A múltkor lehúztam az újságírót az OII faceliftes cikkével kapcsolatban, hogy a navit Columbusnak hívják, nem Amundsennek.
Most viszont kaptam egy infót, a németeknél rendelhető az Amundsen navi is, ami nem tartalmaz merevlemezt, viszont érintőképernyős, csak kisebb a képernyő:
B*sszus, azért egy 10 éve gyártásban lévő autónál ez hogy fordulhat elő?????? Nyilván úgy, ahogy az összes ilyen, nyugodtan mondhatom, balf*szságra utaló esetben: spórolás! 2 euro centtel olcsóbban csinálta meg X beszállító az alkatrészt, mint a régi. Ja, hogy közben nem áll meg rendesen? Ugyan már, kit érdekel...
Octavia 1 Tour Kombi, folyo ho vegen tolti az egy evet, 32.000km
A hetvegen varoson kivul, olyan 100-as tempoval haladva egyszer csak elszallt a szelvedo bal oldali diszlece. Sot, magaval vitte a hosszanti tetosin elejen levo muanyag boritast is (kombi).
Megalltam, a szelvedo diszlecet meg sertetlenul megtalaltam, a tetosin boritason mar atment egy kamion.
Ma voltam a szervizben: gyari visszahivas van az O1 kombi bizonyos szeriaira ezzel a bal diszleccel kapcsolatban. Az en autom alvazszam szerint nem esik be a visszahivasba, de a szerizes munkafelvevo megnyugtatott, hogy vagy a visszahivas kereten belul, vagy garanciaban orvosolni fogjak a problemat: kicserelik a diszlecet meg azt a tetosin muanyag fedot is.
Megmutatta a visszahivas lapjat is, nagy dolgot nem matatnak a visszahivott autokon: leszedik a diszlecet es egy fadarabbal valami muanyag rogzito fulet egy kicsit meghajlitanak. Ennyi a nagy beavatkozas, ettol ugy remelk tobbet nem repulnek el a diszlecek.
Az én autom(1.6 oII) ezzel a rugalmas szervízciklussal van használva. három hete volt a 150 ezres szervizem, s akkor rákérdeztem,hogy érdemes lenne e,átváltani,egyébb rövidebb futásteljesítményű szervízciklusra. Mire azt a választ kaptam,hogy felesleges. Mivel,harminc ezrenként van olajcsere,mindíg utánna kell önteni a két szerviz között! Kb ez nállam olyan egy liter olaj szokott lenni! Nekem ez így kényelmesebb,mivel nem kell olyan gyakran a szervízbe járni! A kocsi nyár közepén lesz három éves,s eddig még csak egy klimakompresszor volt az,ami meghibásodott,de azt is garanciában cserélték! igy a személyes tapasztalatom az az,hogy eléggé megbízható! Persze kinek,hogy vált be! Üdv:Luki!
Nézegetve a különböző hirdetéseket feltünt, hogy a kormány közepe sok esetben sötétebb árnyalatú, mint maga a "karika". Ez természetes, vagy már arról árulkodik, hogy pukkant a lufi?
Termeszetes is lehet, meg legzsakcsere is. Ha legzsak nyilt, annak szamos egyeb jele is van -- a legzsak nem szokott csak ugy magatol kidurranni. Ha nem tudod, mik ezek a jelek, akkor nem erdemes itt elmagyarazni: csak szakertovel menj autot vasarolni.
Mivel 40-70ezer km-es kocsiban gondolkodom érdekelne, hogy egy 60 ezres szervízben mi van benne, illetve sacc mibe kerül?
Egy benzines Octavia 60 ezres szervize nem tul izgalmas, a "sima" alapszerviznel (olaj, olajszuro, levegoszuro, pollenszuro) egy gyertyacserevel tobb, az kb 6-10e ft markaszervizes aron.
A Skoda ket evente irja elo a fekfolyadek cserejet, es harom evente a hutofolyadeket -- ezekbe bele lehet futni, de nem szamottevo tetelek. A gyari fekbetetek is kb 60 ezer kornyeken kopnak el. Szerencsere ezek egyike sem komoly kiadas. A nagyszerviz 90 ezer kilometernel van (vezerlescsere), az sokkal jobban faj, maszek szervizben is vagy 40-50 ezerrel dobja meg a sima szerviz koltseget.
