Több helyen is olvasom az éjszakai regeneráció fontosságát. Hát nekem nem nagyon jön össze a napi 8-9 óra alvás. Jó ha 7-et alszok. Néha érzem is a fáradtságot.
egyébként annyi a csoda, hogy a professonal line-ban lesz emésztőenzim a proteinekben (100whey, volumass35) meg valami ujfajta szénhidrát csodát raknak a tömegnövelőkbe. Palatinus, vagy Palpatine... valami ilyesmi a neve...
Tudna vki segíteni? (Biztos, ti olyan okosak vagytok!) Sok ellentétes véleményt hallottam arról,hogy miként lehetne a deréktájról lecsappantani a fölösleget. Van aki szerint a kimondottan ide vonatkozó gyakorlatok vastagítják csak a derekat és a fogyás amúgy is genetikailag kódolt. Szerintetek koplalás és cardio, vagy mégis lehetne dolgozni kicsit rajta?
valszeg az izesítésben van valami difi. nem mindegy az sem.pl a csokis cytogen whey pro nálam jó volt, míg a vaniliásnak olyan habja lett vizzel is, hogy alig lehetett meginni. böfögtem utána órákat.
most egyébként Dymatyze elite wheyt használok, "rich chocholate" izűt. aki szereti a csokis wheyprót, és valami minőségibbet szeretne, annak ajánlom, hasonló az izük (majdnem ugyanolyan), édességük. ráadásul egész olcsón hozzá lehet jutni, 2,3kilóst (78%protein) 11900ér vettem.
jah, valszeg jobban jártam volna isopreme-mel, főleg mert a kettő közötti fehérje tartalom különbség egy "énszintű" emberkének szvsz minimális. sebaj legalább kipróbáltam ezt is, na meg ki tudja lehet mire elfogyasztom az egészet tök elégedett leszek vele.
az ultimatetől az isopreme jobb, szentem. az "normál" izekben van, de nálam a banános a nyerő. elméletileg ez ugyanaz a fehérje, az icocool csak az izesítésben más. nekem nem sok gondom volt az oldásával se. 3 decibe szotam tenni 50g-t. kétrázás, és kész.
Jó sokat voltam csendben a tanács kérés óta, úgyhogy akkor leírnám a tapasztalatokat :) Végül izolátumot vettem tényleg, konkrétan az Ultimate Isocoolját - zöldalmás ízben. Péntek óta használom és eddig nem a legjobbak a tapasztalatok...hatást ennyi idő alatt nehéz lenne mondani, viszont azt mindenképpen elmondhatom hogy az íze nem túl kellemes - bár ezzel még kibékülnék a nagyobb gond inkább hogy annak ellenére hogy 2dl/1 mérőkanalat ír a doboz hátulján igazság szerint még 4dlben is alig oldódik el. A két mérőkanál fél liter vízben meg teljesen reménytelen. Nagy ujj vastagságú csomók vannak benne amit nem egyszerű csak úgy lenyelni. És a pláne hogy a szép rikítós zöld turmix elég durván megfogja a nyelvet. :) Remélem ezek ellenére hatásos lesz, bár legközelebb tuti nem ezt veszem.
azér, mer ha olyan súlyt választok, hogy 10 menjen, akkor ez a sorozat olyan intenzív, hogy a következőben nem 100% hogy pont annyi kimegy. lehet, hogy pont bemelegszem tőle, és megy 12 is. de az is lehet hogy kevesebb.
a lényeg az, hogy mindegyik sorozatot max intenzitással végzem. aztán hogy 10 vaagy 6 tökmindegy... az intenzitás a lényeg!
Ezt most nem vágom: "az egyébként érdekes, hogy én 3x10et sose tudok csinálni. mer ha az első szériám már olyan mint amilyennek lennie kell (kemény) akkor nem sok esélyem van arra , hogy a 2., vagy a 3. szériában is hozom ezt az isméttlésszámot..." Akkor ugyanazzal a súllyal csinálsz 3x10/kevesebb/kevesebb-et ?Má hogy kevesebb ismétlést...
