Ethelon még nem etalon! Alakul, bár nem tökéletesek a rímeid... Egy javítás pl:
Érdeklődésük: kizárólag gól
nem néznek filmet Lizáról aggok.
Hoztam egy kis hazait:
Elvisből nem tudnak hasznot húzni túszul ejtői Sztárunk hangja kész nyerítés, hallatszik a kényszerítés...
Eltévedt lövés Nem tudom, kinek a riasztólövése, csak hallom, hogy nekem Rita szól: övé se!
Fura hobbi Nagy rajongója a matricának, egyikért a kezébe mart Icának.
Házkutatás Van itt minden: vény, oklevél, de nincs meg a vékony levél.
Éjjeli állatlesen A fény csak egy vakunyi, nem látszik a vikunya.
A Modern idők statisztaválogatása Szereplő lehet, szelepről ehet!
Mindentudás Egyeteme Nézem a fotelból a tanár adását, elemzi épp a Balaton áradását.
A kertben Kislányom ha rikogat, elűzi a rigókat.
Gerontológiai kongresszus Arról szól az értekezlet, mi lesz, ha ti éltek ezret.
Csipetnyi politika Ezt mondják személyi kultusznak, ágai mindenen túlkúsznak!
Még egy csipet politika (Bocs, ne legyen ez soha a rovat témája, csak a rím így adta magát, higgyétek el, komolyan!!!) Most aljas módokon ver geci át, s ír semmitmondó konvergenciát.
Világsztár a kőműves és orvosszakmához is ért Úgy nézzetek Walter Matthau-ra: ez az ember malter, vatta ura!
Strandon Ha lebben az ing icipicit, láthatsz majd egy szép pipi-cicit.
Prométheusz Annyi tüzet bitorolt, mint amennyit Tibor olt.
Hungária-rajongó Jó szám ez a Limbó-hintó, erre minden hím bólint: Ó!
Tedd oda valaki elé ezt a mondatot, és kérd meg, hogy értelmeze. Azok is, akik pedig elvben értik azt, hogy levél=lettél, nem jöttek rá, csak miután elárultam, csaptak a fejükhöz. A levél főnévvel való alaki azonosság nagyon elvisz -- és ebben a mondatban szintaktikailag lehetne is a levél főnév (v.ö.: Szép Itália, de csúnya föld a háborúban!), csakhogy mégiscsak fura metafora egy országot levélnek nevezni :-)).
Na persze, ha a Laricsev példatárban hátralapozunk, akkor már minden megoldás triviális. Onnan már nem olyan bonyolult.... Próbáld ki másokkal, minden kommentár, és főleg a levél (valál, megcsalál) alakok szóbahozása nélkül, csak ezt a mondatot a Tolnai "megfejtések" rovat körítéssel.
Amúgy igen, így valahogy, "sarkon rád. Fon. Hőt zend orrfúvó" a lényeg. Azért ragadt meg bennem, mert a Hötzendorfi Konrád alak érdekes, még élt a "fordítsuk le a neveket" mém, minden hirdetés is úgy megy benne, hogy "Megrendelhető: Prikopil Wolfgang, Bécs, Schaller utca 3".
jaj, a levél (mint lettél, váltál) szó pont most jött elő, egy Tolnai Világlapja számban szerepelt ez a mondat: "Szép Itália, de csúnya levél a háborúban" -- minden kontextus nélkül (pontosabban valahogy így: 43. szám rejtvényeinek megfejtése: 1) Hötzendorfi Konrád. 2) Budapest 3) Szép Itália, de csúnya levél a háborúban 4) stb.).
Nos, eddig 10 emberből egy sem tudta értelmezni a mondatot. Próbáljátok ki.
ON
Eddig egyik megfejtés sem egyezik az én eredeti rímpárommal, de persze ettől még jók, csak dolgozzatok!
Higgyétek el, én voltam az első, 10217-es hozzászólás lehettem volna, csak lefagyott a netem, áramszünet lett a szervernek :( De azért felírtam akkori megfejtésemet, íme:
Anyós a vaslétrán Mászik föl, a vő fele kérdés, emelt fővel-e?
Óda a híres Mátrához, amely a megye nagy részét elfoglalja Attól annyira neves e hegység földrajzilag ez Hevesen egység