Légy szíves figyelembe venni azt is, hogy a DSLR fotósoknak csak töredéke adja tovább a képeit ún. "ügyfeleknek"! Becslésem szerint DSLR tulajdonosok 90%-a amatőr és kizárólag saját magának fényképez. Max. megosztja ismerőseivel a leméretezett képeit a Fészbúkon.
De ha mégis... Már számtalanszor megbeszéltük azt, hogy a feldolgozott fájloknak csak igen kis hányada kíván nagy méretű, végső megjelenítő felületet.
Személy szerint nem aggódom a tárhely miatt a TB-os vincseszterek korában. Tiffel nem bajlódom, a raw fájlokat hegesztem Lightroomban és nagy ritkán Photoshopban, de nincs gond a sebességgel. Igaz, nekem ez az első full frame-es gépem, valószínűleg sokáig ez is marad, D700-zal nincs tapasztalatom.
Az aranyos filmes korszakban attól még hogy valaki egy finom szemcsézetű Velviát fűzött be a gépébe, azért még nem kellett háromszor akkora diatár....
Most pedig kell a háromszor akkora tárhely.... Ráadásul aki egy ici-picit is hibázik, vagy nem akarja a 210 Mbytos Tiffeket megdolgozni, annak tényleg felesleges a 36 Mpixel.
A 36 Mpixel még annak is gondot okoz, aki lelkiismeretesen szeretne többet adni az ügyfélnek, de már a 12 megapixeles képekkel is tele volt a DVD....
A valóban remek D800 váz óriási felbontását nem elsősorban lustaság (vagy a túl nagy fájlok) okán nem választja a lúzer pórnép (kivételt képeznek a felbontás mániás amatőrök). A többieknek elég kisebb felbontású érzékelő is. Minek használjanak 36 megapixelt, ha a annak a harmada vagy kétharmada is bőven kielégíti az igényeiket???
A D800 céleszköznek tekintendő (stúdió-fotózás, poszter alapok, igényes építészeti fotók... stb...) Azaz profi igényeket jól kielégíthet.
A riporter hölgyek és urak azonban a "gyenguska" felbontás ellenére is a D3 - D3s - D4 triót nyüstölik.
Nézegetem az ebayt, és meglepő dolgot tapasztalok:
A D700 gépet a minap fellicitálták 1600 Euróig.
A D800 gépet általában 1900 Euró körül ütik le.
Döbbenetes hogy a fotósok nem akarnak megszenvedni a D800 képfeldolgozásával, inkább maradnak a 12Megapixelnél, tudván hogy az ügyfelek úgysem veszik észre a minőségjavulást.
Hiába, a biznisz az biznisz. Kis munka, nagy pénz, nyert a D700!
Néha a D800 ról is van szó, én például írtam róla néhány gondolatot, bár alig volt még néhányszor a kezemben. :) : www.fenykepes.hu -fotósoknak - D800 és a ,,pixelélesség"
Az adózás valóban nagyon kemény, de most enyhült valamennyire, csatlakozz a KATÁsokhoz.
Azért most már elkezdtem találgatni. Pl ami most szembe jut, hogy egy középformátummal szemben mennyire versenyképes a képminősége. Mondjuk pl a Pentax-al összevetve, mert lehet nem éri meg milliókat költeni nagyobbb formátumra, vagy kölcsönözni nagy pénzekért, ha egy pici többletmunkával kihozható kb ugyanaz a minőség a D800-ból is.
Igen ez elég vicces. Benéztem ide, mert érdekel a D800, és ahogy olvasom már egész sok minden tudok adórol, kataról, áfáról, pont olyan dolgokról, amik tényleg érdekelnek de még eddig ilyern precízen sehol se írtak rajtuk mint itt a D800 fórumon.:) Van ugyan néha egy két bátortalan hozzászólás próbálkozás, ami már a D800-hoz kapcsolódna, de "szerencsére" nem zavar be, senki se válaszol rá. Ezért igazán nem lehet senkit se hibáztatni, manapság nem az a fő kérdés, hogy mivel fotózol, hanem hogy kevéske pénzét hogyan mentse meg az ember a kb 70% teherfizetés alól. Nekem ennyire jön ki. Azt hiszem ha a törvény adta kereteken belül az ember kihasználja a kiskapukat az akkor nem csalás, hanem túlélés.
Azért nem adom fel, fejtem visszafelé a fórumot, hátha találok valamit a D800-ról is:)
Aki EU adószámmal rendelkezik az kizárólag Áfa körös lehet. Az EU tagállamaiból meg tudja vásárolni a kinti nettó áron amit akar. Itthon csak akkor kell kifizetnie az Áfa-t amikor eladja Áfa-s számlával. Amennyiben benntartja a cégében az előírt módokon leköltségelheti és semmit nem kell fizetnie utána.
A fórum maradékáról ide járnak a júzerek nyeríteni. Ebben a topikban mindenről esik szó.... Kivételt képez a D800 gép és annak normális használhatósága.
Volt már itt a téma az ISO 25 600, a rádiós távkioldó, az aksik, a markolatok és a memóriakártyák világa, Fekete Afrikától a Déli Sarkig mindenről esett szó.
Képet úgyszólván sose látunk.
Mivel a hsz-om nem személyesen téged (mint szuperérzékeny állampolgárt) célzott meg, így felháborodásod enyhén szólva is nevetséges.