Az erő fejlesztése egészen más tészta, mint az izomfejlesztés. igaz, hogy a Kupcsik 20 akat nyom alapozáskor, de ha versenyre készül, akkor fokozatosan emeli a súlyt, és csökkenti az ismétlésszámot. ez állítólag azér van, mer az erőemelő versenyekre az idegrendszert is edzeni kell, hogy az izomrostok egyszerre feszüljenek.
neked Twinlab, tökmindegy még, hogy edzel. ne hidd azt, hogy a 60 kilós ferdenyomás 100 lesz 3 hónap alatt, csak azér mer holnaptól piramist csinálsz. de az lehet, hogy az ujfajta terhelés javadra válik. de nálad még nem az a kérdés, hogy piramis vagy nem piramis? hanem az, hogy intenzív vagy nem intenzív?
a sulyt nem % al kell növelni, hanem tárcsákkal. ja, meg ne 10 8 6 ot csinálj! mindegyik munkaszériába a maximumot! a sztereó monta rég, az izom nem tud számolni! nem fog hazafelémenet belédcsapni az istennyila, hogyha teszemazt 11 8 4 megy, vagy mondjuk 9 8 6 4.nem az ismétlésszámok, x%os sulyynövelés az ami hat!!! csak a rendszer alapelvét hajtsd végre! ami ebben az esetben az, hogy minden szériában növeled az izmot érő ellenálást (a súlyt). az egyébként érdekes, hogy én 3x10et sose tudok csinálni. mer ha az első szériám már olyan mint amilyennek lennie kell (kemény) akkor nem sok esélyem van arra , hogy a 2., vagy a 3. szériában is hozom ezt az isméttlésszámot, ergo te valszeg nem edzel elég intenzíven. ekkor meg ne csodálkozz, hogy nem jön az erő.
ha a guggolás a legjobb lábfejlesztő, akkor a felhúzás a legjobb hátfejlesztő. lehet hogy a Bunny azt monta, hogy nem ajánlja (nyitott gerinchez még jó hogy...), de az egyik bbtv-ben pont csinál felhúzást... meg Ronnie Coleman is... meg Cutler is, Francu Columbu is, ő legendásan jó felhúzó volt. sorolhatnám. az egyik bbtv-ben asszem a Kónya Lajos csinált 200+ felhúzást szériába, öv nélkül. de az is igaz, hogy felhúzás nélkül is lehet jó hátat építeni. mint ahogy lehet jó mellet is fekvenyomás nélkül. (ld: Dorian Yates)
A videóját megnéztem és onnan írtam ki, hogy mennyivel hányszor nyomott.
Nem lehet azt mondani, hogy alacsony ismétlésszámok, viszont a végrehajtás tempója is elég gyors.
Érdekesség még, hogy elég nagy lépésekkel jut el a legnagyobb használt súlyig, tehát hogy melyik volt még bemelegítő széria, és melyik már munkaszéria, nehéz megmondani.
Sokszor látom ennek ellentétét a teremben, amikor mondjuk valaki 120kg-ig megy fel, de előtte 110-be és 115-be is nyom egy-egy sorozatot.
"Akkor az alacsony ismétlésszám nem túl jó az izületnek?" - Természetesen nagyobb terhelést jelent nekik, tehát sérülésveszélyesebbek, szóval alaposan be kell melegíteni, ha néhányismétléses maxra akarsz felmenni.
Szóval van akinél az egészen alacsony ismétlésszám jön be, van aki meg 10 alá szinte sose megy, mégis fejlődik.
Másrészt pedig a végrehajtástól is nagyon függ a dolog, ha például fekvenyomásnál szép lassan engeded le és nyomod ki a súlyt, akkor az is más, mintha gyorsabban intenzívebben.
Egyébként ha megnézed a BBTV-ben Kupcsik László és Ónozó Szabolcs fekvenyomóversenyzők videóit, ott is láthatod, hogy Kupcsik felteszi 150-re a súlyt, és azzal nyom akár 15-20-akat is. Ónozó meg szinte kikéri magának, hogy nem nyom 10-et, meg 12-t, hiszen ő nem bodys, inkább emeli a súlyt. Ezen igazodjál ki! Most akkor mitől jön az erő?
Volt itt szó arról hogy az erőt inkább a kisebb ismétlésszám hozza.Bunny viszont azt mondja használjuk a 3x10-es ismétléseket mivel ez kíméli az izületet.Akkor az alacsony ismétlésszám nem túl jó az izületnek ?
