A hoeses nem allt el, de elerte a az arasznyit - meg egy picivel tobbet, es mostantol mondjak jon az igazi hoeses este 10-ig. . .
Nekialltunk kiasni a jardat, kocsikat, megtalalni az utat nem volt konnyu, minden vastagon ho alatt. Nem volt hideg kinnt, sot! Nagyon szeretem a friss havat - kb 2-3 hetig, aztan johetne a tavasz . . .
Nem tehetek rola, de a hoesestol allandoan jokedvem lesz - mintha drug lenne!
Megvolt az idei tél első normális hópelyhei. Mégha nem is élvezhettük sokáig, de jó 2-3percig tartott, mikor is erős ény-i széllel hózápor érkezett 17:45h körül. 0.2mm csapadék lett belőle, és a hét közepétől tényleg látsazik valami, meglehet az idei tél első hótakarós napja is, majd meglátjuk.. A szélmérő jelen pillanatban is mér!:)) Jó pár ezret fordult már a csapágy az biztos, ma 55km/h volt a max, jelenleg is még 15-25km/h-val fújdogál. Lassan fagypont.
A jövő hét közepére mondanak havat, de sokat nem várok. Mínuszok lesznek nappal is. Hát januárban télnek kéne lennie, ez eddig nulla volt a télből. Bezzeg a viharos szélből kijut bőven, sok is. Ferrihurri széljelzője lassan csapágyas lesz, ha így folytatódik :)))
Légyszi Ferri-hurri szólj az antidnak,hogy péntekig bonyolítsa le a hóesést,mert Debrecenbe kéne menni!Inkább bezsélek cserébe az irodalom tanároddal!:)
Ja, csak nincs minek lemondania egyenlőre... Nem alakul ki azaz anticiklon egyenlőre ami a telet jelentené nekünk, inkább a ciklonokat szórja tovább, lásd a hétfő/keddi Skóciai vihart, eszméletlen volt, 160km/h-s jelen szélsebességet jelentő állomásokat hoztam be a mobil telcsimen a wapon éjfél körül irodalom tanulás mellett. Másnap lehetett is látni a híradóban a következményeit, na meg az irodalom dolgozatomon is!:)) Az egy 945hPa-s középpontú ciklon volt, ami ilyen erős szelet produkált ott a Britteknél.. Hurrikán kategóriát is elérné ha a Trópuson lennénk.
Ehhe, itt még ezen a télen én még levegőben szálló hópelyhet is csak 15 másodpercig(!) láttam, nemhogy megmaradó havat! Hótakarós nap(minimum 1cm 24h-ig) eddig 0 nap! De a hosszútávó előrejelzések szerint végre anticiklon épül ki Ény Európában, mert a Golf-áramlat eddig eléggé elemében van, sorra nyomja a markáns ciklonokat Ényra s a Baltikum térségébe, nemcsoda hogy nagy viharok vannak ott, nem is tudom mikor volt utoljára azon a vidéken magasnyomású képződmény, azaz anticiklon, tehát csendes,napos idő. Na de reméljük 1-2héten belül már ez fog kialakulni ott, és mivel az anticiklon forgásiránya az óramutató járásával megegyező, így É felől hideg levegő fog áramlani hozzánk, ez pedig mediterrán ciklonokat fog generálni, ami dny felől enyhe és nedves levegőt hoz, és az észak felől jövő hideggel találkozik, akkor máris megvan a havazásunk! De egész eddig ezen a télen anti helyett ciklonok örvénylenek ÉNy-É Eu-ban és azok Ny felől enyhe levegőt hoznak fölénk folyamatosan. Ráadásul a Földközi-tengeren van az anticiklon, így nagy csapadék sincs. Pont ellenkezőleg kell hogy legyenek(Északon anti, délen ciklon), most(Észak ciklon, dél anti), a legrosszabb este(ek) voltak eddig a "télen". Ha végre kiépül az anticiklon a Britteknél akkor jön el a Magyarországi hóimádók ideje!
Egyébként meg rekord alacsony gázszámlát kellett kifizetnünk!:)) Most sűrű köd, látástávolság 80méter, 1fok.
