Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
110 db egy éves Harcot fáim teljes virágzásban. Egy-egy fán 6-8 db 1,5-2 m-es vázág. Próbáljam megvédeni őket a fagytól, vagy hagyjam a hideg szüretelését? Ha 3 kg gyümölcs/fa mennyiséggel és 350 Ft/kg árral számolok az cca. 100 e Ft. Nem annyira jelentős.
Több helyen olvastam, hogy ilyen fiatal fákon nem szabad rajta hagyni a termést, mert visszafogja a növekedést. Fiatal fáknál pedig a legfőbb cél a termőfelület kialakítása.
A fagytól keletkezett sebeken bejuthat a monília.
Mit gondoltok?
Ha Netafim mikroszórókkal beöntözöm a területet, az védhet a fagytól?
Igen, most ezt mondják, hogy a holnap hajnal nem lesz annyira rizikós, az északi országrészben lehetnek enyhébb (vagy erősebb???) fagyok. Csütörtök lehet, hogy durvább lesz.
Simán elképzelhető szerintem is a május utolsó harmada: tavalyelőtt (ha jól emlékszem) márc. 25-26 körül nyíltak nálam az első Tsunami és Wonder cot virágok és május legvégén már lehetett belőlük kóstolgatni.
Ki van pakolva minden 10 perc alatt tudunk fűteni de úgy néz ki , hogy a mai éjszaka nem rizikós ... jobb félni mint megijedni . A tavalyi év után nem kockáztatunk .
Akkor jó nagy a különbség területileg . Ma néztem és a Sweetredről már potyog a szirom , vasárnap volt egy nagy méhjárás , szerintem nagy százalékban termékenyültek a virágok azok már dobják el a szirmot .
Ha nem jön közbe semmi és viszonylag normális tavaszunk lesz akkor igen korán fog indulni a szezon , meg sem merem jósolni , de nem tartom lehetetlennek a május 3. dekádját a Tsunaminak .
Én is gondolkodtam hogy a traktor ládahordóra felszerelném és egy inverterrel előállitott 230 voltról tudnám üzemeltetni. Mennék vele körbe a fák mellett. Egy légterelőt azért biztosan kellene hozzá építeni. Egyébként a PB gázosak hasonló árban 2x nagyobb teljesítményűek de 5kg /óra a gázfogyasztásuk. Az olajos 3-4liter/óra.
Ti már nagyon benne vagytok a virágzásban. Mindenképpen érdemes készülni és nem szabad kockáztatni az egész termést. Elég nagy az esélye a fagynak de a mértéke és helyi eloszlása bizonytalan.
Éppen gondolkodtam , hogy ha pár ilyen gázolajos légbefúvót kombinálnánk a szellőztetéshez használt alumínium gégecsövekkel és egy légfüggönyt csinálnánk a fegylefolyásos oldalakra akkor egész jó kis fűtésrendszert lehetne összehozni .
Január 5-éig kifejezetten hidegre kell készülni, de összességében változatos lesz a tél. Márciusig a hónapok első fele hideg lesz, a második pedig enyhébb. Egészen március 15-éig tartós hidegre, éjszakai fagyokra kell számítani. A leghidegebb nap február 10-e körül várható – kezdte 2018-ra vonatkozó előrejelzését Dávid Mihály.
Ugye sehol egy szó a januári rendkívüli melegről és a március eleji -23 ról .
Annak idején néztem egy ilyen .... most nem jut eszembe kicsinálta éves előrejelzést ...ugye egy lap és napra lebontva minden esemény ...eső hőmérséklet szél ...stb ha jól tudom nyíregyházi nagy tudós . na abban volt egy sor ami a napi középhőmérsékletet mutatta az év folyamán . Az úgy nézett ki , hogy télen alacsony volt a vonal nyáron magasabb és egy szép szinuszhullámot rajzolt ki .... na szerintem azt tökéletesen eltalálta minden évben .
Én személy szerint nem igazán értem ezt a "hosszútávú" parázást, amikor mindenki tudja, hogy kb. 2-3 nap a többé-kevésbé megbízható előrejelzési időtáv...
Szerintem az, hogy mi lesz 9 nap múlva az csak sima találgatás.. Az egy hetes előrejelzések utolsó 6.-7. napja gyakran +-8 fokot is szokott változni, ahogy közeledik az adott nap..
Mozgatni fogom ha még egyszerűen is egyelőre. Hosszabbító kábel lesz hogy 100 hosszban tudjam vinni a villanyt. Sőt beöntözöm a fák tövét, hogy párát tudják képezni.
Ha kitisztul az ég akkor hideg lesz .... akármi is az előrejelzés ... mi is felkészülünk ma . A felhők vagy a pára fogja meghatározni hogy fagy-e vagy nem .
Ez jó , de kombinálni kell fólia alagúttal amit bevezetni a fák alá és lyukakat vágni a fóliába mert egy helyre ez sok hőt termel , szét kell osztani ...és ugye nem mobil a villany miatt . Bár ha azt meg lehet oldani akkor úgy is jó .