És akkor most gyorsan meg is cáfolnám magam, a progi tökéletes, a létező legegyszerűbben és leggyorsabban dolgozik. Az íves váltó kisebbik ívét (ami valóban R286) pedig két sínelemből kell összerakni valamiért, ennyi volt a nyitja a dolognak. Mindjárt meg is terveztem egy remek kis asztalt vele :)
Na most ez marha jo tenyleg.. minden egyes katalogus is sablon R286 es R600-as sugarral dolgozik, 15 es 30 fok mellett. Ezzel szemben valahogy en ezt torznak erzem, inkabb R556 es R600-nak kene lennie. Es ami a fopoen, hogy kivalasztottam egy tervezoprogit, ami meg egyszeruen nem kezeli le jol az ives valtot, mert a ket R erteket meg lehet adni, de csak egy fok-erteket (TrainCAD egyebkent).
Kérdés: Akik már építettek terepasztalt, azoknak gondolom egyértelmű, de feltennék egy kérdést: a TT-s régi íves váltó kisebbik íve mekkora sugarú?
Ugyanis az összes katalógus R286-nak tünteti fel, pedig az nagyon nem akar úgy kijönni és látványra sem ahhoz hasonlít. Sokkal inkább R556-nak néz ki.
Más: ha valaki mondjuk nagyjából tényleg 9.30-ra jön, azzal tudnánk találkozni a bejárat előtt. Bár csak 100 Ft a belépő, de minek fizetnénk kettőt, ha már ottvagyunk, spóroljuk meg a felét :)
"De tenyleg talajunk ma ki valamit (voros rozsa gombjukba, lehuzott slicc(...)"
Tábornoki egyenruha ugyan nem lesz rajtam, de akkor megint a zöld EOA (Electronic Arts) kabátomba megyek majd, az elég jellegzetes lesz (szemüveggel kiegészítve), teletöltött mobillal és Pitecus számával felvértezve :) Van még valakinek mobilszáma, a kontaktusok kiépítése érdekében?
Ja, két kérdés lemaradt: hol van pontosan ez a Szív utcai bolt (ha nem tudtok házszámot, akkor legalább hogy melyik részén az utcának), és hogy milyen árakkal dolgozik (drága, olcsó, példák).
_XYBeR_ :
"ma már nagyon jó anyagot lehet kapni, igaz, kissé drágán, viszont nem is fog megrohadni, lásd Peco"
namost mégis mennyi lenne ezen sínek ára vajon, és persze mennyi a váltóké? Van erről a Peco-ról anyag a neten?
Én is tervezem a menést, majd bejelentkezem a telefonodon, ha megérkeztem! Valszeg elég korán megyek, mert anyámékat ki kell vinnem valami buszhoz, mert utaznak; utána nincs túl sok értelme hazamenni.
Szoval, en 9:30 magassagaban erkezem. Persze a kozlekedesi korulmenyektol fuggoen ez meg keplekeny :-) Mindenesetre tovabbra is szemuveg/invicta hatizsakrol ismerszek meg, ez biztos :-).
A galérián, a büfé előtti részen szokott árulni egy-két ismerősöm képeslapokat, vonatokról, villamosokról, meg régi városképeket, ilyeneket, ha ott megfelelne "gyülekezési pont"-nak... Úgyis arrafelé szoktak lenni leginkább T-s dolgok.
Borze:Ha megtalalom a regi trabi indexburait, azt kiviszem a borzere arulni, meg ismertetojelnek.De tenyleg talajunk ma ki valamit (voros rozsa gombjukba, lehuzott slicc, napszemuveg, surrano, feher bot, tabornoki egyenruha vagy valami hasonlo).
keresgéltem a régi TT-s katalógusomat, azt még nem találtam meg, de találtam egy PIKO H0 katalógust kb a 80-as évek elejéről (a címlap felső harmada kék alapon fekete PIKO, alul pedig terepasztal kép, hátulról: kb 3 vágány, aztán "puszta" egy sárga kamionnal, aztán 2 vágány, 2 sornyi emeletes ház, és elöl egy kb 12 vágányos állomás), ilyet szkennel már valaki, vagy szkenneljem?
ha csak 30-40e Ft lenne, akkor még nem lenne akkora baj szerintem. csakhogy ha mondjuk egy asztalon szeretnél egy komplett síncserét, az valószínűleg a váltók meghajtásának a cseréjét is előrevetíti etc. etc. ,ami már sokkal több pénz, idő, munka - de megéri. nekem sincsenek millióim (tízezreim se) mégis azt mondom, hogy inkább újat veszek (vennék), jó minőségűt, mert az tovább marad életben, és sikálni sem kell.
Írod, hogy "...hagyni kell, szemétbe velük....".
