Keresés

Részletes keresés

joem Creative Commons License 2000.08.01 0 0 975
Eléggé leült a topic. Mindenki nyaral?
Elkezdtem a 68/69-es PIKO katalógust sok linkkel matiz 70-es katalógusához. Egyúttal a 64-es oldalba beszúrtam egy linket az E69 eredetijéhez.

Joe

bhv Creative Commons License 2000.07.27 0 0 974
Szia etwg!

Ez mit jejent etwg!
A bhv az pedig azt jelenti elővárosi termeskocsi!
Nos a kiállítás a LÁNG Művelődési házban lessz!
November 10-13ig Péntek-Szombat-Vasárnap!
Kinnt lessz a modulonk kb.160M igazi Magyar mellék vonal! HO-ban Ha érdekel benneteket írj a következő E-mail-re: nohab2@yahoo.com!
Ui: merre felé laksz?

etwg Creative Commons License 2000.07.27 0 0 973
Kedves monfondir

a feliratozáshoz a legjobb a Matrica, mert azt relative egyszerüen lehet csinálni. Van Sopronban egy kis cég, ahol elvállalnak ilyen munkát, azaz, ha megrajzolod valamennyi feliratod (a legjobb számitogépen) akkor azok átviszik neked a foliára, amit aztán vizesen rá lehet helyezni a mozdonyra. Söt kapni "üres" alapanyagot is, amire akár kézzel is ráirhatod amit akarsz (finom festékes filc tollakal, csötollal vagy nyomtatoval is - sajnos az europai tipusok nem tudnak fehér festéket használni - de van egy ilyen az USA-ban, ALPS nyomtatonak hivják, amelyik akár fehér betüket is tud nyomtatni, és nem is drága, csak errefelé nincs). Utánna kivágod a feliratod - minnél közelebb a szöveghez vagy az ábrához, belemártod vizbe, megvárod mire elindul az alapon, és egyszerüen áttolod a modell felületére.
A másik technologia e Letraset, vagy alfaset, vagy Propisot stb. néven árult átnyomhato feliratok. Ezek elöállitása kissé bonyolultabb, és nehezebb is velük dolgozni, mert ha egyszer rányomtad a mozdonyra, azt már onnan csak kaparással lehet levenni, azaz egy ujabb felirat kell.
A vizes eljárásnál a filmet addig lehet igazgatni mig meg nem felel. Ha kiszárad a nedvesség, akkor egy csepp "nedves" vizzel (nagyon kevés mosogatoszer a vizben) ujra mozdithato az egész film. Ha már jo helyen van, és nem fekszik teljesen fel a felületre van egy un. Solvaset folyadék, ami teljesen rugalmassá teszi a filmet és kinyom minden buborékot. (Pontosan olvasd el az utasitást, mert különben tönkre is teheted a feliratot). Amikor ez is megszáradt, akkor le kell lakkozni a felületet.
Mind a két eljáráshoz, ellenkezöleg a megszokott nézettel a modelleket magas fényüre (csillogosra) kell lakkozni mielött feliratozva lesznek. Ezen a felületen remekül ragad mind a két tipusu felirat, és utánna matt lakkal átfujva (nem spray dobozbol, hanem tisztességes pisztollyal) gyönyörü egyöntetü felületet kapsz, és nyoma sem látszik majd a mikrofilmnek ami a feliratot hordozza.
Minden modell-festékgyár gyárt ilyen jo minöségu matt lakkokat. A Solvaset ovatosan Isopropil alkohollal is helyettesithetö, de nem egészen ugy müködik mint az eredeti.

Ennyi a feliratrol.

Üdv

Előzmény: monfondir (972)
monfondir Creative Commons License 2000.07.27 0 0 972
Sziasztok!
Mozdony feliratozáshoz szerintetek mit érdemes használni? (M61 019 :)) A topic elején szó volt valami "alfaset"-ről. Ez olyan mint a repűlőmodellek szám- vagy felségjelmatricája? Hol lehet ilyesmit beszerezni? Üdv: Zsolt
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.27 0 0 971
Hi!

Mivel az épületek és egyéb részek már szinte elkészültek, szeretnék felsővezetéket építeni. Egyenlőre tervezni kellene és árakat beszerezni. Ha valakinek van tapasztalata felsővezeték-építésben ne tartsa vissza!