"nem túl nagy tragédia, ha nem növekszik a súlyod" - Nemhogy nem tragédia, de én kifejezetten javaslom, hogy inkább álljon meg itt 95-nél és inkább erősödjön bele, minthogy tovább zsírosodjon.
"Akkor első lépésben 350 gr-ra levinni a Ch-t és figyelni mi történik, napi súlyméréssel.Meddig maradjak ezen a mennyiségen ?Ha nem csökken vagy túl gyorsan csökken a testsúly akkor vigyem fel egy kicsit és mennyivel?" - Nem kell ezen ennyit agyalni. Annyit egyél, hogy stagnáljon a súlyod. Mérjed magad, és majd kiderül, hogy mennyi a megfelelő mennyiség. "Az én testsúlyomhoz az említett gyakorlatokban mik lennének az "elfogadott" súlyok ?" - Mi az hogy "elfogadott"? Ezt nem lehet így meghatározni. 95 kilóval a 200 kilós fekvenyomás is lehet "elfogadott" egyeseknél. Ha kéne valamiféle mércét mondani, akkor azt mondanám, hogy ha a testsúlyoddal szériázol fekvenyomásban, az már egy jó alap, ha ezt ferdepadon is eléred, az már haladás, ha meg már vállból is megy, akkor az már kajak.
"nagyobb mennyiségű és minőségibb Ch-val megjön majd a komolyabb erő is de tévedtem" - Megjön majd. Majd! Szóval türelem.
Köszi a választ! Azon gondolkodtam hogy áttérnék a 3x10-es szériákról a 3x10/8/6-os verzióra.Ez talán hozna egy kis erőt is meg vele némi izmot is.Szerinted itt mennyivel lenne érdemes növelni a súlyt a szériák között mondjuk %-ban ? Igen sajna a felhúzás és guggolás nem megy de van aki pld. nem is javasolja a felhúzást pld. bunny. Bár a guggolás tény hogy a legjobb lábfejlesztő gyakorlat...
hát szerintem egy 175 centis, 95 kilós fizikum baromira erős lehet. szerintem kb 2x olyan erős mint te vagy most. (vagy több)
Nincsenek elfogadott súlyok. ez baromság. az erő nem 3 hónap alatt jön. és főleg nem a kiegektől. ha erőt akarsz fejleszteni, a 10 es ismétlésszámoknál alacsonyabbakkal kellene edzened. de szerintem nyitott gerinccel ne akarj sokat elérni. mert pont azokat a gyakorlatokat vagy kénytelen kihagyni, amelyek a legjobb eredményt hozzák erőnövekedés szempontjából. ne élj a súlyok bűvöletében. hiába nyomsz 100 kilóval fekve a gépen, valószínüleg közöd se lenne egy normális 100 kilós fekvenyomáshoz. az én tapasztalatom az, hogy amikor a súlyok kezdenek előtérbe kerülni, akkor a helyes végrehajtási forma sérül. és ez különösen veszélyes rád nézve. mert nem csak a guggolástól, meg a felhúzástól sérulhet a gerinced. elég egy szerencétlen mozdulat. A fejlődéshez idő kell. és türelem. én pl nemrég találtam meg az egyik edzésnaplómat, full kezdő koromból. nakbólnyomás rúddal 27,5x8 30x6 30x5+1 (a +1erőltetett) mosolyogtam rajta.tegnap 40kg egykezesekkel csináltam a gyakorlatot, 8 as szériákba. 45-ösbe is nyomtam 4-et. de nem 3 hónnap alatt, hanem 5 év alatt jutottam el ide! Legyél türelmes.
A kajáról: igen a ch legyen napi 350 g. figyeld a testtömeged változását. nem túl nagy tragédia, ha nem növekszik a súlyod, mert elégé nagy a testzsírod, és nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen hízékony srácok simán tudják az erejüket növelni, ugy hogy akár még fogynak is. persze ez nem fog örökké tartani. szerintem nem sok értelme van a nettó testömegedet növelni. ha meg fogysz, akkor ne parázz az izomvesztésen. neked nincs miért, ezt az erőszintet 2-3 hét alatt vissza lehet szerezni.
"Ha nem csökken vagy túl gyorsan csökken a testsúly akkor vigyem fel egy kicsit és mennyivel?"
pontosan, játsz a ch bevitellel. ezt neked kell kikisérletezned. javaslom hogy 30gal növeld vagy csökkentsd a ch beviteled, aztán nézd meg, hogy hogyan hat a testsúlyodra. ezért fontos, hogy mindig ua körülmények között mérd a súlyod. és ezér kell digi mérleg, mer az pontosabb.
