Keresés

Részletes keresés

123János Creative Commons License 2019.10.24 0 0 723

Innentől már szedésre érettnek tekinthető, csersavas fajta ezért puhára kell érlelni. Nejlonzacskóba zárhatod 1-2 almával, 4-6 nap alatt megpuhul.

Előzmény: Ali-bá (722)
Ali-bá Creative Commons License 2019.10.24 0 0 722

Harmadéves Rossajanka datolyaszilva oltásomon megmaradt egy db gyümölcs. Hull a fa lombja folyamatosan. Megvárjam a leszedéssel, míg az összes levél lehullik? Esetleg a fagyokig várjak?

Előzmény: Zéró. (721)
Zéró. Creative Commons License 2019.10.20 0 0 721

Igen, ott látszik az oltás helye.
Oldalékezés, 2017 tavasz.

Volt rajta Tipo is, de azt letörte a vihar tőből, van rajta Kavkaz, de az ledobálta a termést (a poloskák miatt is). 

Az alanyt több, mint 5 éve ültettem  és már akkor is 2,5 méter körüli volt, erős gyökérzettel.

Előzmény: Ali-bá (720)
Ali-bá Creative Commons License 2019.10.20 0 0 720

Ott a jelző cédula mellett van oltva? Mikor oltottad, milyen módszerrel? Hány éves az alany?

Előzmény: Zéró. (718)
Zéró. Creative Commons License 2019.10.20 0 0 719

Rosseyanka, Russian Beauty.

Egy termés puhán lepottyant, az finom volt, de a többség még kemény.

Zéró. Creative Commons License 2019.10.20 0 0 718

Porzós virginiai szilvára oltott Jiro.
Összesen ennyi termés van a kb 4 méter magas fán.

Zéró. Creative Commons License 2019.10.20 0 0 717

Téltűrő fajta:
Gora Goverla  

Fiatal, kb 150 cm magas fa termései.

Diopsyros kaki X D. virginiana hibrid hybrid hurma kaki hurmikaki winter hardy persimmon 

Ali-bá Creative Commons License 2019.10.18 0 0 716

Én tavaly ültettem, nagyon várom, hogy teremjen. Az egy évvel korábbi Rossajanka oltásomon jópár virág volt és lett egy db. termés.

Előzmény: Tibi364 (715)
Tibi364 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 715

2016 márciusi ültetés, szabadgyökerű suháng, kb 150 cm.

Előzmény: Ali-bá (714)
Ali-bá Creative Commons License 2019.10.18 0 0 714

Szép termések. Hány éves a fa?

Előzmény: Tibi364 (713)
Tibi364 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 713

Az elmult két hónap alatt, a jiro még 4 termést elhulajtott, igy maradt 10db, ami szépen sárgul. 

Az eredeti 21-böl maradt a 10 db, elsö termésnek nem is rossz.

Előzmény: 123János (645)
Zéró. Creative Commons License 2019.10.10 0 0 712

Tono wase oltványomtól megválnék Budapesten.

Cserepes, 1 méter magas.

6k

majorita3 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 711

Szép napot! Szeretném megkérdezni, hogy nem megy valaki Budapestről Becsehelyre a datolyaszilva szedd magad miatt? Keresek valakit, akihez csatlakozhatnék.

nikita's gift Creative Commons License 2019.10.06 0 0 710

Szia! Engem is érdekelne egy Nikita's Gift oltvány. Van még? Írhatok az e-mail címedre? Üdv.: Krisztina

Előzmény: 123János (654)
123János Creative Commons License 2019.10.01 0 0 709

Ha nagyon leakarom egyszerűsíteni a kérdés megoldását, akkor is csak az egyenletes vízellátásban látom a gyümölcs hullás okának megoldását. Állításod szerint tavaly nagy víz adagokkal öntöztél, ebben az évben pedig nem öntöztél. Egyik megoldás sem jó, mert csak az egyenletes, de mérsékelt vízellátással érhető el, hogy teremjen a datolyaszilva. Befolyásolja még a gyümölcs mennyiségét a fa kora, kondiciója, tápanyag ellátás és a datolyaszilva fajtája is. A keményen is édes fajták például 2-3 évvel később kezdenek teremni, mint a csersavas fajták. Javasolnám csepegtető rendszer telepítését a fa alá. Költsége nem nagy és nem kell rá folyamatosan figyelni. 6 éves datolyaszilva már teremhetne, de fajtától függően nagyon változó a termőre fordulás ideje. Kiültetést követő 1-2 évben termett, de utánna években nem. Ez is csak azt jelzi, hogy később termőre forduló fajta lehet. Azért nem tartja meg a gyümölcsöket, mert a gyökerét és a koronáját neveli. Türelem datolyaszilvát terem. 

Tehát két alapvetően fontos oka is lehet a teljes termés elvesztésének. Víz ellátás egyenetlensége és 

a másik a fa kora.  

