Én kint voltam tavaly és tavaly előtt. Idén már nem megyek. Ez a rendezvény is egyre laposabb. Például tavaly a kint lévő autók nagy többségét már láttam 2 éve is.
A fő program az ivás. Lehetőleg a sárga földig. Ezt pedig itthon is meg tudom oldani, sokkal olcsóbban:-)))))
Ez is egy olyan összejövetel lesz, ahova 5 évente lesz érdemes kimenni.
Halkan jegyzem meg, h a fólia szabályos biza, nekem is volt még tavaly, az más kérdés, h megszokás kérdése, ezt se mindenki szereti pl, még ha jól is néz ki ...
Én csak azt próbálom ecsetelni neked,hogy én ET38-al hajtom az autót mégsem hullott szét.Ti meg 1-2mm.-en lovagoltok,hogy baja lesz.Gondolom a sötétítő fóliát is ellenzitek,mert nem szabályos.2009.május 20-23.-án lesz egy jó kis találkozó Wörthersee tó déli részén fekvő Reifnitz-ben érdemes lenne oda kimenni nektek...sok tuti jó autót láthatnátok kis ET-vel!!!!
"Szerintem az a lényeg,hogy jól nézzen ki az autó...." Na itt van köztünk alapvető különbség. Én a műszakilag kifogástalan állapotot sokkal többre becsülöm, bár ettől még jól néz ki az autóm, mivel vigyázok rá és a műszaki kifogástalanság egyik eredménye, hogy jól néz ki.
A futómű alkatrészeket meg a saját pénzemből kell kicserélnem, tehát minél kevesebbet kell költeni rá, annál jobb.
A szabadpiacos felnikből nekem 25-ből kb. 2 db tetszik általában. Sajnos az a kb. 2 darab meg majdnem annyiba kerül, mint a gyári.
Diablo Corsa forumtars (igazabol Pasztoy Tamas, a legendas Pirelli-Pasztoy-bol a Pasztoy) kommentarja:
Az lenne az ideális, ha az ET értéke felni cserénél nem változna.
Kollégák által írt problémák, (elfér, nem fér) és gyártási okok miatt változik. A felni gyárak olyan alufelnit készítenek, mely lehet?leg több autóra feltehető. Ezért néhány méretü felni esetén pl. csak ET 38 -al készül. Ez lehet pontosan egyik autóra sem tökéletes, de sok autóra (alkalmas) engedélyezett a felszerelése. Ritkább tipusoknál létezik olyan, hogy a felni gyár adott tipushoz pontosan illeszkedő felnit gyárt. Pl. Peugeot-hoz ET15.
ET értéke nem a kerékcsapágyak terhelése miatt fontos, az "sokat" kibír, hanem a kormánygördülési sugár értéke miatt. Ennek értéke általában (minusz) -2 mm. Jó lenne, ha ez nem változna át pozitív értékre, de ez ritkán valósul meg, un. után gyártott felni esetén. Ideálisnak tekinthető, ha az ET értéke nem változik többet mint 4 mm. Ha ettől nagyon eltér, akkor fékezéskor furcsa dolgok történhetnek. Ha kormánygördülési sugár pl. -2 ről +6 mm-re változik, fékezéskor a különböző mértékben fogó fék, illetve különböző mértékü tapadás az autó megpördülését okozhatja, akkor is, ha erősen szorítod a kormányt. Ennek ellensúlyozására készülnek az autók futóműve negatív kormánygördülési sugárral, mert ilyenkor az erősebben fékező kerék az autó középvonala felé fordul, tehát ellensúlyozza az autó félrehuzását, kifarolását fékezéskor. Ha a kormánygördülési surár értéke pozitív, az erősebben fogó kerék kifelé fordul, és minden erőlködés ellenére az autó eltér az egyenes haladási iránytól, árok vagy szembejövő autók irányába.
1970-es években elég volt az autóval blokkolóra fékezni, hogy eldöntsék pl. műzsaki vizsgán, hogy "jó-e" a fék. Ha az autó eltért az egyenestől, rossza fék, ha egyenesen csúszott jó a fék. Ez a módszer a negatív kormánygördülési sugárral megszünt, mert jelentős fékerő eltérés esetén is egyenesen halad a blokkolóra (álló kerékig) fékezet autó.
Szerintem is előrébb van a biztonság, mint az esztétika. Az autó + jól néz ki gyárilag is, ellenkező esetben nem vettem volna octit. Kinek a pap... (nekem a lánya) :-))
Mert?Szerinted 1000km. alatt csapágyas lesz?Vagy kitörik a kerék?Vagy nem úgy kanyarodik az úton?Szerintem az a lényeg,hogy jól nézzen ki az autó....csakhogy én max. télikeréknek vennék "gyári" felnit.(a gyári amúgy Ronal márkájú!) A gyárit eleve drágán adják...
A futómű pedig úgyis széthullik a kátyús hazai utakon...
