Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2018.06.02 0 0 2628

Mindent sikerült beoltanom, meglátjuk mennyi ered meg. Ha 22-én oltottál, az még megindulhat. Az, hogy oltás után mikor pattan a szem, sok mindentől függ, pl. az alany erőssége, vitalitása, az oltócsap minősége, nedvességtartalma, előtte hogyan tároltad, mennyi ideig áztattad, oltáskor milyen pontosan tudtad összeilleszteni, ilyesmik. Fiatal alanytőke esetén lehet vizet adni, árasztásra nincs szükség. 

Előzmény: gyurka kertész (2627)
gyurka kertész Creative Commons License 2018.06.01 0 0 2627

Üdv: Kulincz!

Gratulálok nagyon szépek az oltások.

Remélem a vera is nagyon szép eredményt fog adni,sikerült beoltanod??

Az izjuminka szépen megindult a többi eddig még semmi nem mutat még pedig 22én oltottam be.

A oltások hogy könnyebben meginduljanak gondolom érdemes jól megöntözni vagy árasztani??

Az oltások hogy mikor indulnak meg, az fajta függő vagy csak még várnom kell ??

Előzmény: Kulicz (2625)
robágsz Creative Commons License 2018.06.01 0 1 2626

A természet csodái. Ezek a nemes csúcsai. Amikor 2 hete beraktam őket még nem volt rajtuk levél.

Kulicz Creative Commons License 2018.06.01 0 0 2625

Lassan nálam is indulnak az oltások

vlacko Creative Commons License 2018.05.31 0 0 2624

Én csak szárat hagyok. Illetve amikor hagytam levelet, akkor egyrészt kicsit hagytam belőle, és azt is a szárhoz tapadva beburkoltam folpackkal.

Minden más esetben a nemes kiszáradását okozza.

Előzmény: gyula.uw (2622)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.31 0 1 2623

Sajnos nem tudok tanácsot adni. Nem szoktam zöldoltást csinálni, nincs tapasztalatom. Én nem is vagyok igazi szőlős, csak van szőlőm, és 1982 óta oltogatok zöldbe-fás oltással, így abban van nagy tapasztalatom. (Kérdezz őszibaracról, almáról, cseresznyéről,...)

Remélem válaszolnak a kérdésedre.

Előzmény: gyula.uw (2622)
gyula.uw Creative Commons License 2018.05.31 0 0 2622

Üdv Ali-bá

Azt szeretném kérdezni hogy a szőlő zöldbe zöld oltásnál a rá oltott nemesen szoktál-e  hagyni egy levelet tápanyag és viz tartaléknak mert több videón láttam hogy hagynak.

Ėn korabkor már sikeresen oltotam zöldbe zöldet de akkor nem hagytam még a levelet, de most ujra akarok oltani es szeretném mindent megtenni hogy sikeres legyen.

Mert a jó Pap mindig tanul 😊

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.31 0 0 2621

Szépek. Tetszik. Csak így tovább!

Előzmény: szaru (2618)
BARACKÉLET Creative Commons License 2018.05.31 0 0 2620

Keress meg ,ímélem :Kissjózsef5506@freemail.hu.

Én küldhetek.

Előzmény: vlacko (2619)
vlacko Creative Commons License 2018.05.30 0 0 2619

Tudna valaki Vénusz zöldhajtást küldeni nekem? Küldök borítékot természetesen felbélyegezve, megcímezve.

szaru Creative Commons License 2018.05.30 0 0 2618

Ilyenek az oltásaim..amiket Ali-bától kaptam van benne amelyik még most indulgat..és két chip szemzés amit március 30-án csináltam..

Ahhoz képest hogy először csináltam ilyen zöldre fás oltást május elején..nem is olyan nehéz megcsinálni..

ez a chip szemzés :

Azért vannak jócskán különbségek..de hát első próbálkozás..

Falusi1 Creative Commons License 2018.05.28 0 0 2617

Igazad van emlékeznem kellett volna rá. Ezek szerint nem a meleg az oka.

Gratulálok a sikeres oltásaidhoz. Én úgy látszik visszafejlődök.

Előzmény: Tibi364 (2616)
Tibi364 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 2616

Én kérdeztem ha vissza olvasol, hogy a 30 fok nem árt e az oltásnak, én majus 1. Oltottam.

