Kiváncsi vagyok arra, ki lesz az a két versenyző, aki mostani eredménye alapján legközelebb felkerül a juryio-ba. Nem igazán született ott olyan eredmény
ami alapján most megérdemelné. Takakeisho "nem előléptetése" igazságos, még akkor is, ha a jelenlegi mezőnyben talán ő a legjobb (ha Terut nem vesz-
Van egy alapos gyanum a 2023. Haru Banzuke-vel kapcsolatban. Ez pedig nem más, mint az, hogy az
épp most visszavonuló Okinuomi mellett, az egykori Ozeki, a grúz Tochinoshin (2-3-10 make koshi), is
most, könnyen a Juryoba visszapottyanás sorsára kerülhet. 35 éves múlt októberben és az egészsége,
illetve a fittségi / erőállapota már neki sem a régi (amikor még ki - kiemelgette ellenfeleit a ring - ből).
Ezt csak amiatt mondom (írom), mert talán már az Ő esetében is aktuális lehet az intal (már, ha nem szeretne felőrlődni a Juryio poklában). És mivel, véleményem szerint, a Makuchi-ból kettejükön kívül
még Chiyomaru távozik, így jelenleg, a Juryi-ból is "csak" hárman kerülhetnek fel a Makuchi-ba. Ők, a (tippem szerint) - Bushozan (1W / 9 - 6 kachi koshi), az immár teljesen japánná "átvedlett" Hokuseiho
(2E / ugyancsak 9 - 6 kachi koshi) és valamint (mellbedobással, Daishoho (6W / 12 - 3 Juryo Jun Yusho,
kachi koshi). Eszerint, a kazah Kinbozan, egyetlen győzelem/vereség mtatóval ragadhat a Juryio - ban, akárcsak Asanoyama, aki 14-1 kachi koshival vitte a Juryo Yushot és eszerint még a Haru Bashot is ott
lesz kénytelen eltölteni (bár könnyen lehet, hogy ha nem gyüjti be azt az egy vereségét épp Daishoho-
val szemben és ímúgy Juryo Zensho Yusho zárt volna, 12W - rangból még ez esetben sem biztos, hogy fel(vissza)kerülhetett volna rögvest a Makuchi-ba. Így ez is maradhat a Haru Bashora. Enho most sem
volt képes átlépni a saját árnyékát. Hiába, nehéz kenyér ez a Juryo - lét. Kár érte.
Véleményem szerint Wakatakakage és Hoshoryu mellett Kiribayama (a jelenlegi KE / 11 - 4 kachio koshi-jával és a nagyon valószínű különdíjával, egészen biztos, hogy felkerül a Sekiwake-k közé és talán még Daieisho-nak (most M1 / 10 - 5 kachi koshi-t teljesített) is lehet esélye ugyanerre, habár ez azért erősen véleményes. Azaz legalább 3, esetleg 4 Sekiwake kezdhet a Haru Basho-n. Takayasu - szerintrem most - mindenképpen a Maegashiraba cesik vissza és Shodai is esélyes erre, hacsak nem lesznek hozzá nagyon kegyesek a "Banzuke - gyárosok". Ez-utóbbi esetben talán becsúszhat neki még a Komusubi rang is. Ott Kotonowaka és Wakamotoharu mellől visszapottyanhat a Maegashira - ba Meisei és így - a Sekiwake-be fellépő Kiribayamát is figyelembe véve - ketten maradnak, de Daieisho most legalábbis Komusubi rangot
érőt (10 - 5 kachi koshi-t) produkált M1 helyről, így ezt biztos, hogy elnyerheti, valamint még Tamawashi
is becsusszanat ide a M2 rangban most produkált 9 - 6 kachi koshi-jával, de ez is azért véleményes. Így a Komusubik is lehetnek a Haru-n akár hárman, vagy négyen is. Így a Sanyaku-ban - szerintem - legalább
9, és / vagy legfeljebb 10 Rikishi parádézhat a február végén megjelenő Haru Banzuke - tábkázatban.
"Szerintem a YDC kivár, ha yushot meg is nyeri Takakeisho, valószínűleg márciusra újabb "kiírást" kap"
Igen, ez is egy kehetséges opció. És ha figyelembe vesszük azt is, hogy egy korábbi bejegyzés szerint
még az is benne van a pakliban, hogy Terunofuji még a Haru - n sem áll rajthoz, úgy ott is lesz esélye
a kis Ozeki-nek arra, hogy ott "ugrania át a lécet". Minden esetre alaposan meg kell dokgoznia ezért a promócióért. Ám, ha sikerül neki, az hatalmas ovációt fog kiváltani Osaka -ban, de egész Japámban is - szerintem.
Arra azért felettébb kíváncsi volnék, hogy mondjuk a zárónap sorsolása (bizonyos esetekben) hogyan és
miért alakul úgy - ahogy ?