A Suzuki elkényeztetett: Csak tankoltam és mentem, néha cseréltem olajat, meg a szervízkönyvnek megfelelően a kopó cuccokat, és mentem, mentem... 5 év alatt több mint 100ezer km-t. Nyugtassatok meg: A Skodában sem fogok csalódni, illetve kérdeznem, hogy mire érdemes külön odafigyelni? Olyat pl. hallottam, hogy a vízpumpákra jellemző, hogy 60-80ezer km-nél vége.
Ez a vizpumpa dolog nekem uj. Termeszetesen barmi barmikor elofordulhat, de pont a vizpumpa nem jellemzo. A kisebb motor termosztat-problemai mar inkabb jellemzoek, de ez nem vezet az auto megallasahoz, es a javitas sem raketatudomany.
Az Octavia fodarabjai kiforrott, egyszeru, eppen ezert megbizhato alkatreszek, inkabb a periferiak apro gondjai okozhatnak gondot, de nem jellemzo az sem. Eleg tipikus pl az ingadozo alapjarat (a fojtoszelep tisztitasaval par perc alatt orvosolhato), vagy az ablakemeloben egy apro muanyag alkatresz ongyilkossaga (a fembol keszult, utangyartott darab ara kb 5 liter benzin). A futomu egyes alkatreszei is elfaradhatnak (stabilizatorpalca, szilentek, "kutyacsont"), de a javitas nem draga.
A gyari kuplung, kipufogorendszer, kerekcsapagyak, lengescsillapitok stb 150-160 ezer kilometerig hozzanyulas-mentesek. (Volt egy csomo ceges autonk, amiket ennyi futasteljesitmennyel adtunk el, es ilyenekre egyiknel sem kellett koltenunk.)
Vegezetul még arra hivnam fel a figyelmed, hogy az a 2005-os Octavia, amit 40 ezer kilometerrel 1.8-ert meg lehet venni, az jo esellyel a jelenlegi "valsagban" is valami problemas darab.
Az egyik ismerosom 1.8-ert arulja a makulatlan allapotu, igen jol felszerelt (Fresh) 1.6-os autojat, de az 2002-es, es 130 ezer van benne. (Egyebkent batran ajanlom figyelmedbe, ha ilyen autot keresel.)
Az 1,4-es meg az 1,6-os is normál esetben hasonlóan megbízható, mint egy Suzuki motorja... 4-500000 km-t a szervizek betartásával el kell menniük gond nélkül!!
Minek ezt a túltöltés dolgot erőltetni? A tágulási tér nem erre van kitalálva. Horvátországban is van benzinkút, legalábbis eddigi 3-4 utam során sosem volt gondom. Node Ti tudjátok...
Először szólok ebben a topikban - igaz máshol is inkább csak az olvasgattás volt rám a jellemző.
Amiért szólok:
Bővül a család, nyár elejére várjuk a második gyerkőcöt. Elsősorban e miatt a Szuzimat meg kell nagyobbítani. Szóval Octavia vásárlását tervezem. Igaz én csak használt 2004-2005-ös évjáratú, 1,4-es, vagy 1,6-os, I.-es Octáviát tudok megfizetni (1,6-1,8 milláért már van választék).
Van néhány kérdésem. Bízom benne, hogy itt kapok rá válaszokat.
-Nézegetve a különböző hirdetéseket feltünt, hogy a kormány közepe sok esetben sötétebb árnyalatú, mint maga a "karika". Ez természetes, vagy már arról árulkodik, hogy pukkant a lufi?
-Érdekelne, hogy a szervízelés tekintetében sacc mire számíthatok. Ha jól tudom, akkor valami "rugalmas" szervízciklus van kitalálva 30ezer km futásteljesítményre. Jól tudom? De egyáltalán mi az hogy "rugalmas szervízciklus"?
-Mivel 40-70ezer km-es kocsiban gondolkodom érdekelne, hogy egy 60 ezres szervízben mi van benne, illetve sacc mibe kerül?
-A Suzuki elkényeztetett: Csak tankoltam és mentem, néha cseréltem olajat, meg a szervízkönyvnek megfelelően a kopó cuccokat, és mentem, mentem... 5 év alatt több mint 100ezer km-t. Nyugtassatok meg: A Skodában sem fogok csalódni, illetve kérdeznem, hogy mire érdemes külön odafigyelni? Olyat pl. hallottam, hogy a vízpumpákra jellemző, hogy 60-80ezer km-nél vége.
Egyenlőre ennyi. Illetve még egy kérdés: Majd a többi felmerülő kérdésemmel jöhetek ide válaszokért?
