Ápr. 19-20. nekem rendben. Legyen szerb a konyha (Nagy Ignác utcában van szerb étterem, ajánlom az ajvársalátát, padlizsán, rengeteg hagymával :-))
Alapítvány vagy egyesület: Nem kérdés, szigorúan egyesület.
Van egy célunk, amiért egyesülünk. Nem akarunk zsákszámra pénzt szerezni, nem akarunk ebből megélni. Éppen azt mondjuk, hogy helyesírni nem csak főhivatásosként kell, hanem egyéb tevékenységünk mellett, mintegy defaultban. :-)
Vagyis hobbiból és csak a jobbra törekvés miatt csináljuk az egészet.
Az Alapítványnak van egy célja, amiért péénzt szed össze, majd azt a célra odaaddja. Nekem nincsen kedvem egy újabb tarháló egyletbe belelépni, én jobb szeretnék dolgozni.
Költségeink lehetnek:
- szerzői jogdíjak (Vö. AkH)
- regisztrációs díj (www.irdjol.hu)
- karbantartási és egyéb kiszolgálói díj (kb összesen 10000 Ft/hó, de ez a max.)
- HáEsz üdítői az őrsgyűlésen (:-D)
További költségekről nem tudok. Az indulási pénzt össze tudjuk dobni, az alapítványi számlát nehéz lenne növelni.
Ja: Egyesületként is lehet pályázni. A fontos, hogy bejegyzett egyesület legyünk, vagyis jogi személyként léphessünk fel (vezetőség, alapszabály, büntethetőség stb. :-))
Sajnos nem tudom elérni a csinos jogásznőt, de egy másik csinos azt mondta, hogy KÖZHASZNÚnak lenni nem olyan egyszerű dolog, a közhasznúság annyit tesz, hogy egy olyan feladatot kell ellátni, amit az államnak kellene, de valamiért nem teszi. Nálunk erről nincs szó. Szerintem is jobb az egyesület (meg ahhoz vannak anyagaink - viszem őket a gyűlésre).
A Szabályzat kiegészítésére, magyarázására jó példa a már említett Nyomdaipari kiadvány (szintén igyekszem fénymásolato(ka)t vinni).
Nekem bármelyik konyha jó. Eldőlt már, hogy pontosan melyik nap??? És hol van a mi retixünk???
Ami a küszöbön álló ôrsgyűlést illeti: mit szólnátok a görög vagy a szerb konyhához? Gyorsan mondjatok vmit! A formációról ezeket tudtam meg: az alapítványhoz egy kis vagyont kell letenni, s az ráadásul odavész, nem lehet visszakapni. Az alapítványi tevékenység lényege maga a pénzgyűjtés (melyet aztán nem lenyúlni kell, hanem odaadni a rászorulóknak). Az alapítványi és az egyesületi forma között nincs különbség pl. az APECH-hez benyújtandó bevallásokban stb. Szóval úgy néz ki, hogy az egyesületi forma jobb; most az a kérdés, hogy igaza van e a professzor úrnak a tekintetben, hogy az alapítvánnyal – az (el)ismertsége okán – nagyobb valszéggel tudunk pénzeket szerezni. Ennek kellene utánajárni, gyerekek, de GYORSAN!
http: Te az értelmezô szótár felé vinnéd el a szójegyzéket? Egyébként vannak benne hibák, de majd linuxoljuk :-) Abban egyetértek veled, hogy megfelelô (technikai) felkészültséggel néhány hét alatt össze lehet kalapálni egy elég jó szószedetet (nekem is van egy csomó kiadványom, könyvem állományban). De egyrészt egy szótár azért nem azonos egy szóhalmazzal, másrészt a mienk nem szótár, hanem – mint te is írtad – helyesírási tanácsadó akar lenni. Akkor pl. nagyon belekívánkoznak olyan infók, melyek az akadémiaiban nincsenek meg, s itt is (vagy a Magyarulezben?) viták voltak róla. Pl.: kutú vagy kútú? Tért vagy teret? Alapvetô stílusminôsítések stb. stb.
