Némakacsánál ennek szerintem semmi jelentősége, a fajtájában benne van a kotlási hajlam.
A tyúkoknál is így van. Évek óta keltetek keltetővel meg kotlóval is. A brahma, orpington, indiai harcos és ezek keveverékei, illetve a japik, chabok, cochinok elülnek mindenképpen akár kotló, akár gép kelti is ki őket. De ezek a vegyes hasznosítású tyúkok nagyon ritkán kotlanak.
Viszont pl ha a vegyes hasznosítású tyúkokra brahma kakast teszel, vagy az orpington tyúkokra vegyes hasznosítású kakast, ezek utódai már kotlanak. Ez tapasztalat, mert a tavalyi ilyen kelésű utódok sorra kotlanak el.
Bolond némakacsám még mindíg kotlik, és már a 2. kotlót turta ki a fészekből. Összeszedtem alóla a tojásokat, meglámpáztam, és pont holnap kell kelnie. Nagyon eltaláltam xd. Így már a gépben fog bújni/kelni.
A többi alól is összeszedtem a tojást, mert most van hely a gépben. Akkor most jöhet a nagy kérdés:
Van aki szerint a keltetőben kelt jószág nem olyan jó kotló. De mi a helyzet a félig kotló, félig keltetőben kelt, és a kotló alatt keltetett, de gépben kelt jószággal? :-D
Látom szépen nőnek a kis libák. A fehér is tőlem kelt vagy az Kolos?
A cochinjaidban látok 3 feketét, a többi babos.
Kakaskától keltettél még aztán? Illetve az utolsó liba tojások, hogy keltek?
Én eladtam a 20 kis bütyköst, sőt még a felnőtteket is, nagyon jó helyre kerültek. 4 landeszit hagytam meg (47 tojásból ennyi kelt amit bérkeltetésbe hoztak, és nem fizetett semmit, így ők itt maradtak...)
Nálam nincs ilyen kacsaparadicsom sajna, nem beszélve arról, hogy össze-vissza tojnak, azt is elég későn kezdték, nem kotlanak. Talán azért, mert közben a helyük épp átalakulóban és azt sem tudják hova üljenek.
De azért gépben sikerült már kibújtatni kettőt, hát várom a további eredményt.