Azért igazán rafkósak ám ezek a kínaiak :)))) Később rendeltem még két LED lámpát, mely még nem érkezett meg.
Igaz, azokat nem növények világításához szántam, hanem lakás világításhoz, ezért azok nem színesek, hanem az egyik hideg fehér, a másik meleg fehér színű. Ha szükség lesz rá, befogom azokat is a növényekhez.
A lényeg: most elmentem megnézni, hogyan áll a rendelésem. Látom, hagy felirattal hirdetik, hogy -55% kedvezmény..
Hát így kedvezménnyel is 4,40 USD. Amikor én vettem, december 20. körül kedvezmény nélkül 3,60 USD volt darabja és fényerő szabályzót is adnak mind a kettőhöz. :)
Mindez mennyiért? Nekem két kis fénycsövem van, 8000 Kelvines. Az életbentartáshoz talán elég a téli időszakban. Az idén tákolt "üvegházban" lógattam fel egyet, gondoltam a vizigazokat hátha sikerül kiteleltetni. Mármint a trópusi vizijácintot. Most még él, de silányul néz ki. Májusban okosabb leszek.
Megkérkezett Kínából a két LED lámpa. Mivel én micro méretben játszom a kertészkedést, így egyelőre elég lesz (talán). :)
Ha mégsem, akkor már csak jövőre lesz több belőle, mert mire az idén már nem érdemes rendelni.
Több, mint 1 hónapot vártam rá. Amit 2 héttel később rendeltem szintén Kínából, már másfél hete megérkezett.
Igaz, az a Singapore Post-tal jött. Sok-sok ázsiából történő rendelésem után kialakult tapasztalatom: a China Post a leglassabb. A Singapore és a Svéd Post a leggyorsabb. Ingyen ebéd nincs, így a free shipping (ingyenes szállítás) jelölés igaz ugyan, hogy valóban nem kell külön szálítási díjat fizetni, viszont termék árába be van építve a szállítási díj is.
Ha lehet választani, akkor e kettőt válasszátok. A China Post-ot csak akkor, ha nincs más.
Neked ez a 7 darab lámpa a képen kb hány négyzetmétert takar? Ahogy látom ugy max 1x2 m. De azért jók a képek várom a fejleményeket.
Nem birok levelet küldeni -shivaree 16-nak. Itt a válasz:
Köszi a felajánlást, de nem fogadhatom el a távolság miatt. Nem irtam az oldalamon soha összehasonlitást a led-es és a fénycsöves megvilágitásról. Igaz pár éve piros kék leddel próbáltunk 1 vödröt palántákkal, de már nem tudom mi lett vele. Arra jöttem rá hogy drága. Nekem az 1000 palántára jó a fénycső és a nátriumlámpa. Épp a fórumon irta valaki ,200 dollárba jött neki 1 m2. Nekem a polcokkal és a garázssal eggyütt legalább 20 m2, ami 4000 dolcsi. Ezért nem értem kinek éri ez meg?
Azt tudod ugye,hogy ha csak simán kartonpapírt "leburkolsz" alufóliával,még javítasz a hatásfokon,akár 50-60%-ot is! Rengeteg fény elvész a semmibe,hasznosulás nélkül. És,ha tudsz egy kis plusz kéket adni nekik,sokkal erősebbek lesznek. A fénycső vagy a cfl lámpa sem ördögtől való!
Egyébként most pontosan megnéztem, hogy a 7 db lámpa mennyibe került. 168,41 USD ( kb 37050 HUF). De a helyzet mára változott mert ma becsöngetett a postás 3 db 45 w-os, 1 db 36 w-os és 3 db 15 w-os izzóval (gyári, nem valós teljesítményadatok). Utóbbiakat 600 forintért nyertem liciten, nem volt szívem otthagyni őket. Teszek fel néhány képet (igaz ebben a színben bazi nehéz jól fényképezni), de ez még csak egy gyorsan összecsapott állapot, még sokat fog változni.
45 led 1 m2-re nem tűnik valami soknak. 1 led jut egy 15x15 cm-es területre. Ráadásul 100 rugóért, én qrva soknak tartom. Lehet köpködni a kínaiakat (sokszor adnak is rá okot) de 100000 forintért atomvillanást csinálnak neked 1m2-re. Azt csak halkan jegyzem meg hogy szerintem amikkel számoltál (táp, venti, kutyatöke) nagy része tuti kínai cuccokból áll össze.
Nálam most 7 lámpa működik azokból amiket a múltkor belinkeltem kb 1 m2-en (jelenleg eperpalántákat tettem alá). A valós fogyasztásuk 111w és összesen 114 ledből állnak. A fényerejüket a múltkor leírtam, szerintem magukért beszélnek. Az áruk összesen kb 200 dollár volt (kb 44000). Vannak köztük olyanok is amiknek a színösszeállítását saját kívánságra gyártották le (kétféle piros, kék és uv) . Csináltam hozzájuk egy állítható magasságú állványt és kész.
