Azért mert a gyári qrva drága! 33e/db! Akciósan...
Nem gyáriból meg nem tudom elhinni, hogy még véletlenül sem gyártanak olyat, ami több márkánál is gyári méret lehetne (pl. Jetta3 is)! Úgy tűnik, nem gyártanak.
Nem tudom mennyire tudományos a megközelítés, de nem szeretnék futómű alkatrész cserékre sokat költeni, így is tönkre vágják a magyar utak idő előtt, ne segítsek még én is rá.
Asszem lemezfelni lesz belőle, azt legalább nem akarják majd lelopni...
Módosítás bebukva, állítólag má le van gyártva a verda, kiszállításra és forgalomba helyezésre vár.
Kollégával csere felmerült, az ötlet jó, hétfőn meg is próbálom rásózni ezt valakire :)
Bezzeg van benne pár faxság, ami nem kellene: hátsó el. ablak, CD-tár, csomagtérben padlórekesz, motorosan behajló tükrök... Ha ezeket lehagyom, semmivel nem lenne drágább az én összeállításom!
Csak hogy nem maradjon függőben a dolog: Megkérdeztem egy gumi/felni kereskedőt, azt a választ kaptam, hogy a 6,5x15 ET50-es felnikre probléma nélkül fel lehet tenni a 195/65/15-es gumikat.
A dízelekben (legalábbis az enyémben) van. Kb. fél centi vastag, formára nyomott posztószerű... Alkatrészkatalógusból biztos elő lehet bányászni a számát.
Nagyon jópofi, csak hogy mondjam.... Szóval: minek? Szükség esetén ezek az értékek (talán mind) kijelezhető a kétzónás klíma kijelzőjén is, folyamatos ismerete szerintem teljesen érdektelen. A magam részéről kíváncsi voltam, hogy a kilométeróra mennyit is csal fölfelé és egy ideig -különböző sebességtartományokban- figyeltem, hány % a különbség. Aztán annyi. Ennyi fölösleges pénzt inkább karitatív célra kell költeni... hangsúlyozva: szerintem
Utolsó lehetőség, ha valakit érdekelne egy új egység, ami a Maxi-DOTkijelzőre ad infókat.
Ez egy közdarab, amit a rádióhoz menő kombinált csatlakozó és a rádió közé kell betenni.
A Can-Bus-ról leveszi a motorvezérlő számára küldött infókat és kijelzi a Maxi-DOT kijelzőn, felhasználva a gyári telefonkihangosító számára fenntartott információs csatornát.
A képeken látható adatokat tudja kiírni pontosan:
-sebesség
-vízhőmérséklet
-olajhőmérséklet
-fordulatszám
-töltőfeszültség (erre van jobb szó is, de nem tudom)
-tankban lévő üzemanyag mennyisége literben
-egyes motortípusoknál (sajnos a gyártó sem tudja pontosan melyiknél) turbó töltőnyomás
A működési elvéből fakadóan olyan kocsikba lehet beépíteni (pl. Octavia II), amelyikben van MAxi-DOT, de nincsen gyári, Premium telefonkihangosító, ami a műszerfalon kiírná a hívott felet, a telefonszámokat...
100 Euro+22 Euro postaköltség áron a fritzekkel közös megrendelésben elérhető.
Nem pont így van! Az ET ugye azt jelenti, hogy a felni felfogatási síkja (a kerékagyra) mennyire van a felni középvonalának síkjától.
A jelenlegi gyári méret: 6x15 ET47. A gyári 16-os felni: 6.5x16 ET50. A Hijoin 16-os felni: 7x16 ET40.
ET kalkulátorral számolva az derül ki, hogy a gyári 6.5x16 ET50-es méretű kerékhez hasonlítva a 7 coll-os szélességű felni ET40-es értékkel úgy változtatja meg a kerék pozícióját, hogy a kerék belső széle 4 mm-el kintebb kerül, a külső része pedig 16 mm-el lesz kintebb.
Szerintem ez már azért rendesen változtatja a futómű geometriát, nem ott és nem úgy terhelődnek a futómű alkatrészei, ahogy tervezték és ennek tartósan biztosan meg lesz a következménye. Én ettől tartok.
Érdekesség képpen, ha gyári 15-ös felniről váltok gyári 16-osra, akkor ezek a változások úgy alakulnak, hogy a kerék belső széle 9 mm-el bentebb lesz, a külső széle meg 3 mm-el kintebb. Tehát alapvetően majd' 1 cm-t beljebb kerül a kerék. Ehhez képest a más gyártmányú felnivel kifelé mozdul az egész kerék.
A gyári 15-ös kerékhez (ET47) viszonyítva a más gyártmányú 16-os felnivel 6 mm-el lesz bentebb a belső széle és 20 mm-el kintebb a külső. Ehhez hasonlítva is durva az eltérés.