Előzmény: woodruff (708)
woodruff Creative Commons License 2019.10.01 0 0 708

4 méter magas fán több száz gyümölcsből , végül egy sem maradt a fán ,hogy beérjen .

Az utolsó 2 hete pottyant le .

Az okát nem tudom .

6 éves ,mag nélküli , kicsit lapított , és sötét narancssárga a termése .

Fajtáját nem ismerem ,mikor fiatal volt , akkor termet egyszer kétszer pár szemet .

Most csak dísznek hagyom meg , a levelei árnyékolók az ablak előtt .

woodruff

Előzmény: 123János (707)
123János Creative Commons License 2019.09.28 0 0 707

Datolyaszilvák ma.

Már néhány hete eszegetjük a Vaniglia gyümölcseit. Szeptember végére már nagyon finomak a gyümölcsök. Álltalában ezek a gyümölcsök nem hibátlanok és így még a fán majdnem puhára érnek, de éretten potyog is, ha nem veszem észre időben. Az érett gyümölcsben álltalában 4-6 mag van, ezért teljesen csersav mentesek. 

Costata, Mercatelli teljesen megállt a gyümölcs hullás, de ezek még nagyon zöldek, különösen a Costata. Némelyik Vaniglia gyümölcs elég kicsi mert túlságosan sok gyümölcs van több ágon is. Már máskor is tapasztaltam, hogy több gyümölcsöt tart meg a Vaniglia a kivánatosnál. Voltak kétségeim, de szükség van a Vaniglia gyümölcsök ritkítására még nyár elején.

Costata

Mercatelli

Vaniglia

laca5 Creative Commons License 2019.09.24 0 0 678
Most megint bizakodni kezdtem, szeptember elején, a nagy melegekkel abbahagyta (vagy lelassult) a potyogás. 11-nél ált meg.
Előzmény: laca5 (694)
123János Creative Commons License 2019.09.05 0 0 705

Szüret késő ősszel közvetlenül az első fagyok előtt, vagy mikor az első enyhe fagytól lehullanak a levelek. Évtől függ, de október 15-30 között .Figyelni kell az időjárás előrejelzést. -1.-2 C fok még nem árt a gyümölcsöknek, de ha hidegebb van akkor fagyfoltos lesz így már nem eltartható. Ha több száz darab a termés, akkor fontos, hogy egészségesek legyenek a gyümölcsök. Én akkor szoktam szüretelni, mikor lehull az összes levél, mert úgysem várható már ilyenkor, hogy jobb minőségű lesz a gyümölcs.

Nagyon szép fa, egy jó példa arra, hogy milyen hamar termést lehet szüretelni komoly fagykár ellenére.

Előzmény: sndr74 (704)
sndr74 Creative Commons License 2019.09.05 0 0 704

Két éve ősszel vásároltam egy szabad gyökeres Tipo-t. Azon a télen vissza is fagyott. Tavaly nyár közepén az oltás fölött 2-3 cm-rel csodával határos módon, hihetetlen vitalitással kihajtott.

Idén tavasszal 8-10 virágot is hozott, ezek majdnem mind kötöttek is, de csak három kis termést hagytam meg. Mikorra kellene beérniük?

123János Creative Commons License 2019.09.03 0 0 703

Egy példa arra, hogy mennyire számít a megvásárolt csemetét hány éves alanyra oltották.

Felső képen 2013-ban vásárolt Nikita látható most terem először, 29 darab gyümölcs van rajta.

Virágozni már többször virágzott, de mindig lerugta a gyümölcsöket. Mikor megvettem, akkor 

30-35 cm.-es vékonyka oltvány volt. Most sem hatalmas fa, de legalább elkezdett teremni. 

A vásárolt fa nem tudom milyen alanyon, mert elfelejtette az eladó közölni.

A többi képen 2013 ban oltott Nikita látható. A kertbe 2011-ben ültettem ki az alanyt, de 2012

tél végén tövig fagyott, de újra hajtott. Az alany már jól meggyökeresedett mikor oltottam rá Nikitát.

Nagyon szépen fejlődött az alanyra oltott nemes a következő évben már virágzott, kinevelt 1 darab gyümölcsöt. Évről-évre egyre több gyümölcsöt nevel fel a fa, mostanra a gyümölcs hullás ennél a fajtánál megált, de még kellene egy kiadós eső, hogy nagyobbak legyenek a gyümölcsök. Persze 

öntözöm is, de jobb a természetes csapadék. Mint a példából is látszik, ha nem annyira jók a termesztés körülményei vagy gyenge minőségű oltványt vásárolunk előfordul, hogy 5-6 év is eltelik az első termésig. Szerencsére elég ritkán, mert álltalában a kiültetés után 2-3 évvel lehet már számítani néhány gyümölcsre.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

diospyros Creative Commons License 2019.09.03 0 0 702

kellene az eső nagyon!

