Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Harmadéves Rossajanka datolyaszilva oltásomon megmaradt egy db gyümölcs. Hull a fa lombja folyamatosan. Megvárjam a leszedéssel, míg az összes levél lehullik? Esetleg a fagyokig várjak?
Szép napot! Szeretném megkérdezni, hogy nem megy valaki Budapestről Becsehelyre a datolyaszilva szedd magad miatt? Keresek valakit, akihez csatlakozhatnék.
Ha nagyon leakarom egyszerűsíteni a kérdés megoldását, akkor is csak az egyenletes vízellátásban látom a gyümölcs hullás okának megoldását. Állításod szerint tavaly nagy víz adagokkal öntöztél, ebben az évben pedig nem öntöztél. Egyik megoldás sem jó, mert csak az egyenletes, de mérsékelt vízellátással érhető el, hogy teremjen a datolyaszilva. Befolyásolja még a gyümölcs mennyiségét a fa kora, kondiciója, tápanyag ellátás és a datolyaszilva fajtája is. A keményen is édes fajták például 2-3 évvel később kezdenek teremni, mint a csersavas fajták. Javasolnám csepegtető rendszer telepítését a fa alá. Költsége nem nagy és nem kell rá folyamatosan figyelni. 6 éves datolyaszilva már teremhetne, de fajtától függően nagyon változó a termőre fordulás ideje. Kiültetést követő 1-2 évben termett, de utánna években nem. Ez is csak azt jelzi, hogy később termőre forduló fajta lehet. Azért nem tartja meg a gyümölcsöket, mert a gyökerét és a koronáját neveli. Türelem datolyaszilvát terem.
Tehát két alapvetően fontos oka is lehet a teljes termés elvesztésének. Víz ellátás egyenetlensége és
Már néhány hete eszegetjük a Vaniglia gyümölcseit. Szeptember végére már nagyon finomak a gyümölcsök. Álltalában ezek a gyümölcsök nem hibátlanok és így még a fán majdnem puhára érnek, de éretten potyog is, ha nem veszem észre időben. Az érett gyümölcsben álltalában 4-6 mag van, ezért teljesen csersav mentesek.
Costata, Mercatelli teljesen megállt a gyümölcs hullás, de ezek még nagyon zöldek, különösen a Costata. Némelyik Vaniglia gyümölcs elég kicsi mert túlságosan sok gyümölcs van több ágon is. Már máskor is tapasztaltam, hogy több gyümölcsöt tart meg a Vaniglia a kivánatosnál. Voltak kétségeim, de szükség van a Vaniglia gyümölcsök ritkítására még nyár elején.
Szüret késő ősszel közvetlenül az első fagyok előtt, vagy mikor az első enyhe fagytól lehullanak a levelek. Évtől függ, de október 15-30 között .Figyelni kell az időjárás előrejelzést. -1.-2 C fok még nem árt a gyümölcsöknek, de ha hidegebb van akkor fagyfoltos lesz így már nem eltartható. Ha több száz darab a termés, akkor fontos, hogy egészségesek legyenek a gyümölcsök. Én akkor szoktam szüretelni, mikor lehull az összes levél, mert úgysem várható már ilyenkor, hogy jobb minőségű lesz a gyümölcs.
Nagyon szép fa, egy jó példa arra, hogy milyen hamar termést lehet szüretelni komoly fagykár ellenére.
Két éve ősszel vásároltam egy szabad gyökeres Tipo-t. Azon a télen vissza is fagyott. Tavaly nyár közepén az oltás fölött 2-3 cm-rel csodával határos módon, hihetetlen vitalitással kihajtott.
Idén tavasszal 8-10 virágot is hozott, ezek majdnem mind kötöttek is, de csak három kis termést hagytam meg. Mikorra kellene beérniük?
Egy példa arra, hogy mennyire számít a megvásárolt csemetét hány éves alanyra oltották.
Felső képen 2013-ban vásárolt Nikita látható most terem először, 29 darab gyümölcs van rajta.
Virágozni már többször virágzott, de mindig lerugta a gyümölcsöket. Mikor megvettem, akkor
30-35 cm.-es vékonyka oltvány volt. Most sem hatalmas fa, de legalább elkezdett teremni.
A vásárolt fa nem tudom milyen alanyon, mert elfelejtette az eladó közölni.
A többi képen 2013 ban oltott Nikita látható. A kertbe 2011-ben ültettem ki az alanyt, de 2012
tél végén tövig fagyott, de újra hajtott. Az alany már jól meggyökeresedett mikor oltottam rá Nikitát.
Nagyon szépen fejlődött az alanyra oltott nemes a következő évben már virágzott, kinevelt 1 darab gyümölcsöt. Évről-évre egyre több gyümölcsöt nevel fel a fa, mostanra a gyümölcs hullás ennél a fajtánál megált, de még kellene egy kiadós eső, hogy nagyobbak legyenek a gyümölcsök. Persze
öntözöm is, de jobb a természetes csapadék. Mint a példából is látszik, ha nem annyira jók a termesztés körülményei vagy gyenge minőségű oltványt vásárolunk előfordul, hogy 5-6 év is eltelik az első termésig. Szerencsére elég ritkán, mert álltalában a kiültetés után 2-3 évvel lehet már számítani néhány gyümölcsre.
Májusi hideg, holvan az már? Nagyon nagy az aszály és ezt már az idősebb datolyaszilvák sem birják.
Ha nem öntözök néhány naponta, akkor elkezdenek potyogni a gyümölcsök. Idősebb 7-8 éves Vaniglia datolyaszilvám különösen érzékenyen reagál a víz hiányra. Ma is megöntöztem a fákat birják néhány napig, de kellene már egy jelentősebb mennyiségű csapadék, hogy ne keljen állandóan locsolni.
Ez is nagyon jellemző, mikor kiülteted a fát a konténerből van rajta termés, de ahogy lehetősége van a gyökerét nevelni akár évekig nem terem. Valóban türelem kell a káki neveléséhez, mert legalább 5 éves kort el kell érnie, hogy jelentősebb mennyiségű termést beérleljen. Neki van ideje bőven tekintetel arra, hogy ideális körülmények között akár több száz évig élhet, teremhet.
Ez mind igaz, de ha nem marad rajta semmi, akkor csak dísz, meg egy rakás rothadt gyümölcs. Stanleyt amúgy 1x vagy 2x permeteztem, fel van írva, fejből nem tudom.
A vicc az, hogy abban az évben, amikor kiültettem a kákit a konténerből, hozott és beérlelt 1 db termést, de azóta semmi. De legalább el sem fagyott eddig.