Keresés

Részletes keresés

diginewl Creative Commons License 2023.05.24 0 2 33028

Úgy néz ki, rájöttem, mi a baja az AP5100, és AP3211-nek. (ettől függetlenül inkább AP3211-et javaslom, mert az AP5100 nagyon hangulat IC, ha első bekapcsoláskor elindul akkor tökéletes, ha nem, akkor csak melegszik, és nem csinál semmit... 4-ből kettő tökéletes ugyanabban az áramkörben, 2 pedig rossz... Az AP3211-el eddig egyetlennel sem volt gond - mind kínai sortiment.)

A régebbi, 18V-os Zener-es védő megoldással (vagy nélküle) 18V-tól nagyon melegedett, mint a kettő típusú IC, 19V-nál pedig konzekvensen füstöltek.
Úgy néztem az EN láb, és a 10V-os vezérlő zenerdióda KÖZÉ is kell egy ellenállás R61. (Az eredeti Stummi-fórumon is előjött, hogy az AP ic-k szeretnek elfüstölni, vagy nagyon melegszenek főleg Maerklineseknél - ott ugye van 19-20V dekóder után.)
Így stabil lett mind a kettő fajta IC. Olyannyira, hogy az AP3211 is simán viszi a 21,5V betápot 5-6 órán keresztül is (ez kb. 22VDCC). ÉÉÉs egyik fajta IC sem melegszik, még ezen a brutál feszültségen sem. 3-3 ic-vel próbáltam eddig ki. (Feljebb nem tudtam menni, mert elfogyott a plusz feszültségem).
Az R6 értékét azért növeltem meg ennyire, mert R6/R61 feszültség osztóként kezdett el működni, így a töltés bekapcsolás eltolódott.
9,1V-os zenerrel lejjebb vittem a töltési küszöböt, így már 11V DCC-n-is tud biztosan menni a töltés.

Egyszóval jók a kínai IC-k is, csak a doksikat kell egy picit újra/újra átolvasni. (ebben írták, hogy az EN-lábat 10-100K-val kell felhúzni a VCC-re) Furcsa, hogy ez nyugati barátainknak nem tűnt fel, inkább durrgatják az IC-ket.

Így most a Next18-as aljzattal, ezek a H0-ás VT135 (SachsenModelle/Tillig) mozdonyok:
-fényei a két oldalon külön-külön is fel/le kapcsolhatók. Azaz a Sachsenmodellnek IS lett így zárfénye, a Tillignél pedig szét lett választva a kétoldali vörös/fehér együtt világítás.
-A dekóderről külön is kapcsolható a belső világítás (logikai első kimenet tranyósítva), vagy a menetfények valamelyikével együtt világít. Választható.
-A belső világítás áramgenerátoros, így 5V-tól 40V-ig azonos a fényereje.

-A belső világítás LED-ek helyét úgy alakítottam ki, hogy az ablakok közé essenek. Így alig látszanak, és kifelé is szebb homogén fényük van. A PAD-et picire vettem a gyártásnál, így kicsit macerás forrasztani, de nagyon szépen néz ki a LED a helyén (0805).

-A másik logikai kimenet is tranyósítva lett, így az felhasználható pl. kocsilekapcsoló tekercs üzemeltetésére - a nyákon mindennek megvan a helye, csak rá kell forrasztani, ha kell, a védődióda is ott van.
-Hangosítható, mert a panelen rajta van a hangszóró kivezetés.
-A wc.ben elhelyezett farados kondival pedig szépen átmegy a legbonyolultabb váltókon is, közben vígan zenél.
-a next18-as dekóder alig vehető észre a plafonon, ill. ha kiállnak rajta magasabb egységek fölfelé, akkor is befér a helyére... (pl: esu)
-működik analógban is, vakdugóval.

Úgy érzem a jelenlegi tudásom a alapján kimaxoltam a lehetőségeket ebben a kis ékszerdobozban, és a modell végre élethűen megy előre/hátra, ahogy az igazi is. Ezt is sikerült kideríteni, hogy melyik az eleje/hátulja.
Itt a vége! Köszönök MINDEN segítséget MINDENKINEK!!!