Előzmény: 123János (701)
123János Creative Commons License 2019.09.03 0 0 701

Májusi hideg, holvan az már? Nagyon nagy az aszály és ezt már az idősebb datolyaszilvák sem birják. 

Ha nem öntözök néhány naponta, akkor elkezdenek potyogni a gyümölcsök. Idősebb 7-8 éves Vaniglia datolyaszilvám különösen érzékenyen reagál a víz hiányra. Ma is megöntöztem a fákat birják néhány napig, de kellene már egy jelentősebb mennyiségű csapadék, hogy ne keljen állandóan locsolni.

Előzmény: diospyros (688)
diospyros Creative Commons License 2019.09.03 0 0 700

erős, kifejlett alany (sajnos vannak ilyeneim, 4-5 évesek is...) jó oltáseredés.

hamarabb termőrefordulás.

a kis oltás aránytalanul kevesebb termőfelület,

mint amúgy lenne. ezt könnyen és vidáman lakja be (rakja be terméssel és tartja meg)

a fa...

Előzmény: diospyros (699)
diospyros Creative Commons License 2019.09.03 0 0 699

na!

az jó hír!

mert én is oltottam, akkor jövőre talán reménykedhetek :)

a rossz hír az volt, hogy a Lotusok úgy "keletkezetek", hogy 

18.03.01-én kifagyott a nemes, és a lotus hajtott ki (nem mind, de sok, 50%)

ezek már amúgy is teremtek volna, mert többön volt '17-ben pár szem.

így már nem annyira vidám a helyzet :) :((

a facebookon (facebook/datolyaszilva) továbbgondoltam ezt a "lassan fordul termőre a káki",

mert nyilvánvalóan ez így nem teljesen igaz.

Igaz is meg nem is. Ezért vannak a viták.

akinek nem, az bizonygat, akinek igen, hüledezik.

nekem 2 teljesen különböző élőhelyen vannak kákifáim, így érdekes megfigyelni a különbségeket.

ha ideális minden, hamarabb termőre fordul!

a "minden"-t már részleteztük, de még majd érdemes lesz jobban odafigyelni a kérdésre.

...hogy mik azok a feltételek, melyek alapján gyors, és tartós sikerre számíthatunk...

Előzmény: Gyula20 (698)
Gyula20 Creative Commons License 2019.09.03 0 0 698

Tősarjakba  oltottam pár kákit . A tősarj egy éves volt .

Az oltás után következő évben már ágakat növesztett .

Az oltást követő második évben már termett 5-10 szemet .

Most harmadik éves az oltás és legalább 50-50 db. van rajtuk.

Ezeknél a tősarjaknál csak az a probléma, hogy nem telepíthető át,

helyben maradó lesz , hiszen a fő törzsről él.

A törzsek Lótuszok.

diospyros Creative Commons License 2019.09.03 0 0 697

igen, a hosszú életű káki "átka" a késői termőre fordulás.

ami csak részben igaz, mert ha ideálisak a körülmények,

akkor a "később" előbb is lehet (lásd becsehelyi káki).

ilyen a házi berkenye is, még az oltvány is csak 8-10 éves korában

mutatja meg termését.

(szokták mondani, a diót ültetjük unokáinknak. de nem. a házi berkenyét.

ez "az örökkévalóság fája". 500 évet is élhet.

vagy a kákit ültetjük unokáinknak? :) ;)

sorbus domestica - házi berkenye esetében is vannak különbségek.

Szombathelyen ugyanilyen idős fa már tavaly (8 éves?) termett,

és terem idén is,

Káli-medencében ugyanolyan korú nem, még idén sem...

ebben az esetben a csapadék lehet a különbség.

a talaj nem, mert itt savanyúbb, ott meg kedvező meszes.

Előzmény: 123János (696)
123János Creative Commons License 2019.09.03 0 0 696

Ez is nagyon jellemző, mikor kiülteted a fát a konténerből van rajta termés, de ahogy lehetősége van a gyökerét nevelni akár évekig nem terem. Valóban türelem kell a káki neveléséhez, mert legalább 5 éves kort el kell érnie, hogy jelentősebb mennyiségű termést beérleljen. Neki van ideje bőven tekintetel arra, hogy ideális körülmények között akár több száz évig élhet, teremhet. 

diospyros Creative Commons License 2019.09.03 0 0 695

türelem kakit terem! :)

laca5 Creative Commons License 2019.09.03 0 0 694
Ez mind igaz, de ha nem marad rajta semmi, akkor csak dísz, meg egy rakás rothadt gyümölcs. Stanleyt amúgy 1x vagy 2x permeteztem, fel van írva, fejből nem tudom.
A vicc az, hogy abban az évben, amikor kiültettem a kákit a konténerből, hozott és beérlelt 1 db termést, de azóta semmi. De legalább el sem fagyott eddig.
Előzmény: Ali-bá (693)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!