Félő, hogy Orbán megválasztja a leendő ellenfelét -"Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!"
A főpolgármester hétfőre nemzetközi sajtótájékoztatót ígért, de az eseménynek sem a Facebook-oldalán, sem a balliberális sajtóorgánumok oldalain nem találtuk nyomát. Találtunk viszont egy videót egy korábbi tolmács segítségével adott interjúról.
ma már nem tétel évi 25 milliárd forint, mint amikor a vizitdíjon összevesztetek az egész országgal. Ma már sokszor 250 milliárd forint sem tétel.
Mennyire igaz! Lőrinc pajtás vagy matolcs gyurka alapítványai pl szemrebbenés nélkül tüntetnek el alkalmanként 25 milliárdokat.
Kínai elvtásaink pici nagyobb tételben szeretnek játszani, na de nem azért van ilyen virtigli kormányunk, hogy ezen fennakadjon. Barátok közt ez így természetes.
Van helyi egyfordulós és van miniszterelnök-jelölti kétfordulós előválasztás. Mintha itt összefolyna a kettő.
Én úgy gondolom, hogy az egyéni választókerületekben nem annyira izgalmas kérdés az előválasztás, kivéve néhány helyet (mint pl. Zuglóban), ott miért ne dönthetnék el a pártok azt, hogy kivel akarnak majd együtt dolgozni a jövendő parlamentben.
És mivel szűkösek a források, miért ne osztozkodhatnának a reálisabb választási (nem előválasztási, hanem választási) győzelem jegyében.
Ezért alakul ki az, hogy a Jobbik beáll a DK mögé Budapesten sokhelyütt, hiszen a Jobbiknak nincs esélye Budapesten egyetlen körzetet sem megnyerni (gondolom, ez ismert).
Ennek a másik oldala az, hogy a DK is beáll olyan körzetekben a Jobbik mögé vidéken, ahol a Jobbik népszerűbb és ott reálisabb választási győzelmet remélni.
Nem értem az ezzel kapcsolatos aggályokat. Ezt teljesen normálisnak találom.
Mivel együtt indul az ellenzék, így olyan jelöltek kellenek, akik meg tudják verni a Fidesz jelöltjeit a választáson.
Én egyébként - ha így marad a felállás nálunk, ahogy - nem is fogok szavazni egyéni előválasztáson, mert nekem amúgy mindegy, hogy melyikük fut be. Jelenleg 2 jelölt van, bármelyik lehet, tőlem.
És van a miniszterelnök-jelölti előválasztás, na, az már izgalmasabb és valódi előválasztás, ráadásul 3 kifejezetten jobboldali jelölt is indul rajta a 6-ból, ott valóban számít, hogy mi lesz az eredmény.
Sok okos ember kiszámolta már, hogy a vagyonadó csak akkor hoz értelmezhető összeget, ha az átlagember az átlaglakására fizet legalább egy százast évente, természetesen a 36%-os szja után maradó nettójából, ahogy szoktátok.
Tudod, ma már nem tétel évi 25 milliárd forint, mint amikor a vizitdíjon összevesztetek az egész országgal. Ma már sokszor 250 milliárd forint sem tétel.
Szóval Pali a kerületi polgármester-főpolgármester-miniszterelnök utat bejárva bevezeti végül a Tiborcz-adót?
A forma mellékes, szerintem. Nem ezzel fogják kezdeni, ahogy Dobrev Klára elmondta, vannak fontosabb dolgok is.
Kivéve a vagyonadót, az valószínűleg már elég korán bevezetésre fog kerülni, nagyon-nagyon magasan meghúzva, nyilvánvalóan a fideszes oligarchákat érintően.
Azért is linkeltem be, hogy elolvashasd a válaszokat a felvetéseidre. De látom, nem sikerült. Klára arról beszél, hogy nem elsődleges az adórendszer megváltoztatása, sokkal fontosabb kérdések vannak előbb, és az adórendszer kérdésében is komoly társadalmi egyeztetések lesznek.
