Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2008.03.12 0 0 591
Olyan 10x biztos leírtam csak ebben a topikban, de más szavakkal...de ők most meg fizetni akarnak...a fene sem érti...
Előzmény: Daikini (590)
Daikini Creative Commons License 2008.03.12 0 0 590
Ez a datum nem egzakt torvenybeiktatasi datum, ha korabban vezetik ki a dijakat, akkor is teljesulni fog.
Előzmény: Or Kán (-)
toloba Creative Commons License 2008.03.12 0 0 589
Előkerült egy javaslat: a legjobb 15% helyet cserél...
Előzmény: Eleon Nóra (553)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 587

Nekem nincsenek világmegváltó elképzeléseim. Lehet, hogy bőven elég lenne a négyévenkénti választás. Rendben, hogy kisebb a kontrol, de ha mindenből népszavazást lehet csinálni, az a teljes cselekvőképtelenséghez vezet.

A legfontosabb, hogy el kellene fogadni: ez a rendszer így tud működik. Megvannak a korlátai.

Előzmény: Antisystem (584)
hento Creative Commons License 2008.03.12 0 0 586

ezért levitték 25%-ra....

Lebegtetni kell a küszöböt.

Előzmény: takacsi (582)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 585

Attól még vagy létezik (amikor is egy elfogadott törvény alakját veszi fel), vagy nem létezik.

ÜdV

Előzmény: 1valaki (583)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 584

Azt már megválaszoltam a 242-ben.

De mondom, még mindig nem értem, hogy voltaképp hogy működne az általad jónak tartott rendszer, hogy lehetne ott gyakorolni a népfelség elvét, miről lenne népszavazás vagy milyen más közvetlen demokráciához tartozó eszköz lenne helyette, stb.

ÜdV

ps: felőlem meg is szüntethetjük a népszavazást, ha helyette kötötté tesszük a mandátumot (követutasításos rendszer), vagy visszahívhatóvá a képviselőt, vagy akármi... csak legyen valamiféle működő eszköz.

Előzmény: 1valaki (581)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 583
Egy unoka természetes személy. A költségvetés fogalmával az alkotmányban találkozhatsz elöször, időbeli hatály megjelőlése nélkül.
Előzmény: Antisystem (580)
takacsi Creative Commons License 2008.03.12 0 0 582
Ráadásul összefogott a szadeszes, meg másságos Somogyi, a fideszes Giro Szásszal (jól fizetett szolgák, 15 ezres óradíj...)), hogy hogyan legyen leszűkítve a nép szava.
50% legyen ez érvényességi küszöb, mondjuk a 300 forintos kérdésnél....
Bezzeg az EU-t és a NATO-t (ezredrangú kérdések ugye...) 25%-kal lehetett eldönteni.
Mivel soha nem lett volna meg az 50%, ezért levitték 25%-ra....

Giro Szász András és Somogyi Zoltán
a neve ennek a két, demokrácia és Alkotmányellenes politológusnak...
Előzmény: Antisystem (574)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 581
Lásd 233.
Előzmény: Antisystem (580)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 580

Miért lenne alkotmányellenes? Egyszerűen azt kellene megérteni, hogy ha valami nem létezik, az a jog számára sem létezik. A 2 év múlva születendő unoka javára se lehet végrendelkezni...

ÜdV

Előzmény: 1valaki (579)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 579
Ezek szerint a népszavazásról szóló törvényünk alkotmányellenes, de lehet, hogy maga az alkotmány sem alkotmányos. A fene sem tudja ezt. Talán meg kellene kérdezni az AB-t.
Előzmény: Antisystem (574)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 578

Én mindkettőre azt mondtam, az EU-s nem-emről még topicot is nyitottam.

Ergo simán el tudtam volna képzelni, bár nem volt túl nagy valószinűsége, ott még bejött a "semmi értelme nemet mondani, inkább akkor maradj otthon"-sugalmazás, ami ugye most látványosan megbukott.

Pedig gondolj bele, ha akkor a NATO-ra kijön egy őszinte NEM, most nem kellene szakmányban fúrni mindenféle NATO-radarokat, nem kellett volna energiákat ölni az afganisztáni és iraki katonai agresszióban részvétel ellenzésére, stb.

ÜdV

Előzmény: mavtelep (577)
mavtelep Creative Commons License 2008.03.12 0 0 577
Az említett két szavazás igencsak formai volt szvsz, - el tudod képzelni, hogy bármelyikre NEM-t mondtunk volna ?
Előzmény: Antisystem (575)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 576

A törvény valahogy úgy szól, hogy költségvetést érintő kérdésről nem lehet. Az összes több a te belemagyarázásod, ami senkit nem érdekel.