üdv:cs

101 Creative Commons License 2000.07.26 0 0 970
Helló mindenkinek!
Roco akciós modellek O - Om - HO - HOm - N méretarányokban.
web.matavnet.hu/bygcmode/akcio.htm
etwg Creative Commons License 2000.07.26 0 0 969
Kedves Albertus,

mar van a PECO-nak is honlapja, es mar majdnem jo is - meg hianyoznak a kepek, de legalabb gyors

http://www.peco-uk.com/products.htm.

A PECO vagy mint a katalogus reszekent, vagy sokszor ingyen osztogatva van egy sinrajza (railtemplate) ahol minden sin es kiterö 1:1- ben le van rajzolva (A3 lap). Ezeket sokszorositva fel lehet hasznalni vaganytervezeshez. Ha megkered öket, akkor a portoert elküldik biztosan neked is. Ezen rajta van a kivant nyomtav valamennyi vaganyeleme.

Üdv.

(elnezest az ekezetekert ezen a PC nincs magyar ekezet)

Előzmény: Albertus (968)
Albertus Creative Commons License 2000.07.26 0 0 968
Ez lehet. Mindenesetre megkérdeztem a bácsit, hogy van-e neki katalógusa. (Körülbelül két héttel Karácsony előtt jártunk.) Úgy nézett rám, mintha azt kérdeztem volna, hogy ideadja-e ingyen.

De a rocosokat se kell félteni. Az októberben - vagy akkor tájt - megrendelt angol nyelvű könyvemet még mindig nem hozták meg. Bemegyek a boltba egy ismerőssel a múlt héten. Eszembe se volt már a könyv, de az eladó srác mondja, hogy ugye az X könyvet keresem, mert az nincsen még most se. A titok az, hogy nekem nem a kutykurutty, hanem az angol verzió kellett volna. Persze az se volt, amit a fiú akart... Szóval tudnak a rocós fiúk is!

Előzmény: etwg (967)
etwg Creative Commons License 2000.07.26 0 0 967
Kedves Albertus,

lehet, hogy csak ki volt egy kicsit ugorva, vagy valaki már piszkálta a váltot. Nekem eddig meg soha nem volt semilyem problémám a PECO váltokkal, és sokkal megbizhatobbak mint a ROCO. Már maga a beépitett változár is nagyban növeli a megbizhatoságot. A magasabb nyelvek (ha ilyen tényleg elöfordul) még nem jelentik, hogy rosszaban mennek a vonatok rajta, söt a kicsit nagyobb nyomás a kerekekre inkább jot tesz. (Persze egy kicsit meg is lehet reszelni, ellenkezöleg az esettel amikor a nyelv tul alacsony, és a kerék csak késöbb veszi "észre", hogy ki kellene térnie.).

Előzmény: Albertus (966)
Albertus Creative Commons License 2000.07.26 0 0 966
Én kerestem szimmetrikus váltókat. Megnéztem a PECO-t üzletben. Lehet, hogy olcsó, de az egyik végállásban a csúcssín koronája magasabban volt a tősín koronájánál. Megköszöntem, nem kértem.
Előzmény: etwg (956)
etwg Creative Commons License 2000.07.26 0 0 965
Emberek,

van nehány alig lapozott (illetve ki sem csomagolt) Model Railroader ujságom, amit duplán kaptam, vagy vettem meg. Akit érdekel szivesen átadnám egy magyar vasuti-, vagy vasutmodellezési könyvért cserébe, vagy bármiért amit ajánlottok. A következö számok vannak meg lenyügözö (nem europai) képekkel és leirasokkal. Akit érdekel jelentkezzen.

98/7, 98/10, 99/5,6,7,9,10, 11.

A tartalomjegyzék a következö cimen találhato:
www2.modelrailroader.com

Várom a jelentkezést

Üdv.

etwg Creative Commons License 2000.07.26 0 0 964
Ha jol tudom (en nem elek Magyarorszagon) a köruton van a Conrad, nem messze az Oktogontol. Nezd meg valamilyen telefonkönyvben.

Arrol a kiallitasrol szeretnek megtudni többet, mert lehet, hogy mi is resztveszünk rajta. Kerlek irj meg mindent amit megtudsz.

Üdv

Előzmény: bhv (962)
bhv Creative Commons License 2000.07.25 0 0 963
Köszi mégegyszer!
Képzeld nem is olyan veszélyes az ára 30DM!
Kb 4500Ft /Hogy mik vannak/
Előzmény: bhv (960)
bhv Creative Commons License 2000.07.25 0 0 962
Kedves etwg!
Köszi az infot!
+ neked Novemberberben a LÁNG-ban lessz kiállítás!
nov10-13 a híres modul + külföldiek németek osztrákok angolok belgák /tehát nem MAVOE kiállítás lessz!

