Úgy, hogy a waldorf ezek szerint akkor sikeres, ha összeillő családok járatják oda a gyerekeiket, akik el bírják viselni egymás szagát. Kezdettől erről beszélek egyébként, és megvallom, kezdem már unni a te és a malena által írt bisszig válaszokat. Én kettéválasztom a waldorf tantervet (ami jó) a waldorf szellemiséggel, ami viszont nekem nem jön be a spiritualitás miánt.
És ne gyere nekem megint azzal, hogy milliószor megválaszolták, meg hogy nem olvastam ki a válaszokból, hogy ez nem így van, én éppenhogy kiolvastam, hogy így van. Tudod az igazság MINDIG a mellékmondatokban keersendő, csakúgy mint az, hogy az ördög mindig a részletekben lakozik.
Olvastam blogot meg fórumot pl. az óbudai waldorfról, vannak képek a munkafüzetekről, az elkészített babákról, erről arról stb, engem arról meggyőzött, hogy ott a tanítás megfelelő színvonalú, sőt. Ugyanakkor írtak itt az ujszegedi waldorfról (howkeye) elég sokáig elég sokat még az elején, na az meg elrémített. Bár ott is az oszttálytanító volt a hibás. Namármost, ha nemcsak a módszert nézzük, hanem módszer+osztálytanító, akkor az már régen rossz, mert egyénfüggő, és mint ilyen nem életképes. Ezért kérdeztem.
Az alapján, hogy iskolaérett-e a gyerek. Ha túljelentkezés van (ami azért nem jellemző), akkor nyilván kénytelenek válogatni, ahogy bármelyik iskola. Ilyenkor jöhet egyéb szempont a képbe -pl hogy a körzetben lakik-e. Meg fogom kérdezni a következő iskolai tájékoztatón, ha érdekel. Tudtommal egyetlen előnyben részesítés van, ez pedig a waldorf oviból jövők előnye. DE ez gondolom érthető.
Ezek szerint a waldorf módszer nem működne általánosan? Most nem a közös nótaestekre meg szülői megbeszélésekre meg babavarrásokra gondolok, hanem a tanmenetre. Az epochális oktatásra pl, és arra, hogy lassabban, ráérősebben tanulnak, több a készségtárgy, bele van építve a tanmenetbe a hangszertanulás, a kézműves gyakorlatok, ilyesmi.
"Mindenki, aki oda jelentkezik szimpatizál a w szellemiségével, különben nem jelentkezne oda." Ez lenne az ideális, de korántsem így van.
Ettől függetlenül nagyon nehéz munka, mert soha nincs olyan, hogy pont 30 gyerek "alkalmas" a 60-ból, és nem egyszerű dönteni. Sokféle szempont van, első az iskolaérettség természetesen, és aztán millió más (temperamentum stb.), nem csináltam még ilyet (és nem is valószínű, hogy fogok, nem vagyok osztálytanító), ezért nem nagyon szeretném itt osztani az észt a témában.
Tudja valaki, mi alapján veszik fel w suliba a gyerekeket? W ovi előny, de nem kizáró, ha nem oda járt a gyerek. Gyerek képessége nem szempont, világnézet, vallás sem. Tandíj sem fix, tehát az anyagaik sem mérvadóak. Mindenki, aki oda jelentkezik szimpatizál a w szellemiségével, különben nem jelentkezne oda. Mi alapján szűrnek? Mert szűrni kell, hiszen túljelentkezés ven.
Derszu, amit írtál nem waldorf-módszer-probléma, szerintem. Ilyen máshol is előfordul és igen sajnálatos. Az epochális okatásnak az a lényege, hogy nem szabdalja darabokra az ismeretanyagot, van idő elmélyedni, nem kell oránként váltaniuk a gyerekeknek, így nagyobb az esély a valódi tanulásra. Nem minden gyereknek igénye ez, de pl az én nagyobbikom csak így tud működni. A kicsi szerintem más lesz, de majd meglátjuk.
Tényleg válogatnak, de nem az a szempont, hogy miben hiszel meg ilyesmik. Egyszerűen csak annyi, hogy bírják-e egymás szagát annyira, hogy tudjanak együttműködni a gyerek érdekében. És azért kell mindkét szülő, mert ha kiderül, hogy pl csak anyuka akarja a w-t, de apukának fenntartásai vannak, akkor inkább nem javasolják, mert az a gyereknek lesz rossz. A gyerek akkor fogja ugyanis úgy érezni, hogy jó helyen van, ha a szülei is ezt érzik és egyetértés van ezügyben.