Nnna, ha tudod, akkor meg végképp nem értelek. Csak nem arra a 10 mm-es ET eltérésre gondolsz (50-hez a 40), mint elcsúfító tényezőre? Számomra ez nem szempont, esztétikai szempontból nem oszt, nem szoroz, de amúgy észre sem veszem.
Az ET-szám: az ún. besajtolási mélység, vagy eltolási távolság. Ez nem más, mint a kerék függőleges felezési síkja és a felni kerékagyra való felfekvési síkja közötti távolság mm-ben
Nem keverem össze!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az ET rövidítés amúgy a német "einpress tiefe"-ből ered, angol nyelvterületen "wheel offset"-ként ismeretes. A = ET érték B = A felni szélessége (1 col = 25.4 mm) C = A felni középvonala D = Rögzítési felület
A fenigyártó cégek a felni mélységét ET szám alapján határozzák meg. Ez az érték általában fel van tűntetve a felnin a gyártó által. Pl. a 911-es Porsche Fuchs felniken a felni belső oldalán található. Az Et szám nagyban függ a felni szélességétől és akár negatív értékű is lehet.
Az ET értéket milliméterben mérjük és a következőképpen határozzuk meg:
(B / 2) + A = a felni szélessége a rögzítés helyétől, (D) az autó irányában mérve. (E+A ..lásd az ábrán..)
(B / 2) - A = a felni szélessége a rögzítés helyétől, (D) a felni külső részének irányában mérve. (F ..lásd az ábrán..)
Példa: Felni szélessége = 7" (azaz 7 "col") ET érték = 43
B = 7 x 25.4 = 177.8 mm A = 43 mm
(B / 2) + A = (177.8 / 2) + 43 = 88.9 + 43 = 131.9 mm (= a D értéke a belső oldalon, vagy E+A az ábrán)
továbbá..
(B / 2) - A = (177.8 / 2) - 43 = 88.9 - 43 = 45.9 mm (= a D értéke a külső oldalon, vagy az F érték az ábrán)
Hogy leellenőrizhessük számításunkat:
131.9 + 45.9 = 177.8 mm 177.8 / 25.4 = 7" (azaz 7 "col")
Már ne haragudj, de ezen a képen Te hol látod az ET hatását? Ne keverd már össze a gumi perességével!
Tudod-e egyáltalán, mit jelöl az ET szám? Írd már le ide, hogy a Te fogalmaid szerint mi az ET, mert szerintem teljesen más dologra gondolsz, mint én.
A másik fotón meg nagyon úgy néz ki, hogy 195/65 R15-ös kerék van az autón, de a kép olyan, hogy nem is látszik rajta rendesen a felni. Mindenesetre én 205/55 R16-os felniken guruló Octavia képét raktam fel, tehát megint nem hasonlítható.
Ez pedig az ET30-40.... Szerintem van különbség.....
Eloszor is, az ET-t nem latjuk, csak a felni szelesseget.
Masreszt -- szerintem -- ez sem valami matyohimzes. Ekkora malomkerekben nem nez ki jol egy sima otkullos felni.
Harmadreszt, ugy tunik, ez a felni egy kisse kilog a kerekiv alol. Vagy betonrugok vannak az autoban, vagy kifejezetten balesetveszelyes ez a fajta megoldas. Ha egy berugozas + bedőlés kovetkezteben a gumi es a sarvedoiv talalkoznak, abbol sok jo nem szokott kisulni...
Kérdésem az lenne, hogy van e rá esélyem, hogy bontott xenon szettet és hozzá fényszóró mosót beszerezzek?
Gyakorlatilag 0. Eleve ritka volt a xenon, ha meg egy Octi a bontoba kerul, akkor annak jo esellyel pont az eleje tort. Ha ezek utan megis lenne egy szett, azt masodpercek alatt elviszik.
Esetleg Szlovákiába újat? Milyen árban lehet?
Csak a lampatest parja olyan 150-200 korul van. KoBe-nak volt regebben, most nem tudom. Fel kellene hivnod.
Ez pedig az ET30-40.... Szerintem van különbség..... Nekem volt az Octavia előtt Golf 2,3,4,(mindegyiken kis ET-s alufelnivel),és nem volt gond a futóművükkel!! De ha így félted az autód futóművét akkor miért nem vettél pl. Toyota Hiluxot?
Ma megyek intézni a papírokat, hamarosan lehet I-es octi tulajdonos leszek. Kérdésem az lenne, hogy van e rá esélyem, hogy bontott xenon szettet és hozzá fényszóró mosót beszerezzek? Esetleg Szlovákiába újat? Milyen árban lehet?
Ebből a képből hol látszik, hogy az autóra felrakva mennyire lóg ki a kerék a sárvédő alól vagy mennyire lóg be a karosszéria felé? Mert az ET szám a kinézetből kb. csak azt befolyásolja.
Nem kevered Te az ET számot valami teljesen mással?
Ja, a 7Jx17 ET45 meg nem gyári méret, az ugyanis a 7Jx17 ET 54!