Volna itt egy eladó Leslie 147. Angol gyártmányú, 230V-os, a képeken látható állapotban. Folyamatosan karban tartott, stúdió-képes állapotban, eredeti csövekkel, tiszta külső-belsővel. Vezérlését QQberci csinálta, de Harangozó kompatibilis, és kérésre bárhogyan átvariálható. Ára alku nélkül 340.000 Ft.
Régebben építettem egy számítógép hangrendszeréhez csatolt üregű hangfalat. 20W teljesítménnyel 16cm-es mélysugárzóval, nagyon kellemes dinamikus hangja volt, és aluláteresztőszűrő nélkül is 18dB/oktáv meredekségű szűrő valósult meg. Ezzel szemben Donald Leslie nagyon jól konstruálta meg a "hangfalát"! A mélynyomó alá rakott dobrotorral elérte a doppler effektust, és a hangréseken nemcsak a mélyhangok jönnek ki, hanem az irányítható közepes hangok is. Ezért kellett a mélysugárzónak az aluláteresztő szűrő.
Itt van két tipikus példa a csatolt üregű szub-basszus hangfalra.
igazából azt nem értem hogy egy hasonló méretű pozdorjából készült kompaktládából sokkal több mélyhang jön mint ebből.
Hát azért, mert azt az adott hangszóróhoz méretezték! Sajnos az a helyzet, hogy egy üreg méretezésénél, és a hozzá hangolt reflexnyíláson múlik minden.
Egy kisebb hangyszórónak kiszámolt hangszóró mögötti üreg, egy nagyobb hangszóróval, rosszabb eredményt produkál azért, mert a membrán felülete nagyobb levegő volument képes megmozgatni. Ennek az a lényege, hogy a membrán belengésekor a mögötte lévő üregben mekkora nyomás lép fel, és ezt a nyomást mekkora reflexnyílás felületen sugározza ki. Ha kicsi az üreg, és a reflexnyílás, akkor "érzékenyebb" kis membrán kitérésre/magasabb frekvenciára érzékenyebb a hangfal. Ha ugyanebbe a környezetbe egy nagyobb hangszórót raksz, csak rontod a helyzetet, mert a magasabb hangok intenzívebben jönnek létre, és még a reflexnyílás "szélzaja" is megnő. Általában egy 15"-os hangszórónak 160-175liter doboz volument javasolnak a gyártók 80-100Hz között, de a kontrabasszus ládák 15" hangszóró mellett akár 2000literesek is lehetnek 30-40 négyzet dm-eres reflexnyílás mellett. Sajnos a fizikával szemben szépek lehetünk, de okosak csak módjával :-) Én már rég rájöttem, hogy ami ki van találva, és nem tetszik, azt le kell cserélni egy másik tetszőre. Persze kísérletezni lehet....
Körberaktam belülről az oldalát szivaccsal, az jót tett neki, meg a hangváltó méginkább, igazából azt nem értem hogy egy hasonló méretű pozdorjából készült kompaktládából sokkal több mélyhang jön mint ebből.
Van a hangszóró mellett gyárilag egy reflexnyílás szerűség, bár kétlem hogy ki lenne számítva, mert csak egy nagy lyuk.
Elég nagy "hínárba" lehet lépni az ilyen átalakításokkal. Ahhoz, hogy több mélyed legyen elsősorban a hangszóró mögötti üreget kellene megnövelni kb. a mostani másfélszeresére, aztán pedig egy méretes reflexnyílást kell vágni. A reflexnyílásos dobozok az un. fázisfordító hangsugárzók. Ennek az a lényege, hogy bizonyos frekvenciákon és azok oktávjain azonos fázisban sugározzák a hangot. Ha jól eltalálja az emberfia ezt a frekit, akkor szerencséje van :-) Természetesen összhangban kell lennie az előbb leírtakkal a dobrotor üregének is, mivel az egy csaolt üregrezonátorként fog viselkedni, és egy aluláteresztő szűrőt képez. Ezért nem volt a mélynyomónak frekiszűrője. Én, ha javasolhatom, a hangszóró feletti üreget kabátbélés (fríz) anyaggal lazán töltsd ki. Bármennyire is hihetetlen, de térfogatnövelő hatása van, mivel a hullámfrontok ezáltal leleassulnak, és mélyebb lesz a hangja. A másik fontos dolog, hogy a hangszóró lágy felfüggesztésű legyen, hogy alacsony frekvencián viszonylag nagy amplitudóval kis teljesítmény mellett tudjon működni. Remélem segített ez a pár mondat.
Szerintem lényege a passzív hangváltó (800Hz) Bútorlap az oldala? Fenyőfa lécek furnérozva? Nem mdf vagy pozdorja? Mert az eredeti amerikai lezli valóban bútorlap oldalú.
De jól szólnak a rétegelt lemezből állók is, ill. az újabbak, a tömör mdf anyagúak. Ha túl tömör az mdf vagy rétegelt lemez, ugyan több a basszusa a szokásosnál, de nem biztos hogy szükség van arra. Rockban jobb, jazzban nem.