Volt amit árnyékoltam a hozzászolások alapján, de volt amit nem, amit tegnap feltetem képet, a legnagyobb növekedésűt pl nem árnyékoltam, itt délen Csongrád megyében voltak rá 30 fokok is, de a napon több is lehettet.

Falusi1 Creative Commons License 2018.05.27 0 0 2615

Kérdezem, hogy mikor csináltátok az oltásokat, leginkább a hőmérséklet érdekelne. Az idén ugyanis csináltam öt zöldbe fásat, amikor májusban bejött a nagy meleg . Úgy néz ki egyik sem sikerült. Az általam már jól ismert egérfüles állapotban vannak és valószínűleg úgy is maradnak. Pedig már azt hittem nem vagyok teljesen kezdő. Szemzést is csináltam már eredményesen és a tavalyi zöldbe fásaim is sikerültek. Az idén fekete szigetelőszalagot használtam, de nem árnyékoltam. Lehet, hogy ez volt a baj?

délkelet Creative Commons License 2018.05.27 0 1 2614

A zöldbe fás oltásaim zöme megeredt, most úgy 10-20-30 centis a többségük. Ezeket a két Néróm csapjaiba készítettem, de párat vadalanyba is (ott már van, ami jó 60 cm-es). Azzal az olcsó, zöld kínai folpackos szalaggal kötöztem őket, tökéletesen bevált, bátran merem javasolni a használatát. A kötözésen kívül semmi mást nem csináltam az oltásokkal.

vlacko Creative Commons License 2018.05.26 0 1 2613

Szia. Sose zacskóztam, csak betekertem az egészet folpakkal.

Ennyi. Tök jól ered.

Még olyan is megeredt, amit a tőtől kb tizenegy méterre levő hajtásvégre oltottam. Az erkélyemre van felfuttattva egy nagyon jó bőtermő nagyon korai fehér muskotályos fajta, annak a végére oltottam 20 centi hamburgi muskotályt.

Előzmény: szaru (2608)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.26 0 0 2612

Nagyon szép, de azért két fürtöt senniképp ne hagyj rajta. Én egynek is csak a felét, harmadát hagyom meg, hogy lássam mit terem. Jobb, ha az összes energia a hajtást táplálja, hogy jól beérjen a tél előtt.

Előzmény: Tibi364 (2611)
Tibi364 Creative Commons License 2018.05.26 0 1 2611

Sziasztok!

Idén belevágtam a zöldbe fás oltásba, azok alapján amit itt olvastam.

A képen a legnagyobb oltás van (Everest), de van amelyik még csak pár centis, május 1. oltottam, 25 napja.

16 oltást csináltam ebböl 1-nél a zöld hajtás megrothadt a folia alatt, a többi sikerült.

szaru Creative Commons License 2018.05.16 0 0 2610

Köszönöm szépen a válaszod! Megyek ki és még betekerem..még látok annyit.

Előzmény: robágsz (2609)
robágsz Creative Commons License 2018.05.16 0 0 2609

Én tavaly zacskóztam, eldobható kesztyű újjait raktam rá. Idén már folpack fóliával tekertem be. Az idén jobban eredtek a zöldoltásaim. Persze nem csak a folpack miatt, de az biztos, hogy bevált a módszer.

Előzmény: szaru (2608)
szaru Creative Commons License 2018.05.16 0 0 2608

Szia! Az lenne a kérdésem hogy a zöldre zöld oltásnál feltétlenül kell a zacskózás? ..most este csináltam 3 oltást "először ilyet" hátha megtanulom hogy is kellene csinálni.

Foolpack fóliával tekertem be és utána fekete szig. szalaggal ..

Előzmény: vlacko (2601)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.15 0 0 2607

Nagyon megy ez már Neked! Bízhatsz az eredményben.

Előzmény: gyurka kertész (2605)
robágsz Creative Commons License 2018.05.15 0 0 2606

Én ezt a kínai szalagot nem kötözgetem. Fekete szigetelőszalagot csavarok rá. Jól ragad hozzá, leszedéskor könnyű meglazítani ha alávágok sniccerrel. Ráadásul a fekete szigszalag még fel is melegíti a napsütésben.

Előzmény: gyurka kertész (2605)
gyurka kertész Creative Commons License 2018.05.15 0 0 2605

Üdv: mindenkinek!

