Találtam egy érdekes oldalt az orgonagyártókról és népszerű termékeikról. Elég alapos összefoglaló képekkel, leírásokkal. Szerintem még nem volt a topic-ban. Büszkén megtaláltam saját hangszereimet is, csak néhányat felsorolva: Crumar T2, Eminent Solina, VOCE B3, WERSI DX 350, WLM organ, Yamaha HX1, Schaller rotor sound és egyebek.
A DB3-on sincs stop. Annyit lehet vele változtatni hogy egyes hanxínnél a lassú sebességét minimálisra programozni, az gyakorlatilag stop lesz. akkor meg lassú nem lesz :-)
A Viscount-Oberheim modellek sima hangja szép. Az igazi Hammondon, meg mostanra az új klónoknál is, más a kórusvibrátó.
A V1-2-3 a nyávogós, LFO-s hang, míg a C1-2-3 esetében a hangzás fényesebb és sírós lesz, nem nyávogós. A kb. fölső 20 generátorhangot nem is rángatja meg.
Szokás is meg nem is használni a C1-2-3-at lezli mellett. Stílustól, hozzáállástól függ. Az OB3-nál javaslom a vibrátó nélküli orgonálást, vagy csak a gyengébb állások finom alkalmazását.
Ezen nincs kijelző, és kevesebb paramétert lehet rajta változtatni, mint a DB3-on. Pl. a Rotary-nak nevezett Leslie csak két állású: Slow/Fast. A képen egy modul van, az enyém ugyanez, csak billentyűzetet is tartalmaz. Azt tapasztaltam, hogy az alsó nagy gomb vibrato V1-V2-V3 állásai között fülre alig van különbség (ugyanígy a chorus C1-C2-C3 állások között is). Lehet, hogy csak az én fülem nem elég érzékeny a nüanszokra. Ez "igazi" Hammond-on is így van? Egyáltalán szokás használni a vibrato-t és chorus-t Leslie mellett?
Teljes gőzzel mennek a próbák. 10-17h közt, számomra nagy hangerővel. (örexem? :-)))
Viszont bitangjók, hatalmas dinamikával. 10 fő. A szigetihez képest sokkal több Hammond fog szólni. Úgy legyen!
Pici (D) Hammond A100-asa lesz Motion Sound KBR-3D lacijával és onnan a lezlis hang átvezetve egy sztereó Roland billentyűs alapba. Az orgona és lezli között egy Boss zengető van finoman ráadva. Úgy 30 számot játszanak majd.
Nemrég felkínáltam Nektek szeretett orgonánkat érdektelenség miatt megvételre. A hangszer kifogástalan állapotban van, tehát babrálni nem kell! :-) Egy pár kép róla:
Köszi, tehtube! :) A legnehezebb egy jó dobost és egy jó énekest találni... Addig marad nekem a virtuális színpad. Azért örülök, hogy tetszett a VB3 is.