Persze, főzöcskézni úgy komolyabban én sem akarok, de 15 napra való, két vacsora adagra elegendő konzervet nem tudok elvinni itthonról (sólett pl. nagyon jó lenne, finom füstölt husival benne), mert ezek darabonként 1-1,5 kilósak. Elképzelni sem tudom, hogy kettőnél több beleférne a bőröndbe. De olyasmire gondoltam, hogy ha ott egy áruházban még az első napon veszünk tésztákat, rizst, és szószokat, meg sajtot, akkor össze lehet dobni egy paradicsomos-sajtos tésztát vagy valami rizseshús szerű cuccot, ami gyorsan megy. Köszi az infót, az jó, hogy ha ilyen jól felszereltek.
Már olvastam itt, korábbi írásban, ezt az idézetet a fickóról, akinek másfél hónap alatt nem volt jó idő.
Túrában tapasztaltak vagyunk és van elég jó túracuccunk is, nem riadunk vissza esőtől, rossz időtől sem. :-)
Persze ha rengeteg ruhával pakolom tele a bőröndöt, nem fog a "rengeteg" :-) kaja :-) is beférni.
A bankkártyával nekem tényleg gondom van, én szeretem kontroll alatt látni a pénzem, hogy mennyi fogy és nem itthon majd rácsodálkozni a számlámra. Ahogy itt olvastam, hogy mondjuk megadsz x pénzt, de kevesebbet tankolsz, akkor lekönyvelik az eredetit és a második összeget is, majd két héttel később jön vissza az első összeg, így minden kiadást fel kellene írnom, hogy itthon még kontrollban tudjam tartani, hogy valóban visszakaptam-e ezeket a pénzeket és mennyi volt a valós kiadásunk. Megmondom őszintén, hogy ettől rettentően rossz érzésem van. Ahogy kiveszem, ez kreditkártyás fizetésre vonatkozik. Rendes EC kártyával nem lehet fizetni? Akkor inkább beállítom csak kevesebb összegre a tankolásnál és ha nem volt elég, akkor mégegyszer ugyanannyit, mint hogy elsőre sokat és aztán kétszer veszik le.
Úgy értettem, hogy a közös konyha csak azért van, hogy ott a tulajék a reggelit felszolgálják illetve van-e ott főzésre való edény vagy csak a reggelihez való cuccok, erre vonatkozóan kérdeztem. ;-) Még sosem voltunk ilyen helyen, így nincs tapasztalatom.
Ha viszek egy rúd téliszalámit és hűtés nélkül hurcolom minden nap magammal, akkor totál kicsapódik rajta a zsír (behh).
Gondolom, az itthonról vitt májkrém, meg hasonlók mellett ott még be tudunk vásárolni tonhal, meg hering konzerveket. Nekem a sajt a gyengém, anélkül nem tudok élni, az biztos lesz valami juhsajt, vagy fetához hasonló, hiszen mindenütt olvasok juhtenyésztésről.
A képeidből már néztem, köszi a linkeket, fogom csekkolni mindet.
Szia, köszönöm szépen, én is blogolok a blogspoton, el is mentettem a tiédet, el fogom olvasni, már bele olvasgattam. Csak most még ezerrel írom a legutóbbi utazásunk beszámolóját én is. :-)
Túrázni csak keveset fogunk, azaz kisebb, 1-2 órás túrákat, mert időben több nem fér bele.
Oké, köszi ezt a reggeli tanácsot. Csak azért gondoltam, mert fotómániás vagyok, minden dolognál meg szoktunk állni a tervezett dolgok mellett még egymilliószor, így nagyon elmegy az idő és sok napon kemény 300 km benne van a két szálás között és rengeteg látnivaló. Ha valami sziklákra kimegyünk lundit lesni, abból órák is lehetnek majd. :-)
Szia. Mindent tudtunk (volna) a vendégház közös konyhájában főzni, amit csak akartunk. Mi inkább csak melegítettünk konzerveket, de volt aki fasírtot csinált, húst sütött, stb. Ahol mi voltunk, mindenhol nagyon jól (magyar szemmel) gépesített hatalmas konyhák voltak. Fűszerekkel, olajjal, hasonlókkal tele volt a konyha, az utolsó helyen mi is minden megmaradt dolgunkat ott hagytuk.
Sziasztok! Idén június végén- július elején immár harmadik alkalommal látogatnánk "Haza", többek között, hogy keresztbe átszeljük a szigetet az F26-os úton... Godafosstól a 842-es, majd az F26-os és 26-os utakon egészen a Hrauneyar vendégházig. Tudom nem kis vállalkozás, de látnunk kell!!! Az iránt érdeklődnék, hogy valaki megtette e már ezt az útvonalat közületek? Ha tudtok esetleg útinaplókat ajánlani konkrétan erre az útvonalra, területre vonatkozóan, azt nagyon megköszönném!