Te nagyon előítéletes vagy és egy teljesen másik helyzetből indulsz ki, egy korábbiból, amit össze se lehet hasonlítani azzal, ami ezek után várható.
Ilyen koalíciós kormányzás még nem volt Magyarországon. Gyurcsány időszaka ezzel nem összehasonlítható, nem kiindulási alap.
Azóta felnőtt egy új politikusi generáció, akik most kormányra fognak kerülni.
Nagyjából - ahogy már írtam - te is pont ott tartasz, mint egyes elvetemült elmebetegek, akik kivégzéseket vizionálnak arra az esetre, ha az ellenzék nyer.
A fideszesek már itt tartanak :)
El tudom képzelni, milyen arcot vágtok majd, ha nyer az ellenzék.
Olvastam és semmiféle gyomrosról nincs szó (tipikus fideszes hozzáállás, legyűrni, harcolni, ugyan már), ez egy újságírói vélemény.
És mint olyat, te, hithű és vaskalapos fideszesként, ezt nem tudod hová tenni, hiszen felétek ilyen nincs, véleményt alkotni nem lehet, csak pártutasítást követni.
Én teljesen rendjénvalónak találom, hogy mivel az ellenzéknek korlátozottak az erőforrásai, így nem indít mindegyik mindenütt jelölteket a másik ellen, mert az kampányköltséget jelent.
"Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st. Aki eleve párbeszédes is. Az LMP-s is a dékást. Vagy jobbikost.
Amikor megszületett az ellenzéki előválasztás ötlete – amit részben az ellenzék közös indulásának egyébként eredménnyel kecsegtető kényszere is szült –, politikai elemzők azt mondták, az ellenzéki oldal nemcsak az összefogás erejét nyerheti ezzel, hanem azt is, hogy most akkor egy ideig ők tematizálhatják a közbeszédet. Ez igencsak rájuk fér vagy férne, az elmúlt több mint tíz évben ugyanis általában csak sodródtak a kormányzat egyre gigantikusabbra hízó kommunikáció zászlóshajójának farvizén. Vagyis főleg védekeztek.
Na, egyelőre a közbeszéd tematizálása – az előválasztástól teljesen független Fudan-ügyön kívül – arról szól, hogy ki ki ellen nem indul.
Miért? Mi értelme ennek?
(...)
A laikus választó számára semmi. Van az ellenzéki együttműködésben hat-hét párt, nagyobbak, kisebbek, már legalábbis egymáshoz képest. Itt lenne a lehetőség, hogy tét nélkül valóban megméressék magukat, saját és pártjuk népszerűségét. Ehelyett úgy tűnhet a laikus választónak, hogy már az indulásakor, sőt, az indulása előtt – hiszen a formális, maguk által kitalált jelölési időszak még el se kezdődött – lefutott meccs lett vagy lesz az előválasztásból a sok visszalépés miatt.
Egy kétfordulós parlamenti választáson van értelme a visszalépéseknek, ha ezzel meg lehet fordítani választási eredményt, ha a második és harmadik együtt jobban szerepelt, mint az első. Szólhat erről parlamenti többség, akár kétharmad is.
Egy előválasztási visszalépésnek, pontosabban a sok előválasztási visszalépésnek együtt viszont csak rossz üzenete van.
Egyfelől kialakít egy olyan érzést, ezek a mélyen demokratikus politikusok rosszabbak egy orosz pofozóverseny résztvevőinél, mert annyira félnek egy emberes nagy pofontól, hogy a sajátjaik ellen se mernek ringbe szállni. Másfelől meg azt az érzetet erősíti, hogy „ezek ott fenn” már rég eldöntötték egymás között, a színfalak mögött, hogy mi lesz és hogy lesz.