Én számoltam az olcsó kínaiakkal ha magam szerelem össze. Kb 1E egy led és egy 35W-os tápra(48V/700mA) kb 15 db fér, mondjuk 12 piros meg 3 kék és fehér. A táp maga 10E. Ha több -mondjuk 3db- ilyen kört raksz közös hűtőfelületre akkor az alumínium, venti, 12V táp és a rezsianyagok meg tudnak állni 15E körül.
Egy 105W(=3x35W) lámpa meg tud állni 100E alatt és 1m2 területet biztosan levilágít palántákat pincesötétben is, gondolom nálad 4m2-t is fűtött fóliában.
Nem tudom 100E-ból mennyi T8 kapható, de gondolom 5000Ft-ból kijön 2db 58W meghajtókkal. Vagy 15ből Szentesről kapsz 600W nátriumot használt izzóval.
Mondjuk szerintem érdemes lenne neked összerakni egy-két kört, érdekelne mit tapasztalsz.
Valaki számolta már mennyivel olcsóbb a led-es megvilágitás a fénycsövesnél? Szerintem amennyivel kevesebbet fogyaszt sokszorta drágábbak a lámpák- a komolyabbak nem a kinaiak. Nem 10-20 palánta megvilágitására gondoltam, hanem legalább 1000.
Én az elmúlt évben fénycsövekkel világítottam a palántákat. Vannak speciálisan erre a célra előállított csövek. Fényspektrumuk a növény igényeihez igazodik. Hatásfokuk elektromos gyújtóval meghaladja a jelenleg kereskedelmben kapható LED-ekét. Illetve nem pontszerűek.
Érdekességképpen 2009 végén jelentették be a 100lm/W hatásfokú ledet. Jelen pillanatban majdnem 300lm/W értéknél járunk. Vagyis 3 év alatt megháromszorozódott a hatásfok.
100%-on is lehet hajtani megfelelő hűtéssel. Mire elérné az élettartam végét amúgy is elavul olyan hihetetlen nagy ezen iparág fejlődése.
A hatásfok lm/w annál jobban romlik minél inkább közeledünk a LED maximális teljesítményéhez. Többek között ezért is fényesebb a 100W-os LED 10W-on hajtva. Mint a 10W-os 10W-on hajtva.
A felvett teljesítmény sem korrekt mérőszám hiszen a lámpában lévő kapcsolóüzemű áramgenerátornak is van hatásfoka mely felépítéstől függően 70-95% között lehet továbbá a ledeknek is van hatásfoka lumen/watt, milyen arányban lesz fény a betáplált villamos teljesítményből.
Összességében a fényáram (lumen) vagy fényerő (lux) számít minden más adat csak süketelés. Ha ez megvan a fényerőből és a felvett teljesítményből lehet kiszámolni a lámpa hatásfokát lumen/watt. Manapság piros/kék ledes lámpából nem vennék olyat melynek a hatásfoka nem éri el legalább a 60lm/wattot.
Kínai lámpából nekem is van pár mely tartlmaz piros és sötétvörös ledeket olyannal viszont nem találkoztam amiben gyárilag királykék lett volna.
Ezt simán megteszik a kínaiak bármivel. Egyébbként a piros ledből az 1W-os csak 0.7W és a 3W-os csak 2.1W és mint tudjuk a ledet nem illik csak 80%-on hajtani maximum,ez a hosszú ledélet és a jó hatásfoktitka. Végeztem egy összehasonlítást egy 10W-os és egy 100W-os leddel,mindkettőt 10W-al hajtva. Nagyon meglepő módon a 100-as lednek legalább kétszeres fényereje van,annyival jobb a hatásfoka.
Amiért ez a topikot nyitottam és elkezdtem foglalkozni a ledes növényvilágítással a két kapható véglet és szinte nincs középút. Sőt a legtöbbször még az igazi gagyit is nagyon borsos áron mérik. A másik véglet főleg az usa-ban van. Ott csak vérprofi cuccokat árulnak (tisztelet a ritka kivételnek) méregdrágán,mindenféle extra funkcióval és szabályozási és vezérlési lehetőségekkel. Onnan lehet felismerni,hogy 3 év garancia van rá és a valós felvett teljesítmény van ráírva. Az a biznisz mostanába nagyon felpörgött a hirtelen legalizáció miatt,őrült iparág alakult hirtelen a semmiből. Viszont nagyon jó ötleteket lehet meríteni ezekből és láttam nem egy összehasonlító mérést mindenféle műszerrel. A fő gond a fényspektrométernél kezdődik,itt szoktak elvérezni az olcsóbb lámpák. Lassan alakulnak az én lámpáim is,nemsokára teszek fel képeket róla.
Mesterséges növényvilágítás,beltéri növénytermesztés és palántázás lett volna az eredeti cím,de sajnos a fórummotor leharapta a végét. De ezzel én már megbarátkoztam...