"nem szeretjük külföldön a bankkártyánkat használni, mert akkor nincs akkora áttekintésünk a pénzünk felett, mint kp-nél, meg félünk a visszaélésektől is, hogy kipakolják a számlát. Szóval ez nem nagyon szimpi."
Ilyen aggályoknak nincs helyük egy skandináv országban. Semmi baj nem lesz. Izlandon kb. meg is lepődnek, ha készpénzzel próbálkozik az ember. Én vettem koronát a biztonság kedvéért, egyetlen helyen volt szükség végül kp-re: a Jökulsárlónon a kétéltű hajóhoz. De azóta is eltelt 6 év, valószínűleg már van ott is kártyaelfogadás.
Időjárás: hát igen, sokszor esik. Nyáron azért átlagban jobb.
Olvastam egy angol nyelvű beszámolót neten, ott azt írta a fickó, hogy neki azt mondták, minden hónapban van jó idő, de valószínűleg július elején meg augusztus végén lehetett, mert ő július 10-aug. 20 között nem találkozott vele egyszer sem :D ez azért feltehetően enyhe túlzás, de magyar nyárra ne számíts.
Nekünk szerencsénk volt, kb. a napok felén szép időnk volt. Jégmezők közelében mindig hideg van, a Jökulsárlónnál pont vacak is volt az idő, nem sokkal lehetett 0 fok fölött. De egy helybéli sofőr rövidgatyában szerelte a buszát :-) Szerintem ez a 0 fokos várható minimum nem indokol télikabátot. Viszont sok réteget vigyetek, lehet aláöltözet, póló, polárpulcsi, ha kirándultok, akkor túracuccok. És a jó minőségű (ötjegyű összegbe kerülő) esőkabát + esőnadrág szinte nélkülözhetetlen. Kivéve ha nem vagytok hajlandók rossz időben kimenni, de akkor nem mennétek Izlandra.
Viszont ha lesz 18-20 fok + szikrázó napsütés, és mászkáltok, akkor hamar melegetek lehet, tehát szerintem kell rövidujjút meg rövidnadrágot is vinni. Ennél sokkal melegebb nem várható, a 20 felel meg az itteni 30-32-nek. Az országos rekord is csak 30, az számít ott olyan extrémnek, mint itt a 40-42.
Kaját tényleg vigyetek. Ha szeretitek, akkor egy rúd jó szalámi hiába drága, izlandi mércével olcsó és óriási kalóriabomba, ár-érték arányban nagyon megéri.
Ha nem vagytok tejérzékenyek, skyrt mindenképpen vegyetek kint, az egy izlandi tejtermék. Jobb híján joghurtfélének szokták írni, de nem igazán az, tele van fehérjével. Mindenféle ízekben kapható a gyümölcsjoghurtokra hasonlító másfél decis pohárkákban. Persze drága, de egyrészt minden az, másrészt itthon nem fogtok kapni.
Ahol ki van írva, hogy van közös konyha, ott miért ne lehetne főzőcskézni? Azért van :-)
Ha még akarsz olvasgatni és képeket nézni :-)
izland2009.blog.hu
picasaweb.google.com/bm0613, itt alul vannak az izlandi képek mappái.
ha hosszú, részletes választ akarsz a kérdéseidre, olvasd el ezeket az írásaimat:
izland2011.blogspot.com
iranyizland.blogspot.com
röviden:
- az időjárás kiszámíthatatlan, de azért nem kell túlzásokba esni. júliusban 5-20 fok közötti hőmérsékletekkel fogsz találkozni, ha nem mész fel ahegyekbe meg a felföldre. a farmer elég, ha nem túrázol egész nap. felül legyen több réteg, rajta szél/esődzseki. sapka erősen ajánlott.
- az egy dolog, hogy a kutakon bankkártyával szokás fizetni (ki a franc akar izlandi koronát váltani? én a 2 utam során egyszer sem fizettem koronával. 98%-ban kártya, 2%-ban euró.), de van több olyan kút, ahol nincs is élő ember kiszolgáló személyzet, tehát nincs más lehetőséged. barátkozz meg vele.