Teljesen igazad lenne, de az az igazság, hogy most nincs 30-40 rongyom arra, hogy a meglévő sínkészletemet kicseréljem az új típusúra.
Másrészről pedig, ha megnézed a lentebbi hozzászólásokat, a Pitecus által mondott módszerrel meg lehet őket tisztítani.
A Szív utcai faszinak kissebségi érzése van, éppen ezért midnekivel lekezelően bánik. 10-05 alkalom után meglehet szokni...
Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen TT-s sínek felújításáról van szó hetek óta a topikban, de ha azokról a kalap profillal rendelkező sínekről, akkor a szív utcai faszinak igaza van, azokat hagyni kell, szemétbe velük, ma már nagyon jó anyagot lehet kapni, igaz, kissé drágán, viszont nem is fog megrohadni, lásd Peco. Nekem van úgy 30-40 Peco váltóm, meg 40 méternyi sínem (ilyen flexi, hajlítgatható), több éve a natív szobalevegőn vannak, mégsincs egyiken sem semmi, még egy folt se...
Nézegettem tegnap a Piko katalógusomat. A 80-as évek végéről való. Abban van Y váltó, a kódszáma: 414/37. Nem tudom, ma árulják-e, egyáltalán gyártják-e, de akkor létezett.
Szív utca. Egyszer én is voltam ott, valszeg utoljára. Szitu: TT-s sínt keresek, mondom a faszinak, hogy van már ami kicsit rozsdás, de még jó, meg aztán meg is lehet tisztítani (by Pitecus), erre a faszi a szemem elött KETTÉTÖRTE a kissé rozsdafoltos sínt, azzal a felkiálltással, hogy ilyen sz*rt már nem érdemes venni, de nem is lehet megtisztítani.
No comment.
Külsőíves szimmetrikus kitérőt nem tudok előrángatni neked a csúcssínjénél fogva, de ha a német nyelvben akadozol, szívesen segítek. (ez utóbbi másoknak is szól :-) )
Hat, a Sziv utcai boltban egyszer jartam, utoljara. Valahogy nekem sem sikerult megtalalni a megfelelo hangot az "elado"-val. Pedig olllyan szepseges MAV kocsik voltak ott......
Nem hagytam magam, keresgélem az Y váltót (meg ami még érdekel). A Váci utcai boltban már jártam. Fleischmann-nak nincs Y váltója, sőt kizárólag német nyelvű katalógust tudnak adni. Abból én csak az ábrákat értem meg. A Váci úton is voltam, ahol van angol nyelvű ROCCO katalógus, de az összes többi anyag csak németül van, az angol nyelvűt úgy kell megrendelni. Megjegyzem, hogy rendeltem egy kiadványt, most ott tartunk, hogy háromszor jelöltek meg határidőt, és még mindig nincs itt a könyv. Messze van Ausztria, november óta nem sikerült még behozni.
Kínomban ma bementem a Szív utcai boltba, mert éppen útba esett. Nem minősítem az esetet, csak leírom, hogy mi történt. Bemegyek az üzletbe, a boltos éppen telefonál. A "TT nem mozdult meg", "Hogy képzeli?", "Minek az magának?", "Ne szórakozzon már velem!" arra engedett következtetni, hogy mérges. Letette, és nekem mondja, hogy valami ember érdeklődött nemtommmik iránt. Aztán mondtam, hogy "HO méretarány" és "Y váltó". (Hiába, nekem ez a dilim.) Erre előrántott egy Pilz kettős vágánykapcsolatot -- amit kettős keresztnek hívott (biztosan nagyon szakszerű akart lenni, de szerintem jobb lett volna, ha nem erőlteti) -- és két íves váltót. Aztán hirtelen eszébe jutott, hogy van valami Y váltója is. Sőt, tettleg a kezembe is vehettem. Elég rozoga kivitelnek tűnt, a márkájáról sose hallottam még soha. Megkérdeztem, hogy van-e katalógus, hogy megnézzem, mi ez, hogy lehet ebből építkezni. Azt mondta, hogy novemberben volt. Megkérdeztem, hogy mikor lesz megint. Mondta, hogy februárban. No akkor majd februárban jövök érte... Hogy az az ember hogyan nézett rám! Ha nem jön be időközben egy fiatal házaspár az üzeltbe, szerintem elküld a jóanyámba. Fennhangon megköszöntem a segítségét és elköszöntem. A boltos egy szót se szólt.
Az ilyen miért nem zöldséget árul? Ott biztos senki sem kér katalógust. Sőt, az se érdekel, hogy összefőzhető-e a protékája azzal, amit a másik boltban vettem. Vagy tényleg olyan baleknek nézik az embert, hogy minden körültekintés nélkül elkölt tízezreket-százezreket...?