Nekik ez a honlap olyasmi lehet, mint a jehovásoknak a zőrtorony. Beszélgettem régebben velük. Akkor azt bizonygatták, hogy a Biblia az Igazság, de szükség van az Őrtoronyra, hogy megértsem az Igazságot, és ha van Őrtorony, akkor már nem is olyan fontos a Biblia. Hasonlóképp ez is. Van ez a jó kis honlap, amit bármikor be lehet linkelni (linkelni - ez tényleg linkelés). Ez kijelenti, hogy must, onnantól kezdve nem számít sem a nyelvtan, sem a biblia, sem Isten szava, semmi. Kizárólag a saját antialkesz előítélete, és az azt alátámasztó honlap.
Egy nagyon komoly ferdítést találtam az oly szorgalmasan linkelt (ennél a honlapnál ez igen kifejező szó) oldalon:
"megörült, hogy rég várt reményei teljesedni kezdenek. A vacsora alatt zavar támadt, mert elfogyott a bor (Az eredeti szövegben itt szereplő görög oinosz szót használták az erjedetlen szőlőlére, vagyis a mustra is.)"
Kicsit később: "Giotto festményének bal szélén láthatjuk, amint Jézus azt közli, hogy mit cselekedjenek. A jobb oldalon már a násznagy kóstolja a musttá lett vizet Mária jelenlétében." (kiemelések tőlem:B)
Az első idézetben még elismeri, hogy a szó jelenthet bort is, a másodikban pedig egy virtuóz logikai bakugrással már mustnak nevezi. Teszi ezt bármiféle nyelvtani vizsgálat, vagy levezetés nélkül kizárólag a saját antialkoholista előítéleteinek engedve.
Az meg nem Istentől való gyávaság és tévelygés, hogy korban és hitben nem kiskorú, azaz felnőtt embereket tiltunk valamitől, ami esetleg rossz lehet. Tiltsuk őket el az autóvezetéstől is mert el is üthetnek valakit, vagy mert karambolozhatnak is :-) Esetleg repülőre se üljenek, mert veszélyes lehet :-) Ugyan már.
Hát akkor miért is idézted ? Más kockázatokkal együtt nem ajánlja az elkezdését a vedelésnek. De más kockázatok nélkül és mértékkel ( amit le is ír előbb, hogy mennyi ) miért ne ? Ez olyan nagy újdonság ? :-)
Nem kérkedek. Egyszerűen tény, hogy van. Az ÚR azért adta, és ki vagyok én, hogy vitatkozzam Vele? A húsevés nem fertelmesség. A te beszéded fertelmesség, hogy hozzá teszel az Igéhez. Az Örökkévaló felhatalmazta Noét (és rajta keresztől minden leszármazottját), hogy bármiféle húst megehet, ami mozog. Csigát, denevért, fókát, kukacot, tetvet, tevét, halat, megsatöbbi. Ha te magadra egy szűkebb törvényt húzol, az a te dolgod. Felőlem te ehetsz akár napfényt is, csak ne hivatkozz Istenre.
Az angol nyelvű sormintára pedig nem reagálok, mert nem értem. Viszont ha engem a borlobbi fertőzőtt meg, akkor téged a zöldség, és a mustlobbi.
Jut eszembe: A topic címében egy kérdés van. Kérdezni akkor szok az ember, ha érdekli valami. Márpedig, ha kérdezel, akkor viseld el, hogy esetleg nemszereted válaszok is születhetnek. Ha nem érdekel mások nézete, hanem saját tanításaidat akarod az emberekre vetni, akkor inkább valami más formát javasolok. Vagy pedig irasd be a modikkal a topicnyitóba, hogy kizárólag Tafkoista válaszok érdekelnek.
Majd, ha megtérnek, elhagyják hülyeségeiket, és megvallják vétkeiket, miket hívől ellen gyakoroltak, esetleg esélyt adok arra, náluk is van valami jó. Egyelőre ők tagadták meg tőlem a bemerítést, mert én Pál apostolnak inkább hittem, mint nekik. Noha nem tudtak kérdésemre, felvetéseimre feleletet adni, nem tudták megmutatni, miben nincs igazam. De nálad becsületesebbek voltak, mert kereken megmondták, nem tudnják, ám mégis ragaszkodnak hozzá, ha adventista akarok lenni, csak akkor keresztelnek meg, de akkor fel is kell vennem az ő terheiket.
Velem az adventisták semmit nem közöltek, én viszont velük rengeteget. Mégsem vették be. Hát akkor te mit akarsz tőlem az adventistákkal? Majd, ha beveszik az én tanításomat, és engednek nekem, és ennek gyümölcseit hozzák, majd én is rájuk tekintek. Stb.
Itt csak te akarod figyelni. Senki másnak ez nem volt gondja, csak neked. Ennyire vaknak gondolsz engem, hogy így próbálkozol?
A te kérdéseid gyalázatosak, ocsmányak. Kérdéseidbe bújtatsz gyalázatos vádakat, kárhoztatásokat. Szégyellhetnéd magadat, még a világ is becstelennek tartja ez ilyen módszert.
Nem az én szívem, hanem a Biblia tartalma ez. És nem mocsok, hanem gyönyörűség. Lásd Salamont is. Jézus jót hozott, te hozol mocskot. Hagyd abba Jézus gyalázását, hogy Ő bort adott a már ittasoknak, ez jó, érted? Mert Ő az Atyától vette, mert Istennek ez tetszett, lásd Salamont is.
Sehogy nem jön neked össze, Tafkó, hagyd abba, lásd be, csak magadat fested egész sötétre.
Semmiféle erjedetlen szőlőlé ott szóba nem jött. Meg kóla sem, meg Deit sem. Még a Bibliát sem érted, de még az embereket sem, mit hányod magad azzal, hogy megpróbálod kiegészíteni a Bibliát? Hagyd ezt a nálad sokkal többet tudó és értő emberekre, te meg állj a helyedre. Nehéz belátnod kudarcodat? Persze sokan, akiket levertek nem egyből nyugszanak meg, hanem még sokáig fetrengenek. Pedig nem szép látvány, komolyan mondom. Jobban tennéd Tafkó, ha belátnád és elismernéd, mindenben tévedtél, mindenben alulmaradtál, istentelent és rosszat akartál, de már nem akarod, megtértél, és ezután elhallgatsz. Hidd el, ez igen komoly lehetőséged lenne, még Anakinban is maradt jó, miután Darth Vader lett belőle, és kiirtotta a jedik javarészét. Próbáld meg, Tafkó, szabadulj meg ocsmányságaidtól, így úgysem megy neked. Ha szabad lennél lelked nyomorától, sokkal könnyebb lenne (Jézus is könnyűt hozott). Hidd el, én jót javaslok neked. Jobb, ha te ítélnéd meg magadat, semmint Isten kezébe esnél. Ha igaz ítélettel megítéled magadat, mocskaidat, aljasságodat, hamisságodat, nem kapnál érte ítéletet. Legalábbis ilyesmik vannak a Bibliában. Próbáld ki, nem lehetetlen a dolog!
Már ittas embereknek - felnőttnek, gyereknek egyaránt? - ad még szeszt Jézus? Jól van, mondogasd csak, jól is van ez így, legyen szíved minden mocska itt nyilvánvalóvá minedenki előtt...
Hogy mocskos, istentelen azt mondani, egyed vígassággal a te kenyeredet, és igyad jó szívvel a te borodat, mert immár kedvesek Istennek a te cselekedetid, hát te Salamont káromlod, tudod-e? Én tudom.
