Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ilyen csak hosszabb nyéllel . Különösebb hibája nincsen , élezni rendszeresen kell a nyele jó , néha akkora ágnak is nekimegyek vele hogy csak úgy hajlik , de egyelőre bírja .
Kedves Mozo! Ahogy pár hsz-sal lejjebb, úgy én is szeretném megkérdezni annak a magassági ollónak a pontos típusát. A nyilvánvaló pozitívumok mellett tapasztaltál-e valamilyen hátrányos tulajdonságot vele kapcsolatban? (az, hogy dolgozni kell vele, nem tekinthető annak) A vágásszöge állítható egyébként?
Előre is köszönöm és gratulálok a csodaszép ültetvényedhez!
Tényleg jó lenne, ha látnánk ugyanazt a fát nyáron, érett terméssel rakottan. Jó lenne a zöldmetszési tanácsait is megnézni.
Megnéztem a Te kajszi metszős videódat, nagyon jó, érthető, logikus! Sok vázág, és rövid részeken termelés. Az a hosszú nyelű metszőolló pontosan milyen típus? Nagyon hasznos!
Őszis topicba teszek fel képet 2 metszett fáról, kíváncsi vagyok a véleményedre.
Reméljük , hogy pótolnak .... az őszibarack szokta pótolni a gyengébb éveket azt már tapasztaltuk .
A zúzó 175 -ös . Most éppen a Bigreddel birkózunk metszésileg és zúzásilag is . Ha tudom , hogy a Big nem a termés méretére hanem a fa méretére vonatkozik akkor nem rakom ezt a fajtát .
Tetszik a videó. Ez erre a konkrét estre vonatkozik, amikor kimaradt egy év metszés. Az látszik, hogy a fák nagyon jó kondícióban vannak. Nincs véletlenül talonban olyan videod, ahol egy ill. két éveseket metszed? A koronaalakítás érdekelne főleg, különböző habitusú fáknál.
Tetszik a metszes es a vegeredmeny is. Kicsit a vidodban ugytunik, hogy a tavalyi metszest korrigalog. En is megprobalkozok ezzel a kialakitassal, csak attol felek meg intenzivebb novekedest okozna.
Mondjuk azt észrevehetjük , hogy itt az előző évi rossz metszést korrigálja . Az erős visszametszések hatására keletkező Y -okoat és a hármas " tyúklábakat " vágja vissza nagyon helyesen egy irányra . Gyakorlatilag ennyi a metszés .
Ezeknél a metszősvideóknál nekem az a problémám , hogy soha nem látjuk az eredményt ..... tehát hogy mi lesz belőle hajtásnövekedés netán termés-szempontból . Ok , hogy így csinálja ( mondjuk ez konkrétan jó , itt nem hagy mindenhol csonkokat ) de nagyon kíváncsi lenék , hogy ahol váltómetszést alkalmaz és telerakja rövid csonkokkal ott milyen lesz a hajtásnövekedés , valóban termőrészek lesznek-e azokon a visszavágásokon vagy egy nagy dzsumbuj ??? Persze ez függ a növekedési erélytől a nyári zöldmetszéstől meg sok mindentől , de tényleg rakhatna fel , hogy " tessék nézzétek meg hogy mi lett az eredménye a metszésnek " Ha csak én nem találtam ilyet és valaki tud akkor linkelje ide .
Ehhez a koronaformához talán én is, de orsón nem...igaz én csak hobbyból kísérletezek, de van 2 sor / kb 25-30 fa / ezzel a tőtávval .Az egyik tisztán Ishtara alanyon a másik vegyes alanyon / Weiva-őbarack magonc-Ishtara / , persze nem tökéletes, de terem :)
Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.
Van egy földműves ismerősöm,és ma felajánlott nekem bekevert permetszert,hogy fújjam le vele a kajszt virágzásba. A kérdéseim,jó lehet e még egy hét múlva is,egyáltalán kifújhatom a fákra(folicur solo,és proteus rovarölő keverék) a proteus nincs engedélyezve gyümölcsfáknál,a szántóföldi dózis jó e kiskertekben?
Egy igen érdekes ültetvény metszését láthatjuk a videón. 7 éves fák 4 m-es tőtávon, tavaly megfelezték a távolságot, csemetéket ültettek. Ehhez igazítják az idei metszést. Én ezt már túl sűrűnek találom...
Persze , igazad van . Ez csak olyan ökölszabály hiszen a fagykár függ az expozíciós időtől , fajtától , levegő páratartalmától meg kismillió más tényezőtől . Másrészt a levegő hőmérséklete sem egyforma a kerten belül . Más alul , más 2 méteren... más 10 méterrel arrébb ... Nálam a kert két vége között 80 méter a szintkülönbség .... Az időjárás ég és föld .
Sajnos kajsziügyben az utóbbi 3 év gyalázat volt , de a kajszi nálam csak hobby ( 24 felnőtt fám van csak ).
Még egy megjegyzés : ősszel kerestem rezisztens,toleráns fajtákat Győr környékèn .... jelentem találtam ... orangered , harcot , goldrich , aurora elérhetők erre is ....
Nincs különösebb kérdésem a fákkal kapcsolatban, nem tudom a képeken mennyire látszik, de mind a 4 fa tele van termőrügyekkel, szóval fognak termést hozni.
Ahogy írtam is 3 csak suháng volt és egy kornás szóval a tavalyi évben fejlődtek az első ágai, nem tudom mekkorára kellett volna nőniük egy év alatt az ősszel ültetett csemetéknek
... egyébként gyengébb alanyokon vannak nem myrobalánon.
Hát azt nem mondanám hogy kevés tápanyagot kapnak, talajba is van bedolgozva és a permetezésekkel is kapnak levéltrágyázással Mikro és Makro elemeket egyaránt,
valamint növénykondícionálókat, biostimulátorokat is.