Azonkívül továbbra is úgy érzem, hogy maga a Szabályzat lenne a nagyágyú. Azt pedig nem lehet más formában közölni, csak szó szerint. (Az más lapra tartozik, hogy magyarázatokat, kiegészítéseket lehetne fűzni hozzá.)
Az Abádszalókot jól írtad, de az amper kisbetű! (A név, amiből származik, Ampére, csak az é betűn balra dől az ékezet, olyanom nincs, utánakeresni meg lusta vagyok most.)
A báránnyal nincs is gond, de a ragozott alakokkal lehet (báránya, báránnya vagy bárányja - ezt sokan nem képesek eldönteni). Fala - falja szintén nem kispálya. Szóval az egyszerű szavak is adhatnak pofont annak aki nincs legalább 99%-ig tisztában a helyesírással.
Amúgy tiszteletem a szógyűjtésért, nem rossz!
A nekem címzett 2. pontra reagálok. Elnézést, ha kiküszöbölhetetlen technikai okok miatt kissé hosszan.
Az alábbi szószedetnek mi köze az MTA kiadványához. Ez C. http. Vagy nem?
Tessék összevetni! Gyűjtés. Internetről, emlékezetből stb. Ha helyesírási hiba van benne, ki lehet javítani, a LINUX is így készül. Megnéztem az MTA szótárt. Aachen városa szerepel benne, de az Abádszalók, Abda stb. nem. Arra se jó, hogy megcímezzen valaki egy levelet. Hogy kell írni az Abádszalókot? Nincs nálam irányítószám-jegyzék.
Szóval én az A-betűt és az Á-betűt, valamint a ‘dz’-t -) vállalom. Osszuk le a melót. Egyeztessünk. Itt valaki felajánlotta, hogy ír egy szoftvert a netre. Egyeztessük a szerkesztési elveket, a jelöléseket stb. Tisztázzuk, szükséges-e, hogy olyan szavak szerepeljenek-e benne, mint ‘bárány’, ‘fal’ stb., ti. ha ezeket valaki nem tudja helyesen leírni, akkor gáz van. Nem erre való egy helyesírási tanácsadó. De pl. a tyúk szót már tanácsos belevenni, mert biztos vannak olyan ‘tyukok’, akinek ez problémát okozhat.
a
a /a betű v. ‘a’-betű /VI. A osztály /VI/A osztály /III/A Ügynökség /aki A-t mond, mondjon B-t is /A-dúr /a-moll /a-húr /A szárny, A kapu, A épület /A-vitamin tabletta /A-bomba /apolitikus /aszimmetrikus /a) pont /A! (felkiáltás) /
A
Amper (elektromos mértékegység)
aba
(abaposztó)
abajgat
abál
v. abárol /abált szalonnát készít /
abakusz
(mechanikus, golyós kézi számológép)
abba
abba a falba fúródott a golyó, (de) abban a falban találták meg
abbahagy
abbamarad
abban
abban a hiszemben voltak, (de) abba a hitbe ringatták magukat
Abbázia
ABC
/ABC egyenlő oldalú háromszög /ABC-s könyv v. ábécés könyv /
abcúg
abbé
(apát), összesereglettek Franciaország abbéi
aberráció
(ferdülés, eltévelyedés)
abesszin
etiópiai
Abigél
(női név)
ablak
/ablakalj /ablakborítás /ablakcsappantyú /ablakdúc /ablakelválasztó függöny / ablakpárkány /ablakhézag-záróléc /ablaküveg /vakablak /tengeralattjáró ablak /fél ablak /ablakelsötétítő függöny /kisablak (kicsi ablak), de igen kis ablak /ablakkeret-hornyoló /ablakzárjavító /kiáll az ablakba, de kint áll az ablakban /ablakközti /ablakpántsarokvas /ablakszemöldökfa /
ablakfélfa
ablakos
ablakosmester, (de) ablakos spájz
ablakosmesterség
ablakroló
(ablakredőny)
ablaktörlőlapát
ablaküveggyártás
ablaküvegtábla
ablakvédő háló
abnormális
abnormalitás
abnormis
abnormitás
abortál
abortőr
„angyalcsináló"
abortusz
abrak
stb.
