"Vegyünk 100g rizst és 100g burgonyát. " - Nettó 100g rizsben kb. 70g ch van, ami elkészítve lesz vagy bruttó 300g. Ha a krumpliból is hasonló mennyiséget, bruttó 300g-ot készítesz, akkor annak is majdnem annyi lesz a ch tartalma (kb. 60g). Tehát Athos rávilágított, hogy a krumpli sem rossz "gyúrós" kaja.
"bár a krumpliban jóval kevesebb a kalória, mint a rizsben, úgyhogy sokkal többet kell belőle enni"
nézőpont kérdése. az igaz, hogy a rizs, amit a boltban megkapsz, annak a chtartalma magasabb, mint krumplinak (70%). de főzés, párolás alatt a rizs vizet vesz fel. fajtától, egyéni izléstől függően az eredeti tömegének kb 1.5-2.5szeresét. (én ha mikróban rizsezek, 2.2xes mennyiségű vizet teszek bele) így, mire az atalra kerül a rizs, a ch-tartalma szintén 20-30%körül van, akárcsak a krumplinak. (ami ugye nem vesz vel vizet főzés közben, mert még eleve benne van) ezért gyakorlatilag majdnem ugyanannyi mennyirégű kaja (kalória) elvogyasztásával jár az,ha rizst, vagy főttkrumplit eszik az ember.
"Megkérdeztem az edzőmet a tömegnövelőkről ....... vízilabdásoknak ez a legjobb" - Ne feledd, hogy csak megfelelő kajálás mellett hatásos, egyébként szart sem ér, csak pénzkidobás.
"Ha egész nap ezt eszem, akkor mit kell még mellé enni, hogy legyen elég vitamin meg minden más az étrendemben? " - Sajnos a boltokban kapható zöldségek, gyümölcsök jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen, úgyhogy a vitamint is ajánlatos tápkiegészítő készítmény formájában bevinni. Én a sok zöldséget, gyümölcsöt egyrészt a növényi rostok miatt eszem, másrészt meg köztudott, hogy a rizsnek magas a GI (glikémiás index) értéke, a zöldségek, gyümölcsök többségének meg alacsony, így összességében egy kiegyensúlyozottabb vércukorszintmozgást érhetünk el, ami elvileg egészségesebb.
GI-ről:
"A GI a glikémiás index rövidítése. Jenkins torontói professzor 1981-ben állapította meg először, hogy a különböző ételekből a szénhidrátok nem egyformán szívódnak fel. A gyorsan felszívódók azonnal nagy vércukor-emelkedést, emellett hízáshoz vezető inzulinelválasztást idéznek elő, míg a lassan felszívódók kevésbé. A táplálékból a cukor szívódik fel leggyorsabban, és emeli legjobban a vércukrot. A vércukor-emelkedést száz százaléknak véve hasonlítják össze más ételek szénhidrátok vércukoremelő hatását, amelyet százalékban fejeznek ki. Hetven százalék felett magas, ötven százalék alatt alacsony glikémiás indexű ételekről beszélünk."
"A csirke-rizs kaját mivel lehet helyettesíteni?" - Mindenféle sovány hússal, a rizs helyett lehet tésztát vagy krumplit is enni. (bár a krumpliban jóval kevesebb a kalória, mint a rizsban, úgyhogy sokkal többet kell belőle enni, úgyhogy az nem túl praktikus) (ja és a krumpli lehetőség alatt nem zsíros sültkrumplit értek)
Sziasztok! Kösz még egyszer a segítségeteket! Időközben sikerült megszervezni egy normális étrendet... Megkérdeztem az edzőmet a tömegnövelőkről. Egy olyan tömegnövelőt ajánlott, amiben 60/40 arányban van a fehérje és szénhidrát. Azt mondta, szerinte vízilabdásoknak ez a legjobb. Két kérdésem lenne még: A csirke-rizs kaját mivel lehet helyettesíteni? Ha egész nap ezt eszem, akkor mit kell még mellé enni, hogy legyen elég vitamin meg minden más az étrendemben? Gyümölcsöket?
nekem meg pont az a bajom, hogy nem vagyok igazán kákabélű, hanem eléggé hízásra hajlamos típus - lehet, hogy a rizsből azért mégiscsak kevesebbet kéne ennem (a hús ellen nincs kifogásom)
én nem tömegelek, de most is kb 600g rizst eszek naponta, 4x150g+csirke felosztásban. ezt megfejelem este egy 150g os zabpehelyel, meg egy reggeli turmixal (80g malto +protein) edzésnap ehhez jön még egy edzés utáni turmix, 80-90g chval szintén. ez kb 600-700g ch-körül van. ezt nekem nem nehéz megennem. de én nagyon jól reagálok a magas ch-szintre, nehezen hájasodom. nehezen hízok. amikor kezdtem, 187cm-hez voltam 68 kg. gondolhatod... a tipikus hardgainer. de aztán rájöttem, hogy nekem többet kell enni.
a súlyom kb 95kg lehet most, de sajna mostanába nincs ott az edzés, úgy ahogy kéne. a ball térdem rakoncátlankodik, hónapokig nem edzettem lábra. most is csak feleakkora súlyokat használok (super slow, gyilkos ám!). a felsőtestem köszöni szépen, jó erőben van, felhúzásban jobb vagyok mint tavaly 100kilósan (pedig övet, és kreatint se használok, nem úgy mint akkor).
ráadásul marhasok dolgom van az egyetemen (értsd: rohangálás egész hétköznap), szerváltam egy új barátnőt (nem is akármilyet:D), elvesztettem egy állást, stb. elég sok dolog összegyült mostanában, stresszes lett az életem kissé. ehhez nem árt az energia. legalább, hogy szinten maradjak.