Mert például, azt értem, hogy Takakisho miért épp Kotoshoho-t kapja, viszont hasonló alapon nem értem,
hogy Hoshoryu miért Onosho - val meccsel és hasonlóképpen rejtély előttem, hogy Shodai például miért Myogiryu-val zár ? Mert - hogy meglátásim szerint, a Sekiwake-rangban bennmaradás-ért, a mongolnak
jutó Onosho lényegesen nyaktörőbb pálya, mint mondjuk Shodai számára (akinek az esetében arról van
szó, hogy csupáncsak a Komusubi-rangba lép vissza (7 - 8 make koshi esetében), avagy mondjuk a 6 - 9
make koshi esetében már Maegashira rangba esne vissza) úgyszintén nem mindegy, hogy kivel meccsel
a zárónapon és mit tesz Isten, neki Myogiryu-t sorsolta ki a bizottsági szerencsekerék. Véletlen-e ez, vagy
Bocsánat, hogy a csapos közbeszól, de emlékeim szerint Terunofuji a kinevezését megelőtő Nagoya 2021 Basho alkalmával nem Yusho Doten (D) végzett. Nem is végezhetett, mert ott nem volt Play Off. Hakuho-
val csak és csakis, a záró (15.) versenynapo találkozott, aki verte őt. Így alakult az addig mindekettejük
14 - 0 eredménye Hakuho Zensho Yusho (Y 15 - 0)-jává, illetve Terunofuji 14 - 1 Jun Yusho-jává (J 14 - 1).
Valmikor réges - régen találtam egy listát (azt hiszem Sumo - Yokozuna - reference, vagy valami ilyemi
volt a címe, ami még valamikor az XVII. század derekától listázta az akkori Nagy Tornák nyerteseit és ha
jól emlékszem egy Akashi nevű Rikishit jelölte meg annak a bizonyos első (és még továbbia) nagy torna nyerteseként. Az interneten megtalálható ez az anyg is. Vigig listázaz az azóta címet elnyert Rikishiket rengeteg személye - a sumojukkal összefüggő adattaEmellett ez az általad ide belinkelt táblázat is igen részletes és ráadásul még, kivűáló, olvasmányos is.
Egyébként, értékelve a 11. és 12.. versenynapok legfőbb taulságait, számomra az a meglepetés, hogy Takakeisho az ezen két napi mutatványával ismét teljesen nyílttá tette a már - már eldöntötttnek látszó
Hatsu Yusho sorsát. Így persze érdekesebb lesz a következő három nap és most éppen Onosho az, aki a látszat szerint a legjobban áll, de holnap éppen ők ketten találkoznak egymással. Onosho egy rendkívül vehemensen küzdő valaki és ez már több alkalommal is a vesztét okozta, többek között és éppeneéggel Takakeisho ellenében is. Most nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy egy ekkora tét mennyiben befolyásolja
őt az ennyire hebehurgyának tűnő vérmérsékletében, mert - emlékeim szerint - még soha sem állt ily -
ennyire közel egy tornagyőzelem, egy Yusho cím megszerzéséhez. Az Ozekinek viszont úgy tűnik, hogy
még a promóciója is könnyen múlhat ezen, mert-mivel így már négy vereséggel állva (még egy vereség beszerzésével) már így nemcsak a yusho címet dobja el..Terunofuji, amikor megszerezte ezt, 14 - 1 -el
zárta a Nagoya 2021 Basho-t, a végül Zansho Yusho-val visszavonuló Hakuho mögött, (Jun YÍusho - val).
Az azért optikailag is sokkal mutatósabb eredmény volt egy Yokozuno promóció szempontjából..
Hoshoryu esetében úgy láttam, hogy a 9. napon - Wakamotoharu elleni meccsét követően lábsérüléssel
jött ki a csarnokból és lehet, hogy ez azóta is nyomon követi őt. Ráadásul holnap éppen annak a tesója, Wakatakakage követketik neki, akinek viszont egyenesen a sekiwake rangja is múlhat ezen, vagyis egy következő vereségen, így ez egy nem csupán presztiz- harc lesz. A másik nagy talány éppenséggel Abi-nak.a 6 - 11. versenynapok közötti produkciója, amit ő egyfelől nyilván szívesen elfeledne és másrészt
ennek is valami mélyebb oka lehet. Emellett Ő is még - akárcsak Wakatakakage, Hoshoryu és ő maga is - egyelőre a puszta kachi koshi-ért kell küzdjenek. Végül tehát aztán it tvan a torna második felée szinte megtáltosodott Shodai esete, aki a Sanyaku-ból eddig "csak" a négy komusubival meccselt, 50% - os sikerrel - kudarccal. Kíváncsi vagyok arra, hogy a hátralévő 3 napból a záró kettőn vajon kiket kaphat ellenfélül, mert az tiszta, holnap egyelőre Ryuden (M5e) kerül vele szembe. Vagyis a Sanyaku-ból már
csak két delikvenssel (két Sekiwake-vel és magával Takakeisho-val találkozhatna, ámde van egy olyan érzésem, hogy a sorsolást készítők nem kissé furcsa döntéseinek eredményeként talán egyikükkel sem feltétlen fog meccseni. Ehhez mindhárom érintett számára zúl nagy a tét az utolsó napokon és ez éppen Shodai számára szinte a Maegashira-rangba való visszatéréssel lenne egyenértékű. De majd meglátjuk.