Az Á-betűs szavak természetesen az A-betűvel nem összekavarodva szerkesztendők, mint az MTA kiadványában.
http
Jogász ismerőseim révén ma már többet tudok az alapítvány-egyesület témakörében. Ha ez még nem eldöntött tény, akkor az alapítvány mellett igen sok érv szólhat.
Mindent tud, amit az egyesület, és emellett társadalmilag-gazdaságilag-jogilag-politikailag elismertebb forma. (Vagy van, akit éppen ez riaszt?):) Tényleg nagyobb eséllyel indulhatnánk az esetleges pályázatokon. Viszont macerásabb, meg több pénz is kell az indításához.
A személyes összejövetelt ismételten és jelenlétemmel is támogatom. Talán az olasz konyha után újabb náció gasztronómiai indíttatású tanulmányozásába foghatnánk...:)
(Az 1949. ne tévesszen meg, ez egy ilyen ország. A Rákosi-féle alkotmány többszöri módosítása a jelenlegi.)
Szerintem az MTA-nak nincs is meg elektronikus formában a Helylesírási Tanácsadó Szótár. Lehet, hogy a Te megkeresésedre fogja 15 titkárnő péntekig bedöngölni. Ők is a tippekből élnek.
Pancho:
1. Gratulálok a füledhez és a finn nyelvtudásodhoz. Én próbálgattam az óorosz és a hajóorvos szavakat kiejteni, és valami igen-igen kis különbséget éreztem a kétféle o között. Egyébként ugyanez áll pl. a kiír szóra is. (Lehet, hogy ennek a veláris í az oka?) Ez szerintem oly kis mértékű eltérés, hogy nem lehet alapja az irdjol.hu név ellenzésének olyan indokkal, hogy minôségileg mások a hangzói, mint az eredeti szónak.
2. Ami a két msh összeolvadását illeti: mindenki ejtse ki lassan meg gyorsan is, s közben nagyon füleljen. A hangváltozások egyébként nincsenek tekintettel arra, hogy a bennük szereplô hang grammatikailag mely egység része. Erre a Szabályzatban is találhatsz példát: A szóelemzô írásmód fejezet elején, az elsô olyan pontban, mely konkrétan a msh-k hangzásbeli változásait tárgyalja, ilyen példák is vannak: [vam még] van még, [eszig belôle] eszik belôle. Tehát a változások sokszor átnyúlnak a szóhatáron is, és a hangsúly se minden.
http:
1. Az OK, de miért két vagy hány nappal azután, hogy lefoglaltam az irdjol.hu nevet? Az elején hosszas unszolásra nagy nehezen beérkezett néhány hozzászólás az Írd Jól Egyesület cégnévre. A köv. néhány nap folyamán a domain-névre 1, azaz 1 javaslat érkezett, a tied: www.irdjolegyesulet.hu. Erre mondtam, hogy az egy kicsit hosszú, meg nem is szokásos a cég gazdasági formációját belevenni a névbe (ld. elender.hu, nem pedig elenderrt.hu), úgyhogy legyen irdjol.hu. Senki nem válaszolt, bejegyeztettem. Erre néhány nap múlva jön az emiled!
Tegyünk már pontot a végére: küldd el minden tagnak (apropó, hányan is vagyunk?), s ôk a topikban – félvén a malackától – csak azt jelezzék, hogy az legyen-e a domain-nevünk vagy nem. Ha az eredô igen, akkor megpróbálom kicserélni: azt lemondom (lehet?), ezt meg lefoglalom. Magam nemmel szavazok – nem azért, hogy kevesebb munkám legyen, hanem mert, ha ismerik a nevünket, akkor az irdjol.hu a leginkább magától értetôdô domain-név, így találnak meg a leggyorsabban.
