óóó...jól megvannak ők együtt :D :P minden nap nézegettem,"mikor nyílik már ki..." :) hát most megtörtént
(A kép rondasága miatt,mentségemre szóljon,hogy kaktusz-fotózáshoz vagyok szokva,és nem Orchideákhoz,mert a kaktuszok nyáron virágoznak,és akkor van soook fény ;) )
Igen, én is Mo-on élek. Hát tényleg pár órát süti a nap csak, amikor szép napsütéses tiszta időnk van. Déli fekvésű ablak előtt vannak, így talán egy kicsit többet. A másik ugyanott van és még sem sárgul. Már 3 éve megvan ez a vandám és máskor is ennyit sütötte csak a nap télen, még sem sárgult. Áztatni én is csak akkor szoktam, amikor napsütéses az idő vagy legalább is nem borús. Tehát nem minden nap. Mivel kb. 17-18 fokon vannak. De lehet, hogy még mindig jobb, hogy csak 17-18 fokon vannak, de 60-70%-os páratartalommal, mintha melegebben, de kevesebb párával.
A könyvek azt írják, hogy naponta kell spriccelni, 60-80%-os páratartalom kell neki. De szerintem 60%-on is fejlődnek és virágoznak. sok fény kell neki, akár napon is állhat, kivéve délben. júniustól novemberig 2 hetente 10 percig fürdessük őket tápoldatban.
Decemberben és januárban, a virágzás előtt ne tápozzuk.
Alámerítés: Trágyázásnál és ha áztatni akarjuk a vandát, mert kiszáradni látszik (puha matt színű levelek), akkor tíz percre merítsük alá folyékony tápoldatba illetve mésztelenített vízbe, hogy ismét megtudja magát szívni. A növény közepén ne maradjon víz!
Hát, ha nem a töve rothad, akkor passz. Ha Mo-on élsz nem hinném, hogy nagyon sok fény éri, amikor 1-2 órára süt ki a nap maximum, és 7-8 órát van világos....
A hőmérséklet teljesen jó. Én télen mindent ( a kifejezetten melegeseket is) 17-18 fokon tartok, minimális öntözéssel. Mivel kevesebb a fény, így marad meg az egyensúly. Kicsit belassulnak, majd tavasszal elindulnak.
Azért én beállítanék egy kis pc ventilátort a vanda mellé.
Köszi a hozzászólást. Igaz most nem virágzik, de teszek fel egy képet, hogy hogyan sárgulnak a levelei. Az alsó 4-5 levele. Tehát szerintem nem valószínű, hogy normális öregedés lenne. A levélközben nem marad víz, mert úgy áztatom be, hogy csak a gyökereit éri.
Fényt rengeteget kap, mert déli ablak előtt van közvetlenül. Tehát teljesen tanácstalan vagyok. Eddig ilyenkor is meg tavasszal is virágzott. Most nem. A páratartalommal sincs baj, mert 60-70% állandóan. Igaz nagyon meleg nincs ott az ablaknál, de 18 fok ott is van. Amikor most napokig sütött a nap, akkor persze biztos 20 fok fölött is volt a hőmérséklet napközben.
Ha hullik a vanda levele: alsó levelek esetén normális öregedés, ha 1-2 levélről van szó. Ha középről jön kifelé az nagyon nem jó, ott tuti víz maradt a levélközben, ezt kellene elkerülni, csak a gyökérzónát érje víz. Magas páratartalmat alacsony párájú lakásban csak zárt térben tudsz teremteni (növényvitrin). Vagy ultrahangos párásítóval, de akkor megint nem leszel boldog, ha rádrohad a lakás miatta. Én így gondolom. A vandáknak rengeteg fény, fény és még egy kis fény kell a virágzáshoz, és nem árt picit hűvösebb, ja, meg fény! :) Sok sikert! Tegyetek képet, ha virágoznak!
Az én vandámnak is elkezdtek lesárgulni az alsó levelei, pedig már ugyanott van 3 éve.
Mindent ugyanúgy csinálok, mint eddig. Mindig 2x virágzott egy évben, egyszer tavasszal és egyszer télen. Most a téli el is maradt. Fogalmam sincs, hogy mi történhetett vele. Teljesen fel fog kopaszodni, ha ezt így folytatja. A gyökerei is rendben vannak. Szépen fejlődnek. Szóval teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok.
Karácsonyra kaptam egy páratartalom mérőt. Meglepődve tapasztaltam, hogy az orchideák közelében is csak 40-43 %-ot mér, holott vizes- kavicsos tálcán állnak, és a fűtőtesten is párologtatok. Ti hogyan éritek el a 60 %-os páratartalmat ?
nálam a kék évente 2-3x virágzik, attól függően, hogy mennyire érzi jól magát. április körül, aztán kb. augusztusban meg októberben. meleg és sok napfény kell, én elég sok vizet is adok nekik. a másikom évente 1x virágzott eddig, nyár végén (tavaly spec. novemberben).
milyen gyakran adsz neki vizet? hogyan? mennyi fényt kap? mennyi a lakás páratartalma?
elsődlegesen, ha nem süt rá a nap és esetleg spricceled, CSAK a gyökérre menjen víz a levélközben ne maradjon (én télen inkább csak beállítom vödörbe, naponta 10-15 percre, iszik amennyit akar és a levelek közé nem kerül víz)
Sziasztok! :) Meg tudná valaki mondani nekem, hogy hol tudnék venni Budapesten alapanyagokat (edényt és agyag granulátumot) semi-hidroponikus orchidea neveléshez?
Szeretném a tanácsotokat kérni,mert a Vandám,amit az orhi kiállításon vettem sárgítja a levelét. A gyökerei noormáálisak, párásítom is,csak a leveleit sárgítja és hullajtja.Egy műanyag cserépben van ,csakúgy.Köszi előre is.