Szerintem abba kellene hagyni a vitatkozást olyanokkal, aki vagy nem képesek (ezt azért nem hiszem), vagy nem akarják (ezt inkább) megérteni a hsz-ek tartalmát. Lehet utálni a w-t, ellenszenvesnek tartani, kritizálni főleg, az mindenre és mindenkire ráfér, de olyan tényeken ne vitatkozzunk már, hogy kidobni a tv-t, meg szekta, mert az egyszerűen nem igaz, nincs róla mit beszélni tovább.
Üdv,
Monca
w-szülő , ateista, semmilyen-egyház-tag, tv és számítógép tulajdonos, húst-hússal evő, nagypofájú, kritikus, (mindennel, a w-al is), kétbalkezes (ergo nemkézműves), angyalokban nem hívő. Van itthon barbie, LEGO és sok puzzle is. Senki nem szól bele, hogy itthon mi hogy élünk, pedig van pár dolog, ami nem w-kompatibilis. Csak éppen összeegyeztethető, mert van tolerancia. Ennyi.
Steiner műveinek tényleg se füle se farka, oly mértékben, mint az Isteni színjátéknak, Faustnak, Etikának (Arisztotelész), Szókratész védőbeszédjének, (Platon), Summa teológiának, (Aquinói Tamás) Az élet tiszteletének etikájának, (Albert Schweitzer) és folytathatnám: Novalis, Madách, Pilinszky, Weöres, Gandhi, Angelus Silesius, Janus Pannonius.
"nem akarták a református vallásról bármilyen másikra át téríteni..."
A Waldorfban van szabad vallás oktatás, igaz csak fakultatív. Ezeken az óráknak a témái elsősorban a legendák. (Szent Ferenc, Szent Márton.... stb.) Elmentem egy beszámolóra hogy mi is ez a "szabad vallás óra", és valaki megkérdezte az Anikó nénit, hogy került-e összetűzésbe valamelyik felekezet hitoktatójával?
A válasz: nem, sőt egy egyik evangélikus lelkész fel is figyelt hogy a hittanra járók közül a waldorf iskolások jobban átélik a hittan órát mint a többiek.
Szép estét mndenkinek! Szóval...mint már említettem a vitába nem szándékozom beszállni, inkább továbbra is írom a tapasztalataimat! Ma délután itt volt a reménybeli jövőbeli tanítóbácsink. Nagyon kellemes légkörben telt a látogatás, őszintén jól éreztem magam.... Nem nagyon értem továbbra sem a "lila ködös " megjegyzéseket, sallangokat, kényszereket. Az a véleményem, hogy egy teljesen ember központú, barátságos, szerető környezetre utal mindaz, ami a gyerekemre ebben az iskolában vár. Osztottam, szoroztam, és azt kell mondanom, nem fogok többe kijönni mint az állami iskolában. Mindössze annyi, hogy itt egy összegben fogom fizetni. Nagyon bízom abban, hogy a gyerekem ide járhat majd. Néhány tapasztalat, ami miatt aggódni kezdtem az itt olvasottak miatt, pontokba szedem, így egyszerűbb... 1: barbie baba: megmutatta a lányom a terhes barbiját, és láss csodát, senki nem mondta neki, hogy dobd ki, ne játsz vele, nem veheted elő többet.... 2 mindkét szobánkban van tv, és nem hajíttatták le velünk a 4. emeltről, pedig elég jól látható helyen van ;-))) 3. nem akarták a református vallásról bármilyen másikra át téríteni... 4. továbbra is ehet húst, nem tudom ki talált ki olyan baromságot, hogy csak vegás lehet.... 5. senki nem mondta, hogy mától állandóan az iskolának kötnöm, horgolnom, vasalnom kéne... 6. van napközi 7.ne tapasztaltam, hogy mentalitás szerint válogattak volna... sem gazdagok nem vagyunk, de még csak jómódúak sem... a gyerekem nem csutkababákkal játszik, és nincs tele általam az általam szőtt faliszőnyeggel...sőt, még áll a a karácsonyfa, ami műfenyő.... 8. volt itthon üdítő, igaz nem szénsavas, mégsem mondták, hogy csak szörpöt lehet inni...
