tenebre: szerintem argento akkor tudna igazán érvényesülni, ha némafilmet forgatna, ha már színészekre nem futja. non-stop gyilkolászás goblin rigmusokra, ez lenne ám a kánaán. szerencsémre a tenebrében jóval több vér folyik, mint egy átlagos argento-filmben: a különböző szúró-vágó-szeletelő szerszámokkal elkövetett, lenge öltözetű nők ellen irányuló tetlegességek nagyon jók, a kerítés-mászó dobermann pedig egyszerűen zseniális. nincs az az isten, hogy én még1x feleseljek egy kerítés mögött kaffogó ebbel. :]
Nagyon örülök, hogy tetszett! Eddig egyetlen embert nem találtam Magyarországon akit egyáltalán érdekelt volna... Pedig ezekre a szinészekre és rendezőkre szerintem érdemes odafigyelni.
lehetsz elfogult, de a whale rider tényleg csodálatos film: gyönyörű mese és érzékletes családi dráma egyszerre félelmetesen jó színészekkel, fantasztikus zenével. én anno 1o/9-et adtam rá, de csak azért, mert az egykoron harcosok voltak picivel közelebb áll hozzá, s a témát is reálisabban közelíti meg - miközben a maori misztikumról sem feledkezik meg. a whale ridernek nagy pluszpont jár azért, hogy nem mutat bálnagejzíreket, meg nem hallat visszhangosított bálnaéneket. :]
Legutóbbi vb? Nem tudok én arról semmit, mivel Magyarországon leledzem:) A krikett és a rugby amolyan nemzeti sport, de ahogy észrevettem az assuie-k a nagyobb rugby mániások.
És ha már témánál vagyunk:
Whale Rider
Díjnyertes film New Zealand-ról. A történet Koro az öreg Mäori vezetőről és családjáról szól. Egy beteljesülő proféciáról, a család erejéről és a Mäori lélek szépségéről. Koro megérzi, hogy el kell jönnie a Vezetőnek aki új utat mutat a törzsnek. Mikor megszületik a gyermek a családban, óriási a csalódása, mert a várt fiú gyermekkel ellentétben egy kislány mosolyog rá a bölcsőből. A szigorú tradíció csap össze az elkerülhetetlen változással, egy fiatal kislány hihetetlen ereje, megfelelni vágyása a szigorú, szeretetét nehezen kimutató öreg vezetővel.
A film a mai valóság és a Mäori mitoszok "keveréke". Erős érzelmekkel dolgozik, de nem viszi azokat túlzásba, végig nagyon emberi és minden nézőt arra buzdít, hogy hallgasson a bálna hangjára. (A bálna hangja a Mäori-k szerint az ember lelkének a visszhangja.)
Tovább örökíthető-e a vallás és a hagyomány, kell-e félni az újtól? Witi Ihimaera csodálatos könyvéből Niki Caro rendezett egy fantasztikus és mélyen emberi filmet, ami egy varázslatos világba visz el mindenkit, aki csak fel mer szállni a bálna hátára.
10/10
Koro, vagyis a Mester szerepében: Rawiri Paratene.
Paratene rengeteg filmben játszott és szinházakban is rendszeresen felbukkan. Szerepelt a "What becomes of a broken hearted" című filmben is, ami a Magyarországon is bemutatott "Egykoron harcosok voltak" című filmnek a folytatása. Paratane a New Zealandi drámaiskolában tanult és saját bevallása szerint Koro élete egyik legszebb szerepe. Koro az idős Mester aki olyan korban él, amikor rettenetesen nehéz fenntartani az Ősök hagyományát...
A tradícionális haka-t csata előtt járták el, tohu-val az ugrások ütemére. Ezeket a haka-at a saját Iwi-l előtt adták elő a nőknek, a fiatalságnak és a Kaumatua-nak. A nőknek figyelniük kellett a tohu-t. A taua-t és az ugrásokat figyelték, meg a lábtartást. Eekből a jelekből olvasták ki a jövőre vonatkozó jeleket.
Mint pl katasztrófa.
A Peruperu a harcosok metális és fizikai erejére alapoz. Nevét a peruperu azaz düh szóról kapta. Eredeti célja az ellenség megfélemlítése és demoralizálása volt és ebben ez a haka egyedülálló. Legjellemzőbb része ennek a haka-nak a nagy magasságokba való ugrás és a lábak összezárása.
A Tutungarahu is fegyverekkel adták elő, de nem magas, hanem jobról balra ugrálással.
A Whakatuwaewae ugyancsak fegyveres haka, de nincs benne ugrálás.