Köszönöm a gyors válaszokat! Akkor első lépésben 350 gr-ra levinni a Ch-t és figyelni mi történik, napi súlyméréssel.Meddig maradjak ezen a mennyiségen ?Ha nem csökken vagy túl gyorsan csökken a testsúly akkor vigyem fel egy kicsit és mennyivel? Teljesen igaz és szerintem is röhejesek azok az értékek amiket teljesítek edzéseken.Az én testsúlyomhoz az említett gyakorlatokban mik lennének az "elfogadott" súlyok ? Ezek szerint nagyon gyenge vagyok a súlyomhoz képest és engem is zavar hogy ebben a tekintetben nem tudtam jelentősen fejlődni.Azt gondoltam hogy a nagyobb mennyiségű és minőségibb Ch-val megjön majd a komolyabb erő is de tévedtem.Bár az idő is rövid volt hozzá. Miként tudnám növelni hatékonyan az erőt az egyes gyakorlatokban ?
A kardio tuti hasznos lenne a fölös (zsír és víz)szövetek leépítésére, vérkeringés javításra, mert a fejlődéshez az is kell. Ahhoz képest, hogy milyen súlyokat milyen intenzitással végzel rengeteget eszel.
Csuklódra jó ha külön erősítesz- pl teniszlabda összenyomogatással, vagy egy erre a célra kitalált gumikarika segítségével -, mert valószínűleg gyengék az inak, és az alkarod izmai - ez pár Ft-os beruházás, és nagyon megéri.
"az izomvesztést a test zsír-izom aránya befolyásolja. " - Ebben is egyetértünk. Szerintem neked nem kell az izomleépüléstől paráznod, mert nem vagy olyan szálkás.
(természetesen ez a hozászólás is, ahogy az előző is Tw1nlab-nak szól)
"a fekvenyomógép szart se ér" - Egyetértünk. Én is azt javaslom, hogy próbáld meg súlyzóval. Egyébként a csukló az olyan, hogy ha megfájdul, akkor sokáig tart mire újra rendbe jön, de szerintem kisebb súlyokkal rendszeresen kéne fekvenyomni is, hogy ne szokjál el tőle. Lehet, hogy később rendbe jön az izület, vagy csak megszokod, és akkor hasznos lesz, hogy edzésben volt, talán kevésbé lesz újra sérülékeny.
Én a derekammal szaroztam mostanában, evezésnél egyszer megnyekkent, de annyira, hogy alig bírtam hazamenni. Eleinte csak apró súlyokkal és magas ismétlésszámokkal mertem terhelni, és csak most úgy két hónap után merem lassan visszaemelgetni a súlyt, mert rohadtul félek, hogy megint belenyilal, netán le is sérülök.
A gépes fekvenyomást nem tudom értékelni, mert én sosem csináltam, a többi alapján meg ismét csak azt tudom javasolni, hogy felesleges tovább tömegelni, 95 kilóval lehet még fejlődni.
sejtettem. a zsírmentes tömeged valahol 70 kg környékén lehet. hiba volt a nettó testömegedre számolni a ch-t. én napi 350g ch-val próbálkoznék (70x5g). a proteinbevitelt ne vidd le, az minél több, annál jobb.
a fekvenyomógép szart se ér. jobban jársz, ha a ferdepados nyomást veszed előre, tárogatsz, és csak a melledzés végén használod a fekvenyomógépet. de én a helyedben egykezesekkel nyomnám, az kíméli a csuklót. és beszereznék egy csuklóbandázst is (titan, schiek)
A tápkiegekről: frankó az, ha az ember annyit költhet kiegre, mint amennyit te költesz. de ha ennyit rászánsz a sportra, azt okosabban is elkölthetnéd. a te fejlettségi szinteden szerintem nem sok értelme van edzés elötti formuáknak, glutaminnak, cee-nek. ezt a pénzt ainkább normális edzőfelszerelésbe, digitális mérlegbe öld bele. persze nem azt mondom, hogy dobd ki ezeket, de vitaminon, meg egy jó proteinen kívül nemsokra van szükséged még. (edés utáni turmixnak).