Még egyszer köszi az infot
Budapesten Hol van Conrád ahol az aláverőgépet megtudom rendelni?

Zsolt

etwg Creative Commons License 2000.07.25 0 0 961
Üdv mindenkinek,

a Conrad-nal lehet a volt Liliput modellt kapni, meghozza összerakhato valtozatban. A legnagyobb Conrad aruhaz a Becs melletti Shoping City-ben van (SCS), de lehet, hogy a Pesti boltban is megrendelhetö.

Sok sikert

Előzmény: bhv (958)
bhv Creative Commons License 2000.07.24 0 0 960
Bocsi elfelejtettem H0-ba kell!

Kösz még egyszer

defiant Creative Commons License 2000.07.24 0 0 959
Pitecus!
Király ez a terepasztal. Az enyém is ebből a szetből indult, csak azóta már két vágányos fővonal, meg hegyipálya, meg minden egyéb került rá. :-))
Üdv, defiant
u.i.: Csak olvasgatom az archívumot. :-)
Előzmény: Pitecus (139)
bhv Creative Commons License 2000.07.24 0 0 958
Sziasztok Kollégák!

KI TUD SEGÍTENI? Hilfe Help!

Keresek SOS-ben Plasser aláverőgépet száma:07-32
bausatz is jó / összerekó aki nem tud németül/!

Köszi mindenkinek: Üdv.:Zsolt

Fáradt Vándor Creative Commons License 2000.07.24 0 0 957
Egy kicsit fáradtan írtam, a rendelés természetesen nem tőlem, hanem hozzám érkezett :))) Köszt a segítséget, utánaleselkedem
Előzmény: joem (949)
etwg Creative Commons License 2000.07.24 0 0 956
Kedves mindenki,

a legolcsobb forditokorogokat a Heljantol es a PECOtol lehet beszerezni. Mind a kettö kézi meghajtásu, de aránylag egyszerüen lehet motorizálni is. A Peco ilyesmit kinál is külön. Mind a PECO mint a HELJAN cégek termékei föleg a független modellboltokban találhatok.

Valaki keresett szimmetrikus Y váltot is. A PECO gyárt ilyesmit és jobb, valamint olcsobb is mint a ROCO kitéröi.

Üdv

etwg

Előzmény: BoGar (928)
etwg Creative Commons License 2000.07.19 0 0 955
Kedves KGY

a Marklin csak saját magával es abban is csak részben kompatibilis. A Marklin a MOTOROLA formatumot használja a többiek meg a Lenz-et (van meg egy pár ütödött kivétel). A Motorola (a legujabb változat) már nagyon jo, legalábbis a nagyteljesitményü változatok. A Lenz már a kezdettöl fogva sokkal jobb és nyitottab rendszer volt, ezért lett ez pl. szabványositva az USA-ban is, de ezt használja a ROCO is, meg sokan mások. A MOTOROLA megmaradt a Marklinnek.

Üdv

Előzmény: KGy (506)
pg54 Creative Commons License 2000.07.19 0 0 954
A MIBA kb. másfél évre visszmenőleg rendelkezésre áll, ha valakinek valamely cikk kellene...
Előzmény: etwg (952)
Carpy Creative Commons License 2000.07.19 0 0 953
9 évvel ezelőtt egy kisebb összeg ütötte a markomat, gondoltam el kellene költeni valami hasznosra. Összefogtam egy hasonló cipőben járó haverommal, és feladtunk egy bőbeszédű apróhirdetést:
"vasútmodelleket vennék, telcsiszám"
(mondtam, "kisebb" összeg ütötte a markomat.)
Nem sokan jelentkeztek, mondhatni 2-en. Egyik egy játékboltos volt, akinek a nyakán maradt az áru, a másik meg egy lenti fickó. Aki tudja hol van lenti, az tudja, hogy oda csak valami nagyszerű dologért érdemes elutazni. Mondta a telefonba, hogy van vagy 6 mozdonya, meg 30 kocsija.
Előkaptuk az aktuális Piko katalógust a haverommal, és felosztottuk, hogy ki mit vesz meg belőle, ha van a fickónak. Neki eggyel több kiválasztott mozdonya volt, és ezért kicsit zavarban érezte magát, erre én mondtam, hogy ha Nohabja van a fickónak, akkor az az enyém lesz. Ennek vajmi kevés esélye volt, így ebben megállapodtunk. Mondanom sem kell, hogy így lett nekem bordó Nohabom 1000 forintért. (1991)
A fickónak voltak még jó kocsii: MÁV elsőosztályú gyorsvonati kocsi (4 db: 125ft/db), MÁV tartálykocsik 2 és 4 tengelyes (50, illetve 100 ft/db) BR130 (300 ft). Kizsákmányolók voltunk? :)))
Így lett nekem kétmotoros BR130-am, összedobtuk a haverral 2-ből. A szabadonfutó kasztnisnak meg befestettük a lámpáját pirosra és általában a vonat végére akasztottuk, mint dög gépet. Nagyon királyul nézett ki.
Nem mondom, megérte az a lenti kirándulás...
Előzmény: monfondir (937)
etwg Creative Commons License 2000.07.19 0 0 952
Kedves mEDVe meg mindenki.