További érdekesség, hogy az elmúlt három tornát mind maegeshirák nyerték, és erre Onoshoval megint megvan az esély. Az alábbi listát végig görgetve erre még nem találtam példát. Még 1991-ben találtam olyant, hogy két egymást követő tornán maegeshira diadalmaskodott.
Pedig pont meg akartam jegyezni, hogy Takakeisho fejlődik, ezen a tornán már volt három (!) "nagéja" (két kotenage és egy sukuinage) ami egyáltalán nem volt rá jellemző. Utlojára júliusban volt kifejezetten yotsus technikája.
Ezek után már az sem biztos, hogy a tornát megnyeri, a yokozuna promóció egyre inkább elúszni látszik...
Úgy tűnik, hogy egyedül az otsu szumó nem elég ahhoz, hogy Takakeisho yokozuna legyen. Ő viszont, szerintem, a kifejezetten rövid karjai miatt nem nagyon tud mást csinálni.
Egyelőre most már az sem biztos, hogy Takakeisho yokozuna lesz. Szerintem biztosan lesz olyan, aki megüti a minimum szintet, hogy ozeki lehessen. Legalábbis papíron....aztán persze lehet, hogy 2-3 torna után nem is tudja fenntartani a színvonalat. :-)
Mi lesz akkor, ha Teru esetleg visszavonul, és Takakeisho egyedül marad yokozuna/ozeki rangban? Hogyan szednek össze két ozekit? Mert ebből a mezőnyből én senkit nem látok, aki egy kicsit is esélyes lenne. Csökkentik az elvárásokat? Két egymást követő 9-6 elég lesz?
Én is ezt olvastam, és itt fel is hozták Kisenosato és Terunofuji esetét, mindketten 1 yusho és 1 yusho dotenre kapták meg a yokozuna rangot és mindkettőjük esetében az egyik eredmény 14-1 volt, csak amíg Kise esetében a 14-1 a yushot jelentette, addig Teru 14-1-e playoffos vereség volt.
Azt hiszem, hogy Takakeishonak nem elég a sima yusho a yokozuna címhez, hanem minimum 14-1 kellene, nem? Ennél rosszabb eredménnyel nyert yusho esetén a YDC mérlegel, de egyáltalán nem biztos, hogy pozitívan. Mintha valahol ezt olvastam volna.
Amúgy meg (aszerint, ahogy itt, most, alább ismertetted) jelenleg (a 10. versenynapot követően, hacsak Takakkeisho nem botlik valami váratlant) komoly esély van arra, hogy a Haru Basho-n már két Yokozuna
lesz és legalább ugyanennyi esély kínálkozik arra, hogy Ozeki meg egy sem. Mindenesetre egy felettébb érdekes "csillag - állás" lesz ez. Mióta csak figyelemmel kísérem a tornaeredményének, következésképp
a rangsor - táblák alakulását, nem is emlékszem olyasmira, hogy ne lett volna egyetlen Ozeki se (hacsak Shodai - ugyancsak valami teljesen érthetetlen, felfoghatatlan csoda történése folytán - meg nem nyeri
az összes hátralévő meccsét, mert ez esetben 10 győzelemmel zár és visszakapaszjodhat az "eldobott" Ozeki - rangjába. Ámde - Takakeisho esetével szöges ellentétben - ehhez valóban, valóságos csodának kellene történnie.
Ezt is éppen úgy köszönöm és miután az ilyen Rikishi előéletének magam is megpróbáltam utánanézni,
éppen az általam hivatkozott Banzuke - táblázatokban (és ott a Jonokuchi-tól kezdve, a Sandamme-al bezárólag) nem találtam az illető Rikishi-re nézvést semmiféle előzményt, agy valamely módon valami ilyesmire gyanakodtam magam is, de a teljes bizonyosságért neked is hasonlóképpen jár a köszönetem.
Köszönöm ezt az információt.Nem tudom, hogy mióta is van a sportágban előírt szabályok között ez, de gyanítom, hogy ez is egy régivágású, hagyományos ötlet terméke és talán csak maguk a japánok értik,
hogy ennek mi a jelentősége, a végtermék szempontjából. No de a lényeg, hogy tisztáztad a számomra
A TD azt jelenti, hogy tsukedashi. Vagyis az ilyen rikishi az amatőr szumóban olyan kiemelkedő eredményeket ért el, hogy "átugorhatja" az alacsonyabb rangokat/osztályokat, és egyből a makushita osztályban kezdhet versenyezni.
Ez amiatt van, mert csak egy ozeki van jelenleg és a banzukén ozekiből minimum kettő kell. Ezért Terunofuji jelenleg yokozuna-ozeki státuszban van. Ha ez a torna úgy alakulna, ami felé most éppen halad, (értsd: Takakeisho megnyeri, vagy yusho dotent ér el) akkor Takakeisho is yokozuna-ozeki lesz, amíg nem lesznek új ozekik.