Rengeteg haka van még, különféle célokkal. Vannak akciódúsabbak és nyugodtabb "előadások". Mindegyiknek megvan a maga célja. Pl: a szellem frissítése, elme nyugtatása, a vérmérséklet fokozása, erőnlét megsokszorozása, stb.
Az egyik leghíresebb haka amit minden New Zealand-i tud a Ka mate. Ezt a haka-t használja az All Blacks is mellesleg:) Ha érdekel, leírom a megfelelő lépéseket és testtartásokat.
A szövege pedig:
Ka mate ! Ka mate !
Ka ora ! Ka ora !
Ka mate ! Ka mate !
Ka ora ! Ka ora !
Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa ... ne ! ka upa ... ne !
A upane kaupane whiti te ra !
Általában elég rosszul fordítják le ezeket a sorokat, ha érdekel akkor lefordítom.
Az All Blacks-ről szerintem te többet tudsz mint én:) Krikettből jobb vagyok, én azt szeretem.
Remélem nem voltam nagyon off.
Haere mai:
Zealander
Ui: volt az indexen egy topic a Mäori kultúráról, de primitív emberek miatt otthagytam. Azért nézz bele...hátha.
azumi: az ötletes versus után most sem csalódtam kitamurában; fantasztikus csörtéket rendezett le új filmjében, csak úgy tobzódik a jobbnál jobb megoldásokban. aya ueto és a másik csaj (nem sikerült rájönnöm, hogy hívják :) gyönyörűséges, el se hiszem, hogy japánban ilyen szép nők is vannak - na jó, kitano bácsi azért szokott prezentálni egy-kettőt. a rosszfiúk mintha egy vándorcirkuszból léptek volna ki: többek között felvonultatnak egy kivénhedt komikust (deadpan humor kötelező), egy vérszemet kapott transzvesztitát és egy majomembert (vagy kutyaembert? :). a zárójelenetben a címszereplő vagy 2oo ellenféllel szembesül, s egy egész falut amortizál le az adómentes övezetbe: ilyen sem látható túl gyakran. az azumi sajna túl hosszú, de legalább mindig történik benne valami, a forgatókönyv elég ostoba ahhoz, hogy 1-2 percnél tovább képes legyen elidőzni a folyamatos vérengzés lelki aspektusai között. mikor azumi pár percnyi játékidő erejére félreteszi a katanát, azon dilemmázik, hogy "akkor ki fogja megölni azt a sok-sok gonosz embert?", mielőtt megválaszolhatná a kérdést, banditák rontanak rá, akiket szépen lemészárol: "próbáltam nem gyilkolászni, de egyszerűen nem megy". a film amúgy meglehetősen komolytalan, a konfliktusok mondhatni ovodás-szintűek (az öreg szamuráj-mester küldetéstudata megmosolyogtató, s akkor még enyhe voltam), ezért aztán kissé zavaró, hogy az idétlenkedések közepette véres-tragikus betétekkel próbáltak hatni a nézőre. legjobb lesz úgy nézni az azumira, mint két és fél órányi agyatlan szórakozásra, a bad actinget és a meg rosszabb szkriptet meg inkább hagyjuk.
basszus jó lett az új korn, éljenéljenéljen! hörög, zúz, darál, beteg, örült. minden egyben van ami jó :) és a jó öreg skót duda is a régi fényében. beteeeeeeeg!
Peter Jackson: Hmmm. Igazán nem akarok nyafogni, de én Jackson-t jobban szerettem horror rendezőnek. A Bad Taste vagy a Meet the feebles-ben benne volt az ember. Lehet, hogy egy nagy fantasy rendezőt nyertünk, de egy nagy horror rendezőt vesztettünk... Azért remélem, hogy beváltja az igéretét és visszatér a kedvenc műfajához. Ha nem így lesz, akkor személyesen fogok rajta bosszút állni, New Zealand túl kicsi ahhoz, hogy ne találjam meg....:) Ha meg a szomszédja leszek véletlenül, akkor nagyon peches lesz.
ráadásul még vicces is. igaz, még csak 45 percen vagyok túl, de a párbeszédeken már így is irgalmatlanul sokat röhögtem. hősünk az imént épp azon dilemmázott, hogy akiket pár perce felkoloncoltak, vajh tényleg rosszfiúk voltak-e. "lehet, nekik is voltak barátaik, mint nekünk." hajh, az élet kegyetlen, ha fejvadásznak mész, de mindenre van válasz: "teljesítettük a küldetést, úgyhogy én most elmegyek hugyozni." :D