Commons License 2003.12.03 0 0 219
Persze, hogy nekem, de ez szerintem nem zárja ki azt, hogy hallgassak a dokira. Amúgy be leszek én rezelve eléggé ahhoz, hogy úgy gondoljam, tegye, amit jónak lát. Na, de eldugulok, mert ez nem erre a topicra való, bocs mindenkitől.
Előzmény: Törölt nick (218)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.03 0 0 218
szulni NEKED kell

es a szulesedet ne hagyd levezetni, max kiserni :)

Előzmény: Luisette (217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!