Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem akarok vitatkozni ezzel a táblázattal sem , de egy átlag kajszi virágzás kezdetén egy egész éjszakás - 6,7 fokos fagyban ..... hát abból biztos nem lesz kajszilekvár .
Azért tegyük hozzá ezekhez a táblázatokhoz azt , hogy igen eltérő lehet a fagytűrése a különböző fajtáknak .... példa erre a Kioto ami virágzásban kiemelkedően jó ( saját tapasztalat ) és a Sweetred ami fehérbimbóban is gyenge fagytűrő és azt hogy milyen a fagy . Hogy csak rövid időre csökken az adott értékre vagy egész éjjel tartósan fagy . Jó példa az elmúlt két éjszaka tegnap már este 10 felé 0 fok alá hűlt a levegő ma csak reggel 4-5 felé csökkent ennyire .
Itt egy másik táblázat , ebben más gyümölcsök is szerepelnek ....
Így tavasszal gyakran szoktam nézegetni ... bár hiányzik belőle a kifejlett gyümölcs fagytűrèse .... pár éve május 10- én fagyott .... két hèt múlva szinte minden kajszi lehullott .... pedig 2 centi körüli is volt benne ...
Ez volt a szerencsénk a tavaji évben is a kajszival. Most is egy kicsit nyugodtabban lehetünk mint a déli és nyugati termelők. Nálam a dél-nyugati lejtőn telepített Auróra is "csak" pirosbimbós állapotban van jövő hétre várjuk a virágzás.
Ez egy érthető és nagyon hasznos információ volt. Köszönjük. Egyébként a Damisolnak létezik egy borostyánkősav-bór összetételű lombtrágyája fagyási károk mérséklésére. Van erről tapasztalatod, működhet ez szerinted?
Egyébként valamilyen kérdésed van a képeiden látottakkal kapcsolatban? Ami látszik, hogy nem dúskálnak a fák a jóban. Nagyon kevés tápanyagot kapnak és nem is fejlődnek sehová. Az idén ezeknek a fáknak már bőven illett volna termést hozniuk.
Chorus+Dithane kombót kapott. Szeretném azt hinni, hogy max. virág ritkítás lesz, mivel nem voltak teljes virágzásban a fák. Nagyon sok még picit nyílt, vagy zárt bimbójú állapotban volt/van.
Heves városában élsz? Már sokszor megfigyeltem az időképen hogy a környékhez képest néhány fokkal hidegebb van de csak is a város környékén (pl.:diospyros képeit). Nálatok vajon a Bükk meg a Mátra közötti részről jön le a hideg vagy mitől lehet?
Nézzük , hogy miért kell ilyenkor permetezni a monília ellen .
A fagyás úgy történik, hogy a kialakuló jégkristályok átszúrják a sejtek faját . Ezeken a sérüléseken elkezd szivárogni a sejtből a sejtnedv amit a növény pótolni akar hogy meglegyen a nyomás a sejten belül így folyamatosan pumpálja a nedvet a felszínre ...ebben az esetben a szirom felszínére . Ezen a folyamatosan nedves felszínen tud megjelenni a monília és innen terjed a virágzat ép részeire is pl . a bibére vagy ha az is fagyott akkor közvetlen az ágrész kérge alá . Hamarosan megjelenik a tipikus ághervadás tünet ami a kéreg alatti szövet elhalása miatt van amit jól tudunk azonosítani ha megszagoljuk és erjedő cefre és fenyőillatot érzünk keverve .
Megoldás a jól odaható permetezés mindenképp érdemes kombinálni a szereket felszívódó , kontakt / mélyhatásút és lehetőleg minél előbb .
En is hideg helyen lakom, szerencsere. Egyedul az alma mutatna valamit, de az is csak eppen. Tobbi max bimbos. Igy ezek a maarciusi fagyok nem problemak, aprilis majus iinkabb.
Szedtem 3 virágot. Olyat aminek a szirom levelei láthatóan barnultak a fehérhez képet. A bibéket nézve nem látok ebben a nagyításban egyelőre problémát. Persze majd naponta nézem. A biztonság kedvéért permeteztem is.
Érdekes, hogy a priboto nevezeztű csoda hamarabb nyitott, mint a wondercot.Persze déli fekvésben. Na, ez egy picit rábatikolt. De nincs nagy baj, köszönöm! Képet nem tudok feltenni, mert amit lőttem, túl nagynak találta. Mikor ma a meggy meg a birs metszése közt eszembe jutott, néztem a virágokat, de nem lett baj (talán). Nekem a tanulság, hogy a teljesen nyitott virágok járták csak meg. Tehát olyan -6körül van a fehér bimbó fagytűrése. És egyébként egész nap éreztem, hogy este baj lehet, na, hát lett. Az előrejelzések nem voltak jók semmire. Sztem ma már nem lehet a tegnapihoz hasonló cumi.
Nálunk a vödörben volt 2-3 mm vastag jég. Nyílva egy kevés Wonder Cot volt, a többi virágzata zárt állapotban van egyelőre. Délután megnézem a szirmokat én is, hogy milyen állapotban vannak.
Hozzánk nem ért el a felhőzet így csillagos éjszakán vagyunk túl . Az udvarban -3,5 et mértem a Sweetreen van némi fagyás az a legnyitottabb de jelentéktelen ....egyelőre . Ma mindenképp lepermetezzük ha esik ha fúl , mert néhány szirom is meg van barnulva ha úgy marad akkor 2 nap múlva már eszi is a monília .
Hát nem tudom a holnapi hajnal milyen lesz ....???? Hidegnek hideg van , kérdés hogy lesz-e felhő ..... nem terveztünk fűtést éjszakára .
Igen az éjszaka folyamán csúszott be a felhősáv a nyugati részre ami csökkentette a lehűlést és ott egész éjszaka mozgott a levegő mert gyenge déli szél fújt.