Előzmény: diginewl (32925)
V63-017 Creative Commons License 2023.05.23 0 0 33027

Mondok jobbat! Egy ESU Lokpilot5 (de talán már a 4-nél is) dekódernél az FL, RL, AUX1, AUX2 kimeneteknek két különböző beállítást lehet megadni, valamint van 3 féle fékezési mód külön beállításokkal, amiket szintén hozzá lehet rendelni funkciógombhoz, és akár állóra is lehet fékeztetni a járművet. Tehát külön-külön funkciógombra tudod tenni az AUX1[1]-t fél fényerővel, ami lenne a végzár, valamint az AUX1[2]-t, ami meg teljes fényerővel tudna lenni a féklámpa a fékezéssel.

Előzmény: John Howard (33019)
John Howard Creative Commons License 2023.05.23 0 0 33026

Köszi, akkor nem úszom meg a hardvert, ha erre vetemednék...

Előzmény: dccvillanyos (33025)
dccvillanyos Creative Commons License 2023.05.23 0 0 33025

Szia!

Szerintem két kimenet, egyiken egy tranzisztor ahogy azt lentebb írták. Diódák nem kellenek, a kollektorokat összekötheted (logikai vagy funkció).

Előzmény: John Howard (33024)
John Howard Creative Commons License 2023.05.22 0 0 33024

Hümmm...

A CV168 értéke nem lehet 35 (F35 a fékezés/lassítás)... A felső két bit ugyan "nem játszik", ettől még - elvileg - max. 63-ig mehetne, de a dekóder dokuja szerint csak 29-ig; és a gyakorlat is ezt igazolja...

dccvillanyos? DigiSound 5.5, 41-es verzió.

Előzmény: John Howard (33023)
John Howard Creative Commons License 2023.05.22 0 0 33023

Igen, valóban jó ötlet, de ekkor a fényváltásból ki kell venni a(z első és hátsó) fényszórót/fényszórókat (CV176-177 = 0)*, a zárfényre meg "fordított fényváltás" (és persze fényváltás üzemmód) kell, amikor az "Alap Fényerő" (CV312-323) kisebb, mint a "Fényváltás Fényerő" (CV300-311; természetesen mindkét esetben csak a végzár kimenetén/kimenetein), a fényváltást pedig (CV168) az F35 "virtuális funkciógomb"-ra tenni.

* vagy CV300=CV312 és CV301=CV313, hiszen különben fékezéskor változna a fényszóró(k) fényereje is...

Előny: nem kell hardver átalakítás, "szoftveresen" (CV-kkel) megoldható

Hátrány: a fényszórókban nem lesz "tompított"...

Előzmény: nazareth (33022)
nazareth Creative Commons License 2023.05.22 0 0 33022

Olyan megoldás nem jöhet szóba, hogy szimplán a dekóderre bízod, hogy lassításkor megnövelje a fényerőt? A DT-dekóderek tudnak ilyesmit.

John Howard Creative Commons License 2023.05.20 0 0 33021

Upsz, akkor viszont egy BS170 (vagy hasonló) befigyel - tulajdonképpen a dióda helyett - az Aux8 felől...

Előzmény: ysenyerkesz (33020)
ysenyerkesz Creative Commons License 2023.05.19 0 0 33020

Sajnos így nem lesz jó. A 3 logikai kimenet (aux8,aux9,aux10) mindegyike " A kimenet és a dekóder föld pontja közé kötött LED meghajtására képes"!!!!

A rendes aux kimenetek pedig a közös +-hoz képest működnek.

Ezért javasolt az aux8-hoz egy tranzisztor bekötés.