Ekezdődött a szöllő átoltásának ideje igy én is elkezdtem átoltani ami nem hozott 4 év alatt egy fürtöt sem és bizok benne hogy idén is sikeresek lesznek az oltások !

videó:https://youtu.be/F6w9ZnVEnQE

elsőre az izjuminkát oltottam de készülget a többi oltás is !

per onoszpora Creative Commons License 2018.05.15 0 2 2604

Én is úgy láttam, hogy a nódusz át van vágva, így érthető a bekötözés. Nálam a kihajtott rügyek száma egyre gyarapodik, 50% körüli lesz. Meg vagyok elégedve. Az oltásomnál a legnagyobb hibákat a kötözésnél vétettem:

- Szemüveget nem használva nem vettem észre, hogy a nóduszt átvágtam, és csak a meghagyott levélig kötöztem, így kimaradt pár mm kötözetlen rész.

_ Egy sorral kötöztem, és az erőscsavaráskor az alany egyik része, a felső, elmozdult, nem fedték egymást, sőt néha el is tört. Ezeket az elszáradt oltások szétszedésekor vettem észre.

Jövőre nem kapkodok, az oltóvesszőket hidegebb hőfokon tárolom, és kétsoros kötözést fogok alkalmazni. A szemüveget meg fel fogom tenni.

Előzmény: Ali-bá (2603)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.14 0 0 2603

Ha jól emlékszem 5-6 leveles lehetett az alany - nem azt szoktam nézni, hanem, hogy kb. egyforma vastag legyen az oltásnál a nemessel.

Én át szoktam vágni a nóduszt, mert így biztosabb, hogy a kambiumok pontosan találkoznak valahol és ott szinte azonnal megindulhat az összeforradás. (A vágás eltakarása a lényeg a kötözéskor, nem az alany betekerése.)

Előzmény: per onoszpora (2602)
per onoszpora Creative Commons License 2018.05.14 0 0 2602

Nagyon szép. Kérdezem, hogy az alany hány leveles volt, milyen mélyen volt a hasíték? Ha csak a nóduszig volt a hasíték, akkor is teljesen be kell tekerni az alanyt?

Előzmény: Ali-bá (2597)
vlacko Creative Commons License 2018.05.14 0 0 2601

Már lehet, tegnap csináltam zöldmetszést, és láttam, hogy már jók az ágak a zöldoltáshoz.

Folpack csíkot javaslok a kötözéshez, nekem nagyon bevált. Teljesen be kell a nemest burkolni vele, kivéve a levélnyeleket, rügyeket.

Én két rügyre vágom a nemest, a leveleknek hagyok egy kis vitorlát, aztán mehet az ékoltás meg a héj alá oltás is. mindkettő nagyon jól köt. Ha a nemes vízben van, és nem hagynak neki levelet, akkor 3-4 nappal a megszedése után is használható. Tavaly Pintjanó küldött nekem postán zöld nemest, nedves papírban, teljesen jól eredt az is.

Előzmény: gyurka kertész (2599)
pintjano Creative Commons License 2018.05.14 0 0 2600

Most lehet már előbb is a zöldoltásokat, időjárásfüggőbb, de ha sikerül tökéltesebben forr össze

üdv PJ

Előzmény: gyurka kertész (2599)
gyurka kertész Creative Commons License 2018.05.13 0 0 2599

Üdv mindenkinek !

Én is elkezdtem a oltásokat zöldre fást mivel a tavai évben egy kertbarát mutatta meg és hála isten nekem is sikerült 99%ban volt igaz 2-3 ami nem sikerült de akkor is elsőre nagyon örültem neki !

Ezen felbátorodva az idén is elkezdtem az oltásokat és remélem hogy sikeresen meg is maradnak szépen és ha esetleg próba termést is mutatna, na akkor ez az évet is sikernek könyvelhetem el !

A zöldbe zöldet is most lehet vagy kell csinálni és annak menyi a megmaradási esélye???

Nagyon köszönöm a sok segítséget, és a szépen nevekkedő és beérő félben lévő szöllő és minden folyamatot megosztom veletek hiszen nektek köszönhetem hogy én is új dolgot tanulhattam és hogy a megfogadott jó tanácsok után sikerem lehetett nekem is végre!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!