Összességében : rengeteg félelmem lett a topicban olvastak miatt, de mindössze 2.5 óra kellett ahhoz, hogy az elelnkezőjéról meggyőződjek... hozzá teszem : ha netán mégsem vezsik fel a gyerekemet, akkor is ugyanilyen jó véleménnyel maradok a suliról)
Annyit biztosan tudok, hogy van olyan Waldorf, ahol legalábbis az óvodába való felvétel előtt nincs családlátogatás. De ha lenne, azt sem tartanám bajnak: igenis jó lenne úgy eldönteni, hogy melyik iskolába megy a gyerek, hogy a tanár és a szülő is megnézi, hogy tudnak-e együtt dolgozni. A waldorf amúgy is speciális, a szülőknek is jó, ha nem kerülnek nagyon rossz helyzetbe egy rossz döntéssel. Ez olyan, mint a hitelképesség-vizsgálat. Sok embernek kell az a segítség, hogy helyette döntsék el, hogy vehet-e fel hitelt.
Sok mindent persze nem tudok mondani szakmailag a Waldorfról, mert nem vagyok tanár, és teljes rálátásom sincs, de annyi biztos, hogy életem legszebb körét rajzoltam a Waldorfban, azon az órán, ameyiken bemutatták, hogy hogyan tanítják írni őket. A gyakorlati része, legalább kisiskolások esetében, nagyon meggyőző.
Ebben az esetben egyedi szituációról van szó, nem egy átlagos felvételiről. Itt pedig az osztálytanító döntési joga, hogy fölveszi-e a gyereket (egy összeforrott közösségbe), és hogy neki mi kell a döntéshez (akár családlátogatás is), szintén az ő dolga. A "rendes" felvételin nincs családlátogatás, egyrészt marhaság, másrészt nincs az az időmilliomos (különösen Waldorfban), aki 60-70 családhoz ellátogat, meg véleményt ír, stb. (ráadásul sokszor nem tudni még a felvételikor, ki lesz az osztálytanító). Ugyan már.
Jó, akkor mutass nekem egyetlen másfajta iskolát, amelyik a felvétel ELŐTT végez családlátogatást. Nyilván nem csak arra kiváncsiak, hogy milyen a modora az édesapának, hanem arra, hogy milyenek a család nézetei, képesek lesznek e rendszeresen szülői megbeszélésekre, fonónapokra, daloskörbe járni, elismerik-e az iskola spirituális légkörét stb. Szóval megválogatják a szülőket is, nem tudom hol itt a hazugság.
Ha nem győztek meg, hát nem győztek meg. Nem mindenki ugyanazon az úton jár. Steiner nem könnyű, de azért van "füle, farka". Nekem a kvantumfizikáról szóló művek igen nehezen emészthetőek, de azt azért nem állítanám, hogy sefülesefarka, csak mert nem értem. :)
Én nem a jó képességű gyerekek vonatkozásában írtam azt, hogy ki vannak válogatva a gyerekek, hanem olyan értelemben, hogy az egész család ki van válogatva, mentalitás szerint.
Konyorgom, ne velem akarj vitatkozni ezekrol, hiszen direkt odairtam hogy NEM azert mert egyetertek ezekkel a nezetekkel CSAK azt jeleztem hogy a nemeteknel is leteznek, itt sincs hu de jo hire a Waldornak.
"Csak át kell olvasni ezt a topicot, meg a többit."
Valószínűleg elkerülte a figyelmét a hozzászólásom, hogy csak az "érdemesek" járhatnak-e oda?
Látott ön Waldorfos füzetet? Abból pédául tapasztalható lenne, hogy hogyan "dolgoznak" a gyerekek.
"Pont, hogy nem a Waldorf az, amelyik a legjobb képességű gyerekeket vállogatja ki. Ennek az oka, hogy ha csak jó képességű gyerekekből állna egy osztály, akkor nem találkoznának egy-egy területen problémás gyerekekkel, akkor ők is sokkal szegényebbek lennének (szociális értelemben). A kölcsönös segítségnyújtás nem csak a felnőttek privilégiuma, sőt a gyerekek messze nagyobb szociális képességekkel rendelkeznek, ők nem csak beszélnek róla."