BÚÉK és szép időt 2005-re minden METEO rajongónak!
A 2004 év végre egy egészen normálisan kiegyensúlyozott év volt. Na a viharok nem kellettek volna! Balaton is 72 centi, ami egészen jó vízszint. A cunami viszont borzalmas volt, szinte hihetetlen, olvasgattam róla a napokban, hogy mi is a háttere. A 800-850 km/h sebesség számomra alig hihető, pedig igaz!
Nos, egy remek évet hagytunk magunk után, így elemzem is egy kicsit. Nem nagy elemzés, mert én az időjárási elemek közül a legfontosabbnak a lehullott csapadék mennyiségét tartom, így azt jegyeztem fel. Ha meglesz a meteorológiai állomásom akkor minden létező adatot amit mérni lehet azt rögzíteni fog, s akkor átlagot és min-max értékeket és stb.. lehet majd látni. De máig csak a hagyományos módon mért csapadékok havi részletességű leírása van meg. Így a 2004 a következő képpen alakult nálam, a végén majd Szeged-belterület éves adatát is felírom, a belváros az nincs meg hónapokra bontva, továbbá amelyik hónaphoz valami érdekesség kötődik akkor a végén leírom. Illetve maga a 2004-es év kugrásait és rekordjait.
Azaz 2004-ben összesen 720mm csapadék hullott, ezzel jócskán túllépve a 2002(420mm) és 2003(455mm) évet. 2004-es év első felében(Jan 1-Jún 30) 314mm, a év második felében 406mm hulott, tehát az eloszlás jó volt. EZT az is mutatja, hogy az év minden egyes hónapja legalább kétszámjegyű csapadékkal zárt, és nem is lehet mondani, hogy éppen csak valamelyik hónapnál, mert a kétszámjegy is mindenhol 3-al kezdődik(azaz min 30mm) kivéve az Augusztust az 2-el(25mm). Tehát a 10mm bőven megvan minden hónapban, ez csak azért érdekes, mert visszanéztem, hivatalosan, ilyen hogy minden hónapban 2számjegyű csapadék legyen Szegeden, ilyen 1997-ben volt utoljára!!!(1999 is majdnem jó volt, de a Március csak 9.8mm csapadékkal zárt hiába volt minden további hónap 30mm-el kezdődő..) Továbbá a 2004-es év további kisebb-nagyobb rekordokat tartogat: 2004. 07. 26 20h-tól 2004.07.27 20h-ig azaz 24óra alatt a hivatalos mérés 101.4mm!! Ehhez hasonló Szegeden mióta csapadékot mérnek még nem volt!! Minden elismerésem annak az 1.5mm csapadéknak amitől meglett a 3számjegy egy nap alatt. Akkor 2004-ben 2 hónap lett 3számjegyű(majdnem 3 a November miatt). Továbbá 2004 Novemberében és December 27-én, e két hónapban több komoly szélvihar volt itt és országszerte mikor a Magas-Tátrai katasztrófa is történt például, vagy a pár napja, hogy +10 fok volt 80km/h- DK-i szél mellett Szegeden hajnal 3 órakor. Körülbelül ennyit tudok most így hirtelen leírni erről a remek 2004-es évről. Ha még valami eszembe jut leírom, de innentől naplót is fogok vezetni, ne fejből kelljen visszaemlékezni. S hogy már a 2005-öt is pedzegessem, ma kicsivel több mint fél mm csapadékunk volt, így az év első napja is csapadékos nap, ami ritka jelenség első nap címén. Tehát már a 2005 is jól indul, meglátjuk majd hogy alakul..
A 2004-es év utolsó reggelére úgylátszik vékony jégréteg fog kialakulni a kerti tavon. Méltó búcsúzása ez a 2004-nek. Az éves csapadékmennyiség eddig 720mm. Most éppen -0.6fok van, gyengén felhős ég, 2km/h-s ény-i légmozgás. Holnap ilyenkor már 150 méterrel keletebbre leszek a legjobb haverom bulijában!:)