Két példaértékű vétked:
Te Jézust káromlod, mert nem tudod bevenni, ha úgy igaz, ahogy írva van, hogy Ő bort adott már ittas embereknek. Rágalmazod, Őt, hogy Ő itatta volna le a násznépet. Ez a te lelked mocska, ez legyen csak a te terhed. Jézus nem szorul védelemre, inkább majd te ...., ha egyszer utolér az ítélet.
A te fogyatékoságod, hogy képtelen vagy efogadni, hogy mindent szabad, ha nem is minden használ. A te vétked, hogy embereket megszólsz, miután szabadságukat kikémlelted. A te vétked, hogy lesel rájuk, faggatod őket, kelepcéket állítasz, fogalmazol, kérdésekbe bújtatott rágalmakkal nyilazgatod őket, és ha felelnek, kárhoztatod őket. Ez mocskos, ördögi módszer, ilyet egy tanítvány nem tett, ilyet csak ördögtől való emberek tettek.
Barátom, itt csak neked vannak mocskos gondolataid, nem mi megyünk mind szembe veled, te mész szembe mindazzal, ami jó.
A te fogyatékosságod, hogy nem ismered a Bibliát, csak kiképzőid kimutatásait, idézeteit. Én három, vagy négy alapvető tévedésedet megmutattam, megbuktál, mégis, el nem ismerted. Lám, most az én fórumkodásomat mondod mocskosnak. Jól van ez így, jól teszed, tedd csak, mert így súlyosabb lesz a te ítéleted. Amit meg is érdemelsz, amit kívánok is neked. Kell, hogy ismert, látható tetteid, ítéleteid legyenek, illik hozzánk a dolog, én bizony várom ítéletünket, az enyémet is, a tiédet is.
"JK tudta, hogy a fejlődő szervezetnek nem szabad bort adni"
Már miért ne szabadna? Élénkít, frissít, egészséges, nem tudtad...?
"Aki meg már felnőtt, vigyázzon magára "
Ezt mondja a Kísértő - kinek szolgája vagy -, de Jézus nem kísértgetni jött. Jól tudja, hogy az alkohol a legelterjedtebb drog, mi a legkönnyebben okoz függőséget, s már csak tehetetlenül vergődik a csapdában az erőtelen. Ám Jézus nem tőrt vetni jött, hanem megkeresni, és megtartani, mi elveszett...
"Aki meg már felnőtt, vigyázzon magára "
Micsoda fertelmes cinizmus. Tele vagy páli szeretettel, mások iránti felelősségérzettel...
Nem ez a honlap a végső tekintély, nem is azért idéztem, hanem azért, mert még ez is elismeri, hogy (g)iven these and other risks, the American Heart Association cautions people NOT to start drinking...
"Drinking more alcohol increases such dangers as alcoholism, high blood pressure, obesity, stroke, breast cancer, suicide and accidents." Csak a több alkohol fogyasztása okozza ezeket :-) A többnél kevesebbet meg lehet, ott van az "írás"-ban :-)
Meg különbenis, miért ittak volna vizet a gyerekek? Jézus már csak nem akarta őket megfosztani a - szerintetek - Isten által ajánlott egészséges, frissítő, élénkítő szesztől, mi - szerintetek - Isten áldása...
Igen, sokan szokták mondani, hogy abban az időben azért is ittak bort, mert szennyezettek voltak a kutak.
A gyemekek ihattak vizet, de elég valószínűtlen, hogy ünnepség alkalmával ugyanazt eszik-isszák, mint hétköznap. Tehát valószínűbb, hogy nem vizet ittak. Gondolom, Te sem vajas keyneret és vizet adsz/fogsz adni gyermerkednek ünnepi alkalomkor.
"Amúgy én gyerekkoromban ittam egy fél pohár bort mert szüleim megkínáltak:"
Íme, a szülők felelőtlensége. Már gyerekkorban elhintik az alkoholizmus magvát. Ám ne gondold, hogy Jézus így kísértgetett gyermeket, felnőttet - sokkal felelősségteljesebb Ő...