Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Fagytűréssel -2-ig még jók vagyunk, ugye? Gondolkodom az éjszakán, hogy mi legyen. -2-nél a virágok fele már elmegy, ha jól emlékszem. Mondjuk fajtafüggő is. Ti mit láttok éjszakára, mert az ecmwf szerint nem kellene izgulni, de az időkép csúnyákat mutat.
Mag 100% megoldható, termés passz, mert alig van már ág amit el lehetne érni. Majd besegítek neki létrával hátha kapunk :) Amúgy a fa makk egészségesnek néz ki, messziről úgy néz ki mint egy vadkörte. Érés kb junius vége gazdája szerint, gyümölcsméret inkább apró esetleg közepes. Szedtem oltóvesszőt róla de csak 10 centis volt a legnagyobb tavalyi vessző :/ Jól emlékszem hogy Szolnok környéki vagy?
Na az nehéz dolog ...mivel a Merpánt Orthocidot ( kaptán )ajánlanám , de ezek ugye I -es kategóriások . Viszont a Chorus igen jó virágzásban monília ellen igaz az " helyileg mélyhatású " de pont azért jó .
A jó szögállás a vízszinteshez közeli majd meredekebbé váló ekkor kapjuk a klasszikus " kehely " formát . Az a baj a fotókkal , hogy nem látni rajta a méteres hajtásokat így nehéz elképzelni milyen is az alakja ennek a fának .
Virágzásban érdemes Chorust is tenni főleg ha esős hűvös elhúzódó lesz a virágzás a másik " azolt " ...alfa solo ( dienokonazol ) felesleges belekeverni .
2017 tavaszán vágtam vissza a Bergeron törzsét kb. 50 cm-re, azóta nem metszettem vissza, vagyis 2 évesek azok a 2 méteres vázágak és az alapjuk is jó vastag...
Én a 2 méteres egyéves vázágat nem hagynám meg , ha jó az iránya akkor is felére visszavágnám . A termőnyársakat jobb tőből eltávolítani . hogy a többinek legyen helye . A termés mennyiségét meg így nem lehet meghatározni ez függ a kondíciótól ... de ha nyársanként 2 - 3 termést hagysz a megritkítás után akkor a Bergeron esetében szerintem jó lesz .
Ha leritkítod a vázág végét akkor is vissza fog hajolni a levélzet alatt ezért jobb visszavágni jobb több év alatt kinevelni erősebb lesz az alapja ,erősebbek lesznek a nyársak is . Később vissza lehet majd vágni a nyársakat is ha hosszúra nőnek .
már korábban kaptam Tőled tanácsot a kb. 50 cm-es törzsmagasságú, 5 db cirka 2 m hosszú vázágakkal rendelkező Bergeron fám "megmentéséhez" (erősen mézgásodott a törzse, akkor vágtam vissza erre a törzsmagasságra és beindult), kérdéseim:
1. a termőnyársak ritkításakor azokat tőből távolítsam el? 2. sacc per kábé mennyi termést hagyjak majd a fán? (ez lesz az első termőéve, ha minden jól alakul) 3. a vázágak "egy menetben" fejlődtek ki, vagyis a végük felé folyamatosan vékonyodnak, gondolom célszerű a végük felé egyre kevesebb termést hagyni... Jól gondolom?
Slankították a hét eleji lehűlést most mihozzánk már pozitív hőmérsékleteket jeleznek . remélem nem tévednek . A Sweetred éppen szirombomlás előtti állapotban van de úgy gondolom ez a hideg visszafogja egy kicsit .
Az ültetőgödörbe semmit ...csak földet , hiába ír bárhol , bárki , bármit .... az már erősen elavult nézet . Alginitet marhatrágyát szervetlen ( mű ) trágyát is az ültetés után a gyökérzónára ( föld tetejére ) hogy érje a csapadék és lassan szívódjon a gyökerekhez .
Én ezt a csemetét suhángra visszavágnám mert igen erőtlen ez a növekedés és kicsit jobb kondícióba hoznám tápanyaggal öntözéssel a talaj művelésével . Ha ezeket az ágakat metszed vissza akkor mindenképp lehajló ágrendszert kapsz mivel az induló szögállások nem jók . Természetesen meg kell kérdezni milyen fajta , mert igen eltérő növekedése van a fajtáknak .
Pénteken lesz időnk ültetni a családdal, kb 40 gyümölcsfát, köztük 15 kajszit. Sok jót olvastam az Alginitről, valóban olyan hasznos mint amilyennek írják? mit ajánlotok még az ültetőgödörbe, hogy jobban beinduljanak a fák? marhatrágya pelletre gondoltam még.
Most olvastam utána mi ez a Sitt módszer .... nem tudom van -e arra szükség hogy a termővesszőkön több legyen a virág ?? szerintem ezeken a fajtákon és azon a formán ami nálam van .... nincs szükség . Most a Pinkcotot metszük és erősen ritkítjuk a nyársakat is , hogy kevesebbet kelljen ritkítani .
A helyzet az , hogy az 1955-ben kitalált módszerek nem biztos hogy időtállóak mert a jelenlegi fajták és művelési módok miatt inkább a kevesebb virág lenne jó , hogy a ritkítási munka kevesebb legyen .
A másik kérdésre a válasz az , hogy amíg neveljük a vázágat addig nyáron is metszve van ...ez az első 2 - 3 évre tehető . Természetesen nyáron is beavatkozunk ha kell , ezt az aktuális állapot határozza meg .
Hivatalosan mindenképp,de szerintem terveztetni nem kell a méretei miatt, most érdeklődünk mit lehet és mit nem. Az igazság az hogy egy 6x7 méteres(fele alatt pince) félbehagyott beton "erőd" van a birtokon, arra szeretnénk egy kis épületet. Hát a házunktól max 500 m-re van! Villany van