- nem kell elkapkodni a reggeli indulást, inkább a késő délutánokra, kora estékre menj rá. elég, ha reggel 9-kor elindultok, úgyis jellemző, hogy délelőtt ködös/felhős az idő és délre tisztul ki (vagy nem...). lehet este főzni a vendégházak nagy részében (de kérdezz rá) és érdemes is minél több dolgot itthonról vinni, mert igencsak drága ország (a sör is). mi kint csak kenyeret, minimális gyümölcsöt vettünk. egy hétig elvan az ember bármin, ami a mi esetünkben otthonról vitt szalám, zacskós leves, tészta volt. reggelit kaptunk mindig a szálláshelyen, érdemes jól feltankolni és akkor délután 3-ig nem is vagy éhes.
A hozzászólásom óta 15 oldalt visszaolvastam, valamint rumos14 blogjába beleolvastam és rengeteg kéept si megnéztem.
Az eddig felmerült kérdéseim:
- Július 10-től megyünk. Itt nagyon sokan írták, hogy júliusban majdnem végig esett az eső. Ez egy kissé lehangol. Az időjárással kapcsolatban az érdekelne öltözködéstecknikailag, hogy elég-e termókardigánokat vinni és föléje vízálló széldzsekit, vagy vannak olyan hideg napok is, hogy szükség lehet vastagabb téli kabátra is?
- A tankolásról írjátok, hogy majdnem minden kútnál csak bankkártyával lehet fizetni. Ez most komoly? Mi nem szeretjük külföldön a bankkártyánkat használni, mert akkor nincs akkora áttekintésünk a pénzünk felett, mint kp-nél, meg félünk a visszaélésektől is, hogy kipakolják a számlát. Szóval ez nem nagyon szimpi.
- Kaja. Sajnos egyik szálláshelyünk sem írta le, mikortól van a reggeli. Remélem, ez már reggel 6-7 körül kivitelezhető lesz, mert korán akarunk útra indulni. Étteremben nem szándékozunk enni. Aki vendégházban lakott és közös konyha volt, tudott ott este valamit magának főzőcskézni? Az egy dolog, hogy viszek itthonról pár kaját, de 15 napra nem tudok eleget vinni, mert a bőrönd csak kajából állna :-) Mivel Keflavik-Reykjavikból indulunk, gondoltam, hogy az érkezés estéjén ott be tudunk vásárolni pár konzervet, csomagolt kenyeret, hatos vizeket, sört...???
Egyelőre ennyi kérdésem lenne, most olvasok tovább és majd még írok.
Szia, mi két hete vettünk repülőjegyeket. Azután egy hét alatt összeraktam az egész utazást, úgy hogy semmit sem tudtam Izlandról. Napi 6-8 órákat töltöttem a gép előtt, elolvastam egy majdnem 500 oldalas útikönyvet, kijegyzeteltem stb. A fórumba szándékosan nem jöttem hamarabb, mert határozott elképzeléseink voltak és nem akartam a sok kiolvashatatlan és kimondhatatlan és megjegyezhetetlen :-) helyiségnévvel totálisan összezavarodni és vaccilálni kezdeni.
Mi a német Dertour katalógusban látható előre szervezett körutazásokat vettük időtervezésnél alapul.
15 nap alatt járjuk körbe a szigetet bérelt autóval előbb délen Reykjaviktól keletre haladva, majd északon vissza és fel a fjordokba és vissza a reptérig.
Az autó árakon rettenetesen ledöbbentem, de a kezdeti 1400-1600 eurós árakhoz képest a végén találtam 900 euróért autót, nem is a legkisebbet (Opel Corsa) az economy car rentals oldalán (innen szoktunk majdnem minden utazásra autót bérelni). A dzsip nekünk már nem fért bele, így rettenetesen sajnálom, de nem megyünk a felföldi részekre. Illetve a Landmannalaugarról nem tudtam lemondani és oda majd a legvégén elmegyünk egy szervezett, csoportos kiránudlás keretében.
Az összes szálláshelyet a booking.com-nál foglaltam vendégházakban reggelivel. Itt is elégedett vagyok az árakkal, amiket kihoztam. A német katalógus által kínált legolcsóbb ártól jóval olcsóbban kihoztuk az egészet.
Kérdésem lesz még mindenképpen itt, de előbb visszaolvasgatok és jegyzetelek. Ha valakinek kérdése van a szervezéssel kapcsolatban, szívesen segítek.
Kocsibérlés és sátorozás nézd meg a 2527-es és a 2540-es hsz. Vadkempingezni lehet nyugodtan, DE városon ( kevés van) és Nemzeti Parkon ( sok van) kívül.