Emilezz, és szavazzunk!
Azért csak ímélben küldtem meg domain-név javaslatomat, nehogy a gonosz kismalacka lefoglalja.
Más:
Én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az MTA szerői jogokkal bír szavak helyesen írott halmaza fölött. Persze nem kell feltétlenül megegyeznie az adott szavaknak mindenütt, tehát ha egy kiadvány hű másolata, akkor problémák lehetnek.
Egészen biztos vagyok abban, hogy a Morphologic sem fizet egy fillér jogdíjat sem az MTA-nak a helyesírás ellenőrzőiért (melyeknek ugyebár tartalmazniuk kell a Helyesírási Tanácsadó Szótárt).
A szótár tartalmát össze lehet gyűjteni -) az internetről is, és ez semmiféle szerzői jogba nem ütközik. Ha egyezések vannak az MTA szótárával, az csak egy teljesen természetes véletlen műve. Viszont a könyvalakúság miatt az MTA szótára hiányos. Szerepel benne az Áprád-híd, de nincs benne a Margit-híd. A neten kereső számára ez igencsak bosszantó lehet, ha a - példánál maradva - 'Margit'-ot kezdi bepötyögni.
Volt már dolgom az MTA-val, két szótár kapcsán (igaz, még a Zöld Ferenc idejében). Rutinból nem adnak semmit, még azt se, amihez nincs is joguk. Persze ez csak az én tapasztalatom.
Szerintem itt a legfőbb kérdés az, hogy kik vállalják helyesen írt szavak bepötyögését egy fájlba, vagy egy szoftverbe.
Az a baj, hogy az o ugyan az ó rövid párja, de bármilyen hosszan is ejted, sose lesz belőle ó. Más ajakkerekítéssel ejtett hang. Ha hallasz pl. finneket beszélni, ott jól észrevehető, náluk ugyanis valóban egy hosszan ejtett ooo hallható (bár szerény nép lévén csak kettőt írnak le belőle) például a joo (= jó, igen - ez épp nem ősi közös eredetünk bizonyítéka, a svédből átvett szó) esetében.
Az írd jól esetében azért nem olvad össze a két hang, mert nem rag, hanem két külön szó, mintkettőn van hangsúly stb., míg a kardja esetében csak az első szótag hangsúlyos, másrészt egy szó meg a ragja.
Újabb fejlemény: beszéltem Szekeres Ágnessel (Akadémiai Kiadó RT). A Szabályzat hálóra vitelérôl két dolgot mondott:
1. Maga a kiadó is akarja ezt, úgyhogy ami késik, mikor lesz :-).
2. Ez (náluk) olyan horderejű kérdés, hogy csak a fônökség (igazgatótanács? nem tudom) együttesen dönthet arról, hogy más cég is belefolyjon bármilyen formában.
Azt viszont hozzátette, hogy célunkkal nagyon is egyetért, és (függetlenül az elôzô témától) lát együttműködési lehetôséget. Nem csak ezt az általánosságot mondta, konkrétumokat is, de részletesen majd a röpgyűlésen.
Bíró Istvánnal, az IDG/Internetto igazgatójával a jövô héten beszélek; elôzetesen annyit írt, hogy örömmel működnének együtt velünk.
http: A jó francba, micsoda? Hogy szavaztál egyet? Vagy hogy egy jó dolgot b*szogatásmentesen, értelmes mondatban írtál le? Láthatod, a tartalma továbbra is hétpecsétes titok a topik számára. Az is marad, míg te magad nem közlöd. Csak továbbra sem értem: miért?
Újlaki: retix egyszer azt mondta, tud segíteni ingyen v. olcsó szervert (szolgáltatót) szerezni. Mindenki elôtt ott a pálya, vessétek bele magatokat!