Elöször is nem jo a TT sineket radirozni, mert ha lekopik a felületröl a nikkel akkor nekiáll rozsdásodni. Ezért legjobb alkohollal (még a vodka is megteszi) lepucolni.
A TILLIG gyárt továbbra is TT -t nagyban, sok mas kisebb cég (ROCO, ARNOLD, JATT stb.) meg kicsiben. Az uj TT sinek sokkal jobbak a régiebbeknel, (vasmentes fehérfém) és sokkal szebbek is.
Nézd meg a www.tillig.de web oldalt.

A terepasztal vezérléshez ma mar hatalmas irodalom van, sajnos csak angol vagy német nyelven. Nézd meg a következö web oldalakot:
www.miba.de
www.nmra.org

Hogy miért nincsenek ilyen terepasztalok felétek annak egy oka van, két -három kitérö és vonat vezérlésére ez nem a legolcsobb megoldás, nagyobb terepasztalokat meg alig lehet cipelni.

Láttam egy kisebb amerikai asztalt (kb 4x2 m) amin remekül ment minden a PC vezérléssel.

A Faller gipszet meg meg kell várni, ha egy kicsit megköt, majd egy formára vágott vékony (max. 1mm) müanyaglappal le kell huzni, hogy megkapja a végleges alakot. A széleket meg utánna kell füvesiteni, vagy járdát épiteni.

Na üdv.

joem Creative Commons License 2000.07.19 0 0 951
Attila is gyárt Leot. A BR130-al az a baj, hogy a PIKO 1 motorral szállította, a másik forgóváz ugye üres. Így pedig elég gagyi. Attilánál láttam külön alacsony és magas pályaszámú Giganthoz való forgóváz külsőt.
Előzmény: Törölt nick (950)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 950
Hi!

Láttam már BR130 forgóvázzal is. Nem volt rossz, szerintem kicsit még emlékeztetett is a Gigant talpaira...
Az M63-as kasznihoz külön van UFC forgóváz (külső fele) így azt csak fel kell ragasztani. Láttam ugyanilyen Leo kasznit is; festve, forgóvázakkal.
(Az a nagyon szakállas ember árulja őket.)

Előzmény: joem (949)
joem Creative Commons License 2000.07.19 0 0 949
Nem egészen értem, hogy kitől érkezett rendelés és hova, de a helyzet a következő. A börzén (nyáron szünetel) időről időre felbukkan egy-egy Gigant kaszni (festett/festetlen) ill. kész modell, változatos árakon 25-30 K HUF. Ami biztos, hogy Süveges Attila gyárt V63-t és Szegeden a körúti modellvasút boltban (talán Brüsszeli krt.) kapható is festetlen kaszni, nem tudom, milyen áron.
Hajtásnak általában a szlovén Mechano alvázait, jobb esetben a Roco BR151-t szoknak használni.
Előzmény: Fáradt Vándor (948)
Fáradt Vándor Creative Commons License 2000.07.19 0 0 948
Emberek!

Rendelés érkezett tőlem egy V63 (alias Gigant) H0-s modellre... nem tudom hogy létezik-e, én még az életben nem találkoztam vele...

Bármi Infot köszönettel veszek

Szucs Lajos Creative Commons License 2000.07.19 0 0 947
Kaptam ujsagokat:
1. Modelleisenbahner 2000 junius
2. Model Railroad Planning 2000 Majus

Benne van a siemens 152 902-3-as
Ha jol tudom ilyet vett a MÁV is? (vagy hasonlot?)
Hogy mi minden van azokban az ujsagokban!!
Megneztem a neten jo par cimet.

Az XTrkcad 3.0 pedig mar vonatokat is lehet rajzolni.

Albertus Creative Commons License 2000.07.19 0 0 946
Lajos, ez hülyeség, már ne is haragudj!

Előzmény: Szucs Lajos (944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!