Előzmény: Or Kán (572)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 575

Ja, és szerinted miért van az, hogy se a rohadt NATO, se az EU kapcsán nem zsezsegett egyetlen politikus se a költségvetés érintettségéről, se a részvételi küszöb eltörléséről. Pedig ha valamihez, ezekhez tényleg minősített többség kellett volna mindenféle logika szerint...

ÜdV

Előzmény: 1valaki (571)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 574

Apró nüansz, hogy ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítenék a közvetlen demokrácia-gyakorlás intézményét, ami ugye alkotmányos alapelv, és 100%-ban kiszolgáltatnák a társadalmat a politikai elitnek.

Ugyanis nem tudsz olyan országos hatáskörű, a Viccház illetékességébe tartozó kérdést feltenni, ami ne érintené valahogy a költségvetést. Az EU is érintette (milliószor jobban), a NATO is érintette (sokkal jobban), az állampolgársági dolog és a privatizációs tilalom is érintette volna, ha megkapja a többséget.

Az Alkotmányban meg ugye írva vagyon, hogy:

2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.
(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

A te értelmezésed szerint miről lehetne népszavazni egyáltalán?

Mindegy, hogy melyik év költségvetését érinti. A törvényi tiltás sem részletezi ezt.

Ez tény, egy kritérium azért van - általában a jogban - hogy annak a dolognak (jelen esetben költségvetésnek) létezőnek kell lennie.

ÜdV

mavtelep Creative Commons License 2008.03.12 0 0 573
Nem, persze nem.... sőt, a 2 x 5 Mrd-os  költséget is kivonnám az Éger féle követelésből, mert a létező legrosszabb módon költjük el.
Előzmény: Or Kán (564)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.12 0 0 572

" Mindegy, hogy melyik év költségvetését érinti."

Úgy van. Amelyik évnek van költségvetése, az már bizony almás népszavazási szempontból.

1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 571
Elutasítani. A korábban említett dolgok miatt. Mindegy, hogy melyik év költségvetését érinti. A törvényi tiltás sem részletezi ezt. Ami költségvetést érint arról nem lehet népszavazni. Ennyi. Semmi mást nem kellene belemagyarázni.
Előzmény: Antisystem (570)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 570

Miért, szerinted mit kellett volna tenniük a hatályos Alkotmány alapján?

ÜdV

Előzmény: 1valaki (568)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 569

Mivel erről nem volt még népszavazás, az elvi lehetőség megvan, be kell adni az OVB-nak...

ÜdV

Előzmény: mavtelep (559)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 568

"Viszont spec az AB akkor dolgozik jól, ha az Alkotmányból dolgozik, és nem nézi semmiféle kormány, semmiféle politikai rendszer érdekét, prioritásait."

Ebben egyetértünk. Sajnos most nem ez történt.

Előzmény: Antisystem (565)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 567

Na ya.

ÜdV

Előzmény: elector (563)
elector Creative Commons License 2008.03.12 0 0 566
Kedves olvtars, ne vedd el a nep jogat!:))))
Előzmény: Or Kán (564)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 565

Mármint erre gondolsz?

Ezek a derék testületek meg hozzák az egymásnak teljesen ellentmondó, logikátlan ítéleteket.

Ez mondjuk tény, én is szoktam háborogni rajta. De szerintem a bírósági reform (emmán szitokszónak foglalt) racionalizálás túlmutat ennek a topicnak a keretein.

Viszont spec az AB akkor dolgozik jól, ha az Alkotmányból dolgozik, és nem nézi semmiféle kormány, semmiféle politikai rendszer érdekét, prioritásait.

ÜdV

Előzmény: 1valaki (562)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.12 0 0 564
Újabb 5 milliárdért? Ezt te sem gondolhatod komolyan...:o)
Előzmény: mavtelep (559)
elector Creative Commons License 2008.03.12 0 0 563
Szerintem az 560-ban a birosagok khmm, erdekes iteletei volt a lenyeg. Az egyik ezt itel, a masik meg amazt.
Hianyzik az egyseges joggyakorlat.
Előzmény: Antisystem (561)
1valaki Creative Commons License 2008.03.12 0 0 562

Nagyon csúnya dolog ám úgy idézni, hogy a legfontosabb részt kihagyod.

Előzmény: Antisystem (561)
Antisystem Creative Commons License 2008.03.12 0 0 561

Mindenki rohan a bíróságokra, beleértve az alkotmánybíróságot is.

Tudod, ez a jogállam természete, hogy akinek valamiféle kárt okoznak, az a bíróságra rohangál. Voltaképpen létezne egyéb megoldás is, de mi itt állítólag jogállamban hajtunk, és a másféle megoldások nem igazán komformak vele.

És hogy miért nem fejlődik a gazdaság? Többek között ezért.

Miért, szerinted jobban fejlődne, ha a károsultak nem a bíróságra rohangásznának, hanem más módon vennének elégtételt?

ÜdV

Előzmény: 1valaki (560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!