Sziasztok :) Tesóm múlt héten találta ki, hogy mi márpedig megyünk Izlandra! Rendben van megyünk :D Ma órákig olvasgattam ezt a fórumot és a hozzá kapcsolt linkeket. A terv egyenlőre az, hogy repülővel kimegyünk kb 2 hétre, és egész végig kirándulunk, sátrazunk. Érdekelne minden infó ami jól jöhet nekünk, olcsóbb szállások Reykjavik, reptér közelében igazából az első meg utolsó napokra. Autóbérlés több napra, és a legfontosabb nekünk, hogy lehet-e sátrat verni éjszakára Izland területén engedély nélkül? Megköszönnék minden infót :)
Munka miatt lesz szerencsém jövő héten Izlandra utazni, és utána a hétvégét (01.31. szombat és 02.01 vasárnap délelőtt) még Reykjavikban töltöm. Ha valakinek van kedve valami közös programhoz, akár kiránduláshoz Reykjavikban vagy környékén akkor szívesen venném a jelentkezést. 36 éves mérnök vagyok, Németországban lakok.
Egészen elképesztő, amit a csaj művel azóta is a FB-on, ahogy hazudozik összevissza... ha olyan időszakban megyek majd Izlandra, amikor érdemes rajta keresztül bérelni (ami valószínű, mert én csak nyáron tudok utazgatni, meg amúgy is akkor érdemes Izlandra menni), undorodva fogom megtenni. Fáj, hogy egyetlen koronát is kereshet majd nekem köszönhetően egy ilyen, de ha több tízezer forintot lehet spórolni, akkor jobb nem gondolni erre. De igazából nagyon remélem, hogy lesz jobb ajánlat, mikor aktuális lesz a dolog.
Miután a FB-on tett felvetésemre, miszerint nem szép dolog egy "exkluzív ajánlat"-nak bármikor is drágábbnak lennie ugyanazon cég normál tarifájánál, nem kaptam értelmes választ, elkezdtem próbálgatni különböző időpontokat, időtartamokat és autókat. Beírtam a tapasztalatokat. Érdemi válasz persze erre sem jött. Gondolom, hamarosan törli az oldaláról, így idemásolom...
" I've tried it with 14 different dates from January till August, with different lengths from 3 to 13 days, and compared the prices for 4 cars: i10, Megane, Jimny and LandCruiser. The difference can't be accidental. For the LandCruiser you can really get a great discount at any time: in winter and spring about 20-25 %, early summer about 40 %, later more than 50 %.But the others are much more expensive in this so-called 'exclusive' offer from January till April: the difference is between 40 and 70 %! In May it's 'only' 10-20 %, still not in favor of the 'exclusive' offer... But in the summer I have to admit there is also a great discount: 25-30 %."
(bocs, most lusta vagyok átírni magyarra, de ha valaki kéri, szívesen.)
A lényeg az, hogy nagy dög terepjárót valóban bármikor érdemes rajta keresztül bérelni a Budgettől, mást viszont csak nyáron, mert a többi időszakban még drágább is az exkluzív ajánlat. Ezek után persze nem érdemli meg, hogy jutalékhoz juttassa bárki, de amikor tényleg olcsóbb, akkor saját magával ne toljon ki az ember csak azért, hogy neki se legyen jó...
két időponttal kipróbáltam kíváncsiságból, májusra rosszabb ajánlatot adott, mint ami a Budget honlapjáról bárkinek elérhető, de júliusra sokkal jobbat, tehát aki nyáron utazik, az mindenképpen nézze meg az itteni lehetőséget. Persze lehet h más cég még olcsóbb lesz, de megnézni érdemes.
Pár napra Izlandra látogatok januárban, érdekelne pár adat, főleg árak. Élelmiszer (tej, kenyér ...stb,), üzemanyag árak, mivel kocsit is bérelünk. Ha véletlenül, az időjárás nem olyan szép arcát mutatja, mint amire számítunk, akkor Reykjavik-ban mit tudtok ajánlani, hol lehet értelmesen agyoncsapni az időt?
Szia MBeáta! Ne haragudj a késői válaszért elfelejtettem ránézni a topicra.
Igen elég sok infót megtudtam, ismerősöm is lett egy ott élő magyar aki elmagyarázott pár dolgot. Megerősített benne hogy érdemes kimenni és kint maradni.
Ha gondolod írj egy elérhetőséget és kicseréljük a tapasztalatokat h ki mit tudott meg erről a szép országról. :)
akkor vissza kell menni, mert a fényt tényleg látni kell.
Amit nem tudtam előre, hogy úgy gomolyog mint a füst (na jó, nem annyira, de hasonlóan, lassabban), de volt, hogy fodrozódott például. A sávok is mozognak, lenyílnak, nem lehet leírni. Fantasztikus volt!