Márpedig ennél rosszabb üzenet nemigen van, ennél rosszabb módon nemigen lehetne tematizálni a közbeszédet."
Amikor szívszerelmed, a független és objektív Telex viszi be a gyomrost.
Jó példája annak, hogy a rossz előválasztási módszer éppen a lényegét veszi el az előválasztásnak.
A pártok képviselői persze szeretnek azzal maszlagolni, hogy "ez technikai kérdés, amire a választók nem kiváncsiak", majd levezető zsolozsmaként hozzáteszik, hogy "beszéljünk inkább az oktatásról, egészségügyről".
· És ezt most csak a momentumosoknak mondom: miután az általuk támogatott Hadházy Ákossal szemben a DK beállt az MSZP-s Tóth “Ásó, Kapa, Nagyharang” Csaba mögé, akit a Párbeszéd is támogat, a Jobbik a II. kerületben Kálmán Olga mögött sorakozott föl a momentumos alpolgármester, Berg Dániel ellenében. Berg ezt követően visszalépett a párbeszédes Tordai Bence javára. A mai hír, hogy ezután a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is visszalépett a VI-VII. kerületben - a DK-s Oláh Lajos javára. Itt valakit szívatnak, és nem engem.
Annyira máshogy nézed a világot, annyira nincs közös alap, hogy alig lehet érveket találni.
Engem kicsit se érdekel, hogy melyik mit hazudik az értékrendjéről. Az számít, mit csinálnak.
Ami szinte biztos:
- progresszív szja
- társasági adó emelése
- vagyonadó
- a támogatások átrendezése adókedvezmény formából segélyre
Ez baloldali program.
Mindegy, hogy nevezik a pártokat, együtt ezt fogják csinálni. És nagyon nagy baj lesz belőle megint.
Pont ugyanazt csinálják majd, ami legutóbb nem működött. Ugyanazzal az eredménnyel.
Figyeld meg, hogy nem tudják megmondani, miért nem működött a Gyurcsány kormány gazdpolja. Hazudnak, a válságra hivatkoznak. Csakhogy a baj jóval korábban, még a világgazdasági konjunktúra idején, pénzbőségben következett be. Erről szól az őszödi beszéd. Csak nem akarják felfogni, nem képesek szembenézni a ténnyel, hogy nem működik, amit a világképük alapján tenni akarnak.
Inkább tagadnak értelmetlenül, próbálják minden módon lehazudni a csillagot az égről, mint hogy szembenézzenek azzal, nem jó az. amit ideológiai alapon annak képzelnek.
Azon egyszerű oknál fogva, hogy ez nem balliberális gazdasági-társadalmi modell. Ez csak egy tipikus fideszes címkézés.
A jelenlegi 6 párti leendő koalícióból az egyik párt kifejezetten jobboldali és a programja is az maradt (a Jobbikról van szó), Jakab minden megnyilvánulása konzervatív.
Van két zöldpárt, az egyik globalizációellenes, és csak a másiknak van baloldai programja.
Van egy inkább jobboldali gazdasági programot vivő liberális párt, némi baloldali beütéssel, ez a DK.
Maradt az MSZP, mint baloldali párt, valóban baloldali jellegű programmal. Ennyi.
Olyan fogalom pedig, hogy "balliberális", soha nem létezett, ez csak - ahogy írtam - a szokásos fideszes csúsztatás. A liberális szinte soha nem baloldali, legfeljebb engedhet egy-két kérdésben baloldali jellegű néhány kérdésben.
Talán nem ártana tanulmányozni az alapvető politikai fogalmakat, persze, a Fidesz kategóriái nem a politológiával foglalkozóknak szólnak, hanem egy bizonyos szintű társadalmi csoportnak.
Érdekes lenne vitatkozni vele a fórumon. Nagyon érdekelne, hogy okos, természettudományos végzettségű ember miért gondolja úgy, hogy ez a fajta balliberális gazdasági-társadalmi modell működőképes.