Persze ez nem panaszkodás volt, csak ebből is látszik, hogy nem csak a testépítésről szól az életem. mint szerintem a legtöbbünknek sem. de igy van ez. egyszer fent, egyszer lent.
"nekem a napi ch szükséglet 600-700 g körül van, zabálni kell sajna..." És hány a kilód? Mennyi kb. a zsírmentes tömeg? Mer azért nem mindegy. Visszaolvastalak, azt írtad, hogy tavaly év elején 101kg voltál. Most mit mutat a mérleg? Mihez kell ennyi "enerdzsí"?
Na erről beszélek. Te sem eszel meg napi 60-70dkg rizst.
Jó, kicsit túloztam, hogy nem tudnék egy nap megenni 75dkg rizst, de minden nap annyi engem már rohadtul meghízlalna, meg aztán az állandó hasfeszülés sem lenne kellemes. Már így is a 40dkg rizs ahogy jól megszívja magát, egy közepes lábost szinte megtölt.
Én nagyon kákabélű vagyok egyébként, de ha nincs túlfőzve a rizs, akkor 150-200g adag is lemegy kényelmesen. durumtésztából meg akár 300 is... nekem a napi ch szükséglet 600-700 g körül van, zabálni kell sajna...
"neked az alap kajálás 15dkg hús (csirkemell, pulskamell, esetleg marha) és egy zacskó főtt rizs(125g). ezt edd napi 5x. " - Azért azt megnézem, ha 80 kilósan ezt bevágja naponta. Ez is egyéni adottság kérdése, úgyhogy csak óvatosan a számokkal. Én a mázsámmal sem igénylek ennyi kaját. 0,75kg rizstől fel is fordulnék, ha egy nap alatt meg kéne ennem.
"meddig lehet egy ilyen étrendet bírni?" - Ha a tipikus csirke-rizs kombó mellett sok gyümölcsöt, zöldséget, rostgazdag gabonafélét kajálsz, akkor bármeddig lehet így táplálkozni. Kissé nehéz volt elfogadtatnom a párommal, hogy ez nem egészségtelen egyoldalú táplálkozás, mindig azt mondta, hogy "nem lehet mindig csak húst meg rizst, meg tésztát enni", de amikor látta, hogy a zöldség-, gyümölcs fogyasztásom is mindennapossá vált, akkor megértette, hogy ez csak tudatosság, egyszerűen csak minden nap bejuttatom a szükséges tápanyagféléket a megfelelő mennyiségben.
Az egy elég téves felfogás, hogy az a helyes változatos a táplálkozás, hogy egyik nap hús, másik nap főzelék, harmadik nap meg valami édes, stb.
Láttad a csillagok Háborúját? Yoda mester is megmondta: tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld.
egy Albert Ellis nevű tag meg azt monta, hogy van egy csomó irracionális, érzelmi alapú feltevésünk a világról, és annak a műköréséről. a te postod is ezt bizonyítja. te azt hiszed, hogy ez nehéz. pedig nem az. érzelmi alapon közelited meg a témát, nem racionálisan. napi ötször rizsescsirkét enni valójában jó. pl a csirkemell, pulykamell kb feleannyiba kerül, mint a felvágott, a rizs is olcsóbb, mint a kifli (tápanyagtartalomra vetítve) és ezek sokkal jobb minőségű kaják. arról nem is beszélve, ha ezt eszed, akkor egyszerre nagyobb adag kaját is tudsz készíteni, pl egyszerre fözöd ki az öt adag rizst, meg a csirkédet mondjuk két napra előre megsütöd. igy tulajdonképpen alig van gondod a kajára. beleteszed az adagot 1 dobozba (200ftért kapni), dobozt a táskába+1 kanál, és bárhova elviheted. ugyanolyan mobilis, mint a szendvics egyáltalán nem hangzik durván. megerőltetés nélkül ki lehet bírni.
neked az alap kajálás 15dkg hús (csirkemell, pulskamell, esetleg marha) és egy zacskó főtt rizs(125g). ezt edd napi 5x. ha nagyon unod, egy ilyen kajálást lecserélhetsz 2adag protein+ 150g zabpehelyre (sokan reggelre eszik ezt... de én inkább lefekvés elött szoktam :D ) a rizst is lecserélheted néha vele megeggyező mennyiségű durumtésztára (NÉHA), illetve 3xos mennyiségű főtt krumplira. zöldséget is ehetsz, korlátlan. (pl párolva a rizshez)
az a lényeg, hogyha összeadod a makronutriensek mennyiségét, amit megeszel egy nap, a protein legyen min160g (de inkább200) a ch legyen 500g (cukor nem mehet, kivéve ami a tömegnövelöbe van. az is csak edzés után, hagy reggel, ébredés után)
lefekvés elött meg letolnék egy ek lenmagolajat is.
180 cm, 88 kg-ról indultam, ez kb. fél év alatt lement 78-ra, most meg 83 - azt nem állítanám azért, hogy tisztán csak visszahíztam, de az is van benne sajna.