Így is baromi hideg volt, az esővel szerencsénk volt, csak kétszer fél nap esett, de akkor is valahogy úgy mozogtunk, hogy kifelé mentünk belőle. A hó meg mindig éjjel esett. Nagyon erős szél kétszer volt, egyszer engem métereket fújt, mert a hó alatt jég volt, hát az eléggé vicces volt (jó nagydarab vagyok). Ami jó volt, hogy aznap este mentünk fürdeni a Secret Lagune-ba, amikor a leghidegebb volt, úgyhogy akkor este jól kiengedtünk.
Sajnos a sarki fény nekünk nem jött össze március elején, pedig ez lett volna a NAGY CÉL, A klasszikus kört is bejártuk, igyekeztünk megnézni az észak-nyugati félszigeteket is, keleten pedig eljutottunk egészen Höfnig, néha reggel még nem tudtuk, éjjel hol fogunk aludni. Viszont sikerült igazi telet kifognunk, olykor egy óra alatt 40 centi hó is esett, egy ilyen napon reggel indultunk vissza Höfnből és délután négyre értünk Reykjavikba. Volt ahol a főúton a terepjárónkkal is elakadtunk, olyan is volt, hogy az út mentén egyetlen bóját sem láttunk, mert olyan rövid volt a látótávolság, néha az ablakon sem láttunk ki, annyira szakadt a hó. Hát, nem volt egy leányálom, de egész Izland annyira tetszett a csapatunknak, hogy még ilyen időt is bevállalva bármikor mennénk vissza.
Egy hetet voltunk, de az első és az utolsó elment az utazással. A társaság többi tagja már volt Izlandon, tehát volt egy kis helyismeret.
Reykjavík és Jokularson között jártunk a déli parton. A Golden Circle-ből a Blue Lagune maradt ki, helyette volt a Secret Lagune. Plusz még kelet felé ami belefért. A leginkább lélegzetelállító a Haifoss volt - ott izgultam, hogy minden rendben legyen, mert a lábnyomokat nézve esély volt, hogy csak tavasszal találnak ránk, ha valami bajunk esik ott:)
Háromszor láttunk sarki fényt, a második az nagyon nagy volt, mármint kiterjedésre, színesnek inkább csak zöld, néha bíbor. De így is csodás volt, nagyon aktív, változó, szuper alakzatokkal. Mögötte több hullócsillaggal.
Szia, Istvan Dobos! Én is hasonlóan gondolom, mint te. Tervezem, hogy kiutazom, nemcsak kirándulás, hanem kinnt élés céljából. Érdekelne, hogy azóta kaptál-e választ a kérdéseidre a fórumon, más felületen, vagy esetleg ismerősöktől. Előre is köszönöm a válaszokat! (másoktól is szívesen fogadom) :)
Valamikor réges-régen még az Aisec-nél Izlandon voltak a legjobb fizuk. Nyilván a válság rendesen odavágott, de ha jól hallom már normalizálódik a helyzet.
Van reális esély 2-3 évere kimenni és munkát találni helyi nyelvtudás nélkül?
Van erős magyar, hasonló lengyel és angol tudásom. Leginkább targoncáznék vagy sofőrködnék.
Átlagosból nem érdemes kiindulni. Idén már az első hó is leesett néhol (állítólag a fővárosban is láttak már havat, nemtom, csak a FB-on mintha olvastam volna) Tavaly ilyenkor meg szép idő volt. Én mindenképpen sok réteget vinnék, mintsem egy nagy vastagot.
Köszönöm a választ mindkettőtöknek, persze, tudom, hogy az időgép még mindig nem működik, csak hát októberre nem igazán láttam az átlagos hőmérséklet leírásában fagyot, inkább olyan 5 fok körüli hőmérsékletet, de aztán amikor a képekre kerestem, hát jókora jégcsapok is lógtak októberi képeken...
Valahonnan kerítenem kell akkor egy bélelt esőkabátot, mert pont az nincs :( Télikabátom meg több is van...
Nem, tapasztalata egész biztosan senkinek nincs a jövő hét utáni hét időjárását illetően. Hiszen ahhoz minimum időgéppel kellene rendelkezni.
De nekem nagyon bevált egy jobbfajta vízálló, de légáteresztő dzseki, és több thermopulcsi, meg a nadrág fölé egy esőnadrág, plusz az elengedhetetlen fülvédős sapkám. Süvítő szélben a tengeren is kiváló volt, nem fáztam. Réteges öltözködés a kulcsszó.
Amúgy én ezt az oldalt elmentettem a telómba. Az időjárás alapvető tendenciáit, alap-jellemzőit azért jól mutatja, DNy-Izlandra szól: