Az én tapasztalatom szerint , a havasi banán -9 C-fokot nem bírt ki, és teljesen szárazon kellett teleltetni .0 C-fok körüli teleltetésnél,ha nedves volt a talaj,tavaszra kirothadt.Amúgy gyorsan nő,és szerintem egzotikusabb megjelenésű , még ha nem is bokrosodik úgy mint a basjoo.(akár dézsásan is )
Igényei nem nagyobbak egy átlag szobanövényétől,vagy hidegházi növényétől.Ha hűvös helyen vannak,akkor nem kell sokat locsolni,tápoldatozni végképp,mert nem nő.Ha melegben van,akkor igényli a nedvességet,néha tápoldatot,de a párás környezetet is meghálálja.Fűtőtest mellett ne álljon,mert az erőteljesen szárítja.Igénytelen szerintem,viszont legjobban szabadföldben fejlődik,mert hatalmasra szeret nőni,és a nagy növénynek nagy-húsos gyökerei fejlődnek,ami egy cserépben korlátozva van.
Egy musa basoo banánt első évben hogy kell bent teletetni? Vagy mindenféleképp kint szeret, de félek a fagytól. Nem erre az télre vonatkozóan kérdezem!
Szerintem érdemes lenne 10 cm gyapotot még köré tenni az kb. 400 ft/m2, akkor ötöde se lenne a fűtési költség, egy 60-80 wattos hagyományos égő is befűtené pár éven blül megtérülne.
A havasi banán termőképes, ha jól olvastam, és desszert banán. Arról érdeklődnék hogy mennyire bírja a telet? Téli takarással nem kell felszedni a rizómáját? Ez a kérdésem vonatkozan a sikkimensis és a helen"s hybridre is. Persze aki csak tud ezekről információT! Banánnövény rendelésbe fogok kezdeni, és kell az infó!:) Ha valaki szegedi és kell neki banán palánta szóljon!!!!!
Én többször kitakartam már, mikor jő idő volt reggel, este meg vissza. Gyönyörűen átteleltek. Én toltam nekik fűtést, nem szenvedek szalmával meg ilyenekkel. Az elfogyasztott áram kb 5e ft / téli szezon, ennyit megér. 2 éve vettem 5 bála szalmát, fizettem érte 1500ft-ot el kellett mennem érte (benzin költség), tárolnom kellett esőtől védve stb... Macera nagyon, legalábbis ahol én lakom. Amit alkalmaztam: OSB doboz körbe, tetején pilikarbonát. Az egész körbehúzva zsugorfóliával a tetején pedig egy takarófólia. Belül pedig egy 500W-os kemping kis kézi hősugárzó, ami elé egy kis ventillátort tettem, az egész pedig termosztátra kötve. Figyeltem a nagy hidegben (-21 volt a leghidegebb) óránként 5 percre kapcsolt be a fűtés, feltolta 5 fokig és engedte 1-ig visszahülni, utána újra kapcsolt. Bevált!
Nálam 3 réteg nagybubis fólia volt légréssel, most már csak egy réteg van, és a tetején egy polikarbonát lemez. Most napsütésben 25-30°C van, a takarás alatt, és jó kis párás levegő.
Ma kibontottam a banánom takarását.Nem is kell visszatakarnom,ugyanis teljesen elfagyott.Ez a hosszú ideig tartó -22 fok nem tett jót neki.Most majd azt várom,hogy rizomáról induljon.
Alighanem mindannyian aggódhatunk a banánunk miatt.Huzamosabb ideig volt nagyon nagy hideg.Én szalmával töltött zsákokkal takartam ,tavaly tavasszal nem is volt vele semmi gond 60cm-ről indultak a banánok....hogy most mi lesz,majd kiderűl,amikor kilehet bontani a takarást.
Aggódom a basjoo-m törzse miatt.85 cm-t hagytam meg,takarást is csináltam neki,rétegeset és vastagot,de most benyúlva megtapogatva éreztem,hogy csontá van fagyva.:((
A takarást a következőképpen csináltam:a törzs mellé leszúrtam négy fakarót körben,kb.10 cm-re a törzstől.Ezt körbetekertem vagy 40 m hosszú agroszövettel lazán,hogy a közte maradó levegő is szigeteljen.Előtte még a földjére is ráhordtam három taliga földet,hogy a rizóma még védettebb legyen.A végén körbevettem egy 1 m átmérőjű,1 m magas drótgyűrű-ketreccel,amiben kertészeti árudák a sziklákat,köveket hozatják,ezt még a teljes magasságában megtömtem falevéllel.A csapadéktól is megvédtem egy műanyag hullámlemezzel.Februárig semmi gond nem volt,sőt elkezdett hajtani,de jöttek ezek a marha nagy hidegek,és hiába borítottam még erre a takarásra is két öreg futószőnyeget is pluszban,sajnos vagy az egész,vagy a törzs egy része biztos nem marad meg.:((
A rizómával szerintem nem lesz gond,de a törzs megmentésével valszeg hiába kínlódtam.
Én kétszer rendeltem magokat a netről. Az első rendelést nem az e-bayről, hanem két magyar oldalról. Ezeknek a magokból viszonylag sok kelt ki, de nem mindegyik fajtából.
A második rendelés jött az e-bayről. Sajnos itt igen rossz volt a csírázási arány, viszont árban egész türhető. A pontos számokra nem emlékszem, de ha gondolod este meg tudom nézni.
Viszont a havasi banán érdekelne. Volt nekem is kettő, de sajnos a teleltetés során túllocsoltam őket és kirohadtak.
Sziasztok.Azoktól érdeklődnék akik már vásároltak az ebay-től ,hogy mennyire megbízható a magok minősége, mennyisége,és hogy a szállításon kívül terheli-e a csomagot más költség.Ezen kívül, tavasszal lenne egy pár csere: Ens. glaucum,és Strelitzia nicolay nagy méretű növényem.