Ezt csak jelzőnek használtam. A lényege az lenne, hogy a legszebb, legnagyobb, legegészségesebbeket hagyom meg továbbtenyésztésre.
Tavaly ősszel kelt 9 db, azok közül volt 4 db, aki nagyon kicsi volt, és a csőre is deformálódott volt. Azokat le is vágtuk egyszerre, mert másra nem lett volna jó.
Remélem tudok szerezni valahonnan 2 db tarka gácsért itt a közelbe, mert a mostaniakat vagy eladom, vagy levágom. Fehér tojót meg egyáltalán nem hagyok meg.
Nekem is volt egy ilyen tavaly, az tiszta fekete volt, aztán ahogy nőtt, a nyaka fehérdett kifele. Ő most a fiatala gácsérom.
Igaz megkésve, de ha minden jól megy, idén olyan 100 kiskacsával zárom az évet. Az első 2 rendbeliből összeszedem az elit tojókat, a többit levágjuk. Végre mindenféle kacsareceptet kipróbálhatok xd
Valóban, van aki elszórja a kevés keresetét, van aki meg egész életében gürcöl, és folyamatosan a hiteltörlesztésre adja a pénzét, mert nem több a jövedelme, mint amitől éppenhogy nem fordul fel. Igazad van, legálisan kell dolgozni, de ha a vállalkozó csak arra hajlandó, hogy éhbérért illegálisan dolgoztasson embereket, azért nem a kiszolgáltatott nyomorgó a hibás. Nincs kiskorú gyerekem, sőt unokám van, de a gyerekeim soha nem voltak kiszolgáltatott helyzetben, a végzettségük és rátermettségük miatt sem.
De én is elkalandoztam, ne foglalkozzunk itt ezzel.
Sziasztok! Van 4 db fiatal vadkacsám. Kb 8 hetesek lehetnek de nem tudom biztosra, már majdnem akkorák mint az anyjuk csak a szárnyukon nincs toll. Hogy tudnám megállapítani , hogy a 4-ből melyik gácsér és melyik tojó?
Hogy is volt az a liba ügy? már nem emlékszünk... addig mig Londonban olcsóbb a csabai kolbász,mig spanyolo, franciao,hozzuk a lejárt szavatosságu sertés hust,izraelből a koktél paradicsomot,makó környékén pedig üressen állnak a fóliak, stb ,addig nincs miről beszélni.Szándékosan van a nyomorba döntve a Magyar mezőgazdasá, és az állattartás is. És egy-két liba telep nem sokat seggit... Többet igértek de valahogy nem érezzük... Aztán meg inkább menjen el dolgozni, ne idős embereket,raboljon fosszon ki,krumplit ne huzzon fel,ne a bejelentett munkahelyel rendelkező magyar ember ,és az imf kölcsön tartsa el!
Azzal nem is volna gond ha arra költenék amit írtál! De sajnos azok az emberek az első útjuk a kocsma azonnal berúgni, cigi....stb!!! Ja ha van gyereked, akkor küld el egy liba telepre dolgozni!!!!Ezért vannak a törvények hogy kiskorút ne lehessen agyon dolgoztatni!! Ha valaki nagyon akar dolgozni akkor talál normálisabb helyet is! Ócsán van egy szabályosan működő liba telep rengeteg embert alkalmaznak, és Magyarországon nem csak 1 telepük van!
Ez most a saját beszámolód, vagy olvastad valahol?
Mindegy, mert ezzel az a probléma, hogy akik nyomorban élnek, azokat nem az adminisztráció érdekli, hanem az, hogy a napi 10-12-16 órás munkájuk után kapott pénzből legalább ennivalót, meg a legszükségesebb dolgot meg tudják venni. Mosószert, néha egy-két ruhadarabot, cipőt gyufát, meg ami a napi jobbágyélethez kell! Lehet a törvényesség, rend indoka mögé bújva ellenőrzéseket tartani, de amíg az emberek nagy része jobbágy, vagy méginkább rabszolgasorban él, addig talán nem az a legfontosabb, hogy a libatelepen páraelszívó legyen. Azok, akik ott dolgoznak, bizonyára nem tudják megvenni sem a tollpárnát, sem a libamájat.
Én ugyan értem, amit leírtál, de ez az egész törvényesdi álságos és képmutstó!
Már a rómaiak is azt mondták, hogy cirkusz és kenyér kell a népnek! Sajnos, kenyér jut a legkevésbé! Ami alatt nem csak a kenyeret értem, hanem mindazt a dolgot, ami a mai fejlettségi szintnek felel meg. Semmivel sem vagyunk fejlettebbek mint a rabszolgatartó társadalmak, csak a korral változik a technikai lebonyolítás. kétezer évvel ezelőtt korbáccsal tartották korlátok közt a nyomorgó embereket, ma szigorú törvényekkel. A mai embernek némileg feljetteb habitusa van, ezért soknak elég fenyegetés a törvény. Ettől ugyan még felfordulhat, de rendnek kell lenni!!!
Ha van legelőd akkor enged ki őket hagy mászkáljanak, bogarásszanak legelésszenek!Ha nincs lehetőséged akkor igencsak költséges "buli" lesz! Mivel a kacsa ha be van zárva akkor tud ám enni bőven!
Az ösztönöket nem tudják ki iktatni! a Magyar kacsának a javítására anno pekingi kacsákat hoztak! Na most nagyobb telepeken mint aki csak húsra tollra és más egyébre tartják a kacsáikat azok is fürdetik a kacsáikat! Sőt még hízlaláskor is napi 1-2 alkalommal a vizes árokba engedik őket pancsolni!
Mint lejjebb is írtam hogy az első kelésből hagyom meg a fiatalítani a tojóimat! Azoknak amikor először vízre raktam pancsoltak élvezték, adtam nekik enni lejöttek a vízről utána b@sztak vissza menni. Hiába ott a tó vagy akármi amibe tudnak úszni, nem biztos hogy akarnak is!!!! Az enyémek nem igazán akarnak!Ja és a hizlalás szakasza alatt tépik őket, tehát fürdetni meg muszáj nekik. mert akkor milyen tollat kapnának?!
Miből gondolod, hogy csak a magyar fehér kacsa tud úszni? Ezek a kacsák nem arra lettek kitalálva, hogy pancsoljanak, hanem hogy hamar megnőjenek és levágják őket. Én keltettem tarka magyarkacsát, és némát is. Először tarka magyar kelt, 2 kacsát beletettem a vízbe, kiváncsiságból, hogy mégis tud-e úszni. Az egyik megijedt, kiszaladt a vízből. A másik ledermedt, lebegett a vizen.
És most jön a némakacsa. Odatettük a vizet neki, és úgy úsztak, mint akit az annya tanított, de ezek is géppel lettek keltetve.
A lényeg az, hogy ezek az agyonnemesített fajtákból a termeléshez nem illő ösztönöket kiiktatják. Gondolj bele, hogy a kacsa pancsol, ahelyett hogy enne, aludna, ülne. A tolla koszosabb lesz, a sok mozgástól lefogyik. Kimondottan ellentmond a termelési követelményeknek.
Ha pancsolós kacsát akarsz, akkor javaslom a némakacsákat. Ott a domesztikáció nem ment olyan drasztikusan végbe.