John Howard Creative Commons License 2023.05.19 0 0 33019

Egyelőre kizárólag elméleti síkú kérdés:

Lehetséges-e az alábbi kapcsolási rajz értelmében (az ellenállás-értékek még bőven utánszámolásra érettek) egy (közúti) vasúti jármű (pl. KCSV, vagy Tatra T5C5 villamos) esetében féklámpa vezérlésére?DigiTools dekóderrel számolnék, az Aux1 lenne a végzár, Aux8 vezérelné a féklámpát, megnövelt fényerővel, ami a kikapcsolt világítás/végzár esetén is működne. Nem vesznek össze így a kimenetek? A diódák - esetleg - elhagyhatóak? Ha jól értelmezem a DigiTools dekóder leírását, a 35-ös (virtuális funkciógomb) lassítás, fékezés esetén bekapcsolja az adott (esetemben Aux8) kimenetet [ami ugyan nem zárlatvédett, de kikapcsolt SUSI esetén használható(?) ilyen célra is]...

csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.15 -4 3 33018

A motor hangja nagyjából jó, de a kürtök nem stimmelnek a magyar géphez.

Ezen kívül a PIKO gyártású dekódereknek (CV8=162) továbbra is gondja van a Lenz ABC fékezés kezelésével. Ismerik a hibát, de még nem javították, vagy még nem értek el a javított dekderek idáig. Legalábbis abban a NoHAB-ban, ami itt járt, még az a dekóder volt, amiben a hibás firmware van.

Előzmény: fzoli96 (33016)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.15 -3 1 33017

Nem is arra gondoltam, hogy a két cég fórumain, meg weblapjain milyen felhasználói tippek/trükkök vannak.

Hivatalos szervizként nekem legalább egy lépéssel közelebb kell lennem a "tűzhöz". Nem az segít, hogy ki mit talált még meg a használati utasításban. Hanme mondjuk az, hogy a hangfeltöltő legújabb firmware-t én speciel előbb kaptam meg Bécsből, mint, ahogy letölthető lett volna a netről. Az, hogy adott hardver hiba esetén hová nyúljak, mit kell cserélnem?

Vannak cégek, akik ebben segítenek, ez érdekében áll nekik, az ügyefeleimenk, és nekem is. Akiktől ezt megkapom, azok a nyerők nálam. Sajnos az ESU-nál egy centivel sem vagyok beljebb, és nem rajtam múlt/múlik. Ez van...

Előzmény: ModellH0 (33012)
fzoli96 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 33016

Vett már valaki hangos Piko nohabot? Milyen lett a hangja? Érdemes ezt venni vagy a digitools jobb?

ajkaposvár Creative Commons License 2023.05.14 0 0 33015

Sziasztok!

Van egy Piko sárga-piros CD-s Laminátkám. Olyan problémám lenne ezzel kapcsolatban, hogy a felső fényszóró nem világít. Azt szeretném megkérdezni, hogy analóg üzemmódban is kell-e világítania a felső fényszórónak, vagy az csak digitális üzemben működik? Van egy Cargo-s Laminátkám, azon viszont működik a felső fényszóró analóg üzemben. Esetleg ezen lehet valamit állítani? Vagy ennek ilyennek kell lennie?

A válaszokat köszi előre is!

ModellH0 Creative Commons License 2023.05.14 0 0 33014

Ez a hangkép szó nekem nem volt világos.
A hangkép alatt például egy wav fájlt értesz, amit mindkét dekóderre feltöltöttél és azt játszattad le velük? Mert, akkor így már értem az összehasonlítás módját.

Előzmény: tumikas (33013)
tumikas Creative Commons License 2023.05.14 -1 0 33013

Direkt hangképet írtam, ahhoz nem kell ugyanaz a hanganyag.
Zimo-ESU RRP ugyanannyi nagyjából, sőt ahogy nézem most pl. a 450r konkrétan 85€-ért vihető. Ennyiért van kb LS5.0 is.

Előzmény: ModellH0 (33011)
ModellH0 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 33012

Oké, nem sugalltál és akkor én érhettem félre. Elnézést érte.
Nem tudom milyen lehet a kereskedői támogatás, azt viszont látom, hogy a két cég fórumán a végfelhasználóknak is elérhető információ mennyiség igencsak eltérő mennyiségben billen az egyik oldalra...
Valóban jó, hogy lehet választani, így mindenki az adott modellhez legjobban illeszkedő dekódert választhatja.

Előzmény: csíkos-háTTú (33010)
ModellH0 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 33011

Nem tudom hogyan lehet összehasonlítani két eltérő dekóder hangképet, mivel nem azonos hanganyag van rajta, amitől nagyban függhet ez.
Láttad már az Zimo MS hangdekóderek árát?

