Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálunk a régi, hiányos malterú ólak falában laknak. Van is nagy jövés-menés nyaranta. Meg szoktuk nézni, ahogy mindenbe ami "luknak látszik" megpróbálnak beköltözni, legyen az slagvég, vagy süllyesztett csavar mélyedése. Jó fejek ezek a nem kolóniában lakó méhek. Ja, és számomra nagy előnyük, hogy nem agresszívek.
Nálunk -5 volt. Remélem ezt még kibírták a fák. Volt ahol tüzeltem hordóban. Hosshzzú éjszaka volt.Tudtam, hogy ez lesz. Az időkép -1-et írt. Majdnem 5 fokkal nézték be.
Tegnap hajnalban - 1,7 volt, nem kárositott ahogy néztem, tegnap este 9:30-kor már - 1 volt meg is ilyedtem hogy mi lesz itt hajnalban... de +3 van jelenleg! Csütörtök hajnal még veszélyes lehet, Zala megye
Úgy is lett ahogy írtad. Nyugaton már plusz fokok vannak de a középső és keleti felhőtlen részén kemény fagyok vannak - 6,-8fok is előfordul.Az ezt követő reggelek már enyhébbek lesznek.
Ha megvan a kellő hőfok, min. 10-12 celsius napsütés mellett, és van kinyílt virág is, akkor majd megjelennek a házi méhek. Jelenleg mást járnak pl. füzeket a virágpor miatt, meg vizet gyűjtenek a fiasításnak. Cseresznye, amit nem szokták annyira szeretni, lehet van olyankor más kedveltebb (kökény pl. ?) A kajszit komázzák. Ha méhek is poroznak, nemcsak a szél, akkor az öntermékenyeket pl gönci/magyar lehet ritkítani napestig. Elég sz*r meló... Ceglédi óriásban ezt is szeretem, kevésbé köt túl. Persze házikertbe való fajta manapság...
Biztos, hogy működne a természetes út is, de sajnos valóban elmondható, hogy nincs kapacitásunk /főleg időben/ szerves trágya kihelyezésre ilyen mennyiségben és formában.
...és itt azért még egy dolgot a szalmás (érett) istállótrágya gödörbe tételénél még nem emeltünk ki:
a giliszták. eszméletlenül imádják. mágnesként vonzza őket. és hatalmas a szaporulat a bőséges táplálék ellátottság miatt. pont ma este olvastam a gyerek 5-es tankönyvében (bár tudtam róla, de ismétlés a tudás anyja, és jó rádöbbenni), hogy a giliszák átszellőztetik a talajt járataikkal. plusz ugye a járatok le is vezetik a vizet (mini dréncsövecskék), javítják a talaj szerkezetét, a gilisztatrágyáról nem is beszélve. egy "raktár"gödröt tártam fel a hétvégén "régészeti" módszerekkel :) volt abban minden: karó, zsineg, műanyag flakon, zsákmaradvány... hát régóta várta, hogy fa kerüljön bele...
tele volt gilisztával! részben annak köszönhető, hogy pl. Marhajó trágya is volt benne, amiből folyhatott ki az aljára, majd az esővíz sárral feltöltötte... mindenesetre jó és laza föld volt a gödörben, tele gilisztával... korábban az egy kifagyott kajszi pótlás gödörét túrva is brutális talajéletre leltem...
én inkább a behurcolt pajoroktól, gombabetegségektől félnék, ha a gödörbe "idegen anyag" kerül.
Hát majd kiderül mire lesz elég😁🤔 Nem saját a traktor.....majd a jövőben kell az is de van fontosabb is jelenleg sajnos. De ha szükség lesz rá a fönööm szívesen kölcsön adja.... azt ígérte, 2020-21 elött úgy sem kell mert valahol az idő tájt lesz a telepítés
Sztrm a Wonder igy is ugrik....permetezni se lehet mert vagy esett ,vagy fuj...vagy en nem vagyok ott / tudod en csak hobbykrtesz vagyok...☺/...meg meheket se latni...majd edzunk a kesobbiekbol...remelem...
Na most lebuktattal ☺ amugy most kb ugy ultettem ahogy irtad , azzal a kulonbseggel, hogy a szerves tragyat meg az NPK T nem a felszinre, hanem ala raktam, fole kerult nemi fold takaras.
Úgy néz ki , hogy hajnalra a Dunántúlt beteríti egy felhőréteg nyugatról ... amúgy csípős éjszakánk lenne korán virágzó kajszikban már lehet hogy rendet vágna ...pl atifoci Wondercotjában .
...ja .... az más . Nálam itt a " gödörben " közel 1 méter a termőréteg köszönhetően a Tsz - művelésnek . Minden nagyobb eső mossa le két oldalról a talajt ami nálam áll meg .
Mikor talajvizsgálatot csináltunk 90 cm re fúrtunk le de még nem találtunk altalajt .