Egy Waldorf osztályban kellenek "problémás gyerekek" is, mert a többiek fel tudják zárkóztatni őket, de ha túlsúlyba kerülnek a "problémás gyerekek", akkor a "jó képességű gyerekeket" húzzák vissza. Azért írtam idézőjelbe a problémás, és jó képességű gyerekeket, mert az osztálytanító számára ilyen nincs, nem katagorizál, egyszerűen gyerekek vannak, és mindenki egy egyéniség.
Minden iskolában ahol túljelentkezés van, szükséges a "felvételi".
"okos gyereket minek akarsz odakuldeni... " ezt kérlek fejts ki jobban mert nem értem, én semmilyen odaküldésről nem írtam.
"a Waldorban nincs tanítás"??? Ha valakinek van személyes tapasztala erről, és elfogulatlan akkor is csak azt állapíthatja meg, hogy a tanterv más ütemben történik. Egy ilyen elfogulatlan személy azt tapasztalja, hogy először a hansúlyt az tanításban a kenyérsütésre, nemezelésre, fafaragásra, agyagozásra, varrásra, főzésre.... stb, fektetik, majd később jönnek a számítógépes ismeretek, meg a bemagolásra váró adathalmazok.
Sajnos egyre több fiatal kerül ki az életbe akik, ha a nem "egér klikkeléssel" megoldható kihíváshoz érkeznek akkor nem állják meg a helyüket.
Van egy frázis: hogy a magyar iskolarendszer milyen jó, világhírű. Ez csak féigazság. A magyarországon nem az iskolarendszer jó, hanem nagyon sok jó, lelkiismeretes pedagógus volt, van és talán lesz is.
Na ne vicceskedj már, hát itt az élő példa arra, hogy csak arra érdemesek járhatnak oda... hogy csak azokat veszik fel, akik az osztálytanítónak megefelelnek , hogy nem könnyű bejurni még akkor sem ha valaki vállalja az anyagi terheket! Próbáljon meg a waldorf x számú szűretlen gyerekkel (olyanokkal, akiknél a gyerek szüleinek szimpatikus a módszer és ezt anyagilag témogatnák is) csak a módszer alapján sikert érni, akor azonnal abbahagyom azt, hogy ez egy sajátos szekta...
Hat en Nemetorszagban elek es itt is megy a tema hogy a Waldorfban nincs tanitas es okos gyereket minek akarsz odakuldeni... NEM azert irom mintha en ezzel egyetertenek, hanem hogy itt sem hianyzik ez a vonulat.
A Waldor iskolákban nagyon sokszor vesznek fel "problémás gyerekeket" akikkel a normál pedagógia már nem tud mit kezdeni. A normál iskolákban a jó pedagógusoknak is egyre nehezebb, mert az "iskolai reformok" egyre jobban ellehetetlenítik a munkájukat.
Pont, hogy nem a Waldorf az, amelyik a legjobb képességű gyerekeket vállogatja ki. Ennek az oka, hogy ha csak jó képességű gyerekekből állna egy osztály, akkor nem találkoznának egy-egy területen problémás gyerekekkel, akkor ők is sokkal szegényebbek lennének (szociális értelemben). A kölcsönös segítségnyújtás nem csak a felnőttek privilégiuma, sőt a gyerekek messze nagyobb szociális képességekkel rendelkeznek, ők nem csak beszélnek róla.
Németországban 80- 90 éve működnek Waldorf iskolák, ennyi év után elég pontos statisztikát tudtak már felállítani. A waldorf iskolákban végzett felnőttek között nincsenek munkanélküliek. Sok munkahelyre kimondottan Waldor iskolában tanult munkaerőt keresnek, mert a problémákat nagyon kreatívan oldják meg, és nagyon jól rögtönöznek.
sztem ez kezd nem vicces lenni, hanem buta és bántó.
én vidáman kinevetem azt a sok ostobaságot, amit itt összehordasz, és azt is viccesnek találom, hogy képtelen vagy másra, mint ugyanazt hajtogatni, amit már ezerszer megcáfoltak azok, akik ismerik a walfdorfot, ellentétben veled.
de amit most csinálsz, az egyszerűen prosztó dolog, nem illik ide, légy szíves hagyd abba. köszi.