Anno a Fabia Kombimon ( benyás 100 lovas ) a tankolónyílásban volt. A kör alakú nyílásban 3 óránál volt egy zöld színű kis pöcök és amikor a pisztoly kattant, utána megnyomva a kis pöcköt még kb. 7-8 litert tudtam beleküldeni nagy kiszuszogás ( a tágulási részből távozott a levegő ilyenkor ) kiséretében. Így a gépkönyv szerinti 46 literes tankba sokszor 52 litert is rátöltöttem. Ezzel nem egyszer aztán 900 km-t is elkocogtam, persze nem racing üzemmódban.
A mostani Octi II-m ( 1,9 PD ) nincs felszerelve ilyen szeleppel, de ezt is túl lehet tölteni, ha nagyon akarja az ember.
Szerintem elég,ha a pisztolyt enyhén jobbra "feszíted" tankoláskor, legalábbis nekem így sikerült 62-őt beleküldeni.Mondjuk nyáron 40 fokban nem ajánlott a tágulási tényező miatt.Egy Horvátországi útnál azonban pótolhatatlan kincs:)
Nekem is 2008-as,1.4-es a vas.
Egyébként a csúcs ezzel a "kis" mennyiséggel 980KM volt.Persze ebben egy nagy adag pálya,normális ( 120-130-as ) közlekedéssel.Azért nem rossz sztem.
Anno én is olvastam ezt a TotalCar-on. Csak sajna én nem találtam azt a bütyköt a beömlő nyílásnál. Tudtok segíteni, hogy 2008-as benzines OII-nél hól van ez a kis pöcök, amivel túl ehet tölteni a tankot? Előre is köszi!
Anno én is megtettem párszor a toledommal, h már 0 volt a megtehető km mennyiség, és akkor kanyarodtam csak be a kútra anyagért, nem volt gond vele sosem.
Sokakat meglep az, ha 62-65 lityi anyag is bemegy a tartályba, pedig elég régóta adottsága ez a VW-konszernek autóknak, h a tágulási tartály is betölthető, ha épp arra van szükséged, gyakran nem ajánlott, pláne nyáron nem, de azért időnként jól jön... anno horvátoknál nem volt gyakori az autópálya mellett benzinkutat lelni :-) Így meg simán lement az ember fia egy tankkal a tengerpartig bp-ről is akár ....
igen,én is gondoltam rá, előtte megkérdeztem egy szerelőt,aki Skodában (VW-ben )is profi,azt mondta nem lehet gáz,mivel a teljes üzemanyag elfogyás ellenére annyi maradékot tartalékol,hogy nem lesz baja.Dizelnél talán többet is bír....ki tudja.Monduk azzal nem próbálnám meg, mert azt kicsit körülményesebb újraindítani...:)Legalábbis régen az volt-légtelenítés,stb.Gondolom ezek az érzékeny PD motorok nem nagyon szeretik,ha "nincs anyag".
Azért av isszajelzőnél az is sokat számít, hogy dombnak éppen felfelé mész, vagy lefelé. 70-80 km különbség is tud lenni a két eset között. Valamint a héten azt is megnéztem, hogy amikor viszonylag egyenes terepen bementem a kútra, úgy hogy a visszalévő kilométer 10 volt, az első kattanásig 52,5 litert töltöttem bele. Tehát azzal tényleg 40-50 km-t lehet menni
azcsak, h nem, de az opel corsa benzinszivattyuja le is ég szépen (ültem ilyenben ami ezt csinálta, szal nem urban legend), ha nem hűti a benzin... és szerintem máshol is lehet hasonló a konstrukció...
Egy érdekesség,megosztanám veletek,talán hasznos lehet még...a komputer ugye kiírja a még megtehető KM-ert az üzemanyag függvényében.Gondoltam kipróbálom...
Műanyag 5L benzines kanna a csomiba,aztán irány...persze mindezt akkor,amikor 0 KM jelzett,tehát a komputer szerint "kifogyott" az anyag.Persze gondoltam, hogy kis biztonsági ráhagyás van,de azért ennyit nem...még 70!!! kilómétert mentem,kint és városban vegyesen,mire szolidan leállt a gép.Betöltöttem, irány a benzinkút.
Persze ez 1.4 benzines,nyílván motorfüggő.
Konklúzió: nem kell pánikolni, ha 0-át mutat,csak nyugodtan a következő kútig!
Arról nem is beszélve, hogy megfelelő pisztoly álllással ( kutas mutatta ) röhögve belemegy 62L, ami egy hosszabb útnál még jól jöhet...gyárilag ugye 55.