Előzmény: tumikas (33009)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.12 -3 2 33010

Nem sugaltam semmit! A két márkára gondoltam csak.

Komolyan azt hiszed, hogy nem tűnik fel a szervizben, hogy a ROCO és a Fleischmann alkatrészek számlája egy helyről jön? :-)

Van, akinek az ESU bevált, szereti. Nekem is van olyan ügyfelem, aki lecserélte erre a Zimo-t. Meg olyan is, aki ZIMO-ra váltott az ESU-ról.

Szerencse, hogy van miből választani. Én nem

foglalkozom vele, mert nem kapok gyári támogatást tőlük úgy, mint  Zimo-tól, vagy a Tams-tól. És nem, nem a pénzügyi dolgokra gondolok.

Előzmény: ModellH0 (33005)
tumikas Creative Commons License 2023.05.12 -3 2 33009

Zimo-nak sokkal jobb a hangképe ugyanolyan hangszórokkal mint egy LS 5.0-nak. Sajnos kezd az ESU lemaradni. (Bár még mindig nagyon jók a dekódereik, de ár/érték arányban a ZIMO veri őket, illetve a méret háborút is kezdik elveszteni.)

juxx Creative Commons License 2023.05.12 0 1 33008

competitive product = azon termékek összessége, amit nem az ESU gyárt. Szerintem a megfogalmazás egyértelmű.

Előzmény: diginewl (32997)
V63-017 Creative Commons License 2023.05.12 -1 2 33007

Igazából engem az a része érdekelne, hogy ezt mégis hogyan akarnád véghez vinni?! Az ESU projektben használt hangokat kimenteni csak úgy tudod, ha újból felveszed őket és akkor még a logikai összefüggések másolásáról nem is beszéltem.

Előzmény: diginewl (33001)
benbe Creative Commons License 2023.05.12 -1 0 33006

Viszont legalább működik, és elég sokan készítenek remek hangokat rájuk.

ModellH0 Creative Commons License 2023.05.12 0 1 33005

"a ROCO és a Fleischmann is lecserélte a beszállítót, az ESU-t ZIMO-ra."

Ez egy és ugyanaz a cég, tehát nem kettő, ahogy sugallni próbálod.
Én pédául nem örültem és most sem örülök, hogy Zimo lett a mozdonyaikban zárt hang projektekkel.

Előzmény: csíkos-háTTú (33004)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.12 -3 1 33004

Nem biztos, hogy az ESU-nál gondolkodnak is...

Évekkel ezelőtt bajom volt egy akkor még majdnem új ESU LokSound hangdekóderrel. A hangvégfokot lecseréltem, de a 100Ohm-os hangszóró is leégett, kellett volna másik. A mozdonyt a Fleischmann gyártotta, nálunk már nem volt raktáron megfelelő méretű hangszóró, arra kértek, hogy vegyem fel a kapcsolatot a dekóder gyártójával.

Írtam az ESU-nak, megírtam az előzményeket is, hogy honnan küldtek hozzájuk. Válaszoltak is, adtak egy cikkszámot, hogy az jó hozzá.

Mielőtt megvettem volna, azért ránéztem - noch da zu - az ESU honlapján a kérdéses hangszóróra, kiderült, hogy 50Ohm-os, nem 100, vagyis aláillesztettem volna vele a dekóder végfokozatát, és kinyírtam volna vele a Philips IC-t. Újabb levél az ESU-nak ez így nem lesz jó, van-e más termékük?

Válasz: kössek sorba a hangszóróval egy 47Ohm-os ellenállást.

Hát, gratulálok! Természetesen nem tettem meg, új dekódert kapott a mozodny, és nem ESU-t.

Nem sokkal később két dolog is történt az iparágunkban:

- az ESU kihozta a 4. generációs hangdekóderét, amiben már olyan hangerősítő volt, ami 4-8Ohm-ra dolgozott,

- a ROCO és a Fleischmann is lecserélte a beszállítót, az ESU-t ZIMO-ra.

Nem az volt a bajom, hogy rossz hangszórót tanácsoltak, hanem a második "megoldásuk", hogy kössek sorba vele egy ellenállást! Ez az a bizonyos "jóvanazúgy" hozzáállás...

Előzmény: diginewl (33003)
diginewl Creative Commons License 2023.05.12 -2 0 33003

Hogyan kérdezzem meg Tőlük, hogy értsék is???? Tudnátok ebben segíteni?

Ashi Valkoinen topiktárs jól fogalmazott. Mert ott jogi válasz jött, itt meg csak technikai elhajtás.

Tudom, hogy plug-and-play nem lehet a hangot egyik márkából a másikba átrakni - nem olyan buták a cégek, hogy ezt a labdát feladják a népnek. Nem is ezt kérdeztem, hanem hogy használhatom-e másik dekóderbe saját célra. Nem azt hogy, ez technikailag lehetséges-e.

De ESU gondolom nem gondolta tovább...

((Mert lehetséges, és jól is szól...))

Előzmény: csíkos-háTTú (33002)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.05.12 -2 0 33002

Pontosabban azt írták, hogy az általuk készített hanganyag nem kompatibilis más gyártók dekódereivel.

Gondolon úgy értelmezték a kérdésedet, hogy az ESU hangfájlt akarod feltölteni egy ZIMO, vagy D&H dekóderbe.

Ez nem csak aztért nem fog menni, mert más a fájl kiterjesztése, hanem azért sem, meg az interface sem azonos, vagyis az ESU Lokprogrammer-rel nem tudsz hangot feltölteni egy más gyártó hangdekódereébe. Ez viszont is igaz. Pl. a ZIMO ugyan azonosítja a dekódert, de hangot oda feltölteni nem tud.

Előzmény: diginewl (33001)
diginewl Creative Commons License 2023.05.12 0 0 33001

Nah, én is írtam az ESU-nak, vettem a bátroságot:

(Másik gyártmányú dekóderbe saját célra használhatom-e az ESU hangot? - valami ilyesmit próbáltam megfogalmazni)

Sehr geehrte ESU! Mich interessiert, ob ich das Soundmaterial von ESU (ESU Loksound Soundfiles) für eigene Zwecke, in einer H0-Triebwagen, in einem Sounddecoder eines anderen Fabrikats nutzen kann?

Nem erőltették meg magukat, semmi jogi és egyéb dolog nem jött, valószínű nem jól fogalmaztam, vagy nem tudom:

vielen Dank für Ihre E-Mail. Unsere Soundfiles sind nur mit unseren Decoder kompatibel und können auf kein anderes Fabrikat aufgespielt werden. Mit freundlichen Grüßen ESU

Szóval itt még a jogi felhasználásig sem mentünk el, csak simán el lettem hajtva, hogy nem használható.

Namindegy :)

Előzmény: Geronimoo (33000)
Geronimoo Creative Commons License 2023.05.11 0 0 33000

Akkor lesz "competitive product", ha üzletszerűen szeretnék vele foglalkozni?

Ez pontosan igy van. Az ESU kikoti hogy nem hasznalhatod fel ugyanarra a hangtermekuket amire ok is szanjak. Ok pedig csupan csak is eladasra szanjak egy bizonyos volumenben dekoderek forgalmazasa reven, vagy a hangtaruk letolthetosege reven.

A Te eseted az hogy "elvezed" a termekuket mint veghasznalo, nem pedig felhasznalod forgalmazas celjabol.

Ha Te dekodereket arulnal ESU hanganyaggal vagy interneten letolheto hangtarat forgalmaznal ESU hangokbol akkor az az ESU-nak fajna.

Az ESU sajat celja a termek penzrevaltasa nem pedig az elvezete.

rezgaras Creative Commons License 2023.05.11 0 0 32999

Mennyire kompatibilisek az egyes gyártók hanganyagai? Szerintem semennyire. Vagyis nem lehet az egyik gyártó fájljait szimplán beprogramozni egy másik gyártó dekóderébe.

Maga a hang valahogy bizonyára valahogy kinyerhető - ha máskép nem, lejátszáskor. De az, ahogy az egyes hang-töredékeket a dekóder összeállítja, szerintem megint csak egyedi és nem publikus.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!