Ja, pancho, elfelejtettem: az írd jól kiejtése, ha nem szándékosan lassan, tagoltan mondjuk: írgyól. Uúgy, mint kardja [kargya]. Ezt hívják mássalhangzó-üsszeolvadásnak. De ezen kár vitatkoznunk: ejtsd ki gyorsan, amikor egyedül vagy egy szobában, s nem feszélyez semmi.
Pancho: Mi bajod van az o-ó párral? Nem a hang hossza változott meg?
OFF Légy szíves, a másik topikban válaszolj. Egyébként hallottam ilyet: tiltsa [tíccsa]. ON
retix: Igen, azt írtad, hogy keresel szolgáltatót. De ezt mindannyian megtehetjük.
"a mi nevünkben az ékezettelenítés CSAK a hang hosszára hatott"
Ha az ó-t nem számítjuk, akkor igen :-)
Egyébként az ilyen szavaknál nincs egybeolvadás, ez kiejtve is írd jól.
off
A másik topicban kifejtett szilvás dologban is van hiba. Az -il kapcsolat a tájnyelvekben nem válík -í-vé, mint az -ul -ú-vá, az -ül -ű-vé vagy az -ol -ó-vá és az -öl -ő-vé.
off vége
phls: Én annyit tudok, hogy vársz ez ügyben! :-)
Nekem is jó az ápr. 19-20.
De valami jobb helyen spagettizzünk. :-)
A honlapon várok, hogy az irdjol.hu a miénk legyen, és telepedjünk oda. Most a hét elején még én is intenzíven dolgozom, csüt-től visszakapcsolódom. Addig meg csak olvasok.
Azért az újak számára csináljunk egy összefogalót ismét.
Beszéltem Puster Jánossal, az Akadémiai Kiadó nyelvi igazgatójával (övék a Szabályzat kiadási joga). Örült az ötletnek, hogy a Szabályzat kerüljön a hálóra, de ez ügyben kell még értekeznie a tulajdonos Akadémiával. Úgyhogy várok... Tud vki vmit ez ügyben?
Jaj, de szépen mondta, professzor úr! Amúgy igazad van, de a beszélt nyelv ezt már megoldotta a msh-k összeolvadásával: [írgyól]. Ami meg az "ekezetek hianyat" illeti, ez van: a magyar "szamara" ennyi adatik most meg. Angol uralom alatt nyögdécselünk. [Monnyanak le, s horgyák el magukat! :-) ] Mit szóljanak a szárszóiak, ha városuknak önálló webhelyet akarnak létrehozni? Ha van "nepszabi", "magyarhirlap" meg számtalan más, akkor ne szóljunk egy szót se. Nézzük a jobbik oldaláról a dolgot: a mi nevünkben az ékezettelenítés CSAK a hang hosszára hatott. Ha á, é, ö, ô, ü vagy ű lett volna benne, akkor maga a hang (minôsége) változott volna meg.
Ha már itt tartunk, intermezônek egy játék: monnyatok :-) olyan szót, melyben minél több ékezetes betű van. Én a valószínűségszámítás-sal nevezek be a futamba.
No de ezt a pályázatosdit tényleg tisztázni kellene! Itt nem babra megy a játék, s most még szabadon dönthetünk. Drága, szép, csinos jogásznô!...
A pályázatokon való részvételt én is fontosnak tartom. Az egyesületi vagy közalapítványi forma nem függ össze feltétlenül a pályázatokon való indulás lehetőségével, mindig az adott pályázat kiírása a mérvadó, gondolom.
Az irdjol.hu kapcsán helyesírási aggályaimat fejezem ki: az ékezetek hiánya aggaszt. Bár, ha egyszer ékezetes betű nem lehet a domainnévben, akkor legyünk következetesek, tartsuk magunkat az egyesületi nevünkhöz.
Belegondoltatok az "írdjól" fonetikájába? Egy alveoláris tremuláns után egy zöngés alveoláris felpattanó explozíva, megspékelve egy zöngés pre-palatális spiránssal... Nyelvtörőnek sem utolsó!:))